Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Coś tradycyjnego i niedrogiego: ****Gulasz wieprzowy**** 60 dag wieprzowiny (łopatki, mięsa od szynki, mięsa z biodrówki), 1 duża cebula, 2-3 średnie marchewki, 30-40 dag pieczarek, Ew. mała papryka (najlepiej czerwona) Troszkę oleju lub smalcu Odrobina mąki Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona słodka, ew. przyprawa do gulaszu. Mięso pokroić na małe kawałki, posypać mąką, podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić. Pieczarki oczyścić, marchewkę i cebulę obrać, pokroić wszystko w plasterki. Pieczarki z cebulą podsmażyć na tłuszczu, aż grzyby puszczą sok. Surową marchewkę wrzucić do mięsa razem podsmażonymi pieczarkami z cebulą. (Wrzucić oczyszczona paprykę pokrojoną w drobną kostkę.) Wrzucić liścia laurowego, ziele angielskie, sporo papryki mielonej, (ew. przyprawę do gulaszu), gotować, uzupełniając w razie konieczności wodę. W połowie gotowania dodać sól i pieprz. Jak mięso i marchewka będą miękkie, sos zagęścić mąką wymieszaną w wodzie, zagotować. Dla mnie najlepsze z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na zakończenie mojego monologu;-) ***Tania zapiekanka z ziemniaków i serdelków*** 50dag umytych ziemniaków gotować w osolonej wodzie przez 20 minut w mundurkach, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. 3 średnie cebule obrać, pokroić w plastry, podsmażyć na łyżce oleju na rumiano. Pół szklanki soku pomidorowego doprawić solą i pieprzem (można użyć soku z butelki już doprawionego na ostro). 10 dag sera zetrzeć. W żaroodpornym naczyniu/brytfannie posmarowanym tłuszczem ułożyć plastry ziemniaków, cebule i 40 dag pokrojonej w plastry kiełbasy serdelowej, posypać połową sera, zalać sokiem pomidorowym, ułożyć trochę zwiórkowanego masła, posypać łyżeczką suszonego rozmarynu. Piec 20-25 minut w temp. 220 st. Celsjusza, posypać resztą sera, zapiekać jeszcze 5 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hej czy ktoś tu jest
??? mam pytanie do tej lazanii od Baśka25Toruń - czy płaty makaronu trzeba wcześniej podgotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co macie dzisiaj na obiad? Ja zrobilam rybe po grecku: 6 marchewek 2 pietruszki maly kawalek selera 1 cebula 1 koncentrat pomidorowy sol, pieprz, slodka papryka, majeranek ryba (filety z mintaja) Podsmarzam cebulke na malej ilosci oleju i lyzce masla, dodaje starta wloszczyzne, przyprawiam, dolewam wody i dusze do miekkosci, na koniec dodaje koncentrat i jeszcze raz doprawiam. Rybe smaze na patelni (bez panierki) lub pieke w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie dzisiaj
pulpety w sosie pomidorowym. Nie jest postnie, ale pysznie:-p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a znacie takie coś
Gulasz w sosie piwnym Mięso gulaszowe 70dag oprószyć solą i pieprzem, posypać mąką, podsmażyć w garnku na oliwie, dodać 3 cebule w piórkach, liść laurowy i szklankę piwa. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i zagęścić mąką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gularz w sosie piwnym jest dolbry, ale musisz dodac w miare duszenia rosolku, tzn mieso podlewac w miare pieczenia rosolkiem i ja dodaje ciemne piwo typu belgijskie trappist.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziewczynazzapalkami77
klopsiki w sosie pomidorowym;) 0, 5 kg miesa mielonego; bułka tarta; jajko; cebula; pieprz; sól; vegeta; maggi; czosnek granulowany, zioła prowensalskie sos: woda, 1 kostka knorr (drobiowy) liść laurowy (1); ziele ang. (2); pieprz (1 ziarno); mała puszka koncentratu pomidorowego; fix do spaghetti bolognese (zamiast mąki, zasmażki)- 2 łyżki zioła prowensalskie przyprawy (pieprz, vegeta, papryka ostra i słodka- po pół łyżeczki, 2 łyżeczki czosnku granulowanego) oliwa Na oliwie zarumienić drobno posiekaną cebulę. Ze składników na klopsy uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć je do zarumienienia na oliwie. Wrzucić je następnie na ok. 2 h do zimnej wody, będą dzięki temu bardziej pulchne, miękkie i soczyste. Po tym czasie zagotować klopsy w tej samej wodzie,. dodając kostkę knorr, małą puszkę koncentratu pomidorowego. Gotować ok. 10 min. Przyprawić przyprawami. Gotować jeszcze z ok. 25 minut, pod koniec wsypacze 2 łyżki fixu, ewentualnie przyrządzić zasmażkę. Podawać np. z ryżem bądź pieczywem Smacznego:) Mój dzisiejszy obiadek przedstawiłam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też lubię klopsiki
robię takie z kaszą manną w środku masy, przypomina mi to smak z dzieciństwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Pieczeń z mięsa mielonego*** 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam pół kg drobiowego i pół kg wieprzowo-wołowego) półcentymetrowy plaster szynki lub ze dwa grubsze plasterki kiełbasy szerokiej - nie za dużo 2 jajka 100ml śmietany gęstej (pół opakowania) sól, pieprz, łyzka posiekanej natki pietruszki łyżka oleju Szynkę/kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego, wrzucić natkę, jajka, śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa nie będzie gęsta jak na kotlety mielone i tak ma być. Formę keksową posmarować olejem, wypełnić mięskiem (ale nie maksymalnie, niech trochę miejsca zostanie), piec w 200 stopniach Celsjusza około 1,5godziny. Podczas pieczenia będzie się wydzielał sosik, ale mięsko zmaleje (nie ma w nim bułki tartej czy czerstwej), więc nie jest potrzebna dużo większa forma. Dobre na ciepło, pyszne na zimno do chlebka, jak zastygnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jak ktoś chce tę pieczeń na ciepło, do zrobienia sosu można użyć wydzielający się podczas pieczenia płyn (coś jak rosołek). Naprawdę polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam zupę z soczewicy:) 1 szkl soczewicy - namoczyć w gorącej wodzie przez pol goddzinki - wypłukać 3 pomidory cebula 2 marchewki tymianek, chili, sol pieprz łyżka koncentratu dla koloru:) pomidory, cebula , marchew - podsmażyć na oliwie - potem wrzucić do garnka razem z soczewicą, zalać wodą, gotować godzinkę - można potem zmiksować - zupka jest bardzo pożywna, smaczenego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć. Wypróbowałam przepis na zupę z soczewicy. Pychotka, zupełnie jak w GreenWay'u:-) A pieczenie z mielonego też robie, zazwyczaj dodaję do nich warzywa gotowane (jak do pasztetów), np. marchewkę z rosołu pokrojoną w kostę, pieczarki podsmażone z cebulką. Dodatek śmietany brzmi ciekawie, pewnie wkrótce wypróbuję:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odświeżacz tematów
wita:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hallo jest tu ktoś
? Fajny temat, szkoda, żeby umarł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może by tak przepis na racuch z jabłkami - takie jak babcia robiłą: Potrzebny jest 1 kefir, cukier waniljowy, 2 jaja, mąka - dodawać aż ciasto będzie miało konsystencję śmietany, cały proszek do pieczenia - zrobić ciasto i dodać obrane i pokrojone w plastry 2 jabłka. Takie ciasto kłaść na patelni kupkami i smażyć z obydwu stron. Można podawać z cukrem pudrem, nutellą lub polać miodem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marta_Kijowska
Jak przeczytalam przepis na racuchy to juz sie zrobilam glodna - chyba sama zaraz takie zrobie. Dzieki za inspiracje! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tanie, szybkie przepisy
Piers z kurczaka w sosie Jedna piers z kurczaka, kroimy na kawalki takie po 2-3 cm. Smazymy delikatnie ma malej ilosci oliwy (maslo tez moze byc) wraz z cebulka. Zalewamy woda, dodajemy pieprz, lisc laurowy, przyprawe maggi i wszystko dusimy ok 10 minut. Do zageszczenia woda i maka. Szybkie, tanie danie. Podajemy z ryzem lyb ziemniakami.Pycha. Schabowe Mieso schabowe przygotowujemy tradycyjnie, tzn. tluczemy, obsypujemy sola, pieprzem, mieszamy w jajku. Obtaczamy w bulce tartej z serem (starty ser mieszamy w ilosci powiedzmy pol na pol z bulka tarta). Smazymy na glebokim oleju do zarumienienia z obu stron). Podajemy z frytkami lub pure i ogorkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość schabowe
w panierce z bułką tartą i serem napewno smaczne ale... ja już nie mogę. Mam podwyższony cholesterol (niby niewiele) ale wole nie ryzykować. Zresztą, podobno sama panierka to zabójstwo a tu jeszcze z serem (tłustym). A ja wczoraj na obiad zrobiłam naleśniki ze szpinakiem i twarogiem (chudym;) oczywiście) i zupę pomodorową. Dzisiaj będzie mięsko ( filet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych) do tego ziemniaki i surówka, jeszcze nie wiem jaka;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tanie, szybkie przepisy
Nic mi niestety nie wiadomo jako zeby panierka byla zabojstwem;) chociaz jesli ma sie podwyzszony cholesterol czy r problemy z zoladkiem to lepiej smazonego nie jesc. Wtedy cos najlepiej przygotowac na parze lub duszonego, gotowanego:) Zna ktos przepis na leczo, inny niz moj. Ja daje kielbase, cebulke, papryke, wszystko smaze 10 minut, zalewam woda, dodaje papryke slodka, ostra i dusze 10 minut. Czy zna ktos inny rownie szybki?:) Jako przekaske proponuje cebulke pokroic w plastry, posypac sola, opruszyc bulka i smazyc z dwoch stron do zarumienienia. Dobre do piwa w czasie imprezki:) Podobnie mozna zrobic z pieczarkami. Pieczarkie solimy, obtaczamy w jajku, bulce i smazymy ok. 20 minut z dwoch stron. Koktajk kawowy. Przygotowujemy 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej chlodnej. Mleko 0,5 litra mieszamy z trzema lyzkami cuky, miksujemy, dodajemy kawe, miksujemy, na koniec lyzke kakao i miksujemy:) Koktajk bananowy Banany (dwa male lun jeden duzy)miksujemy z mlekiem 300ml, dodajemy skruszone kostki czekolady i miksujemy. Pic od razu po przygotowaniu. Do smaku mozna poslodzic. Żeberka Żeberka smayzmy na patelni do lekkiego zarumienienia. Przekladamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy kostke rosolowa i dusimy ok 5 minut. Nastepnie dodajemy lisc laurowy, pieprz, cebule, pieczarki pokrojone w paski, dusimy kolejne 20 minut. Na koniec maggi i dusimy ok. 20 minut. Wode z maka do zageszczenia jak kto woli i podajemy z ziemniaczkami:) Grochowka na szybko Wykorzytujemy wczesniej przygotowany bulion rosolowy, wrzucamy groch i gotujemy, 2 szklanki grochu na dwa litry wody. Dodajemy lisc laurowy, pieprz. Boczek pokrojony w kosteczke smazymy na patelni do zarumienienia a nastepnie wszyskto przekladamy do bulionu. Gotujemy ok 25 minut. Dodajemy ziemniaczki w kosteczke i gotujemy jeszcze 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tanie, szybkie przepisy
Grochowka wychodzi gesta, jako ktos nie lubi to proponuje wiecej wody lub mniej grochu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W panierce zabójczy może być tłuszcz, który wnika w nią, ale bez tego smak byłby zupełnie inny... Mam pytanie: jak robicie te NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM? Jakie proporcje składników do farszu, jakie przyprawy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami Piersi pokroić na kotlety, natrzeć solą i pieprzem, podsmażyć. Posmarować z jednej strony keczupem. Pieczarki (ok. 30 dag na 2 piersi kurczaka) pokroić na plasterki i poddusić na maśle. Piersi przełożyć do natłuszczonej brytfanny keczupową stroną do góry, nałozyć pieczarki, oprószyc solą i pieprzem, posypać startym serem, zapiekać w piekarniku ok. 20-30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam. Dzis zrobiłam ####pyszne kotlety szpinakowe#####: 20 dag mięsa mielonego pół opakowania szpinaku mrożonego - ok. 20 dag kostka knorr czosnek lub ząbek czosnku roztarty z solą pół małej cebulki posiekanej w kostkę pieprz sól pół kajzerki namoczonej w wodzie ciepłej żółtko - jedno jajko to za dużo bułka tarta do panierowania, olej Szpinak rozmrozić na patelni (świeży umyć, ugotować), odsączyć nieco, połączyć z mięsem mielonym, dodać zółtko, przyprawy, cebulę, odciśnięta kajzerkę. Wyrobić masę, może być mieco rzadsza niż na kotlety mielone. Panierować w tartej bułce, smazyć na rozgrzanym oleju. Pychotka - koltety są lzejsze iz tradycyjne, nie kurczą sie podczas smażenia i są wilgotne (to zasługa szpinaku). OTO JAK WYSZŁY: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01d0b880fb6914e7.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też mnie zastanawia to danie ze szpinakiem i serkiem białym - poprosze o przepis. Ja teraz strasznie polubiłam tarty i ponieważ zaczyna się sezon warzywny to polecam taką. tarta cukiniowa przepis na ciasto: 3/4 masła, 1,5 szkl mąki, trochę wody, trochę soli - ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na 30 min. Po wyłożeniu ciasta na blaszkę przekłóć ciasto w kilku miejscach widelcem, potem piec w temp. 180-200 stopni do zarumienienia, . Farsz: 2 małe cukienie - obrać pokroić w plastry, ser żółty 20 dag, papryka czerwona, 30 dag szynki konserwowej - w kostkę, śmietana, 2 jaja, przyprawy Układać na lekko podpieczonym cieście: połowę startego sera, potem cukiinie paprykę i wędlinkę, wszytko zalać smietaną pomieszną z jajkami i przyprawami, na koniec dać drugą połowę startego sera żółtego. Polecam na ciepło i zimno z ketchupem:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gizula, zapytałam koleżankę o nadzienie szpinakowe do naleśników. Ona robi z serem feta w proporcjach mniej więcej takich: 30-40 dag szpinaku mrożonego kostka fety 2 ząbki czosnku sól, pieprz nieco żółtego sera do posypania naleśnika szpinak rozmrozić na patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić. Do szpianku wkruszyć fetę, doprawić solą (mało, bo feta słona) i pieprzem, wyrobić na gładko, smarować naleśniki, przed podaniem posypać serem żółtym. Nie próbowałam jeszcze, ale ona to robi często. Powiedziała, że proporcje można dobierać na oko, byle szpinaku było więcej. Z białym serem nie wiem, czy to się da tak samo, bo biały ser ciut inaczej smakuje... A tartę cukiniową (ale bez papryki, bo nie jadam) zrobię na sobotę, jak nie zapomnę kupić cukinii;-) Miłego dnia!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Można wykorzystać to nadzienie szpinakowe do tarty. Ja robiłam też tartę z porami: ciasto takie jak podałam wcześniej, a nadzienie: 2-3 pory podsmarzyć na maśle z solą i ok. łyżką gałki muszkatołowej. Śmietanę (małą) wlej do miski, wbij 2 jajka, dodaj soli, ubij widelcem na jednolitą masę. Ser ok 20 dag zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapomniałam napisac, że po wyłożeniu farszu jeszcze raz do piekarnika, żeby upiec do końca ciasto i podpiec składniki - wtedy "zetnie" się smietana i roztopi ser żółty:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta poszła na śmieci... Cukinia puściła soki i wszystko zostało wchłonięte przez ciasto, które się upiekło, ale było całe zamoczone. Dwie małe cukinie na dużą formę (ok. 24cm średnicy) to też było dużo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×