Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Napatha

regulon i wasza reacja na te tabletki

Polecane posty

Od pierwszej tabletki jesteś już chroniona, ale oczywiście najlepiej jak byś się jeszcze dodatkowo zabezpieczała przez pierwszy tydzień :)

Gość monika_waw
Biorę regulon od 3-4 lat, dokładnie nie pamiętam, ponieważ tabletki stosuję już 7 lat. Na początku brałam DIANE-35, ponieważ miałam problemy z cerą. Z czasem lekarz zmienił mi tabletki na CILEST - nie pasowały mi, miałam plamienia. Później był MINULET - też były problemy z plamieniami. W końcu lekarz przepisał mi REGULON... i jak ręką odjął! Żadnych plamień, żadnego tycia, samopoczucie ogólne naprawdę bardzo dobre, nie odzczuwam w trakcie miesiączek żadnych związanych z tym dolegliwości. Poprostu - dla mnie są OK! Czytając wszystkie opinie trochę jestem zdziwiona wypowiedziami. Dziewczyny rzeczą jasną jest, że każdy organizm jest inny! Jedna bedzie tolerowała Regulon, inna będzie czuła się po nim źle... To normalne. Wszystko zależy od tego jak organizm zareaguje na zawarte w Regulonie określone hormony i ich zawartość. Lekarz nie jest w stanie od razu określić czy będą to dobre tabletki czy nie, dlatego przepisując je daje czas na ich sprawdzenie. I tak jest z każdymi innymi tabletkami. Jeżeli coś się dzieje, trzeba iść do lekarza, poinformować go o tym i wówczas lekarz przepisze inne tabletki. Dostępność na rynku tego typu pigułek jest dosyć duża. Równie dobrze może okazać się, że po przyjmowaniu kolejnych tabletek organizm również może ich nie tolerować i trzeba będzie spróbować inne. Nie bez powodu są one na receptę. Jeszcze raz zaznaczam - DLA MNIE REGULON JEST WŁAŚCIWĄ PIGUŁKĄ. Polecić nie mogę bo nie jestem lekarzem, a to właśnie on dobiera pacjentce tabletki. Mnie dobrał odpowiednie. Pmiętajcie.

Gość zaciekawiona_ania
to moje pierwsze tabletki i moje pierwsze opakowanie dlatego moze jeszcze sie "boje" i o wszystko pytam :) jesli jestem juz chroniona od pierwszej tabletki to fajnie, mowisz ze nie zaszkodziloby gdyby pierwszy tydzien brania dodatkowo sie zabezpieczac, no tak tez jeszcze robilam ze do tego prezerwatywa, ale wiesz korcilo zeby choc chwilke bez juz spróbowac :P tylko moje spróbowanie odbylo sie jak juz spokojnie z 10 dni minelo od pierwszej tabletki, no i trwalo to chwilke, z tym ze teraz po ponad 2 ttygodniach brania znow mnie poorcilo zeby na poczatku bez gumki zaczac no i trwalo to dluzej niz za pierwszym razem :) moze jestem jeszcze w sprawach tabletkowych niedoswiadczona jeszzce dlatego chcialabym miec pewnosc ze ten okres dostane hehe i ze nie mialam sie czego bac bo jak pisalas juz chroniona jestem, tym bardziej ze gdzie tam jeszcze bylo do wytrysku, jak to sam poczatek byl :) buziaczki, pozdrawiam cieplutko :D :*

Gość Aneś
Hmmm więc tak!Po Regulonie poprawiła mi się Cera,Urósł biust,wyszczuplałam. Jest tylko jedna wada jak dla mnie! Jestem Bardzo Agresywna,nie mialam z tym problemów a teraz?dramat!musze biegac,miec ogolnie duzo ruchu!Ale tabletki jak dla mnie rewelacja!Kosztuje ok 20 zł w Krakowie ale mozna dostac nawet po 18.50:) Pozdrawiam

Gość Aneś
Zaciekawiona Aniu!Ile ty masz lat?? Bo wydaje Mi się ,że masz albo malutko ...albo jesteś troszke niepoinformowana;]

Gość zaciekawiona_ania
nie mam malutko, a moze malutko, bo 22 latka mam, ale tabletki biore pierwszy raz dlatego pewnie czesci nie wiem czesci sie "boje" i pewnie zadaje czasem glupie pytania :P w tą sobotę co była skonczylam moje pierwsze opakowanie Regulonu i teraz czekam na okres, ciekawa jestem po jakim czasie srednio sie pojawia. moje jestem za bardzo pazerna, bo oprocz dzialania anty tez chcialabym zeby tabletki poprawimy mi cere i ewentualnie wplynely na wage hihi, co do biustu to nie ma dla mnie znaczenia :P pozdrawiam cieplutko!!:)

Ja Ci się wcale nie dziwie, bo to są też moje pierwsze tabletki i na początku miałam jakieś obawy :) Teraz jestem przy połowie 3 opakowania i jest ok :) Ja okres zawsze dostaje 2-3 dni po wzięciu ostatniej tabletki i trwa on maksymalnie 3 dni :) A ciekawi mnie czy mogę mieć kiedyś problemy z zajściem w ciąże po tabletkach?

Gość zaciekawiona_ania
hihi no ja czekam na okres :P to mysle, a wlasciwie mam nadzieje ze dostane go jutro a najpozniej pojutrze :) najbardziej ciekawilo mnie od kiedy wlasnie jestem chroniona, bo jak pisalam w postach wczesniej nie wytrzymalam i spróbowalam jak to jest juz bez gumki :P a znajac siebie, to jak juz zaczne drugie opakowanie i zrezygnuje z prezerwatywy tez bede sie musiala psychicznie przemóc do tego zeby moj kotek także konczyl w srodku hehe (pewnie sobie myslisz ze jakie ja tu pierdoły pisze :P ) co do zajscia w ciażę po odstawieniu tabletek tez ciut czytalam, bo chce miec w przyszlosci dzieci. a po pierwsze nie chcialabym miec problemów z zajsciem w ciaze w pozniejszym czasie a po drugie nie chcialabym zeby dziecko bylo chore przez to ze ja kiedys brałam tabletki. takze panie na innych forach pisaly ze jest chyba cos takiego ze zaraz po odstwaieniu mozna zajsc szybko w ciaze, wydaje sie to dziwne bo mi np ginekolog mowil ze o dziecki mozna sie juz starac tak na spokojnie tak z 3 miechy po odstawieniu... co nieco mozesz tu przeczytać http://www.lekka.pl/forum/Odstawienie,tabletek,antykoncepcyjnych,a,ciaza,,1015,6798.html

Gość zaciekawiona_ania
zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą... czy po pierwszym opakowaniu nie pojawi się krwawienie (wykluczając ciąże oczywiście)??jeśli tak to czy to normalne i jak potem po 7-dniowej przerwie, dalej normalnie przyjmować tabsy?? ja ostatnią tabletkę z pierwszego opakowania wziełam w sobotę, dziś jest wtorek noc a u mnie jeszcze się okres nie pojawił. nie wiem czy mam sie zaczac bac czy co?? bo skoro jestem chroniona od pierwszej tabletki Regulonu to w ciqazy mysle nie jestem (tfu tfu tfu), nawet pełnego seksu takiego bez gumki nie mialam, tylko taki z ciekawosci, pare minut wiec gdzie tam do spermy. no ale jesli ktos moze to prosze o odpowiedzi na moje pytanka, pozdrawiam :)

Nie chce Cie stresowac, ale jak ja bralam regulon to nie zabezpieczal on od pierwszej tabletki. Przeciez to nie jest magiczna rozdzka, tylko hormony, ktore potrzebuja czasu, aby zaczac wplywac na dzialanie kobiecego organizmu. I z tego co pamietam dopiero po 2 opakowaniu uzyskiwalo sie pewna ochrone.

Gość zaciekawiona_ania
i tak jestem zestresowana... :( bo okresu nadal nie mam, jest sroda, a moja ostatnia tabletka byla w sobote... nie wiem co mam robic, kupic test czy co :( ale chce tez zaznaczyć że pierwszy raz włożony bez gumki, i to doslownie na 2 min na samym poczatku ,podczas brania regulonu miałam przy 10 tabletce.. nastepny raz bylam na 16 lub 17 tabletce, z tym ze to bez tej gumki trwalo troche dluzej, ale jak mowie do wytrysku bylo jeszcze daleko, poza tym nie mialam go w srodku i juz pozniej mielismy prezerwatywe.... boje sie..:(

Gość mamaoliwierka
Zadaniem tabletek jest nie doprowadzić do jajeczkowania,jak i utrudniać plemnikom przenikanie wgłąb więc jak możesz być w ciąży skoro nie miałaś jajeczkowania?! Nie słuchaj bajek,proszę ,bo to są tabletki antykoncepcyjne a medycyna niekonwencjonalna. Gdyby regulon nie chronił od pierwszej tabletki uwierz mi że byłoby to zaznaczone w ulotce! Na pewno lekarz informował cie że przy pierwszym opakowaniu mogą dziać się rózne dziwne rzeczy w Twoim organiźmie. Mądrzę się tak bo miałam ten sam przypadek. Skończyłam opakowanie w piątek a okres dostałam w czwartek wieczorem.Oczywiście przerwa siedmiodniowa obowiązuje bez zmian. Nie martw się, pozdrawiam.

Gość zaciekawiona_ania
no mowil ze kazda kobieta inaczej reaguje na tabletki, mowil tez zeby sie nie przerazac skutkami ubocznymi wypisanymi w ulotce. ja po prostu mam nadzieje ze te 10 tabletek ktore najpierw wybralam juz dzialaly na mnie. moze i ja za bardzo panikuje, ale kurcze boje sie, to pierwsze tabletki pierwsze opakowanie... czyli jakbym niestety nawet nie dostala okresu to po 7 dniach i tak dalej mam brac tabletki, prawda? wogole w ulotce pisze ze bardzo rzadko w 7-dniowej przerwie sie NIE pojawia, to ja nie weim, mam w sumie czas do soboty jeszcze. odetchnela bym troche z ulgą jakbym chociaz jakiej plamki miala albo zabarwiony sluz a tu nic na razie... eh musze byc dobrej mysli... pozdrawiam i dziekuje :*

Gość zaciekawiona_ania
p.s. ale twoj nick "mamaoliwierka" to nie wiem co mam myslec, ale pomysle ze to planowane dzidzi a nie przez regulon :P

Gość mamaoliwierka
Zaczęłam brać pigułki po urodzeniu Oliwierka,wystarczy mi on jeden :-) pozdrawiam

Zaciekawiona_aniu nie martw się :) Ja też się bałam, że nie dostane okresu i jakoś też mi się tyle czasu spóźniał. Nie panikuj za w czasu i pamiętaj, że stres też powoduje opóźnianie się okresu!! :)

Gość zaciekawiona_ania
własnie wiem i tez o tym pomyslalam ze to moje ciagle myslenie o okresie i ten strach moga mnie tak jakby blokować, dlatego odkładam te mysli na bok, z tego co czytalam na forach, czasem moze sie zdarzyc ze po pierwszym opakowaniu nie pojawi sie okres, no bo to hormony, zmiana dla organizmu i takie tam. takze jesli bym nie dostala okresu (tfu tfu :P ) to po 7 dniach normalnie mam zaczac 2 opakowanie, prawda? :) pozdrawiam!!

Tak :) Masz normalnie zacząć brać kolejne opakowanie :) I nie myśl o tym tak ciągle, wiem że to trudne ale postaraj się :) I na pewno wszystko jest dobrze! :) Głowa do góry :)

Gość zaciekawiona_ania
dzięki hihih, co ja bym bez ciebie zrobiła :P :) jesli to 88 to twoj rocznik to ja jestem 2 lata starsza :) a ty taka doświadczona ;) a powiedz mi tak szczerze, czy czytajac co pisalam we wczesniejszych postac, myslisz ze mam sie bac ciązy czy ze juz bylam chronioa takze luzik?? pozdrawiam:):)

Gość zaciekawiona_ania
a nie bralam tabletek, seks uprawiałam i co miesiac okres byl, wiedzialam że wszytsko jest ok :) a tu ta cudowna tabletka miala mi dac taki komfort a ja sie stresuje ehhh. zastanawiam sie czy np. nie zastosowac sobie jutro metody wywołania okresu "na goracą kąpiel i polopirynkę", co sądzicie?? czy zostawic to w spokoju, i po skonczonej przerwie dalej brac tabletki, nawet jresli okres sie nie pojawil?

Gość zaciekawiona_ania
juz dzis mialam kupic i zrobic test a tu wlasnie jestem w toalecie i patrze a tam pojawila sie taka wydzielina zabarwiona na brazowo, ale nie jest to taka typowa krew jak w normalny okres, wiec mam rozumiec ze teraz mniej wiecej tak bedzie to teraz wygladalo?? :) no i to jest ten "okres" na ktory tak czekalam?? :) uf

Gość zaciekawiona_ania
ok to znow ja :P tylko tyle.. jest normalny okres, jest i spokoj, doczekalam sie :D

Gość mamaoliwierka
I wszystko dobrze się skończyło niepotrzebnie się denerwowałaś bo przecież bocian dzieci nie przynosi :-). Pozdrawiam

Gość zaciekawiona_ania
hihi ja doskonal;e wiem ze jestem panikara hehe:) no ale coz, na wlasnej skorze sie przekonalam to i juz wiem :)

Tak 88 to mój rocznik :) i widzisz wszystko dobrze się skończyło :) A okres pewnie Ci się spóźniał, bo się denerwowałaś :) A doświadczona nie jestem tylko miałam takie same sytuacje jak Ty i nie mogłam się doczekać okresu ;) Więc na następny raz pamiętaj aby się nie denerwować :) I te tabletki chronią Cię od pierwszej :)

Gość marika8813
Mam pytanie ;) lekarz przepisał mi regulon, ale są to moje piwerwsze tabletki, żadna z moich znajomych nie brała regulonu i ku mojemu zaskoczeniu żadna nie potrafi mi powiedzieć jak mam zacząć je brać. Tabletki zaczynają się od start 1->2->3-> 4 podpisane pon-> 5 wt i tak dalej... i teraz nie wiem którą tabletkę mam wziąć pierwszego dnia okresu?? tą z numerkiem jeden i po kolei, czy też mam zacząć od jednej z tych z podpisanym dniem tygodnia w zależności kiedy dostanę okres??

Gość zaciekawiona_ania
hehe mialam dokładnie ten sam "problem" na początku :) otóż już Ci odpowiadam. Najlepiej zacznij brać sobie od tej z numerem "1" i tak po kolei, wtedy bedziesz wiedziala bez zadnego liczenia ile tabletek wziełaś juz i ile masz do konca opakowania. nie wiem w sumie czemu tak smiesznie oznaczyli te dni tygodnia ale jak dla mnie nie maja one znaczenia. jak zaczniesz brac w sumie twoja sprawa, ja tylko mowie jak jest wedlug mnie wygodnia, i tak KAZDA tabletka MA TAKI SAM SKLAD :) czy zaczniesz od poczatku czy od konca... what ever :D pozdrawiam!!

Gość 88suonko88
Bez różnicy to będzie jak zaczniesz brać :) Ale koleżanka dobrze Ci mówi :) Każda tabletka regulonu ma taki sam skład, więc nie ma różnicy od której zaczniesz brać :) Pozdrawiam! :)

Gość kasiunia
Może ktoś mi poradzi? Biorę tabletki anky od kilku lat, a REGULON od trzech .Ostatnio zarzyłam dwa opakowania po kolei,tzn. bez siedmiodniowej przerwy.Ostatnią tabletkę wzięłam w piątek ,do tej pory nie mam okresu,a jest już wtorek. Zawsze zaczynał mi się w niedzielę lub poniedziałek.Co to może oznaczać??? Czy komuś się to przytrafiło?

Gość zaciekawiona_ania
troche ostro pojechałaś wg mnie, mam na mysli te cale dwa opakowania bez przerwy, mnie ginekolog mowil ze jesli chce sie przedluzyc ten caly cykl to zeby wziąść tyle tabletek ile chcesz przesunąc, ale najlepierj zeby nie brac calych dwóch jedno po drugim. oczywiscie nie strasze cie, wydaje mi sie po prostu ze nie masz tego okresu dlatego bo nie zrobilas przerwy wiec mialas duzą dawke hormonów "na raz", że tak powiem. nawet obstawiam że mozesz nie dostac teraz tego okresu wogole, wlasnie przez to, jesli cie to mega niepokoi idz do gina swojego. ale niech tez sie wypowiedzą bardziej doswadczone, bo moze co ja tam wiem hehe :) i nie martw sie!