Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jo989

Duphaston, ponowne plamienie-proszę o radę

Polecane posty

Gość jo989

Tydzień temu, dzień po wizycie u giekologa miałam brązowe plamienia. Wystraszyłam się tego bardzo, szybko pobiegłam do gin. Zapisała mi duphaston i kazała zrobić USG. Po 2 dniach te plamienia zniknęły- były one minimalne. Na 3 dzień zrobiłam USG - wszystko o.k. Duphastonu wziełam 4 tabletki. Później pomyślałam sobie skoro minimalne plamienia sę skończyły, w USG wszysto wyszło dobrze to po co ja mam brać te tabletki duphaston (choć gin kazała mi je dalej bać i nie przemęczać się). Pomyślałam też sobie, że te plamienia wzięły się pewnie po badaniu ginekologicznym. Minął tydzień, w którym nie było żadnych plamień. Dzisiaj boli mnie trochę brzuch i zauważyłam śluzową brązową plamkę.Ciągle latam do toalety i patrzę czy nie ma żadnego plamienia. Jak uważacie czy powinnam wziąć Duphaston. Ostatnią tabletkę wzięłam tydzień temu. Czy można go tak brać po przerwie? Czy na pewno nie jest on szkodliwy dla płodu? Proszę o odpowiedź

Cześć! Radziłaby Ci skontaktować się z lekarzem jak najszybciej, choćby telefonicznie. Po prostu powiedz prawdę, że zaprzestałaś brać tabletki, gdy Twój stan poprawił się. Sama nie eksperymentuj z tabletkami. Też miałam plamienia na początku ciąży, trochę leżałam, brałam tabletki i potem przeszło. Musisz na siebie bardzo, bradzo uważać. Powodzenia.

Cześć! Radziłaby Ci skontaktować się z lekarzem jak najszybciej, choćby telefonicznie. Po prostu powiedz prawdę, że zaprzestałaś brać tabletki, gdy Twój stan poprawił się. Sama nie eksperymentuj z tabletkami. Też miałam plamienia na początku ciąży, trochę leżałam, brałam tabletki i potem przeszło. Musisz na siebie bardzo, bradzo uważać. Powodzenia.

Gość foxylady
ja miałąm 2 razy plamienia i lekarz zalecił mi brać duphaston do końca 16 tygodnia, tj. do końca okresu wykształcania się łozyska. Progesteron, który jest w duphastonie, jest potrzebny do utrzymania ciązy, kiedy jeszcze utrzymuje ją ciałko żółte - ono potem zanika a tę funkcję przejmuje łożysko. Możesz mieć za mało progesteronu i stąd plamienia. Dziecku nie szkodzi ten lek. Pozdro i poleż trochę !

Gość ania 30
absolutnie nie odstawiaj sama sobie tabletek duphaston jest całkowicie bezpieczny dla dziecka, ja nie miałam plamienia a też brałam ten lek prawie do 14 tygodnia,w ogóle bardzo uważaj na siebie ,nic nie dżwigaj,dużo odpoczywaj,pozdrawiam cię serdecznie doskonale wiem co czujesz

Gość jo989
Zadzwoniłam do ginekolog i kazała mi znowu wziąć ten duphaston, choć nie mam żadnych plamień. Ile tabletek dziennie bierzecie jego?