Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Justyna74

Badanie HSG drożność jajowodów

Polecane posty

Gość MyszkaM86
Kasia a czemu miałaś tylko miejscowe znieczulenie? pobierali ci coś do badania? wydaje mi sie ze endometrium polipowate to nic innego jak skłonność twojego endometrium do tworzenia sie polipów,że mogą sie one tworzyć częściej

Akida zdjęcie się nie wyświetla. Faktycznie im później tym kreski na teście powinny byc ciemniejsze. A co do torbieli to sie nie wypowiadam, bo nie wiem ale kojarze że kiedys pisano tutaj coś a propo związku torbieli i pozytywnych testach

Gość Natala3
Honi77, Twój lekarz po badaniu przeciwciał zlecił CI dokładniejsze badania? Mi też wyszły 1do100, a lekarz nic mi nie zlecił tylko encorton i kolejne inseminacje. Bóle stawów mam od zawsze ale tylko przy zmianie pogody, Bóle mięśni też, teraz dochodzę do wniosku, że muszę się dokładniej przebadać.

Gość Honi77
Natala ,Ja mialam po nie udanym ivf duzo badan,wyszly mi te przeciwciala i CRP ponad norme pieciokrotnie,poszlam do ogolnego lekarza bo mialam bole ale nie bola mnie stawy tylko miesnie(rece i nogi)poza tym goraczkuje wieczorami,to sa takie bole ze jak nie wezme tab przeciwbol. to chodzic nie moge ,pokazalam badania od ginekologa i lekarka robila mi rf-igm,lupus,ebv vca,ebv ebna,z tych ebv cos mi powychodzilo no i CRP (jak za pierwszym razem),czekam na wizyty do specjalisty a troche to potrwa ,w kazdym badz razie wizyty w klinice gin sa zawieszone, a przy badaniu przeciwcial pisze ze bede musiala brac heparyne i ass(chyba acard),jesli wyjdze mi cos z reumatyzmem to sterydy.... az sie bojee

Gość kasia2580
Myszka u mnie w szpitalu podaja tylko takie, pobral mi lekarz cos tam ale musze czekac na wynik oby tylko nic zlego mi nie wyszlo, to czekanie jest okropne

Gość Natala3
Cześć dziewczyny, cisza tu jak makiem zasiał. Pewnie wszystkie zabiegane. U mnie drugi dzień nowego cyklu. Mam nadzieję, że uda mam się z M w tym miesiącu podejść do iui, to będzie ostatnia potem trzeba postanowić co dalej. Dziewczyny korzystające z rzędowego in vitro, napiszcie jak to z tym jest? Finansowane są trzy zabiegi i stymulacja do nich, a co jak się nie udadzą, a para chce próbować dalej czy wtedy wszystko jest płatne? Ale czy jest sens robić kolejne próby po trzech nieudanych?

Gość MyszkaM86
Natala sądze ze twoje pytania o ivf są nie potrzebne, bo czekąjaca was IUI sie uda, a juz gdyby ewentualnie sie nie udało to jedna próba ivf zdecydowanie wystarczy :) Ja mam kilka dni wolnego więc porządkuje ubranka Emilki z których wyrosła, zamiast wielu siatek i worków zostało kilka kartonów. Poza tym nic ciekawego u mnie sie nie dzieje.

Gość gość
Witajcie! Wczoraj przeszłam badanie hsg i okazało się, że jeden jajowód całkowicie niedrożny, drugi ok.. Nie wiem co mam o tym myśleć..? Myślicie, że jest szansa na naturalne zajście w ciążę? Nie było czasu na konsultację z lekarzem w szpitalu-zdążył jedynie powiedzieć, że od razu mamy się starać, także czekamy aż przestanę plamić... ile dni mogą potrwać takie plamienia? Będę wdzięczna za odpowiedź. Powodzenia!

Gość Mia777
Witajcie !!! Natala3 mam pytanko , który raz będziesz podchodzić do IUI ? Byłaś ostatnio u naszego "wspólnego"lekarza ? Powiedział Ci coś nowego ?

Gościu nie powinnaś długo plamić. Masz szansę z jednym jajowodem bo jajeczkowanie jest przeważnie przemienne. Powodzenia :) Natala przy rządowym ivf masz trzy pełne próby czyli stymulacja, punkcja i transfer. Jeżeli po pierwszej stymulacji masz jakieś mrozaczki to criotransfer nie liczy się jako osobna próba. Masz bodajże 3 lata w których możesz podejść do kolejnej próby. Tak więc możesz mieć 2 lub 3 dzieci :)

Gościu jak najbardziej możesz sie starać z jednym drożnym jajowodem. Poza tym proponuje wizyte u lekarza prowadzącego i pogadać o laparoskopii, mogą wtedy spróbować udrożnić drugi jajowód

Gość Natala3
Myszka Ty jesteś mega optymistka i dobrze tak trzymaj, ja niestety po trzech nieudanych iui już taka nie jestem. Asiak więc cykl ze stymulacją lekami i pobieraniem komórek liczony jest jako jedna próba in vitro, a samo podanie mrożaków nie. Więc są spore szanse, że te trzy próby wystarczą. Mia777, ostatnio nie byłam u lekarza, wczoraj umówiłam się na usg na 20,10. IUI pewnie 22,10. Wtedy pogadam z lekarzem, że to ostatnia próba z inseminacją, nie widzę sensu robienia sześciu jeśli cztery się nie powiodą to znaczy, że trzeba iść dalej. Jeśli lekarz dalej będzie namawiał mnie na iui to zmienię lekarza, bo czuję, że doszłam do ściany z tym leczeniem. Do gościa z jednym drożnym jajowodem, masz spore szanse na ciążę, dziewczyna,która miała badanie razem ze mną też miała jeden tylko drożny. Po stymulacji jajeczkowania zaszła naturalnie. Więc uszy do góry i działajcie już w tym cyklu. A pęcherzyk w tym miesiącu masz po drożnej stronie?

Natala to my w tym miesiącu znowu mniej więcej równo idziemy. Ja 22 prawdopodobnie będę miała transfer. Okaże się dokładnie w poniedziałek.

Asiak, to idziemy prawie równo, ja zaczynam stymulację , więc pewnie pod koniec msca punkcja i transfer.

Gość Natala3
O to jest nas trzy fajnie w grupie raźniej, podobno jak kobiety razem mieszkają to im się cykle zbiegają i często po kilku miesiącach razem wypada im okres, ja tak często miałam mieszkając na stancjach z koleżankami. Może przez forum też to działa skoro już trzy się zbiegłyśmy w czasie. Oby za miesiąc wyszły nam wysokie bety. Psioszka które to Twoje podejście do in vitro?

To moje drugie podejście, ale pierwsze w programie rządowym. Zastrzyki mam: menopur, gonal, gonapeptyl daily. A Ty co bierzesz?

Ja mam dwa mrozaczki więc nie będę miała stymulacji i punkcji. Będę miała criotransfer. Przy stymulacji miałam tylko gonal i cetrotide. Oby dziewczynki nam się powiodło bo nie wiem czy będe miała siłę na kolejną stymulację. Na razie biorę estrofem i encorton.

Gość gość
Dziewczyny bardzo dziękuję za odpowiedzi :) tym bardziej, że pozytywne :) jestem już po lekarzu i okazało się, że miałam obydwa jajowody niedrożne, a podczas hsg udrożnili mi prawy, bo lewego się nie dało (prawie pękł).. Teraz mam owulację po niedrożnej stronie, ale co miesiąc będziemy monitorować owulki także mam ogromną nadzieję, że w końcu i mi się uda :) :) 3mam za Was kciuki-za Wasze dwie kreseczki :)

Gość Natala3
Gość to dobra wiadomość bo skoro oba były nierożne, a teraz masz jeden ,,przepchany" to są spore szanse na powodzenie. Czekaj na okres a potem do dzieła i prezent na święta gotowy.

Gość gość
Natala dzięki :) lekarz mimo wszystko kazał starać się od razu nawet jeśli owulka przy niedrożnym jest :) czekamy tylko aż przestane plamić buu Powodzenia dziewczyny!!!!!!! Natala a Ty na jakim jestes etapie?

Gość asiena
Witam Was! Z mężem staramy się o dziecko. Niestety mąż mój jest trwale bezpłodny (wada wrodzona). Zostaje nam tylko inseminacja z nasieniem dawcy. Zdecydowaliśmy się na to. Dziś jesteśmy po pierwszej wizycie. Dostałam skierowania na badania. Lekarz zasugerował mi też badanie na drożność jajowodów. Zastanawiam się czy jest to niezbędne?, ponieważ ja jestem pewna, że jestem płodna. Przed mężem miałam partnera z którym byłam w ciąży, zaszłam za pierwszym razem bez żadnych kłopotów, niestety poroniłam w 3 m-cu. Jak sądzicie? Czy muszę robić to badanie? Nie ukrywam, że chodzi o to, że jest dość kosztowne i podobno bolesne...

Gość MyszkaM86
Asiena badanie drożności jajowodów jest pierwszym badaniem, zaraz po hormonach które kobieta starająca sie o dziecko powinna wykonać. To ze kiedyś zaszłaś w ciąże nie oznacza, ze teraz jajowody muszą być dalej drożne. Ja rodziłam 2 lata temu i teraz wiosną okazało sie że oba miałam niedrożne (jeden przepchany). Poza tym hsg bardzo często robi sie na NFZ w szpitalu i nic nie płacisz i tez wychodzisz po kilku godzinach do domu tak jak prywatnie a w kieszeni sporo kasy zostaje.

Aha no i koniecznie zrób je przed inseminacją, po co wydawac kase na IUI jak nie ma sie pewności, ze jajowody sa drożne. Tak jak pisałam wyżej ja już rodziłam a potem sie okazało ze jajowody niedrożne, chociaż hsg robiłam wczesniej prawie 3 lata przed ciąża i nic sie nie pozapychało a po porodzie jednak. I wydaje mi sie, ze poronienie jest wskazaniem do sprawdzenia drożności stąd sugestia twojego lekarza o poddaniu sie temu badaniu

Gość Natala3
Gość lekarz kazał Wam się starać w tym cyklu bo czasami jajowód potrafi ,,przechwycić" komórkę z drugiego jajnika w trakcie pękania pęcherzyka więc szansa zawsze jest. Jak to mawia mój M ,,poćwiczyć zawsze można", a przyjemność z tych ćwiczeń ogromna. Pytałaś na jakim etapie ja jestem. Prawie trzy lata starań, rok temu HSG, jajowody drożne, wyniki męża ok. Moje hormony też wynik na przeciwciała przeciwjądrowe niestety pozytywny, przeciwplemnikowych brak. W tym cyklu czwarte podejście do inseminacji jak się nie uda to chyba in vito.

Gość Mia777
Jeszcze do niedawna nie brałam pod uwage inseminacji , jakoś myslałam że monitoringi i zastrzyki i się uda. Teraz jestem po drugiej IUI i juz myśle o trzeciej i następnej i kolejnej , ciekawe przy której pomyślę o in vitro :) Życzę i sobie i Wam wszystkim byśmy już niebawem pisały na forum ale o tematyce małych pociech :) Miłej niedzieli :)

Gość Natala3
Mia a kiedy miałaś drugą iui? Bo nic nie pisałaś i gdzie robiłaś w OVEA czy w OVUM? I czemu myślisz już o trzeciej czy dostałaś już okres? Mnie lekarz na początku leczenia zapewniał, że mam bardzo duże szanse zajścia przez inseminację. Po pierwszej się nie zrażałam bo rzadko się udaję, po drugiej czułam się w ciąży, aż do pierwszych objawów na okres po trzeciej zapomniałam, że ją miałam i też nic. Chyba jest jakiś problem, który można wykryć dopiero po pobraniu komórki. Teraz porozmawiam z lekarzem, że nie widzę sensu w wykonywaniu sześciu, zobaczę co mi doradzi, chcę efektów leczenia, a nie kolejnych kilogramów przybywających mi po sterydach.

Gość Natala3
Mia a kiedy miałaś drugą iui? Bo nic nie pisałaś i gdzie robiłaś w OVEA czy w OVUM? I czemu myślisz już o trzeciej czy dostałaś już okres? Mnie lekarz na początku leczenia zapewniał, że mam bardzo duże szanse zajścia przez inseminację. Po pierwszej się nie zrażałam bo rzadko się udaję, po drugiej czułam się w ciąży, aż do pierwszych objawów na okres po trzeciej zapomniałam, że ją miałam i też nic. Chyba jest jakiś problem, który można wykryć dopiero po pobraniu komórki. Teraz porozmawiam z lekarzem, że nie widzę sensu w wykonywaniu sześciu, zobaczę co mi doradzi, chcę efektów leczenia, a nie kolejnych kilogramów przybywających mi po sterydach.

Gość Natala3
Oj poszło dwa razy

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować