Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mychor

Troche wiadomosci o dietach. Dietetyka i dietoterapia.

Polecane posty

Gość wrobelek elemelek
moja nauczycielka chce zeby posilki byly zroznicowane,zeby byly dania zarowno zmielone, starte jak i w calosci.ma byc tez kolorystyka na talerzu , cos do picia przy kazdym posilku i dania nie maja sie powtarzac oprocz pieczywa i ziemniakow. zanim mi odpisalas sama napisalam diete i mi nie zaliczyla:( teraz mam napisac od nowa. oto dieta ktorą zrobilam zle: 1 dzien: sniadanie: zupa mleczna na platkach owsianych,kajzerka z maslem i dzemem ,kefir 2 sniadanie: brzoskwinia,bulka z serem twarogowym ziarnistym,sok owocowy obiad: kurczak pieczony w folii,ziemniaki puree,gotowane buraczki,tarta marchewka z jablkiem,jogurt naturalny kolacja: chleb bialy z maslem,gotowana wolowina,salatka z pomidorow(bez skorki i pestek) i ogorkow,herbata z mlekiem dzien 2: sniadanie: chleb bialy z maslem,twarozek ze szcypiorkiem,herbata z mlekiem 2 sniadanie: pomarancza,jogurt naaturalny obiad: pulpety z cieleciny,sos koperkowy,ziemniaki z wody,salata z olejem,sok owocowy kolacja: kajzerka z maslem,ryba gotowana po grecku,herbata z mlekiem dzien 3: sniadanie: zupa mleczna z lanymi kluskami,chleb zwykly z maslem,jajo na twardo z majonezem i rzodkiewka,sok wycisniety z marchwi i jablek 2 sniadanie: bulka pszenna z maslem i poledwica, salatka z pomidorow bez skorki i pestek,jogurt naturalny obiad:zupa jarzynowa z ryzem,kurczak gotowany,ziemniaki puree,buraczki,sok owocowy kolacja: ryba po grecku,chleb zwykly,banan,woda mineralna nie wiem co bylo zle.wiem tylko ze to jajko na twardo nie moze byc ,tylko na miekko. :(

Kiedyś czytałam, że mleko kokosowe jest pełnowartościowe i w pełni przyswajalne, a nawet zawiera więcej białka czy tam wapnia niż ileś tam kg wołowiny... może to trochę wyogulniające i niepewne co napisałam, ale jestem ciekawa, czy to prawda??? Bo skoro tak, to weganie nie muszą się o nic martwić :)

A i jeszcze jedno... od pewnego czasu planuję przejść z kolegą na weganizm :) nigdy się o to Ciebie nie pytałam, ale wyczytałam przypadkiem, że nie za bardzo to popierasz... mimo to mam kilka pytań i będę wdzięczna za odp. :) 1. Co powinnam łączyć przy śniadaniu, obiadzie i kolacji, aby jak najmożliwiej zapewnić organizmowi wszystko? 2. Od nowego roku zapisuje się na ćwiczenia aerobowe, siłownię oraz będę się często gimnastykowała dla utrzymania sylwetki i formy - a skoro chcę jeść jak wiewiórka, to nie zabraknie mi sił?? No i to chyba wszystko na tyle... i dodam, że nie jestem jeszcze pełnoletnia :P

W związku z tym, że kasuje ten topik i w całości już przerzucam się na http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2058763&start=780 Prosze, aby tam pisać i tam czytać.... Aha.....Białka roślinne NIGDY NIE BęDą PEłNOWARTOśCIOWE!!!!! Tylko białka zwierzęce zawieraja aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm sam nie wytworzy), a są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie upieram się przy tym aby jeść mięso, ale upieram się, żeby jeść produkty pochodzenia zwirzecego (mleka, masło, sery i najważniejsze - JAJA)

do Wróbelka 1 dzień śniadanie - wyłącz kefir - lepsza będzie np kawa zbozowa z mlekiem lub herbata obiad - cipełych dań nie popija się sokami owocowymi lub jogurtami, lepsze są ciepłe napoje kolacja - na kolacje nie podaje się surowych warzyw - jesli to ma być chory na zatrucie to tym bardziej, wykluczone sa tez wszystkie kefiry i jogurty 2 dzień to samo co wyżej - nie moga być zadne surowe rzeczy 3dzień kolacja - znowu powtarzasz rybę po grecku - aha i do picia....nie woda mineralna, tylko lepiej, herbata, albo kawa zbozowa Do Sylwii Mieszkam i przyjmuje w Warszawie, a co do drugiej częsci pytania, nie moge dac Ci gwarancji przez internet, bo nikt raczej tego zrobic nie może. Poszukaj mnie na stronach internetowych.

Gość wrobelek elemelek
dziekuje Ci Mychor :*:*:*

Gość upek upek

Gość do Mychorka
bardzo prosze o jakas dietke dla mnie,prowadze siedzacy tryb zycia,ciezko chudne,chcialabym do czerwca zrzucic ok 18kg:(,chce zaznaczyc ze moja dieta opierala sie glownie na weglowodanach i kazda proba odchudzania konczyla sie fiaskiem-jedyna dieta cambidge -dala efekt w postaci minus 8 kg nie lubie tlustych mies,moje manu opiera sie na weglach,pieczywie,kawe slodze slodzikiem-slodyczy nie jadam wina mojej nadwagi sa chyba weglowodany nie wiem czy w ogole kiedykolwiek uda mi sie schudnac,jestem zalamana,dzieki i pozdrowka;]

Gość etna1
czesc mychor, jestem zalamana piec miesiecy temy urodzilam synka nigdy przedtem nie mialam problemow z nadwaga teraz waze 55kg przy wzroscie 155, czyje sie okropnie bo nie mieszce sie w zadna rzecz z przed ciazy( w ciazy przytylam 2okg), nie wiem co mam robic zeby pozbyc sie zbednych kilogramow? synka karmie piersia i wiem, ze nie powinnam stosowac zadnej diety, poza tym mialam bardzo ciezki porod prze cesarke i wiele innych komplikacji.jezelimozesz mi cos poradzic to bede bardzo wdzieczna.

Gość ****ONA****
Cześć!! jestem 15-latką która chce sie odchudzać do tej pory nie bardzo mi szło czy pomożecie mi przebrnąć przez to wszystko?? w dniu dzisiejszym warze 52 kg i mam 164 cm wzrostu:/

Gość ****ONA****
Chciała bym schudną na 46 kg czy ktoś może poda mi jakąś skuteczną diete i zestaw ćwiczeń?? Bardzo proszę:)

Gość ****ONA****
czy taka dieta jest odpowiednia??: śniadanie: bułka z szynkom, pomidorem, sałatą, ogurkiem, koperkiem, herbata obiad: ziemniaki, szparagi, kotlet schabowy, herbata kolacja: tosamo co na śniadanie:) w między czasie jem jeszcze banana, czereśnie

Gość ja mam strszną nadwage czy
macie jakiś sposó żeby się pozbc tego sadła.(lecze się na tarczycę) jesem już złamana bo wstyd mi że tak wyglądam chociasz wiem że to nie z jedzenia. To ta cholerna tarczyca ,ale moze da radę to przyspieszyc

Gość gość
ja przez wiele lat stosowałam różne diety i niestety zawsze kilogramy wracały. W końcu koleżanka poradziła mi dietetyczkę do której sama chodziła, bez wahania zapisałam się do niej, żałuję tylko, że wcześniej nie pomyślałam o takim rozwiązaniu, nie musiałabym się tak długo męczyć, dzięki tym wizytom schudłam 14 kg, polecam wszystkim bytomską klinikę Amaryllis w której przyjmuj***ardzo dobra pani dietetyk, ma naprawdę świetne podejście. Polecam!!!!!!!!!!!