Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaciążona

Ciąża po Cilest, jak to sie moglo stac???

Polecane posty

Gość ewuczka
i jestem w 14 tygodniu i powiem Wam, ze nie moge sie doczekac :-)

Gość KASIA24SS
ewuczko ja tez zaszlam w ciaze po cilescie i nie wiem wlasciwie kiedy to było ,a ty zaszlas w którym dniu cyklu?jak to bylo u ciebie?

Gość sama_nie_wiem
Witam! Biorę Cilest od 2 lat zazwyczaj brałam regularnie...lecz nie dawno miałam trochę stresów... i namieszałąm z tymi tabletkami... Jestem teraz senna, osłabiona, mam mdłości jak czuje zapachy niektórych potraw, ale apetyt mambardzo dorby i jem rzeczy których nigdy nie ruszałam, takie jak rzodkiewka kapsuta, ogórki kiszone i śledzie....Jeśli jestem w ciąży to przewiduje tak 3 tydzien... Byłam jednak kilka dni temu u Ginekologa i poweidział że nie ejstemw ciąży. Jednak nie robił mi USG. Czy jest możliwe że poprostu nie wyczuł tak małego jeszcze dziecka? i że ejdnak jestem w ciąży? Czy to poprostu mogą być moje urojenia....PROSZE POMÓŻCIE... PS. Biorę cały czas tabletki i pale papierosy.... i teraz nei weim czy mam szybko wszystko odstawiać, bo lekarz się pomylił czy jednk to może być wszystko na tle nerwowym

A nie wiecie dziewczyny, ze palenie papierosow oslabia dzialanie tabletek antykoncepcyjnych? Nie tylko lekarz powinien Wam to powiedziec, ale w ulotce tez jest napisane.

Lekarz nie jest w stanie wykryc 3-tygodniowej ciazy (nie trzy tygodniowego plodu, bo to co innego). Test moze juz wykryc, a lekarz jeszcze nie, bo na usg nie zobaczy nic jak jest wczesna ciaza.

Magdulli, raczej jestes w ciazy. W 3 i pol tygodniowej ciazy lekarz wykryje pecherzyk plodowy pusty, zarodek pojawia sie pozniej. Pamietajmy, ze jest to tylko 3 i pol tygoniowa ciaza a nie 3 i pol tygodniowy plod.

Działanie tabletek znacznie spada, jeżeli zażywa się leki, które są metabolizowane tym samym enzymem wątrobowym. I bywa tak, że producent zapewnia, że dany lek nie ma wpływu na tabsy, a praktyka wykazuje, że tak. Sama tego doświadczyłam. Problem może być, jeśli ma się jakieś zaburzenia wchłaniania - wtedy być może przyswajalność leków może być mniejsza. Ciekawe np. jak przebiega to u kobiet, które mają nietolerancję laktozy czy innego składnika z tabletek? A schorzenia przebiegające z zaburzeniami w obrębie układu krwionośnego? A nerki? Czy ktoś tak naprawdę prowadził badania? Ponadto w przypadku plastrów reakcja skórna zmniejsza znacząco prawidłowe wchłanianie hormonów.

Gość sama_nie_wiem
Dziekuje... A jeszcze jedno chciałam się spytać.. czy jeśli już mam podejrzenie ciąży przerwać tabletki czy odczekać ...aż będę 100% pewna? Czy tabletki bardzo szkodzą na dziecko? i w któym tygodniu mogę przerwać najpóźniej

Gość sama_nie_wiem
czy przy pobieraniu krwi lub badaniu moczu wyniki zmeiniają się podczas ciąży?

Gość ewciaewcia83
sama_nie_wiem ja np. mam niewielkie roznice w wynikach, sadze, ze to raczej niemozliwe, zebys miala miesiac w miesiac te same wyniki. KASIA24SS ja zaszlam najprawdopodobniej dokladnie nawet Ci napisze 28 listopada hi hi :-) wowczas mialam angine, bralam dwa tygodnie antybiotyk. Tydzien lezalam w domu, natomiast drugi tydzien bylam wprawdzie juz w pracy zdrowsza, ale antybiotyk musialam brac dalej. A ze zawsze robie notatki, kiedy mam okres itp. to wynika z nich, ze 28 bralam pierwsza tabletke (tak mi wyszlo po okresie), a wtedy bralam wlasnie jeszcze antybiotyk :-) i to mi oslabilo, bo nigdy wczesniej nie laczylam antybiotykow z antykoncepcyjnymi. Ale to najlepiej pojsc do ginekologa, on Ci dokladnie stwierdzi, kazdy organizm jest inny. Takie fora mozne sobie poczytac, ale czasami pisza takie bzdury, ze szkoda gadac. Jezeli chodzi o branie tabletek i palenie papierosow to nic mi nigdy nie oslabialo i nigdy nie mialo na to wplywu, dwa lata bralam i do tego palilam i dopiero przy antybiotykach wyszlo, ze mam dzidzi :-) do ginekologa udalam sie 24 stycznia dopiero, bo bylam za granica i bylam juz w 8 tygodniu :-) a teraz jestem w 21 i mam na 60 % chlopczyka (akurat sie wiercil i odwrocil dupka, nie moglysmy juz dojsc do tego, co to za plec). Pierwszy raz tydzien temu uslyszalam bicie serduszka.

Gość Engliszjurfriend
przeczytac dytyczy Cilest: http://emc.medicines.org.uk/emc/assets/c/html/DisplayDoc.asp?DocumentID=3198 Przeciwwskazania: CZYTAC ULOTKE - ciąża lub domniemana ciąża - ANTYBIOTYKI - spytac sie lekarza - nie powinno sie brać doustnych antykoncepcyjnych środków hormonalnych ... duzo wiele innych( czytać ULOTKE i artykuł ) - ciekawostka: Nie zażywać nic z dziurawca bo eliminuje działanie antykoncepcyjne palenie: -nie zwieksza ryzyka zajscia w ciąże -wchodzi w interakcje, zwiększa ryzyko zajścia w chorobe w skrócie, można palić ale istnieje ryzyko chorób naczyniowo mózgowych( nałogowi palacze) lub zakrzepy,zakrzepica symptomy - bóle w klatce piersiowej, sięgające lub nie do lewego ramienia,nagłe bezdech, silne długotrwałe bóle głowy jak sie ma to do lekarza i/lub ginekolog, ... inne powikłania alkohol=wymioty, biegunka: Nie stwierdzono interakcji( nie stwierdzono bezpośredniego obniżenia efektywności tabletek po alkoholu ), ale alkohol( zakładając że etanol ) jest metabolizowany w wątrobie, tabletki też, wiec nie pic za dużo podczas brania bo organ ucierpi. Jak wystąpią symptomy( wymioty, biegunka) i znikną w przeciagu 12 godzin to brac następną tabletke w przeciwnym wypadku: zasada 7 dniowa!( nizej) Gdy zapomni sie wziąść: Wziąśc od razu jak sie przypomni, i następną o zwyczajnej porze( wzięcie 2 w ciągu dnia jest dopuszczalne) Gdy minie 12 godzin od zwyczajnej pory to wziąść następną o zwyczajnej porze i używać dodatkowych środków antykoncepcyjnych(wkładki,gumy itd) i trzymac kciuki. Jeżeli zostało mniej niż 7 tabletek do wzięcia to czytać powyższy link( ZASADA 7 DNI) i do lekarz zasada 7 dni(WAZNA): UWAGA: uzywać dodatkowych środków antykoncepcyjnych i brać normalnie tabletki gdy: - zapomniano wziąść tabletke po czasie 12 godzin - gdy wymioty i biegunka trwa ponad 12 godzin - jeżeli bierze sie leki które zachodzą w interakcje( ulotka ) ALE GDY ZOSTALO MNIEJ NIZ 7 TABLETEK W PACZCE ( ZOSTAŁO MNIEJ NIZ 7 DNI DO WZIECIA WSZYSTKICH TABLETEK Z PACZKI I ZAPOCZĄTKOWANIA PRZERWY W ICH BRANIU ) TO BRAC NASTĘPNA PACZKE ZARAZ PO SKONCZENIU PIERWSZEJ, NIE ROBIC PRZERWY nie bedzie okresu do skonczenia drugiej paczki, możliwe krwawienia podczas brania drugiej paczki ale bez powikłań żadnych Zmiana we wzorcu krwawienia: isc do ginekologa Czas ważności: 3 lata

Gość ma-dziu-lek
moje pytanie jest nastepujące bo juz sie pogubilam:( mialam biegunke w krotkim czasie po zazyciu tabletki była to 24-ta tabletka bo potrzebowałam przesunąć miesiaczke pozniej wzielam jeszcze dwie (ostatnia 26-ta tabletka) teraz jestem w trakcie miesiaczki - dostalam ja pół dnia szybciej niz normalnie - wczesniej moglam co do minuty wyliczyc o ktorej ja dostane czy mam sie czego obawiac??? czy od momentu wziecia nastepnej tabletki (po siódmym dniu przerwy) moge czuć się juz bezpieczna?? prosze o pilna odpowiedz

Gość kkkkkkk
witam, pomocy! wzielam 2 pierwsze tabletki i zapomnialam o 3 kolejnych co robic brac dalej czy przerwac? i jakie kest prawdopodobienstwo ciązy?

mam problerm...strasznie boje się że mogę być w ciąży a dopiero jestem przy drugim opakowaniu tabletek...jestem przy 9 tabletce...ostatnio byłam na imprezie i na początku było wszystko si...tabletkę przyjęłam o godz 20 póżniej poszłam na impreze i wypiłam 2 piwa...nie byłam pijana jednak po godz 12 w nocy strasznie zbierało mi się na wymioty poszłam do ubikacji i zwymiotowałm raz...ulżyło mi...normalnie póżniej mogłam jeść itd. ok godz 2.00 poszłam ze swoim partnerem do łóżka i nie zastosowaliśmy dodatkowego zabezpieczenia...!Czy mogę być w ciąży???Strasznie się boję...

Gość czasunna
nie wydaje mi sie poniewaz tabletka wchlania sie ok godzine wiec jesli w tym czasie nie wystapily wymioty tabletka zostala normalnie wchlonieta:)

Gość ewuczka
sloneczko ja też nie sądzę, żebyś była w ciąży... Teoretycznie to jest to niemożliwe. A ja po Cilest jestem już w 34 tygodniu, mamy chłopaka - Maćka :D no i na 25.08 termin porodu, powoli się stresuję, ale w te upały chciałabym już być na porodówce :D

Gość n.o.v.i.k.a.
witam wszystkich... mam podobne pytanie jak inne forumowiczki... biore cilest dokladniej 2 opakowanie. przy pierwszym opakowaniu mialam prawie caly czas krwawienie, teraz przy drugim opakowaniu jest ok... :) ale teraz moj problem... wypilam 2 drinki i musialam wziasc dwie tabletki uspokajajace no a po tem sie kochalam z moim facetem jestem w srodku cyklu... czy moglam wpasc? prosze o odpowiedz jestem teraz za granica i strasznie sie martwie... :/

Nikt ci nie powiedział, ze palenie zwięksa ryzyko zajścia w ciążę, bo osłabia działanie tabletek?????????????!!!!!!!!!!

Palenie nie zwiększa ryzyka zajścia w ciążę i nie ma nic do wchłaniania tabletek. Palenie może powodować zakrzepicę przy braniu tabletek.NIGDZIE w ulotce nie znajdziesz, że palenie wpływa na skutecznośc antykoncepcyjną, bo nie wpływa.

Gość ania2325
witam a ze mna bylo tak...bralam minulet tylko przy ostatnim opakowaniu dosc nie regularnie i zastanawiam sie czy moge byc w ciazy bo z mezem kochamy sie regularnie i osttnio mialam ta 7dniowa przerwe z odtawienia i kochalismy sie teraz nie biore pigulek jak myslicie???

Gość ewuczka
Bosh te fora są normalnie do banii... Palenie wcale nie zwiększa żadnego ryzyka zajścia w ciążę, macie swoich ginekologów?????????????????????????????????????????? Moja ginekolog śmieje się z takich własnie forów jak m.in. to, bo sugerujecie się tym, co piszą, zamiast iść do lekarza i się dla świętego spokoju zbadać....

Gość Przyszly_ginekolog
ssorrry laski ale nie wierze ze bralyscie regularnie i jestescie w ciazy. Wezcie na chlopski rozum tabletki hamuja dzialanie jajnikow sa one tak jakby w stanie spoczynku czyli nie wypuszczaja z siebie jajeczka ktore mogloby byc zdolne do zaplodnienia !!!! wiec jakim cudem ciaza??? albo zazywalyscie antybiotyki albo zapomnialyscie tabletki.... tabletki daja 100% pewnosci a wiecie czemu na ulotce jest napisane ze 98,7?????????? amerykanski ginekolog sie wypowiedzial : poniewaz jak ktos z wlasnej winy zapomini badz zazyje antybiotyk i obnizi sobie skutecznosc moze zajsc w ciaze i pojdzie do sadu i oskarzy firme farmaceutyczna o to ze bylo napiasne ze 100% pewnosci a jednak ktos zaszedl w ciaze... a nikt sie nie przyzna ze zazywal w tym czasie np antybiotyki proste nikt wam tego nie udowodni i gdyby bylo napisane ze 100 to kazda laska w sadzie mialaby sprawe wygrana..... Tabletki systeczmatycznie zazywane nie powoduja ciazy !!! nie ma jajeczka zdolnego do zaplodnienia.

Gość MimiD
Dziewczyny, ile ja bym dala, zeby byc teraz w ciąży! Choc teoretycznie to niemozliwe,bo od kilku lat biore cilest...pare m-cy temu poznalam chlopaka, jest cudowny...jak sie kochamy to uzywamy dodatkowo prezerwatywy, ale ostatnio zostala w środku, hehe;-) i taka mam cicha nadzieje,ze moze jakims cudem...:-) zwlaszcza,ze ostatnio bylam na wczasach i bralaw 2 opak.ciągiem,zeby na urlopie nie miec okresu, wiec moze zachwialo moja rownowaga hormonalna??? Trzymajcie kciuki!:-D

Gość izabela3
Cześć dziewczyny !!! Skoro jest was tutaj takie liczne grono zaciążonych po tabsach, to może dowiem się jak to jest z tym krwawieniem z odstawienia w przypadku ciąży. Krwawienie w ogóle u was nie wystapiło, czy wystapiło a może słabsze? Od jakiegos miesiąca mam strasznie wzdety brzuch, tak samo jak wtedy gdy byłam w ciąży. Po skończonym opakowaniu w sierpniu dostałam okresu (takiego jak zwykle - intensywnego) teraz jestem w trakcie kolejnego opakowania biore Novynette. Czy jest możliwośc, że mimo wystapienia normal;nego krwawienia z odstawienia jestem w ciąży??? Jak to było z Wami???

Gość piteras
Przyszły ginekologu, są sprawy na niebie i ziemi, o których się filozofom nie śniło. Wszystko jest możliwe, zarówno to, że stosując naturalną antykoncepcje, wyznaczając dni płodne u kobiety uda się ciąży uniknąć, jak i to, że stosując tabletki kobieta w ciążę zajdzie. To sztuczne regulowanie poziomu hormonów, nigdy nie wiadomo na 100% jak zareaguje organizm. Dla 999 kobiet zadziała tak jak powinien, a dla tej jednej nie. Jestem przekonany, że większość tych kobiet co piszą przyjmowało prawidłowo. Mnie tylko uderza fakt, że na ogół w ciąże zaszły te, które brały tabletki z najmniejszą ilością hormonów. Być może miały nie do końca dobrze dobrane, potrzebowały większych dawek. Każdy organizm jest inny, ale trzeba by zbadać te dziewczyny co zaszły w ciążę, żeby znaleźć jakieś ich wspólne cechy. Konkretne tabletki są wszystkie takie same, kobiety je przyjmujące są wszystkie różne. Już choćby to powoduje, że nie można w tym wypadku niczego generalizować. Te 100% to Twoja przesadna wiara w medycynę drogi przyszły ginekologu.

Gość mamuchazuzki
Ciąza po pigułkach to rozumiem czasem sie zdarzy zapomniec biegunka itp ale czy jest jakas dziewczyna co zaszła w ciąze po plasterkach?

Gość sasusia
DO Zaciążona!!!!!!!!!!! KOCHANA CHYBA DO CIEBIE DOLACZE TEZ BRALAM CILEST I NIE DOSTALAM OKRESU OD JUTRA POWINNAM ZACZAC BRAC ZNOWU A NADAL NIE DOSTALAM OKRESU MAM MDLOSCI BOLI MNIE BRZUCH MAM WRAZLIWE PIERSI I WYMIOTOWALAM ;( NIE WIEM JAK TO MOZLIWE JUTRO KUPIE TEST I SIE OKAZE

Gość yasmina123
Dołączam się do grona... brałam mniej więcej regularnie, tzn. o tej samej porze,w ciągu tego cyklu kochałam się tylko raz i to wystarczyło... lekarka powiedziała mi, że to niemożliwe, abym zaszła w ciążę a jednak... Za 4 dni zaczęłabym brać Yasmin...

Gość o ja cię....
Matko..mam 30 lat......słuchajcie...mam 4 letnią córeczkę....biorę Cilest..nie zapominam..nie przesuwam godzin..... po ostatniej miesiączce zaczęłam kolejne opakowanie.... kilka dni później tuż po...wiecie czym..:) poleciało ze mnie jak z kranu....dosłownie....rozbolał mnie brzuch....kilka godzin i przestało.... nadal biorę cilest.... dziś rano miałam mdłości......... przeszło.... aż boję się iść do lekarki......k**** któras miała takie "jazdy" ??