Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_23

urlop wychowawczy a następna ciąża

Polecane posty

Gość mama_23

We wrześniu skończy mi się trwający 3 lata urlop wychowawczy. Z tego, co mi wiadomo, aby m mogła mieć pełne prawa do zasiłku macierzyńskiego, powinnam przepracować minimum 6 miesięcy zanim znów będę na urlopie macierzyńskim. Od mniej więcej połowy maja spóźnia mi się miesiączka i zaczynam mieć podejrzenia, że znów jestem w ciąży - wg obliczeń dzidziuś urodziłby się na przełomie stycznia i lutego, więc gdybym od września zaczęła normalnie pracować, nie przepracowałabym połowy roku. Wiem, że urlop wychowawczy można przerwać w dowolnej chwili (mamy firmę rodzinną, więc nie mam z tym żadnego problemu), czy więc powinnam wrócić do pracy jak najszybciej, np. już od sierpnia? (Oczywiście z tą ciążą to narazie jedynie przypuszczenia, cykle mam zazwyczaj nieregularne, jeszcze dwa miesiące temu miałam wykrytą torbiel na jajniku co wskazywałoby raczej na niepłodność, ale czuję już "urojone" objawy - ból piersi, nudności, większy apetyt:))

Gość Kodeks pracy
Art. 29. 1. Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego: 1) urodziła dziecko; 2) przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia; 3) przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej pełniącej zadania pogotowia rodzinnego. 2. Przepis ust. 1 pkt 2 i 3 stosuje się odpowiednio do ubezpieczonego. 3. W przypadku gdy prawo do zasiłku macierzyńskiego powstało w okresie urlopu wychowawczego, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie. 4. W razie śmierci ubezpieczonej lub porzucenia przez nią dziecka zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka lub innemu ubezpieczonemu członkowi najbliższej rodziny, jeżeli przerwą zatrudnienie lub inną działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. 4a. W razie skrócenia okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego na wniosek ubezpieczonej-matki dziecka po wykorzystaniu przez nią zasiłku za okres co najmniej 14 tygodni, zasiłek ten przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka, który uzyskał prawo do urlopu macierzyńskiego lub przerwał działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. 5. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, z zastrzeżeniem ust. 3 i 6. 6. W przypadku, o którym mowa w ust. 4 i 4a, okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego zmniejsza się o okres wypłaty tego zasiłku ubezpieczonej-matce dziecka.

Gość mama_23
Dziękuję, ale... nadal coś mi tu jest niejasne..: Jak rozumiem, o moim przypadku mówi ten punkt:"3. W przypadku gdy prawo do zasiłku macierzyńskiego powstało w okresie urlopu wychowawczego, zasiłek macierzyński przysługuje za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie." - czy napewno? przecież, jesli faktycznie jestem w ciąży, urodzę w parę miesięcy po zakończeniu urlopu wychowawczego... A mi chodzi o to, czy muszę faktycznie mieć przepracowane pół roku, żeby mieć prawo do zasiłku.. Skomplikowane to..:)

Gość Kodeks pracy
Art. 186. (118) § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia Chodzi o urlop wychowawczy, a nie macierzyński:) A umowę masz na czas nieokreślony zawartą?