Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Truskawkowa Fanka

Dlaczego karmiąc piersią nie można jeść truskawek?

Polecane posty

Gość Truskawkowa Fanka

Czy ktoś wie? Bo własnie sezon truskawkowy w pełni. Czekałam na nie cały rok a tu położna stwierdziła, że nie wolno. Tylko nie powiedziała dlaczego :/

Gość alergia.......
na poczatku zeczywiscie powinnas unikac wszelkich pokarmow wywolujacych alergie i inne tam.....ale pozniej mozesz sprobowac jak to dziala na twoja dzidzie i jezeli nic sie nie dzieje nie musisz sobie takich roznych smakolykow odmawiac......:)

Truskawki są mocno alergizujace, dzidzia moze dostac uczulenia. Ale wcale nie powiedziane, ze tak bedzie. Mozesz sprobowac zjesc pare, i bacznie obserwowac, czy nic sie nie dzieje. Jesli nie - ponowic probe. Moze masz szczescie i Twoje dziecko nie bedzie mialo sklonnosci do alergii...

Gość mialobyc rzeczywiscie......
ale zjadlo mi "r"....sorry:) za ten "byk"!!!

Gość chyba nie tylko o alergie
chodzi. Truskawki maja sporo witaminy C ktora zakwasza twoje mleko i dzidzia moze dostac kolke. Ja nie wiedzac o takiej mozliwosci najadlam sie wisni. Corcia plakala a ja nie widzialam dlaczego, Dopiero lekarz mi powiedzial o co wlasciwie chodzi...

Zgadzam się ze zdaniem Kai:) nam to samo powiedziano na szkole rodzenia - jeżeli po próbie okaże się, że dziecko nie mam żadnych skutków ubocznych można jeść truskawki:D Sama jestem ich fanką i specjalnie pytałam o nie;) od paru dni zajadam się nimi i zamierzam po porodzie również spróbować. Jest też szansa iż jedząc je przed porodem dziecko "przyzwyczai" się do nich. Powodzenia:)

Gość Hepcia
Wszystko co napisały moje poprzedniczki jest prawdą. Przy próbie wprowadzenie truskawek należy tylko pamiętać aby nie zjeśc ich zbyt dużo i aby tego dnia nie wprowadzać do diety żadnego innego nowego pokarmu by móc póżniej ocenić czy to napewno to. Ponadto to co zje matka trafia podobno do pokarmu dopiero po około 12 godzinach. Czyli jeżeli zjesz truskawki rano efektów można się spodziewaać u dziacka dopiero wieczorem.

kobiety! po co to robicie? dziewczyna pyta dlaczego nie może jeść truskawek a wy namawiacie ją aby sprobowała. A co bedzie jak dziecko dostanie wysypki? co na to powie \" ciocia dobra rada\" Jak położna mówi: nie można to nie można ! czy to takie wielkie poświęcenie nie jeśc przez jeden sezon truskawek? Tylko wypowiedzi mówiące o uczuleniu i zakwaszeniu mają sens.

no właśnie co powiedziała położna... moja właśnie tak powiedziała, cytuję jej słowa;) z których się cieszę. Poza tym logiczne, że nikt tutaj nie mówi o obżeraniu się nimi:D

Gość a tam nie można
:p miałam robione testy na alergię, wykazały że jestem uczulona na truskawki i lekarka zabroniła mi je jeść. jeszcze czego, żebym sobie miała takiej pychoty żałować teraz to już ludziom papierosy, alkohol i takie tam nie szkodzą, tylko truskawki szkodzą :o Truskawkowa Fanko ( Siostro :) ) wsłuchaj się w swój organizm, masz instynkt, czujesz czy możesz czy nie

Gość Truskawkoa Fanka
Dzięki dziewczyny! Zaryzykowałam i zjadłam jakieś 30 dkg. Poczekam na skutki.Oby nic sie nie działo. Kocham truskawki i trudno jest mi całkowicie z nich zrezygnować, choć wiem ze to dla dobra mojego szkraba.

Gość ile miesięcy
ma twoje dziecko? Mój synek miał 5 miesięcy, karmiłam go i jadłam truskawki :)

To zależy od tego ile maluch ma. Ja mam 9-miesięcznego syna i od kilku dni normalnie jem truskawki. Naturalnie, bez przesady. Pamiętaj, że najpierw Ty trawisz, potem dostaje to maluch. Ale przede wszystkim, jak zobaczysz, że maluchowi coś się dzieje(kropki na całym ciele) IDŹ DO LEKARZA!!!

Gość Truskawkowa fanka
Upssss Synuś ma 2 misiace, ale na razie nic mu nie jest. A czy to uczulenie objawia sie tylko wysypką?

truskawki i pomidory to najczestrze alergeny wywolujace alergie skorna u dzieci ( wysypke lub czerwone plamy ) znika to po kilku dniach nie pozostawiajac sladow. Jezeli chodzi o jedzenie owocow i warzyw podczas okresu ciazy i karmienia to jest to jak ´najbardziej sensowne !!!! To co dostaje sie do mleka matki przechodzi przez \"niezly filtr\" jej organizmu wiec prawdopodobienstwo wystapienia alergi po spozyciu mleka matki zajadajacej sie truskawkami jest .... mizerne ! Jezeli chodzi o podawanie owocow dzieciom nalezy to czynic malutkimi kroczkami, nawet 2 - 3 miesiecznym dzieciom mozna podawac juz pol lyzeczki skrobanego jablka ( raz dziennie ) to poprawia prace jelit i zapobiega kolkom! Oczywiscie tak samo nalezy postepowac z innymi owocami - male ilosci i obserwacja przez 24 godz jezeli do uplywu tego czasu nic sie nie zacznie dziac to znaczy ze dziecko nie jest uczulone. Nota bene w stanach niemowlakom podaje sie jagody, maliny, truskawki i jest to zupelnie normalna rzecz !

Gość no i jak tam
Truskawkowa wszystko dobrze ?

Gość asys
co kraj to obyczaj. ja znowu zostalam poinformowana ze jesli w rodzinie nie ma alergii to nie powinny one wystepowac u dziecka i mozna jesc male ilosci warzyw a nawet orzechow. natomiast nalezy unikac potraw (warzyw i owocow) ktore powoduja wzdecia, nie pic za duzo mleka bo powoduje zakwaszanie twojego mleka (jesli karmisz piersia) i moze powodowac problemy u malucha.

Gość ala9148
Truskawki uczulaja, wiec maluch może dostać wysypki. A dziecią truskawki dopiero można spróbować podawać po ukończeniu 10 miesiaca