Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam się niepokoić

Kiedy powinnam poczuć ruchy dziecka?

Polecane posty

Gość mam się niepokoić

Witajcie Jestem w 5 miesiącu ciąży (zaczynam właśnie 20 tydzień). Wszędzie czytam, że dziecko powinno już wyczuwalnie sie ruszać, kopać i w ogóle, a ja czuję jego ruchy bardzo rzadko, prawie że wcale. Byłam niedawno na usg i podobno wszystko jest w porządku,ale dziwi mnie, że praktyczie nie wyczuwam żadnych ruchów mojego maleństwa. Napiszcie od kiedy poczułyście ruchy swoich pociech i czy powinnam sie martwić, czy to normalne? Dodam jeszcze, że mam dość mały brzuch jak na 5 miesiąc, a przytyłam jak do tej pory "tylko" 3 kilo (z jednej strony fajnie,że tak mało ale z drugiej czy nie powinnam więcej?). Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam

Gość mam się niepokoić
nikt mi nie odpowie??? :(

Gość kryza
ja zaczęłam odczuwać ruchy dziecka dopiero ok 6 mca.też się stresowałam jak ty.ale jesli masz robione regularne usg,wszystko jest ok.swoją drogą dlaczego nie porozmawiasz o tym z lekarzem?nie sądzę żebyś na tym forum spotkała się z jakąś kompetencją w tym temacie skądinąd poważnym.

Gość mam się niepokoić
Z lekarzem to jest taka sprawa, że niedawno go zmieniłam, bo zaczął odwalac numery: gubił moją kartę i co wizyta to musiał zakładać nową, straszył mnie i stresował, najchętniej to by mnie do łóżka położył na 9 miesięcy(choc czułam i czujuę się dobrze, to wpisał mi w karcie ciąży, że skarżę sie na złe samopoczucie i powinam być pod stałą opieką lekarską, choć to nieprawda), przepisywał mi specyfiki, które sam nie wiedział jak działają (gdybym nie poprosiła o więcej info o jakimś tam leku to by mi przepisał taki, co nie powinno się go dawać kobietom ciężarnym, bo powoduje uszkodzenia płodu!)...Tak więc poszłam do innego. Ten choć jest niby narazie ok, to "załatwia" pacjentki w 10 minut i nie można z nm na spokonie porozmawiać, bo mam uczucie, jakby chciał mnie spławić jak najszybciej...Na ostatnim badaniu powiedział mi, ze wszystko jest ok i dzidziuś rozwija się dobrze. Jednak chodziło mi tutaj o to jak inne kobietki czuły ruchy dziecka - kiedy to mniej więcej było. Ja czuję, ale bardzo rzadko, a czytam w różnych "poadnikach", że w tym czasie to już dziecko mi powinno fikać niemalże koziołki w brzuchu i kopać tak, że poczuję wszystkie ruchy itp...więc zaczynam sie martwić, że nic takiego nie czuję...

Przede wszystkim wyrzuć te poradniki, po co czytać i się stresować!! Odczuwanie ruchów dziecka to bardzo indywdualna sprawa. Szczególnie pierwszysch ruchów w pierwszej ciąży. Niektóre dziewczyny czują ruchy już w 16 - 18 tygodniu a niektóre potrzebują na to więcej czasu - 22 - 24 tydzień, chociaż rzeczywiście najwięcej kobiet zaczyna odczuwać ruchy około 20 tygodnia. Poza tym co dzidzia to inny charakter - jedne kopią bez opamiętania a inne są spokojne. Jesli dzidzia rozwija się dobrze to nie ma powodu do obaw. Jeśli do 24 tygodnia ciąży nie poczujesz żadnych ruchów to wtedy pordź się lekarza. Poza tym pierwsze ruchy są bardzo delikatne, najlepiej czuć je podczas odpoczynku. Połóż się na plecach, rozluźnij, połóż łapki na brzuszku i poczekaj cierpliwie, może akurat Ci się poszczęści. A przede wszystkim nie stresuj się - to napewno nie sprzyja ani Tobie ani dziecku. Głowa do góry - na pewno poczujesz w ciągu najbliższych dni:) Pozdrawiam

Gość foxylady
przezywałam to samo, dopóki nie poczułam ruchów pod koniec 22 tygodnia ciąży. Nie ma na to reguły, wszystko zależźy od twojej budowy, łożyska i ułożenia dziecka. Pozdro

Halloo.... nic sie nie martw...przeciez wszystko jest dobrze ja poczulam "pierwsze motylki\" w brzuszku dokladnie w 19 tygodniu potem byly czesciej i czesciej i czesciej przeciez dzidzia tez od czasu do czasu spi hihihi najwieksza ruchliwosc ;) odczuwalam wlasnie miedzy 5 a 6 miesiacem w 7 dzidzia troszke przestala bo nabiera cialka ale to juz nie sa tylko kopniaczki ta sa fikolki i same wariacje ;)..czasem spac nie pozwale ...hihih ❤️....czyli nie masz sie czym niepokoic pozdrawiam Carla

Gość mama opowiadała mi ze
jak byla ze mna w ciązy to co jakis czas prosila lekarza by posluchal czy ja zyję bo takim spojonym dzieckiem bylam ze tylko spalam i nie kopalam nie wiercilam sie i nie fikalam koziolkow:)