Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Gość Taka jedna Natasza
Dziękuję Mechaniczna Pomarańczo.Teraz cokolwiek już wiem i życzyłabym sobie żeby były to tylko szczotki.Bo awaria silnika to brzmi strasznie.........a już jak jesteśmy przy temacie pralek-jaką żywotność mają teraz pralki?

Gość Mechaniczna Pomarańcza
Do Taka jedna Natasza : Az do smierci - jej lub wlascicielki :) Mysle ze masx 8 lat...

Gość Taka jedna Natasza
No to chciałabym jeszcze przeżyć z pięć egzemplarzy... pozdrawiam i dziękuję Ci Mechaniczna Pomarańczo

do Natasza: Wybacz za ten dowcip smieszny inaczej, po calym tygodniu harowy przy pralkach poczucie humoru mi nieco szwankuje. Co do mechanikow to stwierdzenie "wydaje mi sie ze" troche nie pasuje do sytuacji w ktorej klient moze byc zmuszony do wywalenia sprzetu wartego 1000zl bo mechanik nie jest pewien. Zapytaj mechanika czy wie czy nie wie co z nia jest. Jesli nie wie to wezwij innego. Gdy mechanik zdiagnozuje usterke programatora,odezwij sie do mnie na maila,naprawiam aristona i indesita,moze cos poradze jesli sprzet nie bedzie totalnie padniety. Zacisnij zabki ,lap za sluchawke w poniedzialek i znajdz jakiegos specjaliste. Powodzenia! Pozdrawiam! Janek

Gość kobietapracująca
Jeśli chodzi o lodówki - mam Whirlpool i nie jestem zadowolona - nie potrafię jej wyregulować: albo temperatura jest za wysoka i żywność się szybko psuje, albo za niska i wszystko zamarza. Lodówka ma już co prawda kilka lat (6-7?), na początku działała dobrze. Jeśli chodzi o pralki: pochopnie pozbyłam się 20-letniego Polaru odziedziczonego po rodzicach i kupiłam zachwalany Ariston za prawie 2 tys. W ub. tygodniu (po 6 latach użytkowania) zepsuł się. Mechanik stwierdził uszkodzenie bębna, którego nie mozna wymienić bez wymiany całego układu piorącego, a to już jest koszt zblizony do kosztu nowej pralki. Dlatego w tym tygodniu zamierzam kupić nową pralkę. Pytałam mechanika o to jakie pralki poleca. Odradził kupowanie drogich pralek, polecił Haier, bo chociaż chiński, to tani i każdą część mozna bez problemu wymienić. Jestem ciekawa opinii Mechanicznej Pomarańczy na ten temat. I jeszcze jedna rzecz, na którą zwróciła mi uwagę koleżanka: wybierając sklep zwróćcie uwagę na to czy przywożąc nową pralkę zabiorą Wam od razu starą. W niektórych sklepach stwierdzają, że przyjmą starą pralke, ale pod warunkiem że klient sam ją dostarczy.

Do kobietapracująca : Witam! Faktycznie Arison od pewnego czasu produkuje nierozbieralne zbiorniki więc wymiana łożysk nie wchodzi w rachubę. Ale nie oddawaj swojej pralki odrazu do sklepu. Jeśli padło łożyskowanie a pozostałe elementy są sprawne- powiedz mężowi żeby wymointował silnik i programator ( nowy programator kosztuje ok 350zl , bez kłopotu swój uzywany opchniesz za 100 na allegro), resztę oddaj chłopakom ze sklepu -napewno są dogadani z jakimś serwisem i odsprzedają całe pralki zamiasnt na złom to na cześci z czego też mają niezłą dole. Jeśli możesz odzyskać coś ze starej pralki to dlaczego tego nie zrobić? ;) A co do Haiera? nie bierz go- sprzedawca może gadać głupoty tylko po to żeby do opchnąć,sam Haiera jeszcze nie naprawiałem ale z tego co wiem jest składany na częściach Indesita (Ariston) wiec sytuacja z łożyskowaniem może sie powtórzyć ( i to szybciej bo Haier to tańsza i słabsza linia indesita). Chcesz kupić coś taniego i dość niezawodnego a jednocześnie możliwego do naprawy? Wez Whirlpoola za ok 1100 zł. Jest do niego masa części,gdy będzie się kończyła gwarancja wymyślisz coś że pralka głośno spuszcza wode lub głosno wiruje - serwis powinien wymienić łozyska i pompe za free. Pozdrawiam! Janek

Gość nowak_r
Dołączam się do narzekających na Indesit. Pralka WE8EX z elektronicznym sterowaniem kupiona nieco ponad 2 lata temu. Dużo pierze - 5 - 10 wsadów na tydzień. Dokupiliśmy 4-letnią gwarancję. Po niecałych dwóch latach padły łożyska. Przyjechał serwisant i chciał tylko dokręcać jakieś śruby mimo tego, że telefonicznie podawałem im, jak duży jest luz - było ok. 4 - 5 mm "mierzone" w okolicy fartucha. Zobaczył na własne oczy i powiedział, że łożyska są całkiem zużyte i nie da się wymienić, więc wymienią cały zespół piorący. Oczekiwanie na ten zespół - chyba ok. 2 tygodni. Przy okazji było pytanie "czy używany był calgon". Podczas wymiany zespołu piorącego żona została praktycznie zmuszona do podpisania oświadczenia, że będzie używać calgonu - w przeciwnym razie następna wymiana wkładu piorącego będzie już poza ewentualną gwarancją. To jednak jest granda - instrukcja obsługi nic o tym nie mówi. Nigdy więcej zakupów indesit-ariston. Poprzednio mieliśmy pralkę Ardo - ponad 5 lat bez awarii. Wymieniliśmy na "lepsze", bo żarła za dużo wody. Lodówka Ardo 300 litrów - 10 lat z jedną wymianą termostatu.

Gość kobietapracująca
Dziękuję za wskazówki, skorzystam :) Po analizie różnych opinii i ofert sklepów zdecyduję się prawdopodobnie na pralkę Bosch WAE 20360 PL. Należy do podobno udanej serii, ma wszystkie potrzebne mi funkcje i mozna ją kupić już za ok. 1200 zł jak dobrze poszukać.

Mam pytanie do Pana Janka. Mam pralkę Siemens Siwamat XS 440 od 8 lat. Nie mogę na nia narzekać. Dobrze pierze i ani razu się nie popsuła. Ostatnio jednak zauważyłam, że po skończeniu prania ma problemy z przejściem na cykl: KONIEC i odblokowaniem drzwiczek. Właściwie nie wiem jak to opisać, ale wydaje odgłosy jakby co jakiś czas rzucała bębnem z praniem. Zadnego ruchu bębna nie widać. Czasami te kilka uderzeń trwa 1 minutę , czasami 3, czasami wcale. Co może być powodem takiego zachowania pralki i czy to groźne. Własciwie mi to nie przeszkadza, czy pranie wyłączy mi sie zaraz czy za minutę ale obawiam sie o pralkę. Dodam że zachowuje się tak tylko czasami.

Do oskarka: Witam! Podejrzewam ze problem leży po stronie kończących się szczotek silnika lub pompy. Zrób krótki test: 1. Nabierz troche wody bez ubrań na dowolnym programie. Natepnie przestaw na spust wody i sprawdź czy pompa nie pracuje głośno ( nie "tłucze się" podczas spuszczania wody- nieregularnie dźwięki tak jakby siedziała w filtrze jakaś moneta). Jeśli woda została szybko wypompowana i pompra pracowała cicho, założ pralkę do PEŁNA ciuchami , pobierz wodę tak żeby dobrze namokły i przestaw na wirówkę. Sprawdź czy pralka wypompuje wodę do końca,czy wirówka rozpędzi się normalnie , jeśli będzie "zbierała się" do wirowania a nie rozpędzi się lub rozpędzi się raz zatrzyma się, wezwij serwis. Jeśli woda nie zostanie spuszczona, sprawdź filtr. Jeśli nic tam nie zjadziesz,serknij jeszcze czy w syfonie w ścianie nie ma pamiątek po praniach wcześniejszych w postaci nitek , kłaków i ogólnie brudów-mogą zablokować odpływ wody i pralka nie będzie wirowała. Jednak konkretnie stawiam na szczorki lub pompę. Powodzenia! Mechaniczna Pomarańcza

Dziękuję bardzo. Będę robic test zgodnie z Pana wskazówkami. Czy mógłby mi Pan jeszcze napiasać ile mogę zapłacić za ewentualną naprawe przez serwis i czy ma to w ogóle sens.( pralka ma 8 lat) Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Nie wiem , czy to ważne, ale pralka po pobraniu płynu do płukania pozostawia w komorze na płyn czystą wodę. Pomyliłam się - pralka ma 6 lat.

Do oskarka : Witam! Trudno powiedziec ile moze ksoztowac taka naprawa. Mysle ze od 100 w gore. Wymiana lozysk w naszej firmie to ok 120 zł (czesci,dojazd,robocizna) . Jesli walek krzyzaka jest w dobrym stanie,dostajesz gwarancje na 6 mcy. Zadzwon do kilku serwisow i zapytaj. Pozdrawiam! Mechaniczna Pomarańcza

Witam Wszystkich! Napisalem pare (nie)madrych slow a propos nowych pralek i uzytkowania sprzetu na mojej stronce www.naprawaprogramatorow.pl w zakladce "porady". Zapraszam do lektury. Jesli ktos ma cos do dodania , zapraszam - chetnie wyslucham konstruktywnej i niekonstruktywnej krytyki :) Pozdrawiam! Mechaniczna Pomarańcza

Moja stara pralka ARDO przezyła juz 10 lat i zdecydowanie jej dni ostateczne nadeszły Mam dwoje małych dzieci więc potrzebuję pralkę z dość dużym wsadem - rozważam opcję 6-8 kg. Ładowaną od frontu,mocno obsuszającą pranie ( dobrze odwirowująca) - mam koszmarna łazienkę z zerową wentyacją i niewiele miejsca na rozwieszanie. musi schnąc w miarę szybko Mojemu mężowi szalenie podobają sie \" inteligentne\" pralki.. hmm.. Mnie najbardziej zależy na tym by oprócz paru fajnych funkcji była po prostu niezawodna Przeczytałam Pana Janka porady na podanej stronie, przejrzałam opinie w kąciku i juz wiem, ze chyba najlepiej było by mi wybrać pralki Bosch/ Simens lub Gorenje. Mogę wydać do 1800 zł Bardzo prosze o pomoc :)

Do ikka104 : Witam! Mysle ze Bosch / Siemens da rade:) Ale nie przesadzaj z obrotami,mysle ze sensowna wartoscia jest 800.Mam w domu AEG (1200/600 obrotow) i roznica w wilogtnosci jest praktycznie zadna. Wydaj ok 1200 zl , kup pralke ktora bedzie miala 800 lub max 1000 obrotow i wymienne lozyska. Reszta jest bez wiekszego znaczenia. Raczej odradzam pralki z gadzetami typu opoznienie startu aby wlaczyla sie gdy wychodzisz do pracy- to tylko maszyna ktora moze sie zepsuc i zrobisz sasiadom "potop szwedzki". Wybierz cos dobrego i niedrogiego i KONIECZNIE dowiedz sie czy pralka ma rozbieralny zbiornik. Powodzenia! :) Mechaniczna Pomarańcza

Do ikka104 : Witaj! Lekko sie zamieszalem i dopiero niedawno rzeczytalem ze chcesz troche wieksza pralke (powyzej 5 kg). Co warto kupic: 1. Bosch WAE 20160 2.Bosch WAE24461PL 3.Bosch WAE 20461PL 4.BOSCH WAE 2046 KPL Zobacz sobie na ceneo.pl - masz tam do 1700 zl sprzet. Pamietaj tylko zeby pralak miala rozbieralny zbiornik. Pozdrawiam! Janek

Wielkie dzięki :) Naprawdę! Co prawda przez weekend byliśmy w jednym sklepie ogladać pralki \" na żywca \" i pracownik obsługi za nic nie umiał powiedzieć czy zbiornik jest rozbierany czy też nie. Hmm może w innych sklepach będzie lepiej Musze powiedzieć, ze nie zgadzam sie z opinią, ze 800 obrotów a 1200 to bez znaczenia. Moja pralka miała 800 ( za dobrych czasów teraz jak ma focha to wcale nie odwiruje albo dopiero po włączeniu ponownie na inny program) i miałam porównanie z pralką mojej mamy która miała 1200. No zdecydowanie czuć różnice, choć rzeczy faktycznie bardziej ubrania były pogniecione. Spodobała mi się sugerowana przez Pana pralka Bosch WAE24461PL jest bardzo podobna do tej którą pierwotnie wybrałam jako godną uwagi - Siemens WM12E461PL Teraz jeszcze chwilę powalczę ze swoim sprzętem i będę polować na okazję :)

Gość witek2008
Witam mam pytanie do Pana Janka: co Pan sądzi o pralce gorenje WS43100 i 43121? Waham sie miedzy tymi dwiema typami ale może poleci mi Pan cos jeszcze innego - np. jakiegos Siemensa o podobnych parametrach. pozdrawiam

Gość justyna77
Mam pytanie do Pana Janka. Kupiłam 2 lata temu pralkę BOSCH CLASSICS 5 (WAA 20160 BY).Początkowo byłam zadowolona, ale gdzieś tak po roku zauważyłam że wyszarpuje mi nitki, a w delikatnych bawełnianych rzeczach robi malutkie dziurki, wygląda to tak jak by coś przecinało włókna.Teraz doszło jeszcze że nie wypłukuje dokładnie proszku z ciemnych rzeczy, wziełam się na posob i zaczęłałam prac w PERWOLLU BLACK MAGIC, ale znowu plyn robił plamy na ciemnych rzeczach.Staram się nie przesadzać z ilościa proszku, żeby jednak sie dopłukało.Jeśli chodzi o dziurki to zgłosiłam do serwisu zanim skończyła się gwarancja, pan przyjechał i stwierdził, że wszystko gra, a ja mam wirowanie zmniejszać do połowy jesli piorę rzeczy delikatne, natomiast na temat złego płukania stwierdził że wszystko jest o.k.Teraz już po gwarancji i nie wiem co mam na temat myśleć, kupilismy Boscha bo wydawało się nam że jest to dobra pralka.Może Pan spotkał się z czymś takim.Dziękuję z góry za jakieś sugestie i pozdrawiam.

Gość Ciotka Matylda w papilotach
Ja mam pytanie do pana Janka co pan sądzi o pralkach firmy BEKO?? pytam w imieniu teściowej która chce takową zakupić. Ja osobiście używam starego POLARA i poza tym że głośno chodzi jest ok. ale myslę że na to nie ma reguły ponieważ wcześnije miałam też Polara nowszy model niż ten co teraz i już dawno sie popsuł tak że nie opłacało się tego naprawiać.

Do witek2008 : Czesc! Tak szczerze mowiac nie widze znaczacych roznic miedzy nimi. Gorenje to dosc dobra marka, jednak nalezy liczyc sie z klopotliwym dostepem do czesci zamiennych ( niekiedy BARDZO!). Jesli chodzi o te konkretnie modele nie wiem jak jest z wymiana lozysk,jeszcze nie mialem okazji wlozyc tam lapek :) Ktorakolwiek wybierzesz,mysle ze bedzie ok. Staraj sie tylko ladowac ja zawsze do pelna i delikatnie obchodzic sie z klawiszami-lubia sie lamac. No i nie przeplac :) Pozdrawiam! Janek

Do justyna77 : Witam! Sprawdz czy gdzies w bebnie nie ma jakiegos zadzioru w blasze,ewentualnie czy plastikowe mieszadla nie sa w jakis sposob odchylone tak ze pomiedzy nie a beben moze cos sie zaczepic. Ewentualnie moze cos sie dziac z fartuchem lub bebenm-moze lapac ciuchy mniedzy fartuch i beben. Ale jesli sa dziutki lub nitki wyrwane-stawiam na jakis zadzior z blachy. Pozdrawiam! Janek

Do Ciotka Matylda w papilotach: Czesc! Jesli chodzi o Beko to zdecydowanie odradzam. Technologia angielska + czesci wloskie + turecki montaz = Beko a raczej BEEEEko. Trudno o nietypowe czesci,programatory glownie nienaprawialne. Jesli mam byc szczery to zakup tego sprzetu bedzie nietrafiona inwestycja,lepiej dolozyc pare zlotych i wziac Boscha.A co do starego Polara-moze warto sprawdzic w jakim stanie sa lozyska ? ;) Pozdrawiam! Janek

Gość Ciotka Matylda w papilotach
Dziekuję bardzo za odpowiedź. Pytam bo koleżanka która pracuje w sklepie RTV AGD tez odradziła ale z punktu widzenia sprzedawcy a nie kogos kto sie na tym naprawdę zna. A co do mojego POLARA, to nie mam nawet zamiaru nic naprawiać, tylko modlę się żeby się już popsuła, bo chcę nowa fajną praleczkę ładowaną od góry :D dlatego że tego POLARA to mam z musu bo dostalismy mieszkanie gdzie jest bardzo mała łazienka i niezmieściła mi się poprzednia nowa pralka taka normalna i nie miałam innego wyjścia jak wziąść od teściowej starego polara.A jakie Pan poleca pralki właśnie ładowne od góry??Mam małe dziecko więc często piorę i nie chciałabym wydać pieniędzy na coś co się zepsuje za pół roku albo naprawa będzie kosztować tyle co nowa pralka.

Gość melory
Pytanie do Pana Janka Po przejrzeniu opinii na forum zauważyłam, że najlepszymi pralkami są Bosh lub Electrolux. Chociaż niektórzy narzekają na drogie części i koszty napraw Bosha. Co do Elektroluxa nie znalazłam negatywnych kometarzy. Potrzebuję pralkę ładowaną od góry w cenie do 1600zł. Jaki model poleciłby Pan tak aby była niezawodna i przede wszystkim ekonomiczna?

Gość witek2008
P. Janek vel mechaniczna pomarancza bardzo dziekuje za rade. pozdrawiam

Do melory i Ciotka Matylda w papilotach : Czesc Obywatele! :) Wybacznie za spora zwloke z postem ale bylem na urlopie :) Polecam Wroclaw , Panorame Racławicką i knajpę Borówka w rynku :)! A co do pralek ladowanych z gory: TYLKO I WYLACZNIE WHIRLPOOL AWT. Dlaczego? Prosta jak drut,czesci w kazdym skepie ADG, praktycznie wszystko przy niej mozna zrobic samemu bez koniecznosci wzywania serwisu. Lozyskowania po 40zl za strone ( zmienia sie gotowy zestaw , kazdy z tym sobie poradzi),pompy i grzałki Whirlpoola ( najtańsze!). Jedyne czego nie da sie zrobic samemu to wymienic lozysk na silniku. Pralka ma jedna wade fabryczna ktora latwo wyeliminowac: nalezy tuz po zakupie PRZED pierwszym wlaczeniem ZASILIKONOWAC WNETRZE FATYUCHA TAM GDZIE STYKA SIE ON ZE ZBIORNIKIEM i zostawic do wyschniecia n dobe.Dlaczego? AWT ma slabo rozwiazana kwestia uszczelnienia fartucha i po jakims czasie na oryginalnej obejmie woda zaczyna sie lac po silniku - najpierw padaja lozyska a potem jest juz z gorki. Widzialem ze weszly nowe modele Whirlpoola do sklepow. Do piatku postaram sie sprawdzic co to jest warte. Widzialem takze nowego Boscha ladowanego z gory-ale nie powiem nic o tym bo jeszcze w nim nie grzebalem :) Reszte napisze pod koniec tygodnia . W razie niescislosci zapraszam na moja stronke lub po prostu call me :) Dane kontaktowe i przemyslenia madre inaczej na www.naprawaprogramatorow.pl . Pozdrawiam serdecznie! Janek

Gość melory
Do Pana Janka Poleca Pan Whirpola tylko, że w większości opinie użytkowników są bardzo negatywne. A to że często psuje się, że łożysko, że programator, elektryczny podajnik wody itp. Rozumiem, że części może są dostępne i tanie tylko, że ja jako kobieta nie zamierzam sama też naprawiać w przyszłości pralki. Także prosiłabym o sprostowanie?

Panie Janku, bardzo proszę o poradę. Mam sześcioletnią pralkę Ardo Young Maria 808. ładowaną od góry, jak dotąd bezawaryjną. Dzisiaj po zakończeniu prania okazało się, że pranie nie zostało odwirowane. Sprawdziłam filtr - bez efektu. Wyjęłam część ręczników z bębna i ponownie ustawiłam wirowanie, tym razem udało się. Po godzinie nastawiłam kolejną porcję prania, no i zaczęły się dziać cuda :o. Widocznie źle zakręciłam filtr, bo woda z pralki zaczęła wylewać się na podłogę. Musiałam opróżnić pralkę z wody przez filtr, bo sama pralka nie chciała jej wypompować. Po ogarnięciu tego kataklizmu znów uruchomiłam pralkę i ... nie chciała pobrać wody na żadnym programie piorącym. Co gorsza po podniesieniu klapy zobaczyłam kłęby pary czy dymu. Oczywiście pralkę odłączyłam od sieci. Po chwili mój mąż stwierdził, że sam ją uruchomi. W chwili obecnej pralka nie pobiera wody na żadnym programie piorącym, nie działa grzałka. Woda jest pobierana tylko na jednym programie do płukania, pompa wypompowuje wodę, ale mam wrażenie, że nie do końca, wirowanie jest bardzo słabe, praktycznie żadne, jakby braklo mocy - rzeczy wyjęte z pralki trzeba jeszcze ręcznie wyżąć. Na koniec tego przydługawego opisu kilka pytań - czy według Pana jest sens naprawiać tę pralkę? i jak jest z dostępnością części zamiennych do tego typu pralek?