Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurka domowa

Jakiej pralki i lodówki nie polecacie?

Polecane posty

Gość skorpi
dziekuje Panie Janku. Zwróciłam sie bezpośrednio do sklepu o niezgodność towaru z umową. W piatek wysyłaja serwisanta. Zobaczymy co powie. Dam zanc jakie było uszkodznie. Pozdrowienia

Do co to może być: Witam. 1. moze byc to luz wzdluzny na walki. czy podczas obracania bebnem i docisnieciu bebna do tylu tez cos sluychac? 2. lozyska lub zawieszenie- poruszaj bebnem trzymajac za wewnetrzna czesc fatucha i posluchaj czy cos stuka. Zaloz jakies pranie,zamocz i wywiruj na 800 obrotow. Czy ten dzwiek sie nasila? prosze raczej o sms,mam powazny klopot z poczta i niebardzo moge odpisywac na maile. 0 660 987 778 j

Do oszalała żona Witam. Z tego co widze coraz wiecej ludzi marudzi na bosch... No coz,ale narazie przynajmniej oni daja dluga gwarancje. Takwiec radzilbym Bocha ,nie warto kupowac nic za 1700zl,taki sredniej klasy Bosch to ok 1300zl. Pozdrawiam! j

do oszalała żona Sprawdz czy jestpodłączony bolec zerujący w biazdku-czy miedzy faza a bolcem jest 230V. tak naprawde to zdecydowanie radzilbym wezwac elektryka do samego sprawdzenia. jeslibolec jest niepolaczony to na obudowie pralki podczas pracy moze pojawic sie nawe 110V , sa to tzw napiecia pojemnasciowe wynikajace z towarzenia sie napiecia na obudpowie pralki ze wzgledu na wirujace pole elektromagnetyczne wokol przewodow z pradem , nie jest to jakas straszna usterka ale nalezy tak czy inaczej poldaczyc bolec zeby odprowadzic to napiecie z pralki. Tak w ogole to bolec zabezpieczajacy w gniazdku sluzy zabezpieczeniu na wypadek przebicia 230V do masy , usuwa on wtedy prad z obudowy. Zalecam wezwac elektryka! ;) J

Gość oszalała żona
Panie Janku bardzo dziękuję za pomoc:) tak właśnie myślę, że chyba jednak nie warto kupować tak drogiej pralki. Pozdrawiam

Gość zdenerwowany
Witam panie Janku jeszcze raz dziekuje za rade.Odwolalem sie od opini wydanej przez serwisanta i napisalem reklamacje prosto do INDESITA i w odpowiedzi odpisali mi, ze uszkodzenie mechaniczne pralki nie jest objete gwarancja, jednakze "kierujac sie dobrem klienta, gwarant proponuje dokonania naprawy pralki w ramach gwarancji" ( chcialbym tu przypomniec ze to pan z serwisu zdemolowal beben pralki mlotkiem i przecinakiem ) jednak nie wazno to ,wazne ze pralka zostala naprawiona w zeszly piatek w ramach gwarancji i od tej pory pierze bez problemow . I oby tak dalej... Dziekuje i pozdrawiam

Gość ala2
nigdy żadna pralka z AMICA ,katastrofa 6 razy naprawiana,ubrania niszczy ma 6 lat,siostra miała taką samą wywaliła ją,lodówkę mam z Amica i ok ,piecyk gazowy ok a pralka KOSZMAR

Gość Ewa wawa
Witam Dwa tygodnie temu padła nam 20 letnia Cendy. Mąż zaczął rozglądac się za nową pralka. Rozpatrywaliśmy nowe modele AEG. Bosch i Simens. Znajomy, który prowadzi serwis AGD polecił nam pralkę LG WD-14440FDS. Cena zabójcza, bo 3100zł. Nawet przez myśl mi nie przeszło kupowanie Koreańczyka, ale jak zaczęliśmy przyglądać się tej pralce to coraz bardziej pozytywnie byliśmy jej właściwościami zaskoczeni. Gwoździem do kupna tej pralki była rozmowa z bratem w Stanach. Tam obok kenwooda to druga uznana firma w pralkach i lodówkach. Jest to pierwsza na świecie pralka z funkcja prania parowego i działa to cudownie. Pralka jest całkowicie produkowana w Korei. Działa wyśmienicie i w zasadzie prawie jej nie słychać. Na zakończenie cyklów prania wygrywa fajne melodyjki. System anty alergiczny idealnie sprawdza się przy moich dzieciakach. Mąż ocenił wykonanie tej pralki jako wzorcowe. Coś tam mówił o genialnym napędzie dębna, że silnik jest bez pasków. Wygląd pralki podoba się wszystkim. Cena spora, ale tak wypranego prania jeszcze nie miałam. Warunki gwarancji oddzielne na silnik 8 lat i bęben.

Gość Ewa wawa
Witam Dwa tygodnie temu padła nam 20 letnia Cendy. Mąż zaczął rozglądac się za nową pralka. Rozpatrywaliśmy nowe modele AEG. Bosch i Simens. Znajomy, który prowadzi serwis AGD polecił nam pralkę LG WD-14440FDS. Cena zabójcza, bo 3100zł. Nawet przez myśl mi nie przeszło kupowanie Koreańczyka, ale jak zaczęliśmy przyglądać się tej pralce to coraz bardziej pozytywnie byliśmy jej właściwościami zaskoczeni. Gwoździem do kupna tej pralki była rozmowa z bratem w Stanach. Tam obok kenwooda to druga uznana firma w pralkach i lodówkach. Jest to pierwsza na świecie pralka z funkcja prania parowego i działa to cudownie. Pralka jest całkowicie produkowana w Korei. Działa wyśmienicie i w zasadzie prawie jej nie słychać. Na zakończenie cyklów prania wygrywa fajne melodyjki. System anty alergiczny idealnie sprawdza się przy moich dzieciakach. Mąż ocenił wykonanie tej pralki jako wzorcowe. Coś tam mówił o genialnym napędzie dębna, że silnik jest bez pasków. Wygląd pralki podoba się wszystkim. Cena spora, ale tak wypranego prania jeszcze nie miałam. Warunki gwarancji oddzielne na silnik 8 lat i bęben.

Gość zebu
Beko to badziewie...

Gość jowita łódź
Witam wszzystkich serdecznie.Mam nastepujący problem : moja 3.5 letnia lodówka ( Ariston MTA 45 D2 NF ) ostatnio zaczęła sie dziwnie zachowywać.Nie będe wspominac juz o strzelaniu w niej bo ten dziwny dzwiek towarzyszył nam w niej juz od samego początku( po konsultacji z kilkoma osobamiposiadajacy tą lodówke dowiedziałam sie ze w nich to normalka).Jednakże ostatnio zaczęło w niej coś bulgotać!!!Najczęściej dzieje sie to zaraz po zamknięciu drzwi do lodówki.Nie mam pojęcia co to może być.Co prawda moja lodówka ma jeszce gwarancje, ale wolałabym najpierw zaczerpnąć info na forum.Będe wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam

Gość jowita łódź
Witam wszystkich serdecznie.Mam taki problem. Moja3.5 letnia lodówka (Ariston MTA 45 D2 NF) zaczęła sie bardzo dziwnie zachowywać. Nie będe wspominąć jużo strzelaniu w niej gdyz ten dziwny dzwięk towarzyszły nam w niej już od samego początku uzytkowania( po zasięgnięciu opini od innych użytkowników dowiedział sie ze to w tych lodóweczkach normalka)Jednakże od pewnego czasu zaczeło w niej coś bulgotać!!! Dzwięki te wystepuja najczesciej zaraz p ozamknięciu drzwi od lodówki. Co prawda moja lodówka jest jeszce na gwarancji ,jednak wolałam zasiegnoc porady na forum.Czy ktoś może spotkał sie z czyms takim???Pozdrawiam

Gość BODEK 46
WITAM Co do lodówki takiego stukania jest to normalne kurczenie materiału i odwrotnie (można to zaobserwowac kiedy otwiera sie drzwiczki zamrażalnika lub lodówki gdy jest dośc ciepło w kuchni nasila się to zwiekiem lodówki materiał się starzeje ) w moim 8 letnim elekroluxie a co do bulgotania to moim elektroluxie to 2-3 lat też tak bulgocze ale jest to zpowodowane zmiejszeniem wartości czynnika chłodzącego ale to nić nie przeszkadza. ELEKTROLUX mój jest super chodzi nie zawodnie sam się rozmraża tylko jeden minus czujnik temp wew. wraz samoczynnym rozmrażaniem spływa taka rdzenna maż i wgryza się wplastik ale się umyje jest ok atak to chodzi nie zawodnie. POLECAAAAAM

Gość Mrucky
Witam serdeczenie Panie Janku. Zepsuła mi się pralka firmy Candy, która ma już 10 lat więc w zasadzie rozglądałem się za nową, ale trafiłem na to forum i widzę, że jest tu fachowie ;) Więc jeśli można to chciałbym skorzystać z Pana rady. Pralka po prostu przestała wirować. Generalnie sprawdziłem to co mogłem, wcześniej wymieniane były szczotki ze względu na zużycie. Może mi Pan podpowiedzieć, na co w takiej sytuacji muszę zwrócić uwagę?

Gość Wolly
Zdecydowanie i każdemu odradzam jakiekolwiek produkty Whirpool. Mikrofala padło po dwóch latach, lodówka "Total no frost" regularnie się "betonuje" lodem. Wg mnie ma wadę konstrukcyjną ponieważ część chłodząca agregatu jest bardxzo dobrze izolowana termicznie, to niby jak ma odmarznąć i pozbyć się szronu ?

Nie polecam pralki "Amica"! Kupiłam taką 4 lata temu za 1200 zł i tydzień temu siadł programator i coś tam jeszcze. Nie warto dawać do naprawy...kupiłam nową z 5 letnią gwarancją. Przynajmniej na 5 lat mam spokój! ;)

Gość szop pracz
Panie Janku!!! Mam pralke Bauknecht Venus 1200. Od jakiegos czasu po kilku godzinach od zakonczenia prania wraca mi woda do bebna. P wyjeciu prania sucho, a po jakims czasie myk i juz jeziorko na dnie bebna. Filtr wyczyszczony, podlaczenie przez kolanko bezposrednio do ujscia w scianie - poprzednie podlaczenie, przez syfon pod zlewem bylo zrodlem horroru - pralka cuchnela siarkowodorem, droga odplywu byla zbyt dluga, pompa zbyt slaba. Juz myslalam, ze wojny z pralka koniec, a tu znowu walka... Skad sie ta woda na dnie bebna po jakims czasie bierze???

Czytałem gdzieś o podobnym przypadku. Uszkodzony jest zawór od doprowadzenia wody i nie trzyma. Przez nieszczelny zawód woda wlewa się do bębna pod ciśnieniem z sieci. W zależności od wielkości przecieku widzisz wodę w bębnie po kilku godzinach lub kilkunastu. Pewnie problem będzie narastał, czyli po krótszym czasie będzie ci się woda nalewać. Podczas prania pompa wypompowuje wodę, więc jest sucho. Jak pralka nie pracuje to pompa też nie, więc woda będzie się gromadzić do poziomu przelewu. Na razie możesz zakręcać kranik, jeśli takowy posiadasz na drodze wody z sieci do pralki. A wodę najwygodniej usuwać nastawiając odwirowanie w pralce, najekonomiczniej i najciszej na najmniejszych obrotach.

Gość katarynka_bb_
Witam! Po 25 ponad latach popsuła mi się pralka, z którą robiłam co chciałam... stary niezawodny polar PS 663 P BIO... może piękna na obecne czasy nie była ale dawała rady! Tylko wąż i uszczelka tzw. fartuch za 25 lat użytkowania!!! Dlatego jestem przerażona tym, że pralka już po 3 latach wymaga wizyty "lekarza". Potrzebuje nowej pralki ale kompletnie nie wiem co wybrać, bo tyle tego oferują - lepsze i gorsze. Czy Mechaniczna Pomarańcza coś poradzi ??? Myślałam, po przeczytaniu tych opinii o AEG, Elektrolux, Gorenje... Co Pan na to, a może coś innego? Interesuje mnie to żeby sie nie psuła a jeśli już coś ja trafi, to żeby koszt naprawy był w granicach rozsądku, ewentualnie żeby samemu można było ja reperować - jesli to możliwe ;))) Bardzo dziękuję.

Gość aneta 123
8 lat temu kupiłam 1 lodówkę zanussi już po roku zaczęła rdzewieć a całkowicie padła 2 lata temu. Kupiłam więc elektrolux na razie jest OK 2 Kuchenkę też zanussi co prawda nie psuje się ale też rdzewieje tak więc nikomu ZANUSI nie polecam okropność. 3 pralkę amika działa bez zarzutu aż się boję to głośno mówić bo też słyszałam że pralki wytrzymują jakieś 5 lat a moja odpukać już 8 i tylko uszczelkę wymieniałam. Tak więc pralki amica są Ok polecam. A piorę bardzo często bo kilka razy w tygodniu.

Gość precz z ariston em
Ariston - nie polecam tego szmelcu chyba że spieszy ci się do zawału...

Gość precz z ariston em
Szmelc jakich mało, elektronika siadła kilka tygodni po tym jak skończyła się gwarancja! Wymiana modułu -jedyne 600zł. Żeby ich cholera wzięła w tej parszywej firmie! Złodzieje! Gówno sprzedać za 1800zł -oto jest sztuka. Frajerzy niestety się zdarzają...

Gość wojt
Witam i proszę o podpowiedź. Będę kupował cały sprzęt AGD do mieszkania i mimo tych wszystkich wypowiedzi ( niektóre są bardzo ze sobą sprzeczne ) nie wiem na jaką markę się zdecydować. Do kuchni będę potrzebował cały sprzęt do zabudowy, a do łazienki pralkę ładowana od przodu ale jak najpłytszą. Będzie tego sporo więc nie mogę być rozrzutny i muszę ograniczyć fundusze do minimum :-) Bardzo proszę wszystkie kompetentne osoby o pomoc w doborze sprzętów. Pozdrawiam

ponieważ jestem za biedna na "tanio" testuję "Miele", ........ zmywarka, lodówka, płyta indukcyjna, piekarnik. Panie Boze ! daj mi sił ..... bo kieszeń się zbuntowała. Jak przeżyję, napiszę wyniki testu.

Ja mam w kuchni sprzęt do zabudowy Whirlpoola - lodówka z zamrażarką, zmywarka i pralka i jak na razie wszystko ok.Lodówka cichutka, mrozi jak trzeba, szklane półki są super( w klasie A+), w zmywarce po roku siadła pompa, ale to była \"moja\" wina bo włożyłam( nie zauważyłam) Taki mały kawałek plastiku i zatrzymał pompę.Ale serwis jest na wysokim poziomie- bez problemów pan wyjął zmywarkę, wymienił co trzeba, nie doszukując się przyczyn( a podobno z tym różnie bywa).Pralka - najprostszy model 6 zmysł jest super, wszystko ładnie dopiera, nawet męża ciuchy robocze.Ja polecam Whirlpoola

Gość wkurzoona kobieta
Nie polecam pralki ładowanej od góry ELECTROLUX. Praleczkę kupiłam 2.5 roku temu. Byłam bardzo zadowolona z rozwiązań programowych EWT 1326.30 kwietnia podczas wirowania tylko na 700 obrotów otworzył się bęben . Do wymiany cały zespół piorący i rama. Napisałam prośbę do firmy ELECTROLUX o pomoc. W odpowiedzi otrzymałam propozycję zakupu części po kosztach tj około 700zł. ile usługa serwisanta nie wiem.Rozmawiając z serwiantami dowiedziaam się, że nie jestem jedyna .Bębny w tych pralkach otwierają się. Zazdroszczę "zdenerwowanemu" gdzie po okresie gwarancyjnym firma dokonała na prawy w ramach gwarancji. Panie Janku może podsunie mi pan jakiś pomysł co mam dalej robić. Taka propozycja nie ukrywam lekko mnie wkurzyła.Zamierzam coś podziałać ale może ktoś mi pomoże!!

Do wkurzoona kobieta: Witam! Prawde mowiac pierwszy raz spotykam sie z otwarciem drzwiczek w elektorluxie ladowanym od gory. Rozumiem ze dzialo sie to w candy i whirlpoolu ale nie w elektroluxie. Coz, nauka taka z tego plynie ze nie ma sprzetu niezniszczalnego. Co mozesz zrobic : 1. Zamowic czesci - nieoplacalne. 2. Kupic nowa pralke. Nie wiem co doradzic z nowych rzeczy- zawsze radzilem elektroluxa z pralek ladownych od gory ale w tym wypadku mysle ze nie bedzie to dobrze odebrane :) Choc jednak sa to pralki naprawde dobrze wykonane! Jednak nie ma mozliwosci przewidziec kiedy i dlaczego te drzwiczki sie otworza. Zazwyczaj dzieje sie to w przypadku wlozenia jednej ciezkiej rzeczy - glownie butow. Zrob sobie tournee po sklepach i popatrz za sprzetem, tylko nie bierz nic wloskiego. Powodzenia! J.

Gość wkurzoona kobieta
Dzięki za odpowiedź!!! Sama nie wiem, co czynić mam, ale wiem że jestem zła , wściekła i naprawdę wkurzona na takie potraktowanie klienta przez wiodęcego producenta. Części są troszeczkę tańsze niż w zakupione w normalnym toku do tego usługa serwisanta to daje ok. 1.000zł./ A jeszcze 3 tyg. temu kupiłam odkurzacz tej samej firmy czego już żałuję/. Planuję zrobić ankietę między serwisami na temat liczby uszkodzonych Electroluxów poprzez otwarcie bębna. Jeżeli będzie to dość często występujący problem to jeszcze raz zwrócę się do prezesa szacownej spółki o inne rozwiązanie i ewentualnie rozważę wystąpienie na drogę sądową oczywiście po rozmowie z federacją konsumentów. Jak pomyślę, że mam znów chodzić po sklepach i szukać pralki to mi się żlerobi. Jestem wymagająca więc byle co mnie nie zadowoli. Trudno jeszcze raz dziękuję i zabieram się za szukanie nowej. Pozdrawiam!!!