Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

Gość Diaria
single lady 86081 To jest tylko o smaku grejfrutowy. Żadnych leków nie powinno się popijać takim sokiem grejfrutowym np. z kartonu. Nie wiem czym się denerwujesz. A jak tak Cię to niepokoi to po prostu nie pij tej herabatki w ciągu 4 godzin po połknięciu tabletki, zamiast potem wariować, że jesteś w ciąży, czy coś w ten deseń.

afrodyzjak1...\"Wspolzylam z moim chlopakiem i nie stosowalismy juz zadnych zabezpieczen\"--->Jeśli przestrzegałaś wszystkich zasad w braniu, to jesteś zabezpieczona w ponad 99%... \"Czy może wiecie co to są za krwawienia, czy może być to spowodowane tym,ze nie miała 7 dniowej przerwy?\"--->Jak czytam takie pytania to ręce opadają...Jak się na coś decydujesz to poznaj się na tym najpierw, jakie są skutki, itp...Zapewne masz to w ulotce napisane, ze jak łączysz opakowania, to mniej więcej w połowie tego drugiego opakowania mogą się pojawić plamienia i nie są one niczym dziwnym... \"I czy jest prawdopodobieństwo ciąży?\"--->Zawsze jest prawdopodobieństwo ciąży, bo zawsze jest ryzyko prawie 1%...Skoro zdecydowałaś się na łączenie opakowań, to najpierw powinnaś przeczytać lub zapytać czy będziesz zabezpieczona, a potem się kochać, no ale jak wolisz na odwrót to już Twoja spraw, ja się dziwię, ze najpierw się robi, a potem martwi czy wszystko jest ok, no ale cóż... \"Brałam tabsy regularnie! proszę\"--->Nie tylko regularność ma znaczenie, trzeba przestrzegać wszystkich zasad w braniu, a nie tylko regularnie je brać... Radzę poczytać o tabletkach, bo kiepską masz wiedzę niestety... \"chyba jakbym była w ciąży to nie byłoby krwawienia?\"--->Objawy ciąży pojawiają się po czasie, a nie po kilku dniach!!Bez przesady...Poza tym, krwawienie nie wskazuje na brak ciąży, tym bardziej słabe, śród cykliczne... samasobie...Ona musi przeczytać swoją ulotkę, bo Twoja tyczy się Twoich tabletek, a ciekawe co ona ma w swojej o tej sprawie... \"a wzięcie 2 pod rząd nie wpływa na skuteczność\"--->Można brać góra 3 opakowania pod rząd, ja tak słyszałam, ale skoro Ty masz w swojej ulotce napisane, ze możesz góra 2 to znaczy, że możesz góra dwa...I tak jak ja zawsze piszę - czytać swoje ulotki i działać według nich a nie czyiś!! eweoo...\"czy to jest wystarczająca odległość w czasie by moc być spokojna?\"--->Tak, ponieważ plemniki żyją do 72 godzin, czyli 3 dni... \"dodam ze nie ominęłam żadnej tabletki w tym cyklu\"--->A przestrzegałaś resztę zasad? \"przypuszczam ze było to wynikiem połączenia dwóch ostatnich opakowań\"--->Niekoniecznie, okres może być różny za każdym razem... \"czy występowanie krwawienia z odstawienia po 7 dniach od ostatniego stosunku może być gwarancja braku zapłodnienia w tym cyklu? \"--->Gwarancją nie za bardzo...Tabletki dają ponad 99 %, ale nie 100%...Stosunek przerywany to żadna metoda, bo w śluzie mogą być plemniki...Okres można mieć i być w ciąży (tak pisały tu niektóre dziewczyny, ze tak się zdarzało koleżankom, itp - więc potwierdzone)...Jedno jest tutaj na plus, że okres miałaś dość silny, a ponoć ten przy ciąży jest słaby i inny niż zwykle, podobno jest to bardziej plamienie niż okres... \"czy w czasie ewentualnej ciąży występuje owulacja ?\"--->Tego nie wiem, nigdy o tym nie czytałam, bo nigdy się tym nie interesowałam:) \"Przy tak silnej \"pracy\" jajników i odczuwaniu bólu w podbrzuszu\"--->Mnie też nie raz pobolewa podbrzusze i jajniki, pytałam ginki powiedziała, ze nic mi nie jest, bo mnie badała, powiedziała, że to dni bliskie okresowi tak wpływają... \"zrobiłam dwa testy ciążowe - jeden w 20 dniu po tym \"podejrzanym\" stosunku a drugi w 24 dniu oba wykazały wynik NEGATYWNY\"--->No to nie masz się czym martwić:) \"czy testy po 3 tygodniach od zapłodnienia można uznać za wiarygodne?\"--->Nie wiem, nie czytałam o tym, nie interesowałam się tym:) \"ale od tygodnia odczuwam typowe \"ciążowe\" objawy -ból w podbrzuszu typowy dla okresu, tkliwe i nabrzmiałe piersi\"--->Jak nie brałam tabletek to miałam tak w sumie prawie zawsze... \"od dwóch dni odczuwam mdłości, dziwne uczucie suchości w ustach i zawroty głowy, a dzisiaj do tego wszystkiego odczuwam ból w kręgosłupie\"--->Poczytaj o skutkach odstawiania tabletek, może to od tego właśnie, ze je odstawiłaś?Uzgadniałaś z lekarzem odstawienie?Mówiłaś mu o tym? \"czy takie \"objawy\" mogą być skutkiem nadchodzącego okresu czy mogę to wiązać ze skutkiem odstawienia tabletek i burzy hormonalnej ?\"--->Mogą być objawem nadchodzącego okresu, odstawienia tabletek i burzy hormonalnej... \"domi8\"--->\"5 dni przed zakończeniem opakowania to ona już była w czasie 7 dniowej przerwy\"--->No co Ty?Jak to?5 dni przed zakończeniem opakowania to jest wtedy, jak zostało Ci jeszcze 5 tabletek...Co ma przerwa do 5 dni przed zakończeniem opakowania? Dziewczyny nie czyją ulotek, a potem zdziwko, no ale cóż, ich sprawa, ich nerwy, czekanie na odpowiedź na forum, zamiast samemu w 5 minut dowiedzieć się wszystkiego z ulotki... Ja mam cierpliwość, bo taki kierunek studiów kończę:) single lady 86081...\"a tym bardziej grejpfrutowym\"--->A niby czemu?Masz o tym w ulotce?Jeśli nie, to nie stwarzaj sobie problemów na siłę... \"no a moje pytanie brzmi czy picie herbaty właśnie o smaku grejpfrutowym może jakoś wpływać na skuteczność tabl?\"--->Nie przesadzaj!!Niedługo to wymyślicie, ze jedzenie chleba wpływa na skuteczność tabletek... \"no i co jeśli napije się soku/herbatki przed połknięciem tabl, albo np w trakcie tych 4 godz co maja się wchłonąć, czy to tez obniży/wpłynie na skuteczność?\"--->Jeju, ja nie wiem skąd Wy to bierzecie?Jeśli nie masz o tym w ulotce, to znaczy, że to nie wpływa na Twoje tabletki...

Gość samasobie
trochę mi się oberwało, nawet słusznie ;) ale na wytłumaczenie: trochę poczytałam co piszą dziewczyny, i wyszło mi, że chyba w każdych tabletkach można 2 opakowania połączyć (z mojej ulotki wynika, że tylko dwa w przypadku yaz) dlatego dopytałam czy na pewno tylko 2 wzięła. no i w takich wypadkach występują plamienia i to nie jest powód do zmartwień. no a lenistwo lub nieumiejętność czytania ze zrozumieniem to inna sprawa. chociaż może czytają i rozumieją a chcą się tylko upewnić i pocieszyć?

samasobie...\"trochę mi się oberwało, nawet słusznie\"--->Jeśli o mnie chodzi, to ja nie pisałam tego chamsko, absolutnie...To było tylko stwierdzenie faktu jak jest i nie tyczyło się to bezpośrednio do Ciebie tylko bardziej do niej... \"trochę poczytałam co piszą dziewczyny, i wyszło mi, że chyba w każdych tabletkach można 2 opakowania połączyć\"--->W każdych można połączyć 2, a góra 3...Chyba, że ulotka mówi coś innego... \'z mojej ulotki wynika, że tylko dwa w przypadku yaz\"--->No właśnie, skoro tak masz napisane, to znaczy, ze Ty możesz połączyć tylko 2 opakowania, a jeśli ktoś ma, że może 3 to znaczy, ze może góra 3 połączyć... \"dlatego dopytałam czy na pewno tylko 2 wzięła\"--->Zapytałaś czy brała 3 pod rząd:) \"no i w takich wypadkach występują plamienia i to nie jest powód do zmartwień\"--->Dokładnie tak, ale jest o tym info w ulotce zapewne, więc gdyby przeczytała, to by o tym wiedziała... \"no a lenistwo lub nieumiejętność czytania ze zrozumieniem to inna sprawa\"--->No lenistwo niektórych dziewczyn mnie przeraża...Albo może nie pomyślą o tym, żeby przeczytać ulotkę co dziwne, bo jak można wziąć coś do ust nie widząc jak to działa, jakie są tego skutki uboczne, itp...I jak już się ma jakiś problem, to dziwi mnie, ze na pierwszą myśl nie przychodzi im przeczytanie ulotki...Miałyby odpowiedz w kilka minut, a tu czkają na odpowiedź kilka godzin i tylko się denerwują, ale to ich sprawa...A jak się doradza \"przeczytaj ulotkę\" to wielce mają pretensje, że się tylko ulotkę poleca i że wszystkie rozumy się pozjadało...No ale cóż, tak to już jest:) \"chociaż może czytają i rozumieją a chcą się tylko upewnić i pocieszyć?\"--->Ale co to może dać?Przecież żadna z nas nie jest mądrzejsza od ulotki, więc nic mądrzejszego nie napisze i nic bardziej pewnego...Niczego bardziej prawdomównego od ulotki nie ma, a na forum można pisać co się chce i kto chce, dlatego trzeba ufać swojej ulotce, a nie komuś z forum...Takie jest moje zdanie...I nie miało to wyjść jakbym się Ciebie czepiała:)

Gość samasobie
luzik, wcale tak tego nie odebrałam :) sama każdą ulotkę czytam, nawet jeśli to tabletki na piękne włosy. jak ktoś bardziej wierzy w słowa obcych ludzi, a nie sprawdzi tego z informacjami od producenta to już jego wola i sam eksperymentuje na sobie.

samasobie...\"luzik, wcale tak tego nie odebrałam\"--->No spoko, hehe, ja tak napisałam, bo wywnioskowałam to po tych Twoich słowach: \"trochę mi się oberwało, nawet słusznie\":)

Gość Bety84
Witam, sory, może mam głupie pytanie, ale tak dla spokojności musze zapytać. Biore tabletki antykoncepcyjne harmonet. Ostatnio nie zrobiłam sobie sobie 7 dniowej przerwy i wziełam drugi blister. Gdy zostalo mi się 6 tabletek do konca drugiego blistra kochałam sie z facetem, on nie skonczył we mnie. w tym dniu w ktorym sie z nim kochałam wziełam tabletke, na nastepny dzien byłam na grilu, na ktorym, jedna z osob chcaca zrobic mi kawal, zabrala mi tabletki i wziełam ja dopiero na nastepny dzien, czy uwazacie ze mam sie czym stresowac

Gość samasobie
sprawdź w ulotce ile czasu możesz spóźnić się z tabletką bez konieczności dodatkowego zabezpieczenia. zabezpieczona byłaś, bo tabletki (czy jej brak) wstecz nie działają :) a tego cwaniaka od podbierania tabsów poinformuj, że jakby co to płaci alimenty ;)

Bety84...\"sory, może mam głupie pytanie, ale tak dla spokojności muszę zapytać\"--->A może ten spokój czy nie spokój masz opisany w ulotce?Czytałaś? \"on nie skończył we mnie\"--->No ale w śluzie przed wytryskiem mogą być plemniki... \"na następny dzień byłam na grillu, na którym, jedna z osób chcąca zrobić mi kawal, zabrała mi tabletki\"--->Nie mam pytań, co za kijowy żartowniś, gratuluje super znajomego:o Nie miał Ci też czego zabrać...Nie mogłaś mu wytłumaczyć, że to nie są cukierki tylko hormony i to ważne, by brać je regularnie?...Trochę to nieodpowiedzialnie wyszło, no ale cóż...Zdarzają się i tacy ludzie:o Niestety... \"i wziełam ja dopiero na nastepny dzien\"--->Czyli wzięłaś dwie w jedną dobę?Czy tylko jedną wzięłaś o swojej stałej porze, a tą z poprzedniego dnia całkowicie pominęłaś? Co masz o tym w ulotce?Zapewne to, ze jak pominiesz tabletkę, to masz ją wziąć zaraz jak sobie o tym przypomnisz, a potem drugą o swojej stałej porze (chyba, ze masz inaczej w swojej ulotce - sprawdź)...Jeśli zmieściłaś się w ciągu 12 h to jest luz, jeśli nie to skuteczność spadła (chyba, ze w swojej ulotce masz inaczej - sprawdź)... \"czy uważacie ze mam się czym stresować\"--->Jeśli minęło 12 h to oczywiście, ze tak, ponieważ nie przestrzegłaś odpowiedniej odległości między przyjęciem kolejnej tabletki...Jeśli w ogóle nie wzięłaś tej zastępczej, czyli przełożyłaś sobie cykl na 22 dni w tym 21 tabletek, to jeszcze gorzej - z każdym jednym pominięciem tabletki(nie przyjęciem jej w ciągu 12 h) skuteczność spada...

samasobie...Wstecznie nie działają, ale plemniki żyją 72 godziny, więc może mieć lipę...

Gość samasobie
to fakt, lipa może być. szkoda, że nie napisała dokładnie co z ta brakującą, bo jeśli miała wziąć późnym wieczorem, a wzięła rano, to jeszcze się mieści w czasie. jakieś gówniarskie żarty no ale co kto lubi ;)

Gość michalinkaaa89
Mówicie tu o regularnośći i zasadach. A ja nie jestem pewna czy wiem o wszystkich bo czytając swoja ultke stwierdzilam ze jest ona bardzo skrócona. A więc wymienie te zasady o jakich wiem i prosze o odpowiedz czy to wszystkie ktore nalezy przestrzegac:) 1.regularność w braniu (stala pora dnia brak opoznien w przyjeciu tabletki i brak pominiecia) 2. Stosowanie innych leków (sprawdzac w ulotce tabletek anty czy nie ma on wpływu na ich dzialanie. A takze sprawdzac w ulotce tamtego leku czy jest cos napisane na temat tabletek antykoncepcyjnych) 3. Nie przedłużanie 7 dniowej przerwy. Robienie jej zawsze przez siedem dni lub jesli istnieje potrzeba zmiany dnia w ktorym rozpoczyna sie krwawienie to skracamy 7 dniowa przerwe) 4. Zasada z pominieciem tabletki (a)jesli minelo mniej niz 12h zazywamy zapomniana tabletke a nastepna o stalej porze- skutecznosc zachowana. (B)jesli minelo wiecej niz 12h zazywamy zapomniana i o stalej porze nastepna i przez 7dni stosujemy dodtakowe zabezpieczenie. 5. Zasada postepowania w przypadku wymiotow i ostrej biegunki Czy to wszystkie zasady??

Gość namieszalam
ja tez jedna opuscilam wczoraj, ale przyjelam ja dzis o 14 jak tylko mi sie przypomnialo, kolejna wezme o 18 jak zwykle, myslicie ze powinnam wybrac sie do gina, czy raczej szansa na zajscie jest niewielka, dodam ze wspolzylam wczoraj rano i wczoraj nie wzielam :O

Przeczytalam z 1000razy ulotke ale rozwiazania mojej sytuacji nie widze wiec prosze o pomoc:) witam, biorę yasminelle juz od 4 mies a teraz lekarka zmienila mi na Yaz. Ostatnio jednak połączyłam opakowania Yasminell i teraz (dzis) biore ostatnia tabletke. Jednak od tygodnia mam plamienia-ktore powoli przeksztalcaja sie w okres.Moja ginekolog powiedziala ze moge rozpoczac Yaz albo od pierwszego dnia miesiaczki albo po 7dniowej przerwie,jak chcemale lepiej od pierwszego dnia miesiaczki. Chcialabym zrobic przerwe,jednak boje sie ze potem bedzie cos nie tak i tabletki nie beda dzialaly jak powinny. No\\ i nie wiem co zrobic- bo caly czas mam plamienia,czuje sie jakbym prawie miala okres,nie bede mogla jednoznacznie okreslic terminu mojego pierwszego dnia okresu. Jak myslicie-mam je brac po zrobieniu przerwy-dodam ze przydalaby mi sie bo juuz ostatnio polaczylam opakowania czy tez nie robic przerwy. Mam taka niejasna sytuacje ze tymi plamieniami...Prosze o pomoc.pozdr

michalinkaaa89 ja bym dodała jeszcze punkt 6. mianowicie sposób przechowywania,temperatura nie może być wyższa niż 30stopni, więc radziłabym unikania pozostawiania tabletek w pobliżu grzejnika,bądź w bardzo nasłonecznionym miejscu przez długi czas :P namieszalam jeżeli był to 2gi tydzień brania tabletek,to ryzyko się nie zwiększyło o ile wcześnie nie zapomniałaś żadnej,natomiast jeśli 1szy tydzień-ryzyko większe i to dość sporo,a w przypadku 3go tygodnia powinnaś zacząć brać nowe opakowanie bez robienia przerwy. Nie musisz brać całego,wystarczy,żeby od tej zapomnianej tabletki wziąć przynajmniej 7 następnych,żeby zahamować owulację :) afrodyzjak1 radziłabym bym Ci się spytać ginki co i jak,bo sytuacja jest niefajna przez te plamienia,więc przerwa bardzo by Ci się przydała...

Gość namieszalam
to byl 2 tydzien, dokladnie 10 dzien od rozpoczecia brania, bo rozumiem ze te tygodnie liczy sie od rozpoczecia, wczesniej nie zapomnialam zadnej napewno, tez mi sie wydaje ze nie ma duzego ryzyka

Gość namieszalam
to byl 2 tydzien, dokladnie 10 dzien od rozpoczecia brania, bo rozumiem ze te tygodnie liczy sie od rozpoczecia, wczesniej nie zapomnialam zadnej napewno, tez mi sie wydaje ze nie ma duzego ryzyka

namieszalam w mojej ulotce kiedyś było napisane,że obojętnie kiedy się zapomni trza się przez tydzień dodatkowo zabezpieczać i tamtą tabletkę pominąć. Teraz im się odmieniło i napisali,że trzeba wziąć pominięta jak najszybciej,nawet jeśli to będą 2 na raz. A podczas 2go tygodnia zabezpieczenie nie spada :). Więc pewna jestem,że u Ciebie będzie ten sam mechanizm :P

Gość namieszalam
no wlasnie tak samo jest, tylko boje sie, ze skoro wspolzylam w niedziele rano, a wieczorem nie wzielam moze sie cos stac, chociaz z 2 str chyba po jednej tabletce zaraz sie nie zachodzi w ciaze, nie wiem wlasciwie jaki jest mechanizm chronienia, tzn na ile one wystarcza, zeby byla ochrona jeszcze oczywiscie przez najblizszy czas nie bede wspolzyc

namieszalam Chodzi o zagęszczenie śluzu i zahamowanie owulacji. Jeśli weźmiesz 7 tabletek bez zarzutu,to z pominięciem załóżmy 8 owulacja nie wyskoczy jak filip z konopi ;).

Gość namieszalam
aha, czyli jesli nie bede wspolzyc bez zabezpieczenia najlepiej az do okresy, to nie musze sie obawiac, bo skoro chodzi o zatrzymanie owulacji, to wiadomo ze teraz sie nie zatrzymala nagle, ale np moze sie cos przesunac i okaze sie ze np 19 dnia nie jestem zabezpieczona i jesli w tym dniu bym wspolzyla to moglabym zajsc tak ? o to chodzi ??

namieszalam Nie,nie ;) Chodzi o to,że jeśli w 2gim tygodniu spóźnisz się więcej niż 12h,to masz wziąć zapomnianą i normalnie następna tabletkę-nawet jeśli będą 2 na raz i jesteś cały czas zabezpieczona pod warunkiem,że do końca opakowania znowu nie namieszasz :).

Gość namieszalam
aha, ale ja juz wole dmuchac na zimne i az do okresu nie bede wspolzyc bez zabezpieczenia dodatkowego, mimo ze tabletki bede brac normalnie, a co do tego sluzu, bo wlasnie czytam ze tabletki tez powoduja zageszczenie sluzu, aby plemniki sie nie zagniezdzily, on nadal jest zageszczony ? czyli nadal utrudnia przedostanie sie plemnikow ?

namieszalam Kochana,nie masz czym się martwić-ulotka to rzecz święta i skoro napisali,że nic się nie stanie i można bez gumki-to znaczy,że tak musi być. Poza tym i tak się kochałaś z facetem bez w dzień zapomnienia tabletki-mimo,że nie skończył,to w śluzie są plemniki,więc teraz gumka już nie ma sensu :P

michalinkaaa89...\"A ja nie jestem pewna czy wiem o wszystkich bo czytając swoja ulotkę stwierdziłam ze jest ona bardzo skrócona\"--->Skoro masz takie zasady, to znaczy, że takich masz właśnie przestrzegać...Tabletki się różnią, ulotki również, a Ty masz działać według swojej ulotki, a nie naszych... \"proszę o odpowiedz czy to wszystkie które należy przestrzegać\"--->Ogóle zasady brania tabletek, które tyczą się wszystkich tabletek masz na prawie każdej stronie internetowej, która ich dotyczy... \"5. Zasada postępowania w przypadku wymiotów i ostrej biegunki\"--->To jakoś niepełne napisane...Nie napisałaś całego, czy tak masz tylko napisane? \"Czy to wszystkie zasady??\"--->No raczej wszystkie... namieszalam...\"ale przyjęłam ja dziś o 14 jak tylko mi się przypomniało\"--->Minęło już 12 h od zażycia poprzedniej?Co masz o tym w ulotce? \"myślicie ze powinnam wybrać się do gina\"--->A po co?Chyba nie chcesz mi powiedzieć, ze po tabletkę PO...Jesteś tak naładowana hormonami, że tabletka PO byłaby dla twojego organizmu masakra... \"czy raczej szansa na zajście jest niewielka, dodam ze współżyłam wczoraj rano i wczoraj nie wzięłam\"--->Ryzyko jest nieco większe niż zawsze, ile większe - nie wiem, ale jest większe, bo z każdym pominięciem tabletki ryzyko wzrasta... \"to był 2 tydzień, dokładnie 10 dzień od rozpoczęcia brania, bo rozumiem ze te tygodnie liczy się od rozpoczęcia, wcześniej nie zapomniałam żadnej na pewno, tez mi się wydaje ze nie ma dużego ryzyka \"--->Musisz sprawdzić u siebie w ulotce, sama wiem z doświadczenia, że ulotki się różnią w tej sprawie...inaczej robi się przy Cilest, a zupełnie inaczej przy Regulon, więc nie sugeruj się kimś tylko swoją ulotką... Nie czaje...Jak się kocha w jakiś dzień, to trzeba szczególnie pamiętać o tabletce...Ustaw sobie alarm w komórce czy coś... \"chociaż z 2 str chyba po jednej tabletce zaraz się nie zachodzi w ciążę\"--->To znaczy po zapomnieniu jednej?...Skuteczność spada, więc ryzyko jest większe i to się tyczy każdej jednej pominiętej tabletki...Trzeba uważać tak czy siak...I to bardzo... \"nie wiem właściwie jaki jest mechanizm chronienia, tzn na ile one wystarcza, żeby była ochrona\"--->No te 7 dni, w które masz się dodatkowo zabezpieczać (zależy co masz o tym w swojej ulotce)... \"jeszcze oczywiście przez najbliższy czas nie będę współżyć\"--->No z jakieś 7 dni, ale to i tak już jest po ptokach, bo już współżyłaś i jakaś tam skuteczność spadła, chyba, ze w Twojej ulotce masz info, ze w czasie 2 tygodnia, jak się zapomni to skuteczność nie spada... \"ale np może się coś przesunąć i okaże się ze np 19 dnia nie jestem zabezpieczona i jeśli w tym dniu bym współżyła to mogłabym zajść tak ? o to chodzi ?? \"--->Nie, bo w czasie bania tabletek nie ma dni płodny, więc nic Ci się nie przesunie:) \"bo właśnie czytam ze tabletki tez powodują zagęszczenie śluzu, aby plemniki się nie zagnieździły, on nadal jest zagęszczony ? czyli nadal utrudnia przedostanie się plemników ?\"--->No na tym właśnie polega metoda tabletek anty...Jest zagęszczony, ale w mniejszym stopniu niż zawsze, jeśli ta skuteczność spadła, jeśli nie spadął to wszystko jest okej... afrodyzjak1...Czyli jeszcze nie zaczęłaś brać Yaz? \"Jednak od tygodnia mam plamienia-które powoli przekształcają się w okres\"--->W wyniku łącznie opakowań - ulotka! \"Moja ginekolog powiedziała ze mogę rozpocząć Yaz albo od pierwszego dnia miesiączki albo po 7dniowej przerwie,jak chce ale lepiej od pierwszego dnia miesiączki\"--->Jeśli masz dylemat, wybierz to co masz w ulotce proponowane... \"Chciałabym zrobić przerwę,jednak boje się ze potem będzie coś nie tak i tabletki nie będą działały jak powinny\"--->No przerwa by się przydała, bo już 2 opakowania łączyłaś, można niby 3 łączyć, ale to nie za zdrowe...czemu mają działać nie tak jak powinny?Skoro lekarz Ci tak zalecił, to znaczy, że tak jest okej, nie wymyślaj problemów na siłę... \"No i nie wiem co zrobić- bo cały czas mam plamienia, czuje się jakbym prawie miała okres, nie będę mogla jednoznacznie określić terminu mojego pierwszego dnia okresu\"--->Dla mnie osobiście pierwszym dniem okresu jest pierwszy dzień plamień...Ale te plamienia są wywołane połączeniem opakowań, krwawienie powinnaś dostać normalnie w przerwie i wtedy zacząć Yaz... \"Jak myślicie-mam je brać po zrobieniu przerwy-dodam ze przydałaby mi się bo już ostatnio połączyłam opakowania czy tez nie robić przerwy\"--->Na pewno nie masz nic w ulotce, ani jednej ani drugiej? Zasugeruj się lekarzem...Mówiłaś mu, że już ostatnio łączyłaś opakowania? GosiaQ...To co napisałaś dziewczynie \"namieszalam\" ona musi jeszcze sprawdzić u siebie w ulotce, sama wiem z doświadczenia, że ulotki się różnią w tej sprawie...Inaczej robi się przy Cilest, a zupełnie inaczej przy Regulon... \"Więc pewna jestem, że u Ciebie będzie ten sam mechanizm \"--->Tylko swoja ulotka, nie czyjaś!!One się różnią na serio!! \"Chodzi o to,że jeśli w 2gim tygodniu spóźnisz się więcej niż 12h,to masz wziąć zapomnianą i normalnie następna tabletkę-nawet jeśli będą 2 na raz i jesteś cały czas zabezpieczona pod warunkiem,że do końca opakowania znowu nie namieszasz\"--->No i zaznaczę kolejny raz:)I napiszę, że jest tak, jak ma tak w swojej ulotce:)Jeśli nie to jest tak jak ma w swojej... \"mimo,że nie skończył\"--->Ona pisała, ze nie skończył?:P \"to w śluzie są plemniki\"--->Mogą być, 5 % tylko posiada...Ponoć...

aaaaaaa Mechanizm postępowania przy jednofazowych jest taki sam,zależy wszystko od daty ulotki. Już pisałam,że w Novynette,które biorę od 3 lat wcześniej napisali,że trzeba pominąć zapomnianą i jechać z gumką,a teraz zmienili ulotkę i zrobili tak jak w innych czyli podział na tygodnie,w których się zapomniało,wzięcie tejże tabletki itd :P

Gość biała13
Wiem że podobne pytania pewnie już były tutaj nie raz ale jak na złość nie mogę znaleźć odpowiedz .Dzisiaj o 7.30 po śniadaniu wzięłam tabletkę (Cilest) i po jakiś paru minutach musiałam skorzystać z ubikacji. (nie była to biegunka, bo byłam tylko raz, tylko taka bardziej "luźniejsza" sprawa) i nie wzięłam drugiej tabletki, czy skuteczność mogła zostać jakoś zmniejszona? Z góry dzięki za odpowiedz.

GosiaQ...\"Mechanizm postępowania przy jednofazowych jest taki sam,zależy wszystko od daty ulotki. \"--->Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś, albo ja Cię nie rozumiem...Mnie chodzi o to, że jak się zapomni Cilest to trzeba zrobić coś tam i to coś tam jest zupełnie innym działaniem w porównaniu, jak zapomni się Regulon...Mam przed sobą te dwie ulotki i widzę różnicę akurat w tej sprawie... Cilest - Data sporządzenia ulotki: 3.10.2007 r.; Regulon - Data sporządzenia ulotki: marzec 1999 i jej treść się nie zmieniła do dzisiaj z tego co wiem... I jakie to ma znaczenie? \"Już pisałam,że w Novynette,które biorę od 3 lat wcześniej napisali,że trzeba pominąć zapomnianą i jechać z gumką,a teraz zmienili ulotkę i zrobili tak jak w innych czyli podział na tygodnie, w których się zapomniało,wzięcie tejże tabletki itd\"--->No czytałam to już wcześniej...Ale tu zmienili zasady jednych tych konkretnych tabletek, co nie znaczy, że w innych trzeba robić to samo...Jedne są mocniejsze inne słabsze i mnie się wydaje, że od tego to zależy...Cilest są raczej mocniejsze i może dlatego przy nich postępowanie w przypadku zapomnienia tabletki jest inne niż w przypadku tych słabszych tabletek...Nie wiem, może ja źle coś skapowałam?:P biała13...\"ale jak na złość nie mogę znaleźć odpowiedz\"--->Jak to nie możesz znaleźć odpowiedzi?Hehe, Cilest brałam 2 lata i wiem, że jak byk jest w ulotce napisane, że TYLKO biegunka \"wchodzi w grę\"!!...Żadna \"bardziej \"luźniejsza\" sprawa\" nie ma żadnego znaczenia...Nie stwarzaj sobie problemu na siłę... \"i nie wzięłam drugiej tabletki, czy skuteczność mogła zostać jakoś zmniejszona?\"--->No i bardzo dobrze, że nie wzięłaś tej drugiej tabletki, bo bierze się ją w przypadku BIEGUNKI w ciągu 3 h od zażycia tabletki, a biegunka jak wiemy i jak sama nazwa wskazuje oznacza częste, nawet bardzo częste załatwianie się...Nie, skuteczność nie została zmniejszona...Zostałaby zmniejszona wtedy, kiedy często byś się załatwiała w czasie tych pierwszych 3 godzin od zażycia tabletki...

aaaaaaa A mi się zdaje,że po prostu są dwie opcje ;). Może to faktycznie zależy od tego czy są silne,czy też nie. Ale zrobili też ogólną ulotkę dla jednofazowych i jest model z podziałem tygodni. Kurde pomieszanie z poplątaniem i tyle ;) :P

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować