Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feliza

cc z powodu waskich bioder

Polecane posty

Gość feliza

Czy ktoras z was miala cesarke wlasnie zpowodu zbyt waskich bioder?od razu mialysice przez to zaplanowana cesarke?kiedy lekarz o tym powiadamia?i jeszcze podajcie mi wasz obwod bioder przed ciaza chce porownac z moimi cm

Gość feliza
Ja mam obwod bioder ledwo 83(!) jestem bardzo szczupla drobna i mala i chcialabym sie dowiedziec czy rzeczywisic ebede skazana na cc :(

Feliza - obwód bioder jest niemiarodajny ;) Miarodajne są wymiary miednicy w kilku miejscach .Zwykłym centymetrem tego nie zmierzysz . Słuzy do tego tzw. cyrkiel położniczy .A masz jakies realne obawy ,że Twoja miednica jest zbyt wąska ?

Mnie zawsze straszono cesarką z powodu wysunietej do przodu i wąskiej miednicy ale kiedy doszło co do czego to urodziłam moja córcie silami natury i choć była wielka bo 4050g i 59cm i troche się namęczyłam to jestem wdzięczna ze nie mialam cesarki. Nie wyobrażam sobie urodzić dziecka inaczej niż silami natury. Oczywiście jesli nie ma innego wyjścia to co innego trzeba sie godzić na cesarkę ale napewno nie po to zeby uniknać bólu bo po cesarce czesto dziewczyny cierpią jeszcze bardziej.

Gość feliza
nie wiem czy jest zbyt waska czy nie..wiem ze ogolnie jakas szeroka za bardzo nie jestem i daltego boje sie jak to bedzie, nie da sie wczesniej tego sprawdzic zanim bede w ciazy?

Widze ,że dopisałaś obwód . To ,ze jestes taka drobniutka może swiadczyć o zwężeniu miednicy ,ale nie musi . Może sie mieścić w granicach normy . Zdarzaja się przypadki ,że poród drogami naturalnymi jest niemozliwy , jesli te wymiary są zbyt małe w stosunku do wielkości dziecka .Jesli jestes bardzo zestresowana z powodu takiej budowy popros połozna w gabinecie ginekologicznym (lub lekarza) o zmierzenie miednicy .Przed porodem taki pomiar wykonuje sie rutynowo.

Zapomniałam dopisać - to wcale nie oznacza ,że jesteś skazana na cc - bardzo duze znaczenie ma wielkość dziecka . I realne wskazania dokonanego pomiaru .

Gość feliza
No nic..pocieszam sie tym ze moze nie byc tak zle..moze jednak bede mogla rodzic normalnie :) mimo wszystko wpisujcie sie jesli mialysice z tego powodu cc

feliza - w tym przypadku cudze doswiadczenie na nic sie nie zda ;) Mam tylko minimalnie obwód bioder szerszy od Twojego , bo całe 85 . Zapytałam kiedys swojej bardzo dobrej znajomej ( bardzo doswiadczonej połoznej zresztą ) - czy mam szanse na naturalny poród . Odpowiedź była bardzo prosta - szanse zawsze , bo natura tak to wymysliła ,ze kobiety o takiej budowie zwykle maja mniejsze dzieci. Nie zawsze tak jest - ale przed faktem nie bedziesz tego wiedziała ;)

Gość feliza
hm a jest tu jakas kobiet aktora myslal ze nir urodzi bo miala waskie biodra a jednak dalo sie?widze ze zdarza sie z tego co pisala Patio

Gość feliza
jesli moje dzieci beda takie male jak ja i moja siostra kiedy sie urodzilysmy dodam ze nie bylsymy wczesniakami(ja mialam 2,4 siostra 2kg )to moze rzeczywisice sobei poradze :D

obwód bioder faktycznie nie ma wiele wspólnego z miednica , ja do drobnych osób nie naleze, a dziecka wiekszego niz 3 kg nie uridziła bym normalnir (wg. lekarza i położnej po badaniu cyrklem), imniejszego też nie dałam rady ale to inna historia. dziewczyny nie bójcie ie cc, ja ją dobrze wspominam, i doszłam do siebie szybciej niz dziewczyny po porodach naturalnych z nacinaniem. pozdrawiam

Gość ainA....
hmm ja jeszcze w ciąży nie jstem ale tak mnie zaciekawiło jak wygląda mierzenie takim cyrklem?? :)

Gość Ofca
Rzekomo bardziej miarodajny od obwodu bioder jest wzrost. Kobiety niższe niż 152 cm mogą mieć problemy z urodzeniem dziecka siłami natury - tak czytałam w jakiejś książce na temat ciąży.

Gość feliza
ja mam dokladnie 160 a i tak wydaje mi sie ze jestem mala..zreszta nigdy nie widzialam kobiety w ciazy takiej jak ja albo nizszej, moze sie dobrze nie rozgladam :D powiedzcie mi male kobietki jak to uwas wygladalo z porodem?czy mimo wszystko udalo wam sie urodzic normalnie?

Gość a jakie muszą być wymiary
? bo ja chcę cc

Gość ja mam dokładnie tyle samo
w biodrach co Ty i miałam cc ale nie ze względu na obwód bioder ale ze wzclędu na wymiaty miednicy mniejszej

Gość feliza
chyba nikt nie ma takiego problemu :( no nic

feliza nic sie nie martw. !60 cm, 45 kg, 81 w biodrach. W wieku 28 lat urodzilam corcie (3800, 57 cm przy trzecim parciu silami natury. Nie mialam zadnych problemow. Wyskoczyla jak strzala. Tobie tez zycze takiego porodu :-) Aha, w ciazy przytylam 20 kg, po 2 miesiacach wrocilam do swojej stalej wagi - 45

mam 160 cm - nie ten klawisz nacisnelam :-)

Gość feliza
Eri czy straszyli Cie ze nie bedziesz mogla urodzic naturalnie?

Rodzina i znajomi - tak. Lekarz po zmierzeniu jakichs dwu kosci na plecach (to chyba rozstaw kosci miednicy) powiedzial, ze jesli dziecko nie bedzie wielkoludem, to glowka sie zmiesci i bedzie ok. I tak wlasnie bylo :-)

Gość Viktorynka
wyglad zewnetrzny nie swiadczy o rozmairze miednicy ja jestem osoba bardzo postawna (ponad 170) i nigdy bym nie stwierdzila ze mam za waski rozstaw kosci miednicznych zeby urodzic dziecko bardzo sie zdwililam gdy bylam zmuszona urodzic dziecko przec ciecie cesarskie lekarz tlumaczyl ze ten otwor w srodku przez ktory musi przejsc glowka nie ma nic wspolnego z ulozeniem kosci miednicy ktore widac na zewn i dwrotnie kobieta drobna moze miec dobrze i rozuniete kosci 'w drodku' i spokojnie urodzic silami ntury czego wam zycze

Gość Ninka35
Wszyscy byli pewni, że będę miała cc z powodu bardzo wąskich bioder i do dziś większość nie może wyjść z powdziwu i pytają "jak ty urodziłaś"? :)

Gość Przyszła Mama
Dzięki Eri,pocieszyłas mnie..Ja mam podobne wymiary,w biodrach nawet nie mam 81,ale prawie..wazyłam zawsze 43 kg,ale teraz trochę przytyłam i w ósmym tygodniu waze prawie 45,no 44 i tez się martwiłam,czy da rade naturalnie ,bo mnie wszyscy straszą,ze u mnie ,to raczej nie..

Moja mama urodziła siłami natury mojego brata ważącego ponad 4,5 kilo! A w biodrach wąska raczej jest i szczuplutka. Poród odbył się normalnie i trwał 3 godziny. Różnie bywa :)

Gość Gosia18luty
ja przeszlam badanie cyrklem moje wymiary to 19, 23, 28, 17.5 czy musze mieć cesarke? mam 157cm wzrostu

Gość Gosia18luty
bardzo chce rodzić naturalnie

Moja kuzynka miala waskie biodra i nie miala cc, ale dali jej cos na rozejscie sie. Strasznie cierpiala, wiec lepiej chyba zdecyduj sie na cc.

Gość fillizanka
Wzrost 170 cm, waga 49 kg. Lekarka mówiła, że gdybym miała urodzić 3,5 kg dziecko, to ona robi mi cesarkę z powodu wąskiej miednicy. Ale usg pokazywało przed porodem 2,7 kg. Urodziłam naturalnie prawie czterokilogramowe dziecko. Tylko że prawie przy tym umarłam.