Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hana

110 gr waga płody w 22 tyg.

Polecane posty

Gość Hana

Jestem w 22 tyg ciąży. Będąc ostatnio u lekarza dowiedz się przez Usg że mój dzidzia waży 110 gr. W porównaniu z innymi ciążami powinno ważyć ok 450 gr to kolosalna różnica. Lekarz powiedział mi że wszystko jest w porządku i dziecko na dniach zacznie przybierać ale ja tak bardzo się boję że jakies małe. Jedynie pociszam się tym że czuję wyrażne i częste ruchy.Czy ktoś miał lub ma podobną sytuację??? Może to powód nieodpowiedniej diety? Ale ostatni jem wszystko co się da?

Gość antenka
zgadzam się z tym paleniem. to bardzo prawdopodobne, ze palisz. stad ta waga dziecka. aelle mogę się mylic

Nie martw się ja jak byłam na usg w 11 tyg.lekarz określił wage mojej kruszyny na 56 gram a wszędzie pisało że dziecko w tym wieku wązy z 10-30 g.I też byłam przerazona i mój lekarz do którego poszłam później powiedział żebym zbytnio nie zwracała na to uwagi ponieważ przez usg.nie da się określic dobrze wagi to sa pomiary przypuszczalne bo jak przez usg zważysz dziecko.Takze głowa do góry i nie przejmuj się.To nie jest 100 % że tyle dzidzia waży.

Gość Hana
Dzięki za pocieszenie. Myślę że wszystko będzie ok. Nie palę wogóle . Czasem wypiję piwko lub 2 ale reedsy. Nie sądzę aby to było z tego.

Gość Hana
Acha w 3 miesiącu miałam straszny stres spowodowany zdawaniem egzaminu na prawo jazdy może to z tego stresu??

Gość Ofca
Na moje bolka oko to lekarz pewnie coś pokręcił. A robił Ci jakieś pomiary dzidzi? Do oszacowania masy płodu potrzebne są następujące pomiary: BPD (wymiar dwuciemieniowy) FL (długość kości udowej) oraz AC (obwód brzuszka) jak masz te wymiary podane to możesz sama oszacować masę płodu (wzory znajdziesz w necie, albo podaj tutaj na forum to policzę)

ofca to policz mi też:) BPD 92,FL 72.7,AC 336. A Ty Hana nie przejmuj się,bo dzieciątko później nabiera w bardzo szybkim tempie i przy następnym Usg może się już wszystko wyrównać:) Pozdrawiam.Gosia.

Gość Ofca
gosia25 - to już chyba niedługo poród :) Twoja dzidzi waży szacunkowo 3240 g wg algorytmu Hadlocka lub 3203 g wg algorytmu Sheparda. Błąd oszacowania to około +/-10%. Pozdrawiam.

dzięki Ofca za szybką odpowiedź:).Wg.terminu to za 5 dni,ale jeszcze wszystko się okaże:).Jeszcze raz dzięki.Gosia.

Gość Ofca
heh - nie ma sprawy :) Życzę szczęśliwego porodu i dużo pociechy z dzidziuni :)

Gość Hana
do Ofcy: Przejrzałam teraz kasetę wideo z Usg którą lekarz mi dał i są tylko takie dane BPD 59 mm, FL 37mm, TBD( Wymiar poprzeczny klatki piersiowej) 47 mm. Tego AC nie podano poprostu nie zmierzył. No i waga na tej kasecie wynosi 110 gr. Myślisz że USG mogło się pomylić? Jak by te dane ci coś dały to proszę oblicz mi tę wagę. Bo ja tylko myślę i myślę. Sama niewiem czy ten lekarz nie jest popieprzony. Czekam z niecierpliwością. Dzięki.

jeżeli mogę cie prosić o ten wzór Ofco albo policzenie też dla mnie masy: oto wielkości BPD 95, HC 337, FL 75

Gość heloł
Według Kalendarza Ciąży ("Ciąża tydzień po tygodniu") i częściowo z gazety "Ciąża bez lęku" : tydzień 5 - zarodek ma długość 2 mm (jak pestka jabłka) tydzień 6 - długość od czubka głowy do krzyża około 2-4 mm (połowa paznokcia małego palca). Worek owodniowy ma pojemność ok. 2-3 ml tydzień 7 - długość 5-13 mm (wielkość pastylki). Waga 0,8 g tydzień 8 - długość 14-20 mm (ziarnko fasoli). Waga 3g tydzień 9 - długość 22-30 mm (truskawka). Waga 4g tydzień 10 - długość 31-42 mm (śliwka węgierka). Waga 5g (tyle co ząbek czosnku) tydzień 11 - długość 44-60 mm (jak kurze jajo). Waga 8g (płaska łyżeczka cukru) tydzień 12 - długość ok. 61 mm. Waga 9-13g (tyle, ile cukierek) tydzień 13 - długość 65-78 mm (jak brzoskwinia) . Waga 14-20g ( tyle co dorodna rzodkiewka) tydzień 14 - długość 80-103 mm (pomarańcza). Waga 25g (to waga moreli) tydzień 15 - długość 93-113 mm. Waga 50g (tyle co kromka chleba) tydzień 16 - długość 108-116mm. Waga 80g (tyle, co poł kubeczka jogurtu) tydzień 17 - długość 11-12 cm (tyle co nasza dłoń). Waga 100g tydzień 18 - długość 12,5-14 cm (a wyprostowane 25 cm). Waga 150g (to waga kolby kukurydzy) tydzień 19 - długość 13-15 cm. Waga 200g tydzień 20 - długość 14-15 cm. Waga 260g (jak dojrzałe awokado) tydzień 21 - długość ok. 18 cm (jak duży banan). Waga 300g (jak 2 nektarynki) tydzień 22 - długość ok. 19 cm. Waga 350g (trzy gruszki) tydzień 23 - długość ok. 20 cm. Waga 450g tydzień 24 - długość ok. 21 cm. Waga 530g tydzień 25 - długość ok. 22 cm. Waga 700g tydzień 26 - długość ok. 23 cm. Waga 850g tydzień 27 - długość ok. 24 cm. Waga 1000g tydzień 28 - długość ok. 25 cm. Waga 1100g tydzień 29 - długość ok. 26 cm (z wyprostowanymi nóżkami, ok. 37 cm). Waga 1250g tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g tydzień 31 - długość ok. 28 cm Waga 1600g tydzień 32 - długość ok. 29 cm(z wyprostowanymi nóżkami 41 cm). . Waga 1800g tydzień 33 - długość ok. 30 cm. Waga 2000g tydzień 34 - długość ok. 32 cm. Waga 2250g tydzień 35 - długość ok. 33 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 45 cm). Waga 2550g tydzień 36 - długość ok. 33 cm. Waga 2750g tydzień 37 - długość ok. 35 cm (z wyprostowanymi nózkami - 47 cm). Waga 2950g tydzień 38 - długość ok. 35 cm. Waga 3100g tydzień 39 - długość ok. 36 cm. Waga 3250g tydzień 40 - długość z wyprostowanymi nóżkami ok. 48-51 cm. Waga 3500 -....

Gość Ofca
Hej dziewczyny:) Janina*** - HC to obwód główki - do oszacowania masy płodu potrzebne jest AC - czyli obwód brzuszka (który to ma zasadnicze znaczenie przy szacowaniu masy płodu) także albo podaj jeszcze AC albo sobie sama przelicz wg wzorku: LogBW=1.335-0.000034*AC*FL+0.00316*BPD+0.00457*AC+0.01623*FL (gdzie BW - to szacowana masa płodu, Log - to logarytm dziesiętny - jak policzysz dla wymiarów w milimetrach to dostaniesz masę w gramach) Hana - dla mnie to jakaś kicha bo skoro podstawowym pomiarem dla szacowania masy jest pomiar obwodu brzucha to jeśli go tam nie ma to ja nie wiem jak ten lekarz Ci to policzył. Poza tym te 110 gramów to trochę mało. Jak patrzyłam na swoje USG z okolic 22 tygodnia to moja dzidzia miała np BPD 55 mm i ważyła ponad 600 gramów (fakt że moja w 22 tc miała aż 45 mm długość kości udowej (czyli FL) ale nawet lekarz mówił że to wyjątkowo długie gice :) ). Także ja myślę, że coś ten Twój lekarz popitolił i nie ma się czym przejmować na zapas. Powtórz sobie USG około 30 tc, tylko wybierz się do jakiegoś lepszego konowała i poproś w razie czego żeby na USG też podał te 3 wymiary (to w razie czego sama możesz sobie sprawdzić). Pozdrawiam serdecznie

Gość Hana
Dzięki ci ofco. Pójdę do niego i powiem o tym wszystkim zapytam czy czegoś nie pomylił. Nie martwię się już na zapas bo sensu nie ma. A te wymiary co podałam to widzę że są prawidłowe to ja niewiem co z tą masą?? Może faktycznie zaszła pomyłka. Napiszę 28 lipca co i jak po wizycie. dzieki pa pa.

Gość Hana
Do Ofcy: Byłam dziś u lekarza i tak jak mówiłaś to pomyłka. Lekarz powiedział mi że to niemożliwe aby dziecko ważyło w 23 tyg. 110 gr. A tak miałam wówczas na kasecie z Usg bo on nie podał tych najważniejszych parametrów . Mierzył tylko to co mu było potrzebne i aparat usg takie głupoty policzył.I wszystko jest ok. Ty chyba doktorem jesteś?Dzięki ci bo jak mi napisałaś że doktor się pomylił na twe oko to już się tak nie martwiłam i sprawdziło się. Dziękuję!!

Gość Elle23
dziewczyny mam pytanie..mialyscie jakies objawy ciazy? okres spoznia mi sie juz 4 dzien..czekam z upragnieniem na dzidzie juz od 8 miesiecy...boje sie zrobic test ponownie bo robilam 2 dni temu i byl negatywny..?pomozcie..sa jeszcze jakies szanse ze ..cos sie udalo i fasolka siedz juz we mnie?

Gość Ofca
Cieszę się Hana że wszystko wyszło OK. Lekarzem nie jestem, ale też jestem w ciąży i szperam trochę po necie w poszukiwaniu róznych rzeczy na ten temat. Czasem lekarze są tacy że bagatelizują wiele spraw nawet nie myśląc o tym, że człowiek się potem denerwuje :) Na szczęście okazało się że strach był niepotrzebny i z dzidzią jest wszystko w porządku. Życzę zdrówka Tobie i dzidzi :) Do Elle23 - co do objawów ciąży to tak wcześnie to się raczej nie miewa - chociaż różni różnie twierdzą - ja nie miałam, natomiast szanse że się udało oczywiście są:) Jeśli okres Ci się spóźnia to tak czy owak powinnaś udać się na wizytę do lekarza a test powtórzyć najlepiej rano - nawet jeśli druga kreseczka wyjdzie bladziutka to znaczy że jesteś w ciąży. Teoretycznie test powinien wykazać ciążę w dniu spodziewanej miesiączki z prawdopodobieństwem 99% no ale różnie bywa i stężenie hormonów też u różnych kobiet bywa różne, więc nie trać nadziei :) Trzymam kciuki :)

Gość wiolka610
ja jestem w 35 tygodniu ciąży a moje dziecko waży 1953g,wierze w to że USG może sie mylić przynajmniej o troche,martwie sie wagą dziecka,obliczyłam że może w dniu porodu ważyć może tylko 2500g,może ktoś sie zna lepiej i napisze mi coś na ten temat,przyznaje sie że pale 2 papierosy na dzień,bardzo rzadko wypale 3 papierosy,ale od 3 miesięcy bo reszte paliłam poi 5,6 papierosów,rzuciłam ale tylko na 3 dni,to nie takie proste,bo nie planowałam tej ciązy choć teraz bardzo sie ciesz,prosze o jakąś odpwiedz pozdrawiam

Gość wiolka610
Elle23 nie musisz mieć objawów,wiele kobiet nie ma objawów,ja ich nie miałam i przez to dowiedzialam sie o ciąży w 3 mies. ciąży.Także jest różnie,możesz już byc w ciąży,odczekaj jakiś czas i najlepiej żebyś poszła do swojego lekarza ginekologa,nie ufaj testom,nie zawsze sie sprawdzają moze akurat ty jesteś w tym małym procencie kobiet na których testy sie nie sprawdzają pozdrawiam

Gość monisia14
hej a ja mam wymiary dokładnie z wczoraj tj 07.03.2007r. i jestem w 24/25 tygodniu ciązy a moja dzidzia waży 768 g czy to nie za dużo proszę o odpowiedz tylko w miarę szybko bo umieram z nerwów

Ja mam też tak jak Ty..koniec 24 i waga ok.800. Lekarz powiedział, że wszystko w normie i dokładnie się zgadza z datą ost.okresu (więc i wieku ciąży;) )

U MNIE BYŁO ZUPEŁNIE INACZEJ,W 23 TC DZIDZIUS WAZYŁ PODOBNO 1750 GRAM,WIEC BARDZO DUZO JAK NA DZIDZIE.ALE BYŁAM U LEKARZA TERAZ W 27 TYGODNIU POWIEDZIAŁ MI ZEBYM NIE ZWRACAŁA NA TO ZBYTNIO UWAGI I ZA 4 TYGODNIE W 31TC ZROBI JESZCZE USG I DOPIERO BEDZIEMY MIELI JUZ OBRAZ OBIEKTYWNY,TROCHE SIE MARTWIŁAM ZE ZA DUZY ALBO COS ALE PODOBNO DZIECI RÓZNIE PRZYBIERAJA I W OGÓLE TE USG TO TEZ RÓZNIEJ JAKOSCI:)WIEC SIE NIE PRZEJMUJCIE:)

U MNIE BYŁO ZUPEŁNIE INACZEJ,W 23 TC DZIDZIUS WAZYŁ PODOBNO 1750 GRAM,WIEC BARDZO DUZO JAK NA DZIDZIE.ALE BYŁAM U LEKARZA TERAZ W 27 TYGODNIU POWIEDZIAŁ MI ZEBYM NIE ZWRACAŁA NA TO ZBYTNIO UWAGI I ZA 4 TYGODNIE W 31TC ZROBI JESZCZE USG I DOPIERO BEDZIEMY MIELI JUZ OBRAZ OBIEKTYWNY,TROCHE SIE MARTWIŁAM ZE ZA DUZY ALBO COS ALE PODOBNO DZIECI RÓZNIE PRZYBIERAJA I W OGÓLE TE USG TO TEZ RÓZNIEJ JAKOSCI:)WIEC SIE NIE PRZEJMUJCIE:)

frettka >> < prosze nie używać capslook`a> . Regulaminem forum Kafeterii punkt 5 .

Dziewczyny nie martwcie sie na zapas. Mój synek wazył w 8 miesiacu ciązy. 2 kg. Sam ginekolog mówił, ze troche mało, ale moze bedzie drobny. Urodził sie z terminie, zdrowy i wazył 3660... :-)

Gość hskfksv
moje dziecko w 21 tygodniu miało 300gram... takie uchybienie może spowodowane być czymś innym... dziwie sie że masz takie małe dziecko.. radze ci zmieć lekarza... moja znajoma w 21 tygodniu dowiedziała sie że ma hipotrofie.. dziecko w 22 tygodniu powinno miec ok 350gram... dziwne...

Gość daga30
ja dzisiaj byłam u lekarza,mój synek waży 1820g,jestem w 30 tyg,czy to prawidłowo?