Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MM-

On się rozwodzi i zaczyna związek ze mną

Polecane posty

czy naprawdę aż tyle osób czyta ten topik??????????????? dziewczyny sorry nie chciałam tu robić rewolucji religijnej!! Nie miałąm pojęcia że kod i inne zdanie potrafi rozpętać taką burzę!! Pozdrawiam cieplutko ;) IAni chyba szybciej niż myślałąm zainstaluję sobie komunitakor, bo moje nieuważne zdanie powoduje straszne zamieszanie na topiku uczuciwowym !!

Gość nie wiem ile ale dużo
ja tez go czytuję !! "A poza tym, czy idea czyśca jest czymś złym? Przecież to forma nadzieji." Katolicy nie opierają się na Biblii, tylko na słowie ludzkim. Biblia powinna być przewodnikiem, drogowskazem w życiu. My, ludzie, powinniśmy swe życie dostosować do Biblii. My mamy wierzyć w Boga, opierać się na nim, na tym, co On mówi w Piśmie Świętym. Jeszcze raz powtórzę: nigdzie w Piśmie Świętym nie ma o czyśćcu, to wymysł ludzi. Jaka forma nadziejii? Bóg o tym nie mówi. :D:D:D:D:D:D:D

Gość do nie wiem ile ale dużo
Idea czyśca wzięła sie ze słów Chrystusa : Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w wieku tym, ani w przyszłym" To z ewangelii Mateusza. Słowa, ze nie bedzie odpuszczone nawet w przyszłym wieku, sugerowały, ze umierając w grzechu istnieje szansa odpuszczenia po śmieci, w przyszłym wieku, za wyjątkiem grzechu przeciw Duchowi Świętemu, a więc nazwano ten stan oczekwiana na odpuszczenie czyścem, to tylko nazwa. To sie wzieło ze słów Chrystusa, nie z dziury. do Ka http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3200124 miłego cztania :P

Gość do celineczkooooooooooo
dokształć się kobieto bo pierdoły wypisujesz!!!! a wiesz że twój kościół to wprowadził ?? 321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry). 325 r. - Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon "Pisma Świętego" i "Dwójcę Świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę I co ty na to ?? Poszukaj na stronach tych zakłąmanych czarnuchów może ci to jakoś pokrętnie wytłumaczą ????????? :D:D:D:D

Gość celineczko masz rację ale
żyjesz w kraju obłudy !!!a właśnie za to kaściół powinien przeprosić kobiety !!! VI wiek - Chrześcijański filozof Boethius, pisał: "Kobieta jest świątynią zbudowaną na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze, a w X wieku Odo z Cluny głosił: "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju..." 593 r. - Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyśćcowych. Nie wiem jak wam podoba się to ale mnie wcale !! "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju..."- dobre sobie ciekawe co na to nasz spec od linków popierających kościół !!:P

Very sorki ale o czym ta dysputa???? o wierze czy instytucji koscielnej??? Kosciół jako instytucja dażył i dąży do władzy. Ale co to ma wspólnego z wiarą w Boga??? Wiesz, ja jestem chrzescijanką lecz do fanatyzmu mi bardzo daleko. Nie nawracam i nie lubię być nawracaną.

Cześć Ka, no bo wczoryj przy partyjce scrabble zbyt dużo kadarki wypiłam. Ale i tak wygrałam dwie partie na dwie rozegrane. I mi to brakujace ka w delikatesach...jakoś tak sie pokojarzyło. Celi, poważnie, jedno duszpasterskie akademickie organizowało panel i szukano kogoś zwiazanego z tym, co robię:p No kogoś zajmującego się kulturą i społeczeństwem. A moim znajomym zakonnikom się przypomniałam, no i byłam odmienna światopoglądowo. Widzę, że się gorąco zrobiło....do zaangażowanie wytykających Celineczce niewiedzę: to forum zajmują nieco inne problemy niż to, jak to z Marią Magdaleną było, i jak Kościół sparwę widzi:) MOże topik o kodzie?:D Jedno tylko, sprawę widzę podbnie jak Ka, moim zdaniem chodzi o \"rząd dusz\", czyli daleko od gwiazd i idei oraz dusz. No bo przecież i tak całe chrześcijaństwo jest pewna parafrazą . Platona:p

Gość NIEWYGODNE PYTANIA KNGA
Udział Künga w soborze sprawił, że zajął się on problemami związanymi z władzą w Kościele. Badanie struktur kościelnej władzy zawiodło go w końcu do opublikowania książki "Nieomylny?"(1970), gdzie podważył teologiczne racje ogłoszonego na I Soborze Watykańskim (1870) dogmatu o nieomylności papieża. Książka wywołała burzę. Trzy lata później kolejna publikacja, w której podtrzymał swoje wcześniejsze tezy: "Omylny? Próba bilansu". Tak ściągnął na siebie kościelne kary: w 1979 r., a więc już w czasie pontyfikatu Jana Pawła II, pozbawiono go ostatecznie prawa nauczania w imieniu Kościoła katolickiego. Zarazem stworzono niezależny Instytut Teologii Ekumenicznej na uniwersytecie w Tybindze. Hans Küng - mimo nałożonych kar i zamknięcia przed nim watykańskich salonów - nie zaprzestał krytyki papieża i kurii rzymskiej. Przeciwnie - z upływem czasu coraz bardziej się radykalizował. Jego argumenty nie tylko, że stawały się ostrzejsze: formułował je w stylu i języku, który daleki był od dyplomacji, a czasami i dobrego smaku. Tak stał się dla watykańskich kręgów persona non grata. Mało tego: Küng krytykował Jana Pawła II m.in. za stanowcze opowiadanie się za celibatem księży, za sprzeciw wobec kapłaństwa kobiet i wobec stosowania środków antykoncepcyjnych. "Sobór Watykański II próbował przyswoić Kościołowi postulaty protestanckiej reformy i nowoczesności, otwierając mu tym samym drogę do postmodernistycznej cywilizacji. A Jan Paweł II chciał za pomocą najnowszych technologii - mediów i podróży dookoła świata - narzucić mu na nowo paradygmat średniowiecza, kontrreformacji, antymodernizmu. To epokowa pomyłka Kościoła" - mówił w jednym z wywiadów. Można się zżymać na styl krytyki niemieckiego teologa. Nikt mu jednak nie odmówi, nawet jego krytycy, inteligencji i celności w podejmowaniu ważkich tematów. Nie ma pokoju między religiami, jeśli nie ma między nimi dialogu". Tak brzmi zasada "globalnego etosu", nad którą od jakiegoś czasu pracuje niemiecki ksiądz. I co ty na to Ka ?????????????? i inni tobie podobni ????????????? Wiara tak ! ale w co skoro nasze swięta nakładają się na święta starożytnych pogan????????? Rząd dusz- absurd - hipokryzja - ciemnota ludności !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Włądza kościoła to nic innego jak straszenie ciemnoty piekłem i grzechem śmiertelnym - ale skoro wg ewngalii dusza jest nieśmiertelna to jak można zastosować grzech śmiertelny ????????? Używajcie w końcu rozumó przecież poś je macie!!!!!!!:D:D:D:D:D

Wtrącę swoje trzy grosze, wcześniej pisałam o platoni, proszę poczytać o jego idealizmie i potem spojrzeć chrześcijaństwo.... Ale nie tylko to, religia chrześcijańska oparta jest na jednym z najstarszych mitów znanych wielu kulturom: Bóg- człowiek, poczęcie z dziwicy, cuda. Takie myślenie było charakterystyczne dla wielu różnych ludów i ich systemów wierzeń. Ciekawie sie zrobiło, ale niestety teraz mogę dyskiutowac jedynie z doskoku...... zresztą muszę troche odpocząć od myślenia:P

Wiataj Ani ;) No cóż ja mam jasny światopogląd i niestety odbiega on od przeciętbnego Polaka;) Ale cięzko jest mi dyskutować w formie pisemnej na topiku :P Nie mam też zamiaru bronić mojego zdania bo ono samo się obroniło ;) Przekora nie zawsze popłaca :P Myślę o całym tym chrześcijaństwie z coraz większym przymrużeniem oka jak dla mnie za dużo nie spójności nie jasności i przekłamań i nagięć do danego wieku i do danego zakonu lub parafii :P Zakłamanie i zakłamanie, czynienie zła w imię dobra to tez zło dla mnie nie dla kościoła ! Więc po co należeć do takiej wspólnoty, która zaprzecza swoim błędom i uważa się za jedyna słuszna droge przez życie???????? Chyba moje dzieci nie będa chrzone :P chyba że same będą tego chciały !! Nadal uważam że kościół powinnien pzreprosić kobiety za swoje podejsice do nich ! gdyby nie te kobiety to nie było by ani papieży ani księży !! :D Ale teologia chyba wyjątkowo pierze umysły swych studentów, którzy tak szybko zapominają komu zawdzięczją życie! :P No chyba że nadal na teologii uczą że kobieta jest tylko workiem do noszenia nasienia (człowieka) mężczyzny ?? Na tym przecież tez kościół oparł zakaz antykoncepcji :P Pozdrawiam cieplutko ;)

Celi, ja jestem jeszcze mniejszą mniejszoscią. czuję się marginalnym skrawkiem naszej rzeczywistosci. Bawi mnie to myślenie magiczno-boskie: papiż był w Auschwitz i była tęcza, we Wro też była tęcza, u moich teściów też i potem słyszę wieści od rodziny męża o cudach...... Znów mam ochotę zacytować Kurskiego:P

Gość ble ble ble x 1000000
Anouk, nie grzesz bo będziesz w piekle się smarzyć :P Diabły będą pod twój kocioł podrzucać ciała twych bliskich za twoje blużnierstwa:P Jak możesz mówić że chrześcjaństwo opiera się na mitach ????????? Jesteś jakaś pokręcona jak można tak twierdzić ?????????? Bój się boga on jest wszechmogący i pokarze cię gromem swym AMEN.

Tęcza ?????????????? Wiesz jak byliśmy w Bośni to przejechaliśmy przez tęczę ! Efekt niesamowity !!! ;)- żeby niepowiedzieć nieziemski ;)

Powiem jeszcze inaczej, lubię chrześcijaństwo, szanuję , uczę się go, czytam, poznaję, ale jakoś nie podzielam tej wiary. Generalnie z przekazem moralnym:o miłości bliźniego sie zgadzam:) Ale potem jak patrzę na głoszone idee i działania hmmmmmmm.......:( Tak samo jestem nastawiona do islamu, judaizmu iw wieku innych religii. No moze sie skupiam bardziej na chrześcijaństwie, bo jest ono cześcią naszego kodu kulturowego. I żeby lepiej coś rozumieć, muszę to poznać. proste:)

do ble ...................... o co właściwie chodzi co ??????????? Przeciez nikt nie karze ci nagle przestać wierzyć w Boga i Ducha i w co tam jeszcze chcesz!!!!!!!!!!!!!!!!!! Więc skąd to oburzenie ??????????????

Gość ble ble ble x 1000000
No tak a pózniej człowiek dziwi się skad dookoła tyle zła?????????? Jak wy nie rozumiecie prostych zasad życia w danej kulturze !! W kulcie boga i świętości :P Obie spłoniecie w ogniu piekielnym :P

do pomarańczowego ble,ble, ble będę tam przynajmniej w doborowym towarszystwie i jak będzie ono faktycznie istaniało, a moja dusza będzie się błąkała, przyjdzie Ci o tym przypomniec, żebyś okazywał wiecej miłosierdzia, a mniej fanatyzmu:D Ale przynajmniej się posmiałam. o dzieki za grom-przecież posejdon, zeus i inni bogowie starozytenje gracji własnie tym narzędziem do przywracania porządku boskiego wśród maluczkich się posługiwali. Ślad został nawet w języku, którym się posługujemy:P

Ka???? A jaśniej:P Bo nie załapałam, taka lotna nie jestem:(

Własnie w TVP1 pokazali mojego ulubionego brata Pana Prezydenta (pn to na pwnio w piekle nie bedzie się smażył) śpiewającego hymna. :D:D:D:D:D

Chciałaś cytować Kurskiego. No to się pytam czy Jacka? Bo jest jeszcze Jarek.

Przepraszam za wrażenia leksykalno-składniowe w poprzednim poście, ale jeszcze się śmiałam:P

Ka, wybacz, ja już dalej byłam. Oczywiście, że tego Kurskiego:p Jacusia. Ka, on przecież jest Twoim krajanem, 3miasto:P Ale wiem i rozumiem, że krajanów się nie wybiera:P Tak jak sąsiadów:(

No niestety, krajan :( Że też się nie wdał w starszego brata...........

Nooooo, na zjeżdzie swej wodzowskiej partii, dzieki której czuje sie wyższy:p Pieknie to brzmiało, ciągle słyszę swój rechot, jestem pewna, że sąsiedzi słuszeli. Ale jeśli sami ogladali, zrozumieją:P

Ka, mo przecież z mojej ziemi tez kilku głupców pochodzi... :P Ka, polecam dziś chłodnik sokólski. Ze sklepu, ale bardzo dobry:)

Ani to jak poprowadzisz ten serwis??????? a tu masz jeszcze jeden link żeby już niegrzeszyła i żeby pioruny cię omijały :D:D:D:D:D ale te od boga nie od boga Zeusa :D:D:D:D:D http://www.katechizm.opoka.org.pl/index.html Mitologie są niesamowite no nie??? I nie obgaduj z Ka ludzi bo to tez grzech :D:D:D:D:D