Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość smutna_małgosia

Dziewczyny z hirsutyzmem

Polecane posty

Gość Yas_min
Dziuniu3003 nie mam jeszcze tego kremu. Jest on na receptę. Nie mam go w Polsce, próbowałam przez aptekę ale oni nie sprowadzą, chociaż to, że w moim mieście tego się nie podejmą, nie znaczy że w innym ma być tak samo. Być może wasz lekarz jest w stanie ściągnąć, albo rodzina która jest w Kanadzie, Stanach, Niemczech (Kraje w których jest dostępny znajdują sie na tej stronie: http://www.emea.eu.int/humandocs/PDFs/EPAR/vaniqa/H-325-PI-pl.pdf ) ... Ja właśnie będę próbowała przez rodzinę. Na początek więc wysyłam receptę, zdaje mi sie, ze nie będzie ona tam ważna. Ale siostra mówi ze dla nich nie ważne skąd ta recepta. Więc, probuję. Jeżeli nie to zawsze ktoś stamtąd może póść do lekarza i ją wypisać. Jeżeli ta recepta jednak nie będzie ważna, to chyba daruję sobie proszenie siostry żeby tam u lekarza wypisała. Nie chcę robić dla niej kłopotu. Być może sama wyjadę na wakacje. No ale dam znać jak się uda. Jeżeli macie rodzinę, znajomych za granicą warto się zorientować, czy danym kraju jest ten krem. Nie chcę też za bardzo polecać go, bo tak naprawdę, nie wiem czy będą jakieś rezultaty, nie znam nikogo, kto by go używał.

Gość nieszczesliwa bardzo bardzo
mam na twarzy drobne wloski,na udach na palcach, okropnie ciemne wlosy lonowe, i kilka wlosow na piersi.boje sie ze to moga byc zaburzenia hormonalne.czy powinnam isc do lekarza?moja siostra tez ma z tym problem.pomozcie prosze!

Gość dziunia3003
Cześć! Do Yasmin! Dzięki za informację! Będę próbowała go zdobyć wspomnanymi przez Ciebie matodami! Jak mi się uda dam znać! Pozdrawiam i życzę miłej nocy!!!

Gość Yas_min
Powiedzcie, jak to jest że my nie możemy sie z tym uporać a faceci którzy zmieniają płeć wyglądaję lepiej niż niejedna dziewczyna..... Szkoda że nie stać mnie na dobrych specjalistów. Kończyłam studia to tak wysoko mierzyłama a tu wylądowałam w biurze, gdzie nawet tysiąca nie zarabiam, swoje całe oszczędnosci wydałam na laser. Teraz dalej studiuje zaocznie i nie wiem jak za szkole zaplace, a zalezy mi na wyglądzie i rowniez na papierku. Sorki że tu sie wypłakuje, przydał by sie jeszcze jakis psycholog, któremu mogłabym sie wygadac, ale sie wstydze... mam dziś niesamowitego doła... coraz czesciej bo zima mija i znów bedzie słoneczko, a ja miałabym ochote całe lato przespać...

hej kochane! doskonale wsyztskie rozumiem!mam ten sam problem:( Wloski na piersiac ktore uswam penseta ale odrastaja tak szynko ze musze to robic dzien w dzien 1 no a moj najwiekrzy koszmar,dramaty to brzuch!tak strasznie sie go wstydze !usowam wlosy za pmoca plastwo,wystacza to na pare dni i juz odrastaja i je czuj,nie wspone jak widac bo sa czasrne.a nie mohe czesciej uzywac plastrow niz cojakies 3 tyg bo sa predzej za krotkie zeby je zlapac. bikini tez mam ciemne i twarde owolosienie ale tym tak sie nie martwie.najbardziej tez brzuch i piersi!!!!moj kochany nierazchce mnie w brzuszek pocalowac to zawze cos wymysle i uciekam nieraz on pyta co sie dzieje.ale co ja mam zrobic??wstydze sie straaasnzie!myslicie ze rozjasniacz by pomogl???moze nie bedzie tak widac,moze wloski oslabna?calusy dla wsyztskich1

Gość Czy to choroba
czesc dziewczyny! Mam pytanko do Was... zatem chchiałam zapytać co sądzicie o włsokach na piersiach, nie chodzi mi o takie czarne twarde i długie przy sutkach, tylko całe piersi mam w takich włoskach 4mm-6mm, czy ja jestem chora?? Czy moze ze mną wszytsko w porzadku? Te włoski są w sumie jasne, zalęzy pod jakie światło patrzeć, czasami są takie troszke widoczne, ale nie ciemne, jeśli chodzi o grubość to nie są grube, raczej delikatne tylko, że jak dotykam piersi to je czuje... jeśli chodzi o brzuch to mam ze 4 włoski twardsze od pępka w dół a takto normalne jak każda zdrowa dziewczyna, na buzi mam tylko meszek, nogi ... nie śa bardzo owlosione tylko, że mam taki problem, że muszę je depilować co tydzień bo szybko rosną, a biki raczej normalne:) Proszę Was dziewczyny odpowiedzcie mi... mam problemy ze swoim chlopakiem, którego kocham nad życie, ale wstydzę się Mu o tym powiedzieć , aciągle popadam w depresje i nie chce Mu powiedzieć dlaczego:(Jeszcze raz proszę o szczerą odpowiedz. Pozdrawiam

Gość baja95
Do jakajaana Moim zdaniem to nie jest zwiazane z hirsutyzmem. Ale jesli masz problem to uderz w niego profesjonalnie z lekarzem. Kazda z nas musia to przejsc. I dodam osobiscie ze bardzo ciezko przyszly mi pierwsze kroki zmagan ze wstydem i nie tylko. Jednak tego dokonalam.A chlopak jesli kocha to zaakceptuje ;o).

Gość Sama rama
do - "nieszczesliwa bardzo bardzo" Jeśli masz problem z włosami, które rosną tam gdzie byś nie chciała to niekoniecznie choroba, ale lepiej iść do ginekologa - endokrynologa zrobić badania hormonalne. Ja też tak zrobiłam , okazało się że jestem zdrowa jednak nadal mam problem z zbędnym owłosieniem - broda, wąsik, policzki, ręce, nogi, uda, brzuch, piersi, też większe włoski czarne. Moja siostra ma wąsik tylko, ale co się okazuje ona nigdy nic z nim nie robiła i jak zachodzi w ciążę to włoski same wychodzą, jednak jak urodzi, po jakimś czasie znowu odrastają. Pokładałam ogromną nadzieję w laserze i bardzo się zawiodłam. Próbuję to jakoś zaakceptować mój system obronny polega na tym, że wyrywam włoski woskiem na ciepło (chodzę do kosmetyczki) i po tym stosuję krem Kalo - mi pomógł bo włoski nie rosną tak szybko i znacznie się osłabiły są bardziej miękkie a o to mi też chodziło, jak odrastają to je jeszcze rozjaśniam i tak w koło macieju, czasem je traktuję pincetą. Okazuje się , że trzeba o tym mówić ja kiedyś to dusiłam w sobie aż pękłam teraz mówię o tym problemie nawet w pracy, bo ten ma największe kompleksy, kto nie potrafi o nich mówić. Głowa do góry będzie dobrze! Najważniejsze, żeby się nie poddawać. Pozdrawiam :)

Gość Sama rama
do jakajaana Myślę, że rozjaśniacz napewno pomoże, poczujesz się lepiej jak nie będzie tak widać włosków. Lekarz może coś pomóc ale problem i tak pozostanie dobry jest rozjaśniacz Sally Hansen typowo do rozjasniania włosków na twarzy i nie tylko przynajmniej bezpieczny, ja używałam też takich normalnych rozjaśniaczy do włosów ale czasem sobie skórę zabardzo podrażniłam więc nie polecam. Jeśli chodzi o ukochanego to wielu chłopakom to absolutnie nie przeszkadza sama takich znam. Kiedyś mi sie wydawało, że przez to moje owlosienie sobie nikogo nie znajdę a teraz to zastanawiam się którego wybrać bo tylu ich. Niektórzy faceci mówią, że to kobiety poprostu za dużo widzą... Zaczynam w to wierzyć i nie przejmować się tak bardzo. Czasem warto iść do fryzjera, kupić jakiś modny ciuch i już człowiek nabiera więcej pewności siebie i o to chodzi! :)

Gość stesknionamonia
Cześć dziewczyny... Tak jak Wy mam ten sam problem... i od kilku miesięcy coraz bardziej sie nasila... byłam na różnych stronach... i ciesze się ze trafiłam również tu... bo myślałam ze nie wiele kobiet ma taki problem ale im dłuzej wczytuje sie w te fora to wiem ze jest nas mnóstwo... tak jak cześć z Was mam swego Aniołka któremu to nie przeszkadza i który mnie wspiera... nie mniej jednak ja sama sama się krępuje bo chciałabym być bardziej kobieca... a nie zarośnieta... Dotychczas stosowałam tylko golenie.. ostatnio załatwiłam sobie od jednej przyjaciółki z zakładu fryzjerskiego utleniacz 12% ale stosuje go i nie widze zadnego efektu.. włoski nadal odrastają i w tym samym kolorycie... nie wiem czy zdecydwac sie na jeszcze silniejszy utleniacz?? Wyrywam je też pensetą ... ale ich jest tyle , że nie nadążam :(:(:(:(:( Od drugiej przyjaciółki załatwiłam sobie spironol ale chyba tez musiałabym go zazywac lata zeby b yło widać jakieś efekty ... trace już siły... nie wiem co mam robić... chciałabym choć raz na zawsze o tym problemie zapomnieć :(:(:( Pomózcie i powiedzcie jak co zastosowac n a podbródek i asik bo to najbardziej widoczne miejsca które mnie drażnia... a codziennie mam kontakt w pracy z ludzmi ... i strasznie sie wstydze tej choroby... niestety ludzie nie są tolerancyjni i nie zdają sobie sprawy ile nas kosztuje nerwów ta choroba... dla nich lepiej sie wyśmiewać :(:(:(:( Pozdrawiam Was ... Monia

Gość czy to choroba
dziewczyny proszę odpowiedzcie na mój poprzedni post...

Gość hmm Aga
Tak opalam je zapalniczką,to nie żart.Już się do tego przyzwyczaiłam, szybko, zwinnie, bez przygotowań.Zazwyczaj musiałam zapuszczać i czekać by chwycił je wosk, ale teraz palę je bez namysłu.

Gość Yas_min
http://www.emea.eu.int/humandocs/PDFs/EPAR/vaniqa/H-325-PI-pl.pdf wiem tylko tyle co jest na tej stronie. Naprawdę nie wiem czy warto. Jeżeli się uda, będę go miała w piątek, a czy będę miała go w piątek dowiem się w poniedziałek. Pozdrawiam. Miłego weekendu wam życzę, ja mam doła, siedzę w domku. Pozdrawiam.

ale ta Viniqa jest tylko do twarzy, szkoda :( ja na twarzy nie mam za bardzo problemu, no może mały wąsik, ale daję sobie z nim radę, gorzej z resztą. Swoją drogą ciekawe jest to co jedna z Was napisała, nad czym też się kiedyś zastanawiałam, że mężczyźni zmieniający płeć muszą dostawać jakieś hormony, które powodują, że nie mają charakterystycznego męskiego owłosienia na ciele, czemu więc my nie możemy takich leków dostać???!!!!

Gość Yas_min
Sobie przypomniałam. Kiedyś rozmawiałam z ginekologiem, powiedział, że tak jak u kobiet usuwa się jajniki, tak u mężczyzn usuwa jadra. No ale przecież nie u każdej z nas przyczyną tych włochów są jajniki, wiec masz rację markotko. Idę do nowego lekarza w poniedziałek to se z nim pogadam. A może któraś z was jest z Białegostoku??? chciałabym w końcu dobrego endykrologa, za którego bym nie musiała płacić, bo mnie już kurcze nie stać. Bardzo bym była wdzięczna za jakieś namiary.

Gość stesknionamonia
hmmm "czy to choroba" myśle ze w Twoim wypadku jest to raczej normalna rzecz... :) wiec głowa do góry nie masz sie co martwić ...

Gość stesknionamonia
jest kto moze z okolic Rybnika ... jesli tak zapraszam do siebie na gg 1082768 .... łączmy sie bedzie nam łatwiej

Gość baja95
Ja jestem takze z sciany wschodniej. Choc do Bialegostoku mam chyba 200 km. Endo gin mam w Warszawie i musze jechac 3 godziny do niej. Ale cos w koncu z tym robie. Rodzice poki co daja kase na dojazdy i lasery ale zobaczymy co dalej.. moj gg 7010907 jak ktoras chce porozmawiac. buzka i 3majmy sie ;o)

Yas-min ja leczę się w Poznaniu u wspanaiłej pani profesor (mam do niej 100km), niestety płacę i to nie mało, ale wiem, że warto. Po kuracji jaką u mnie zastosowała nie dość, że odzyskałam naturalny cykl to jeszcze testosteron obniżył się o 30% i dalej spada. To obniżenie testosteronu daje się zauważyć przez to, że włoski rosną wolniej, jest ich mniej, są słabsze (ale tylko te depilowane). Natomiast nie zniknęły te, których nie depiluję, czyli np na plecach, pośladkach itp, na co ni eukrywam liczyłam :P No ale zobaczymy, biorę nadal lek obniżający test - Verospiron.

Gość Monia M
witam serdecznie!czytam topik i jakos mi tak lezej bo zdalam sobie sprawe,ze nie jestem sama,ze wiele dziewczyn ma wiecej wloskow niz one by chcialay w tym i ja.Mnie przesladuje brzuch,wezowy pasek nad i pod pepekiem,nie ruszalam go nigdy zbytnio,jedynie pod pepkiem stosuje wosk.Chcialabym sie dowiedziec czy jesli uzywa sie wody utlenionej na wlosy to czy one sie kiedys polamia,wykrusza?kiedys probowalam tego specyfiku na wlosach na glowie jak chcialam je rozjasnic a bylam za mloda na farbe i tak sie dzialo.Moze ktoras z was wie? pozdrawiam

Gość brzydotka
Witam was drogie kobietki! Wczoraj postanowiłam że sprawdze w kompie czy jestem jedyną owłosioną dziewczyną,no i trafiłam do was,kurcze widze że naprawde my kobietki mamy przechlastane z tym owłosieniem.Przeczytałam prawie wszystko co tu napisałyście,dużo i szybko myślałam a nawet płakałam,bo to cholerna sprawa,przez to nie można zrobić wielu fajnych rzeczy,ciągle trzeba się ukrywać,albo wyznać tej drugiej osobie,tak jak zrobiło kilka z was,bardzo to podziwiam,bo ja na taką odwage nie zdobęde się nigdy w życiu.Mimo że (i tu nie będe skromna) jestem bardzo ładną dziewczyną,dodam że mam 8 miesięczną córeczke (największe szczęście które mnie spotkało) , po porodzie nadal mam świetne ciało oprócz kilku malutkich rozstępów na biodrach,no ale cóż mam również te pier****ne włosy,fakt że walcze z nimi tak jak tylko potrafie,ale efekty nie sa takie jakie bym chciała,tymbardziej że oczywiście włosy odrastają w mgnieniu oka.Teraz jestem zdecydowana iść do lekarza,bo kilka lat temu zrobiłam jakieś badania na testosteron,no i mam wyższy niż powinny mieć kobiety,ale z wynikiem nigdzie sie nie zgłosiłam,bo bardzo sie wstydze,nie wiem jak ja wogóle odważyłam się powiedzieć o tym dla lekarza,nawet nie pamiętam jak to było.Wkurzają mnie faceci,bo chcą mieć piękne dziewczyny albo żony,ale oni ani troche nie zdają sobie sprawy jakie to wszytko jest trudne,tego nawet nie mogę nazwać dbaniem o siebie ale to jest naprawde ciężka praca żeby jakoś pozbywać się włosów.Po odwiedzeniu tej waszej a teraz już naszej stronki jest mi naprawde troszke lżej i wogóle,moge przynajmniej z wami pogadać o tym wszystkim przez kompa,super,troszke mi lżej na duszy,bo nikomu jeszcze o tym ani nie mówiłam,ani nie pisałam,do tej pory byłam z tym wszystkim zupełnie sama a teraz mam was,normalnie kocham was kobietki,tyle przeszłyście że szok,no ale muszą nastać lepsze czasy dla nas owłosionych (nienawidze tego słowa). Będe od czasu do czasu tu zaglądać,nie mam zbyt dużo czasu bo jak wyżej wspomniałam mam maleńką ślicznotke.Pozdrawiam was bardzo cieplutko!

Dziekuje kochana za odpowiedz!!!! stawiam teraz na rozjasniacz i walke ze wstdem,portwa to troche,wiem,ae sprobuje:*

Gość baja95
heh widze ze nas przybywa i to kazdego dnia niemal. Smutne ale i pocieszajace ze sie znajdujemy i poznajemy glebiej nasz preblem. (wole to slowo od owlosienia ;P). Przyznam ze moja endo gin powiedziala ze NA SWIECIE jeszcze nie wynaleziono na to leku. Sadze ze dlatego bo glownej przyczyny nie znamy. A skoro nie wiadomo co jest glownym czynnikiem wplywajacym na to nie wiadomo w co uderzyc by problem znikl. Hmmmm ale przeciz cos trzeba z tym robic. Pamietajcie solidarnosc bab ma duze znaczenie. Wiec 3ajmy sie dzielnie ;* Buziaki

Gość Sama rama
Ja rozmawiałam z Endokrynolog i powiedziała mi, że jeżeli cykle miesiączkowe są regularnie i jedynym problemem jest zbędne owłosienie to żaden lekarz nie pojemie się leczenia hormonalnego gdyż to może pogorszyć sytuację, może doprowadzić do znacznie większych problemów. Owłosienie - też nienawidzę tego słowa tak jak Wy, jest to problem i wiem, że są różne przyczyny i czasem można podejmując leczenie trochę złagodzić objawy. Jednak często się okazuje również w moim przypadku (przynajmiej tego się dowiedziałam od lekarzy u których byłam), że chodzi tylko o kosmetykę ponieważ badania wychodzą wzorowe i pytanie skoro jestem zdrowa dlaczego mam taki problem i zostaję z tym zupełnie sama. Tutaj na forum przynajmniej wiem, że mnie rozumiecie i cieszę się z tego, że mogę bez skrępowania wypowiedzieć się. Będę tu częściej zaglądać. Jeszcze jedno może to głupio zabrzmi ale nie ma nic gorszego jak nie rozpoznana choroba i brak możliwości leczenia i jak byłam robić kolejne badania to miałam nadzieję, że wreszcie coś mi wyjdzie źle i będę mogła się leczyć a tu nic... teraz myślę, że to głupie, bliska mi osoba ma taki sposób na moje narzekania na temat tego że ja się mam najgorzej przez te okropne włosy a ona mi na to idź do szpitala i zobacz jak inni mają np. amputowaną nogę, tracą wzrok, leżą plackiem w śpiączce, nigdy nie będą chodzić o własnych siłach to jest dopiero problem. Jak sobie o tym pomyślę, stwierdzam, że nie mam tak najgorzej. Pozdrawiam Was wszystkie pa :)

Gość stesknionamonia
hej dziewczyny .... Chce Wam powiedzieć , że jeśli jesteście z kimś związane ... powinniście z tą osobą porozmawiać ... wiem że nie jest łatwo... wiem ze to trudny krok w zyciu każdej z NAS. Jestem ze śląska ... i powiem Wam ze od prawie 11 lat poznaje ludzi tylko przez internet... nawet głębokie związki... jesli tak mogłabym je nazwać zawierałam właśnie w sieci... Ostatnio los rzucił mnie zupełnie na obczyznę... bo aż do Poznania... Jestem od cudwnych 5 miesięcy związana z Moim Kochanym Pawełkiem... którego kocham ponad wszystko ... i który kocha również mnie.. wkrótce planujemy ze soba zamieszkać... oczywiście to ja sie przeprowadzam do niego... Jest niesamowity i daje mi ogromna siłe... wiem ze chyba odrazu nie zdecydowałabym sie mu o tym powiedziec... dlatego po paru spotkaniach, poprostu wysłałam mu adres stron z forum osób dokniętych tą przypadłością... może przedewszystkim aby wiedział że to nie tylko ja jestem "inna" - jeśli tak to mogę określić... ale żeby uświadomić że ten problem jest chorobą dotyczącą mnóstwo ludzi... czekałam na reakcje ... była to próba sprawdzenia naszych uczuć... Pawełek zareagował tak jak powinien każdy prawdziwy mężczyzna który kocha... powiedział mi ze to nasza chorobą ... że jego miłość jest silniejsza ... bo wie o mnie wszystko i uwierzcie to naprawde działa... odkąd Pawełek wie wszystko żyje pełnią życia... uśmiecham się... chociaż.. chowam moją brodę bo wygląda tragicznie i oczywiście wąsik... jeśli znacie jakies sprawdzone sposoby prosze o pomoc.... pewnie dłuzej z tym juz walczycie... bede Wam wdzieczna... Łącze sie z Wami... pozdrawiam i czekam na pomoc... Monisia

Gość brzydotka
Wiecie co,dzisiaj zadzwoniłam do ośrodka w którym przeprowadza się depilacje laserową,odebrała starsza pani,spytałam ją jakim laserem to robią i jakie są koszta a ona oczywiście zapytała co miałoby być depilowane,no więc ja odpowiadam że klatka piersiowa i brzuch,ona do mnie "to pani ma włosy na klatce piersiowej????????????" osłupiałam i nic nie odpowiedziałam.Koszmar,poprostu koszmar,ciągle mam jakąś depresje i wogóle,zawsze po całkowitej depilacji uwielbiam stać przed lustrem i patrzeć na swoje fajne szczupłe i gładkie ciałko,wtedy sobie myśle jak bardzo chciałabym pobiegać po plaży w stroju,poopalać się,pokąpać.Uwielbiam kosmetyki,malować się,kremować i wszystko co z tym związane,może to głupio zabrzmi,ale przez to co mam na ciele to czuje się niedowartościowana,fakt że większość pomyśli że się użalam albo wyżalam,otóż tak,macie racje,pisząc to wyżalam się,bo przynajmniej dla was moge się wyżalić,kurcze,ludzie na tym świecie są popieprzeni i nietolerancyjni,jeśli ktoś troszeczkę w najmniejszym stopniu wyróżnia się jakimś defektem,to zostaje potępiony,wyśmiany itp.POPROSTU BEZSENSU

Gość pytanko mam takie
wy wloski macie na brodzie?? czy pod broda taki meszek??

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się