Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość smutna_małgosia

Dziewczyny z hirsutyzmem

Polecane posty

Gość broda mechowata
twarzyczka : nigdy tak nie mów bo w tej horobie też można zacząć łysieć ! Ja oprócz hirsutyzmu łysieję... i nikomu tego nie życzę.

jestem zalamana jak czytam te wypowiedzi, wlost pryszcze niereguralne miesiaczki lysienie, boze co sie dzieje po co zyc masakra;( ja juz jestem tak tym wszystkim zalamana ze szok chodz poki co nie lysieje mam reguralny okres, i nie mam pryszczy, ale nie znam przyczyny, czemu mam te wlosy cholkerne gdzies od 13 roku zycia a mam 21 lat, i w sumie caly czas sa takie same, w tych miejsach co nie gole to sa caly czas takie same, a w tych co gole to wiadomo czarna szczecina na drugi dzien i znow musze golic, nigdy gladka nie bylam, i zawsze po ogoleniu mam czarne punkciki, nienawidze lata !

Gość broda mechowata
to nie jest tak że każda osoba z hirsutyzmem łysieje ale tak też może się zdarzyć i to łysienie tak w wieku 30 lat się zaczyna około

Gość Potkanka
widziałam wiele wypowiedzi dot. leku Vaniqua. Otóż jest już dostępny w Polsce (nie trzeba go sprowadzać z Niemiec). Zapewne wiele aptek nie będzie jeszcze póki co go zamawiało, żeby był na stanie, ale nie powinno być problemu z zamówieniem go przez aptekę.

Ja też nie mam pryszczy..;P Tylko te dziadowskie włosy...;/ Masakraa:( :( No miesiączki zależy która raz w terminie raz niee..;/ PRECZ Z LATEM! ;//

Ja też nie mam pryszczy..;P Tylko te dziadowskie włosy...;/ Masakraa:( :( No miesiączki zależy która raz w terminie raz niee..;/ PRECZ Z LATEM! ;//

Gość twarzyczka:(
skończyłam 19 w tym roku. problem zaczął sie z poltora roku temu więc nie tak wczesnie, chodź pierwszą miesiączke dostałam w wieku 10 la!! mam problem z trądzikiem w ogóle tragedia, a jesli chodzi o włosy to też mi wypadaja ale to tez od leku izotek, biore go na trądzik:( mam chłopaka w maju czy kwietniu jakos powiedził mi że mam wąsik i żebym go usuneła poczułam sie fatalnie powiedziałam że nie moge tego zrobic i zmieniłam temat, boję sie że jak wyrwe to bedzie jeszcze gorzej jak z bródką, zaczełam wyrywac i jest coraz gorzej a po za tym mam duzo jasych na całej twarzy. Grubszych na twarzy może nie zuważył bo wyrywam codziennie ale robią sie zaczerwienienia i strupki, OSTATNI ZAUWAŻYŁAM ŻE SIE MI PRZYGLADA A JA GŁOWE CHOWAM ALBO CHCE ON JĄ DOTKNĄĆ TAK JAK BY CHCIAŁ SPRAWDZIĆ . Jest on dosć chamski i nie wyrozumiały dla innych i boje się że tego tez nie zrozumie bo dla nich to łatwe wyrwij i miej to z głowy ale co z tego jak to wyrasta na drugi dzień i jest tego więcej i sa rany!! boję sie życia. Kiedys byłam wesoła miałam chec do życia chodziłam na imprezy wszędze a teraz siedze w domu i nie chce nigdzie wychodzic:(

To dziecko jest owłosione tak, że na swoich nóżkach ma włosy takie jak ja na brzuchu. Zreszta ma juz na plecach, wąsik wyraźny.. Ja też w jej wieku cierpiałam z tego powodu, w I klasie podstawowej nazywano mnie małpa, wiem co to jest i tak bardzo jej współczuje. U mnie obecnie włosów więcej. Tam gdzie były jasne czyli na twarzy czernieja, nie tykam ich. Narazie rosną... Na brzuchu, klatce piersiowej, w okół sutków wyraźne pogorszenie. Wiecie, ja nawet byłabym wstanie zaakceptować te włosy, codzienna depilację. Ale najabardziej, najbardziej irytują mnie te kropki po depilacji, stany zapalne, syfy. Mam całe nogi w takich kropkach, pryszczach, na tyłku, aż siedzieć nie mogę. Dużo zniosę, bo borykam się z tym od dzieciństwa, ale te kropki, ich nie moge zaakceptować. Tego że koło sutka robia mi sie takie stany, a z jednego mieszka wychodzą 2 włosy. Koło sutka i to takie na 2cm. Plecy mam strasznie owłosione. Nie myslę o tym. Nie mam nikogo i nie zalezy mi teraz na wyglądzie. Nie wiem co będzie potem, czy będzie jakieś potem. Sorki za taki długo post

Twarzyczka;) Postaraj się nie załąmywać..! Nie doradzę Ci co masz zrobić z tymi włoskami bo sama nie wiem czy bym je usunęła czy niee..:P Ale po takiej uwadze chłopaka sądze że chyba bym to zrobiła ;( :( Tylko się nie załamuj.! Ja mam to w wieku 14 lat to i tak masz lepiej...;// :(

Gość twarzyczka:(
czesc NADIA. jestem ciekawa ile masz lat i czy kogoś masz. zastanawiała się czy nie zostawic mojego chłopka z którym jestem ponad rok on nie wiem o mojej wadzie, może sie domysla ale z nim jeszcze na ten temat nie rozmawiałam. jestem dla niego bardzo nie dobra, nerwowa i bardzo wrażliwa nie chce zeby on przez to ucierpiał:(:(

Nie przepraszaj za długie posty..;/ Przecież każda z nas potrzebuje wsparciaaa;) Nawet nie mów że nie wiesz czy będzie jakieś POTEM.! Trzeba z tym jakoś walczyć..;/ :(

cześć Twarzyczko, mam 22 lata, nikogo nie mam. Choć miewałam chłopaków, niestety nie potrafiłam sie przełamać i wyznać prawdę, cieszyc się życiem kiedy nie było aż tak źle, choc te włosy są ze mną od zawsze. Mam wrażenie, że faceci nie robia takich problemów jak przyjazne koleżanki, to wśród nich czułam się zawsze najgorsza, owłosiona, ta nie atrakcyjna, ten babski facet...

Gość broda mechowata
Ja też miałam bardzo poważne problemy z chłopakami przez tą chorobę, i w końcu zrezygnowałam z ich posiadania i w pewnym sensie jest mi lżej już nie ma tego stresu że zauważy kropki itd jak się chce mieć chłopaka przy tej chorobie to on musi o niej wiedzieć i ją akceptować bo takie ukrywanie się to zadręczanie się na śmierć... zwłaszcza że ona może się nasilać. Mało jest takich mężczyzn ale sądząc po wpisach dziewczyn tu są. Więc bądźcie czujne dziewczyny ;) może wam akurat się poszczęści.

Nie miałam badanych nadnerczy, pakowali we mnie hormony. Jakie badania mam wykonać? Miałam tylko testosteron i cos tam jeszcze wszystko ponad normę.

Gość Małpiatka
Zalamana-super, ze juz jutro idziesz do lekarza-daj znac, co ci powie:), Twarzyczka-kurcze, na pewno chcesz byc z "chamskim i niewyrozumialym dla innych" chlopakiem? Nie brzmi to najlepiej... Co do wasika, to jesli wlosy na brodzie ci odrastaja ciemniejsze, to jest b. duze prawdopodobienstwo, ze wasik tez sie przyciemni. Nie napisalas, czy ten wasik jest jasny czy ciemny. Mysle, ze jesli jasny i delikatny, to go nie ruszaj, a z chlopakiem porozmawiaj na ten temat. Wiem, ze izotek moze powodowac pojawianie sie wloskow-moze jak skonczysz kuracje, wloski sie oslabia albo nawet wykruszą-jesli teraz zaczniesz je wszystkie usuwac, pozbawiasz sie tej szansy. Jesli jednak chcesz go ruszyc, to sprobuj wosk-ja wlasnie go stosuje (mam ciemny wasik) i wloski nie grubieją. Naddia, sciskam mocno i lacze sie w niedoli jednoczesnego TR i hirsutyzmu...-szczyt szczescia, doprawdy;) Broda mechowata, a moglabys zdradzic, ile ty dla odmiany;) masz lat? Czy jest tu ktos procz Misi, osoby X;) i mnie, kto ma pod 30 lub wiecej?

Gość do nadia
najważniejszy jest 17-OH-progesteron w 6-11 dniu cyklu jak nie bierzesz tabletek rano o 8-10.

Gość broda mechowata
ja mam powyżej 30 ... i aż się boję pomyśleć co będzie dalej ze mną...

Gość do nadia
a ta dziewczynka tez powinna mieć to zbadane w dowolnym dni nie ma miesiączek

Gość Małpiatka
Ech, ja tez sie boje, co dalej, ja tez... Brodo m. ty udzielasz sie na tym forum chyba juz dosc dlugo prawda? Nie wiesz, co sie dzieje z np."ide na tory" i innymi ze starej ekipy na tym forum? Ciekawa jestem, czy nie piszą tu już, bo: przejadl im sie juz ten temat/nauczyli sie z tym zyc/ jest z nimi tak zle....?

Tak, szczęścia chodzą parami. Chyba naprawdę żyje po to aby inni patrząc na mnie odczuwali coś w stylu ,,jeju, czyli nie jest ze mną źle, ktos wygląda gorzej'' Cóż. Podobno każdy ma jakąś misje do spełnienia. Moja teoria życia. Chciałabym jak najszybciej umrzeć. Miłej nocy.

strasznie Wam współczuję:( mnie denerwuje kilka włosków na brodzie, więc nie wyobrażam sobie jak musicie cierpiec. ale nie możecie zamykac sie w domu z powodu choroby, to najgorsze co może byc.

Małpiatko, włosy mi rosną czarne i grube na całej twarzy a teraz nawet na szyi. Najgorsze są te na brodzie i szyi bo rosną ukośnie pod skórą. Kiedy niezbyt dokładnie usunę to nawet podkładem trudno zamaskować.Zostają pod skórą takie niebieskawe kropki i linie,które najczęściej wydłubuję igłą.Taki włos potrafi się nawet ciągnąć na kilka centymetrów. Oczywiście robią się strupki a teraz zauważyłam pierwsze blizny,niestety.Zaczęło się niepozornie od meszku na górnej wardze.Twarzyczko myślę,że usuwanie nie może wzmacniać włosków,Najwyżej je osłabia i potem są miękkie i trudno im się przebić przez skórę.To może być problem.Któraś z Was pisała,że żałuje ,że się goli na twarzy. Ja kilka razy też próbowałam,potem nawet łatwiej mi się usuwało pęsetką.Muszę usuwać codziennie.Czasem nawet dwa razy dziennie.Najchętniej to bym ciągle dłubała przy twarzy. Potem oczywiście nadkażenia,krosty,czasem puchnie mi twarz.Naprawdę masakra i naprawdę można mieć dość.Zużywam takie ilości "tapety",że nigdy by mi się nawet nie śniło,że tak będzie.Czasem naprawdę jest trudno wyjść.Jednak bywa i lepiej. Pozdrawiam i życzę Wam powodzenia

Gość broda mechowata
małpiatko: nie wiem co z tymi osobami jak ja się tu pojawiłam to one już takie aktywne nie były ale chyba różowo u nich nie jest jak zresztą u wszystkich tu. U mnie się pogarsza wydaje mi się że będę niestety czeka mnie najgorsze i nic z tym nie można zrobić. misiu: a nie można by co miesiąc na laser chodzić z tym tak jak inni na wosk? po 3 zabiegu jest taniej. Przynajmniej byłby spokój na 1 miesiąc. Też mam pytanie w jakim wieku nastąpiło pogorszenie i czym ono mogło być spowodowane? Czy nie możnaby usunąć tych jajników skoro to przez nie te problemy? Dzieci juz chyba nie planujesz. A także czy jak sobie pousuwasz te włosy i nałożysz makijaż to jest w miarę ok i problem jest zamaskowany? Czy chodzisz do pracy i jak ludzie reagują na to? Mnie to chyba czeka i zastanawiam się jak będę z tym żyć. Co miesiąc na laser wymyśliłam bo chyba inaczej się nie da. :( Albo będę starać się o jakąś operację usuwającą żródło hormonów. :(

Gość do nnana
każda z nas miała na początku kilka włosków na brodzie.. albo meszek a teraz zarost.

Brodo mechowata - to nie takie proste. Dawno tomu pisałam, że próbowałam już chyba wszystkiego łącznie z laserem.Owszem pierwszy raz zadziałał i byłam w siódmym niebie. Drugi i trzeci już bez skutku. Nie wiem jak znajomi-ale mówią i wiedzą,że mam kłopoty z cerą. Mężowi powiedziałam dopiero niedawno. Myślałam, że się domyśla chociaż pilnie się ukrywałam i ukrywam w trakcie zabiegów kosmetycznych. Kontroluję się u lekarza co jakiś czas. Jeszcze żaden nie zaproponował mi usunięcia jajników czy nadnerczy.Myślę, że to mogłoby jeszcze sprawę pogorszyć i przysporzyć inne problemy.Każda z nas musi znaleźć swój sposób na to paskudztwo. To tak samo jak z facetami jedni mają większe owłosienie a inni mniejsze i w innych miejscach.Mieszki włosowe mają różną wrażliwość na testosteron.Testosteron jest produkowany różnie przez nadnercza, przez jajniki u kobiet ale i przez przysadkę mózgową.Wszystkiego nie da się wyciąć a poza tym to niezbędne do życia.Bez nadnerczy się umiera i bez przysadki z całą pewnością też.

Gość aaa daj spokój
u mnie zaczęło sie nienaturalne owłosienie tak w wieku 17 lat,i rosło , gęstniało, powiększało się przerażliwie szybko, najjwiększa trauma to było oczywiście pojawienie się zarostu na twarzy, u mnie zaczęło sie to od szyi i przesuwało się na brodę i boki policzków, zarost tam był twardy gęsty i czarny, wyrywałam po kilka godzin dziennie, ukrywałam sie w domu przez 5 długich lat, nigdzie nie wychodziłam, nic nie robiłam, to była mega głęboka depresja, kładłam sie spać płacząc a pierwsza mysl po przebudzeniu to było ,że mam brode czarną jak u faceta dojrzałego i znowu płacz, modliłam sie o śmierć, o to bym zachorowała na raka, żeby mnie samochód trzasnął, cokolwiek byleby nie musieć dłużej się już męczyć, być tym zafajdanym babochłopem, patrzyłam z boku jak rówieśnicy, znajomi idą do przodu, rozwijają się, żyją, a ja nic tylko penseta i rwać rwać rwać. MAksimum zarośnięcia przypada na 25 rok życia, od tego czasu nie powiększa się, nie maleje, biorę dianę kilka lat i wiem,że jak przestanę to kudły parszywe wystartują do wzrostu ze wzmożoną siłą. Też łysieję,zawsze miałam piękne, gęste włosy na głowie teraz została z tego 1/5 może , a psychika roo@zpierdolona na amen

Czasami sobie myślę - Boże!dlaczego!! to nas spotkało - Was dziewczyny i mnie samą. Ale nie ma odpowiedzi...

Gość broda mechowata
Przysadka nie produkuje testosteronu tylko nadnercza i jajniki bez z jajników można żyć, bez nadnerczy można ale tylko na sztucznych hormonach bo 3 dni bez tych hormonów = śmierć i zapewne nie jest to łatwe życie. Ale jak ktoś np pisze tu że woli się zabić z tego powodu to chyba lepiej pousuwać sobie te narządy najpierw skoro może to cofnęło by tą paskudną chorobę. Ja czytałam że usunięcie nadnerczy powoduje zanik owłosienia na ciele i dlatego jak mi się już bardzo pogorszy to będę szukać jakiegoś rozwiązania radykalnego. Misiu: co to znaczy że koejne lasery nie pomogły że włosy odrastały po zabiegu jakby go nie było np po tygodniu? aaa daj spokój: a laser stosowany np co miesiąc cały czas bez przerwy jak wosk na twarz nie pomógłby może stosujesz chyba powinien podziałać na te najsilniejsze włosy. Mi się robi to co wam i dlatego tak pytam. Szukam jakiś rozwiązań... :(

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się