Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poród 2005

czego się boisz podczas lub po porodzie?

Polecane posty

Gość chodzi o cc
jakie jest lepsze znieczulenie ogólne czy ZO ??????

nam babka w szkole rodzenia powiedziała że lepsze jest ogólne gdyż już po 6 godzinach można wstać z łóżka ,jedyny minus jaki nam podała że przez kilka dni moiże boleć gardło bo jest wkładana taka rurka.Natomiast ZO trzeba leżeć przykuty do łoża przez 24 h (w każdym razie tam gdzie ja rodze stosują takie praktyki,byc może w inhych szpitalach ta procedura jest inna)

Gość do moniczki 25
jesli mozna spytac ,dlaczego nie karmilas piersia? Ja tez mam obawy jak olaboga,moze nie wszystkie ale wieszkosc...Jesli mozecie to odpowiedzcie na te pytania zwiazane z wygladem cialka po porodzie...Slyszalam rozne wersje o piersiach,mam 70E i boje sie ze pozniej starsznie mi obwisna albo beda malutkie:(

Gość co do ciała
oraz innych spraw związanym w czasie ciazy,w czasie porodu,po porodzie nie słuchac innych bo to jak co kraj to obyczaj.

może to Ciebie zainteresuje Znieczulenie ogólne - pacjentka ma wyłączoną świadomość i oddycha za nią aparat , wykonywane jest ono najczęściej w nagłych wypadkach, gdy dziecko musi być wydobyte jak najszybciej. Znieczulenie zewnątrzoponowe - często wykonywane jest do planowanych porodów operacyjnych. Anestezjolog poprzez nakłucie kręgosłupa pacjentki w odcinku lędźwiowym wprowadza cewnik między opony rdzenia kręgowego i podaje przez niego środek znieczulający całkowicie dolną część ciała.- od pasa aż do palców stóp Dzięki temu kobieta zachowuje przytomność podczas cięcia nie odczuwając bólu. Zaletą tego znieczulenia jest przede wszystkim to, że do płodu nie docierają poprzez łożysko żadne środki znieczulające, które są dla niego toksyczne. Lekarz może wykonać cięcie spokojnie - bez pośpiechu jaki towarzyszy cięciom w znieczuleniu ogólnym, gdzie warunkiem, aby dziecko nie dostało potężnej dawki leków znieczulających, jest wydobycie go z wnętrza macicy w ciągu około 5 minut. Zaletą jest również możliwość kontaktu matki z noworodkiem bezpośrednio po porodzie, o ile tylko stan dziecka na to pozwala.

Gość wcześniej było coś
o krwawieniu czyli o połogu więc coś wkleje może komuś sie to przyda Połóg Ten okres rozpoczyna się od chwili zakończenia porodu i trwa 6 tygodni. W tym czasie cały narząd rodny wraca do stanu z przed ciąży. Położnica w tym okresie musi : zachowywać szczególną higienę osobistą stosować odpowiednią dietę dokonywać codziennie pomiaru temperatury ciała zachować wstrzemięźliwość od stosunków seksualnych powstrzymać się od dźwigania i wykonywania ciężkich prac fizycznych ( do tego zalicza się również forsowne ćwiczenia gimnastyczne) Krwawienie z macicy utrzymuje się około 2 tygodni po porodzie. Nasila się ono w czasie karmienia, jednak nie powinno być zbyt obfite. Po zakończeniu krwawienia, przez około 2 do 4 tygodni wydzielina z pochwy może być zabarwiona na żółto. W razie wątpliwości należy o to zapytać swojego lekarza ginekologa. Po upływie 6 tygodni od daty porodu naturalnego należy zgłosić się na kontrolę do swojego lekarza ginekologa. W przypadku zakończenia ciąży cięciem cesarskim na taką wizytę kontrolną należy się zgłosić po 14 dniach od operacji lub w czasie wskazanym przez lekarza wykonującego cięcie.

Gość poród 2005
a ja cos takiego wyszukałam też dobra sprawa Pierwsze dni po porodzie Do domu wychodzi się zwykle trzeciego dnia po porodzie, jeżeli nie wystąpią żadne dodatkowe komplikacje np. gorączka, nadmierne krwawienie z macicy itp. W tym czasie położnik obserwuje, czy powrót do pełni sił odbywa się prawidłowo. Przyczyną kilkudniowego pobytu w szpitalu jest także obserwacja dziecka i jego funkcji życiowych. Kobieta może odczuwać skurcze macicy, która powoli wraca do swoich naturalnych rozmiarów, oraz bóle krocza spowodowane nacięciem chirurgicznym mięśni w czasie akcji porodowej. Mijają one w ciągu 4 do 10 dni. Pomoże miejscowe znieczulenie w postaci aerozolu lub kremu, dostępne w aptekach, także bez recepty. Trudności z oddawaniem moczu w czasie pierwszej doby po porodzie to zjawisko w pełni normalne, dolegające każdej kobiecie. Zaradzi temu krótki spacer, który pobudzi pracę narządów wewnętrznych w obrębie miednicy, w tym także pęcherza moczowego. Również kłopoty z wypróżnieniem spowodowane są poporodowym zmęczeniem mięśni jamy brzusznej oraz zwolnieniem pracy jelit. Warto zastosować lekką dietę: ziarna zbóż, świeże owoce, jarzyny, a szczególnie jabłka, rodzynki i inne suszone owoce. Należy też pić dużo wody mineralnej nie gazowanej i soków owocowych. Uwaga! Po cięciu cesarskim dodatkowo może ci dolegać: osłabienie i senność po użytych do znieczulenia środkach oraz lekach znoszących ból po operacji. Mimo wykonanej operacji, pacjentkom dość szybko zaleca się wstawanie z łóżka i chodzenie, by zapobiec zakrzepicy (zastojowi krwi i powstawaniu skrzepów w naczyniach żylnych miednicy małej i kończyn dolnych). Jeśli nie ma przeciwwskazań, można już po upływie 24 godzin od wykonania operacji karmić dziecko piersią. Szwy zdejmowane są w 5 - 7 dobie po operacji. Gdy nie doszło do żadnych powikłań matka wychodzi razem z dzieckiem do domu w 7 dobie po operacji. Piersi są pełne mleka już na trzeci dzień po porodzie. Jeżeli kobieta nie podejmie w tym czasie karmienia i nie będziesz dokładnie opróżniała piersi z pozostałego po karmieniu resztek pokarmu, może nastąpić tzw. zastój pokarmu. Ostry zastój trwa 12 do 24 godzin i powoduje bóle oraz obrzmienie, którym niekiedy towarzyszy mu bardzo wysoka temperatura ciała, mogąca sięgać powyżej 40 stopni C. Uwaga! W wypadku pojawienia się takich dolegliwości w szpitalu lub po wyjściu do domu konieczna jest natychmiastowa konsultacja lekarska , która zadecyduje o sposobie leczenia i możliwości dalszego karmienia piersią dziecka Aby zapobiec tego typu dolegliwości, która może się nawet zakończyć powstaniem ropnia w sutku i koniecznością interwencji chirurgicznej należy pamiętać o utrzymywaniu szczególnej higieny osobistej, po zakończeniu karmienia, jeżeli dziecko nie opróżniło całkowicie piersi, należy pozostały pokarm ściągnąć.

Gość mi bardziej chodziło o
wady i zalety znieczulenia ogólnego a ZO w czasie CC -któe bardziej będzie dobre dla mnie. Lekarz mi powiedział cże o znieczuleniu musze sama zdecydować

Gość czy po porodzie
podaje się jakieś np zastrzyki by krwawienie było mniejsze???

Gość nikt mi nie odp

Gość czy leżenie w czasie
ciązy na lewym boku jest lepsze????- gdzieś to usłysząłam ale czy taka jest prawda????

Gość liwias
prawda, podobno lepiej jest wtedy ukrwiona macica - ja przeszlam ciaze zagrozona i caly ten czas staralam sie spac na lewym boczku, tak jak lekarz przykazal!

Gość boja
Mnie czeka za niedługo poród już 39tydz.wałkuje temat o porodzie strasznie się boję bo to pierwszy raz.Sama niewiem jak to będzie jestem dobrej myśli my dziewczyny boimy się porodu ale jak tak sobie pomyśle o parach które starają się pragną tego dzidziusia i w końcu udaje się to przecież nawet im do głowy nie przyjdzie żeby się bać

ja już mam TO za soba.Nie taki diabeł straszny ........ od 14 dni jestem szczęsliwą mamuśka. Miałam cesarke więc w czasie porodu nie cierpiałam ale napewno później dłużej dochodziłam do siebie niż te po naturalnym,do dziś czuje ciągnięcie tego nacięcia oraz bóle kręgosłupa gdyż miałam znieczulenie ZO

Gość wszytkiego
bardziej od bólu, boję się lekarzy :o

Gość nie taki diabeł straszny

Gość nastOOlata
ja sie boję mojego dziecka przyszlego :(:(:(:przeciez dzieci po porodzie wyglądają jak ufoludyyyyyyyyy buuuuuuu kto mnie pocieszy :(:(:(:(:(

Gość wiewióraAAA
a ja się boję basenu

Gość bghbgh
a co to jest basen????