Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biala czekolada

Produkty z dziecinstwa, do ktorych macie sentyment...

Polecane posty

Gość justi trzeba bylo chodzic na
Jasne:D

a wybory miss też miałaś na koloniach i konkursy i śluby? ja raz zostałam wice, a śluby... cóż, długo dzikusem do chłopaków byłam, a potem ich tłukłam i tak do 16-ego roku życia, a potem się unormowało;) Ale nie cierpiałam spać w jedniej sali z 30 dzieciakami- zbyt szybko miałam za duże poczucie niezależności, ale też prywatności i się męczyłam w tych klasach na łóżkach polowych, acz ptem były pokoje , a raz mieszkałam w domku z 5 dziewczynami...

kiedyś to się częściej na wakacje jeździło - każdy gdzieś wyjeżdzał, czy to na kolonie, czy na wczasy organizowane przez miejsce pracy rodziców. i fajnie było :-) żarcie w stołówkach - mi tam zawsze smakowało, nie wybrzydzałam :-)

śluby :) oj były i pamietam i miss tez mi sie raz zostało chyba w wakacje miedzy 6 a 7 kalsą (czyli ze 12 lat miałam) :D ale byłam dumna a mój kolonijny mąż to pierwszy facet z którym sie całowałam prosze jakie te kolonie przydatne :D

Just---> nie zwracaj na pomarańczową(ego) uwagi, tak się czepia... a ja mam jeszcze sentyment do kaszy na mleku... dziwna sprawa była, bo nie piłam samego mleka, nie jadłam zup mlecznych, a kasza... wstyd przyznać, ale do czwartego roku piłam ją z butelki, rano na śnadanie, a potem dopiero dałam sie z wyra zciągnąć:)... humany też nie cierpiałam:P a mam do tej pory słabość do bobo-fruta: banan, jabłko, marchew... tylko teraz na każdej półce jest:)

Dzięki Stonoga I jeszcze takie świecące obcisłe leginsy były - szczyt bezguścia

ooo, czarne, świecące leginsy to był szał ! wielka moda ! gdy mama WRESZCIE mi kupiła, to się czułam wielką modnisią :-) i do tego turecka (z bazarku) spódniczka z dekatyzowanego dżinsu, z białą falbanką i haftem.... cała klasa tak wyglądała (oczywiście żeńska część!)

tak tak :D masz racje Inkarri, tez mialam taka spodniczke z falbanka i do tego tak abiala bluzeczke z kolnierzykiem na którym były przyszyte kwiatuszki - wszytskie w klasie mialaysmy taki zestaw :)

a miałyście lakierki ? białe, czerwone albo czarne? też były modne, a mama nie chciała mi kupić... nosiłam zwykłe sandałki (swoją drogą tanie były. teraz podobne produkuje BARTEK - ale za taką kasę, że głowa boli)

ale zauważcie, że ta moda na noszenie przez większość nie minęła... teraz też, jak coś modne, a ktoś chce być na topie to nosi i wszyscy dookoła:P teraz się tak nie poddaje modzie, ale wtedy... :) pamiętam, ze obciachem było nosić w latach 80-tych dzwony, a teraz sama najbardziej lubie taki krój:) ale wtedy mówili, ze lata 70-te i się śmiali...

A ja miałam takie białe sandałki zapinane naokoło kostki. Miałam nieść poduszkę na procesji w Boże Ciało i tydzień przed procesją pies zeżarł mi pół sandałka. Płakałam pól dnia, bo buty na kartki były. Ale na szczęscie szewc był cudotwórcą i zdołał je naprawić ze starego białego paska mojej mamy. To były czasy

pierwsze buty na obcasie, to 14 lat i tzw.: kaczuszki, pamiętacie? nie podobały mi się, ale jak koleżanka rzekła, że mam śliczne buty i ona takie chce, to od razu mi się spodobały:) i jeszcze kurtki i dresy z kreszu... brrr...

A pamiętacie piórniki \"z wyposarzeniem\" Kto miał ten był gość. Ja nie miałam :(

Justi---> ja też nie miałam, ale za to ładne chińskie mama co roku kupowała, i gumki pachnące różowe- pamiętacie? pióro, długopis i parę kolorowych, też miło wspominam:)

Gość Amy_78
dresy z kreszu... mieliśmy takie fajne z bratem i strasznie je kochałam :D nawet nie były takie brzydkie jak na tamte czasy ;) oranżada w torebce kojarzy mi się z wyjazdem PKS-em (takim żółtym, śmierdzącym) do cioci, bo mi wtedy zawsze na droge kupowali :) zresztą przy okazji wszystkich innych wyjazdów też :) pamiętam też jogurty o smaku owoców leśnych bodajże w takich kubkach z trzema czy czterema kwadratowymi obrazkami owoców. i homogenizowany serek truskawkowy z krówką :) mniam :D i lizaki z figurkami żołnierzyków :) a kto pamięta czym się różniło 'ABC' od 'złotych myśli'?

Gość Amy_78
a! pamiętam jeszcze taką świetną zabawkę do nauki wyrazów :) czteroliterowych wyłącznie. był komplet literek, wkładało się obrazek do takiej maszynki, wciskało literki z odpowiednio ułożonymi dziurkami i jeśli wyraz został dobrze ułożony to dzwoniło :) uwielbiałam to :D i gry w których świeciła się żaróweczka jak przytknęło się coś w odpowiednie dwa punkty :)

pamiętam te gry:) i chińczyka, który jak się okazuje, jest grą nieśmiertelną, Eurobuissnes- pewnie inna pisownia, więc sorki za błąd a jako dziecko grałam w karty- przeszło mi z 15 lat temu:D pamiętacie remika, makao, tysiąca i wojnę? przy okazji kart: czy na koloniach i innych grupowych spotkaniach też królował u Was flirt towarzyski?

a ten program o ktory ktos pytal (Pi i Sigma) nazywal sie zdaje sie Mieszkancy matplanety mi jeszcze utkwilo w pamieciognisko w szkole podst., gdy kazdy musial przyniesc kartke na kielbase na ognisko na zakonczenie szkoly za dobra nauke dostawalo sie ksiazki,a za osiagniecia sportowe mozna bylo sobie cos wybrac w sklepie sportowym,a i jeszcze pamietam ze kasety magnetofonowe kosztowaly 10 tys oczywiscie te pirackie

A poza tym wtedy były tylko kasety pirackie, bo oryginalne to chyba Ireny Santor i Mazowsza można było w sklepie kupić

Gość Amy_78
u mnie na osiedlu były dwie normalne budki z kasetami. kasety kosztowały 15 tys. kupiłam Vanillę Ice na przykład :) i w takiej budce kupiłam sobie też jeden z pierwszych numerów "Dziewczyny". wtedy to było poważne pismo dla mnie ;) nawet za poważne, bo większość problemów mnie jeszcze nie dotyczyła :) ale to pierwsze takie pismo dla troche starszych nastolatek było :)

Ja pamiętam jak mi tata pierwszy raz Filipinke kupił. Byłam w V klasie. Byłam taka dumna...

Gość moze sie powtorze
ale nie przeczytalam jeszcze wszystkiego.Przypomialo mi sie ze w I klasie podstawowki kazda klasa miala przyszywana kokardke w danym kolorze do fartuszka albo jakis znaczek-pamietam mialam zolte sloneczko:) A i na zime takie misie-plaszczyki.Mialam jeden pomaranczowy a potem mama kupila mi czarny a brat sie smial ze wygladam jak misio:D

A u mnie w szkole nie przyszywaliśmy żadnych kokardek. Może jestem starsza i wtedy jeszcze się tak nie robiło?

A kto pamięta liczenie na patyczkach na matematyce w podstawówce? Kto wtedy słyszał o kalkulatorach

Gość moze sie powtorze
byly tez kulki-liczydla:Doraz lakierki dawalo sie do szewca aby je podbil-i sie wtedy chodzac tak stukalo jak mama obcasem;)

liczyłam, liczyłam, a mama w domu miała dużą maszynkę do liczenia na prąd- mogłam się bawić. a pamiętacie grę w bierki? i sztuka, żeby nie zahaczyć przy braniu innych bierek- nauka opanowania i koncentracji:)

A my grę w bierki odświeżyliśmy parę lat temu na studiach. Z tyłu sali na nudnych wykładach - super.