Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biala czekolada

Produkty z dziecinstwa, do ktorych macie sentyment...

Polecane posty

Gość kajka84
najlepiej pamiętam szampon dla dzieci buteleczkę miał w kształcie kaczuszki a nakrętke z jej skorupki :) i standardowo: pasta Biały Ząbek gumy Turbo i Donaldy (pamiętam jak zachorowałam na anginę i pani doktor przyniosła mi po raz pierwszy kilka Donaldów i zaleciła żucie :D) gumy kulki ryż w czekoladzie sprzedawany w jednym sklepie w moim mieście, zawsze podczas wizytu w centrum musiałam go dostać, pyyychooota dzieciństwo kojarzy mi się ze smakiem marcepanu, bo mój dziadek pracował w Iraku kilka lat i regularnie przychodziły do mnie paczki ze słodyczami, z racji swojej choroby dostawałam coemiesięczny przydział bananów, pomarańczy itp, długo nie rozumiałam że inne dzieci tego nie mają, miałam bardzo "bogate" dzieciństwo :)

:))))))) Truskawki mozone w kubkach, guma farbowana rysikami z kredek:) Plastiki na obcasie:P Milam kiedys takie buty w 80 % z gumy, i tylko troche z przodu z bawelny. Czarno biale. To bylo lato, po kazdym spacerku wylewalam pot z buta:P wiem ze to ochyda, ale jak mozna bylo takie buty dla dzieci robic😭 Czapka +szalik oryginalne z kangurem:P Pianka taka duza chyba Mambinka, nie pamietam juz daze takie duze smietankowe, mniam,i czekoladowe, do tej pory ten smak pamietam:(

no tak a pamietacie pochody pierwszo majowe???? koszmar, gnali te dzieciatka w upal po ulicach:( glupie choragiewki+ kwiaty z bibuly w reku:( i te chory w szkole, piosenki komunistyczne:P

Gość ja tez pamietam
prazynki mleczna tabliczka lody smietankowe w krztalcie walca niewpuszczanie dzieci do kina na filmy od 15lat kupowanie benzyny od taksowkarzy pomaranczowe getry z gumkami na dole zeby sie trzymaly na stopach (ile ja przez nie plakalam) biale lakierki komunijne (ktore jako modnisia nosilam pozniej do importowanych jeansow do szkoly jak tylko zniesli mundurki)

-kiecki \"lambada\" -białe podkolanówki we wzorki -guma donald i turbo- oczywiście -także oranżada w proszku -mleko w proszku, które jadły wszystkie dzieci na osiedlu -tzw. syfony- wody mineralne w specjalnych, fajnych baniakach z dozownikiem - pasta do zebów o smaku coca-coli, która na szczotce miała kształt podłużnej gwiazdy -odpusty i karuzele -guma do skaknia i skakanki -i pamietam jak weszły pierwszy raz na rynek jogurty w czteropaku i robiły te \"klik\" jak sie oderwało jeden:P -zbieranie karteczek, karteczek do segregatora i naklejki:P

Gość agnielica
rocznik81 a pamiętacie lody śmietankowe w kostkach w opakowaniach takich jak teraz margaryna??? Pycha

Gość a jeszcze
przypomniały mi się syfony z wodą SODOWĄ, takie szklane, dwulitrowe, jak na przedwojennych filmach! Spotykałem je aż do końca lat 7o-tych, chociaż na początku ery gierkowskiej pojawiły się już metalowe syfony na naboje CO2, a chwilę później woda mineralna w dużych butelkach. A kto jeszcze pamięta radość posiadania lub udrękę zazdrości o zagraniczny termos z dużym wieczkiem, do którego można było zamówić w lodziarni lody dla całej rodziny (liczone na kulki)? I jeszcze niebiański zapach kawy Selekt, mielonej zaraz po zakupie przez ekspedientkę sklepu winno-cukierniczego w ogromnym, niemal przemysłowym "młynku"! (Z tego, co później udało się wystukać z trybów młynka, była codzienna szklanka(!) czarnej dla personelu) :-)) No i wino marki "wino" - napis na etykiecie wyglądał, jakby namazano go zamoczonym w tuszu patykiem :-))

Gość pstrykata w leb
a pamietacie lizaki gwizdki? to bylo cos :) i wafelki kuku ruku. wielbialam je! :D

Gość pstrykata w leb
i jeszcze zbieralam misia i swierszczyka :)

lizaki kojaki gumy Donaldy z historyjka obrazkowa juniorki tarcze przy fartuszkach szkolnych pyszna \"oranzada\" z saturatora poranny stukot butelek z mlekiem

Gość vegr
myslalam, ze tylko ja tak lubie gume donald, kurde no! ona jets boska, do dzis pamietam jak fajnie sie rozgryzala pod zabkami i jaki miala dobry smaczek

Gość _-_-_-_
NAPOJ Z SUFONU :classic_cool:

Gość _-_-_-_
syfonu mialo byc :)

i postery ze swiata Mlodych, takie szaro bure:P i zbieranie puszek z zzagramanicznej :P coli fanty i innych dobroci

Gość podnoszee
up

Gość majka m
kiedys byl jeszcze szal czarnych lakierek z kokartkami, albo spodniczek mini z roscieciem z tyly i z kokartka rowniez , jaka szlam dumna w tych lakierkach a jak stukaly..., albo gumki frotki w razacych kolorach , robilo sie takie kucyki cebulki po kilka frotek na raz, albo orzeszki arachidowe pakowane hermetycznie w takiej folii pomaranczowo przezroczystej , byly z chin, dzielilam sie po rowno z brazem orzeszek po orzeszku, powiedzcie mi co to byl za ser ten zolty z "darow" , bardzo dobry byl chcialabym go kupic gdzies, wiem ze byl ponoc z Ameryki, ale jaki rodzaj sera , Gouda?

moim zdaniem to nei byl gouda:-O teraz takiego nie znajdziesz, chyba ze ktos sobie stary schowal:) Mimi tez mialam, wlasnie z kokarda na rozcieciu:-o ehh to byly czasy. I spodnie czarne gumki tez byly, mama nie pozwolila mi ich kupic😭i dobrze -mysle patrzac na zdjecia kolezanek:P

Gość majka m
moja ciotka uzywala dezodorantow kupionych w Pewexie FA I BAC jejku jak one wtedy pachnialy..., a jak sie pojawily w sprrzedazy snickersy marsy i twixy, nawet pamietam ta reklame twixow z taka ladna brunetka , a pamietacie czeski film "arabella"?, chciala bym go teraz ogladnac

mmmmmmmmmmmmmmm ta biała czekolada to całkiem fajna sztuka chętnie bym ją zjadł

Gość lody calypso
a ja pamietam lody calypso:) z murzynkiem na papierku. byly kwadratowe i baaaardzo maslane pycha,pamietam moje pierwsze dzinsy chyba marmurki hehehehealbo lajkry i do tego takie buty saszki hihihi ale obciach:P

Gość lody calypso
i spodnie tzw narciarki hihihihi mialam czerwone:P

a ja wspominam z lezką w oku cienie do powiek, ktore moja mama przywiozla z turcji, mialam najladniejsze \"malowidła\" na podwórku, ale dosc krotko bo przyjechali do moich rodzicow w odwiedziny rosjanie i pani rosjanka mi je zajebała 😭 a jeszcze pamietam zielone tureckie szminki ktore po nalozeniu na ustach zmienialy kolor na jebitnie różowy:)

Pani S.. fajnych znajomych rodzice mieli, haha ruski lubie sie malowac na zielono i niebiesko, jakiego koloru byly te cienie?

Ale ozyly wspomnienia dzieki temu topikowi:) Dzieki!!! Ja pamietam: - wate cukrowa robiona przez pana na festynach wiejskich, - niezmiertelna gume Donald i Turbo - gumy - kulki, kolorowe... czasem kupowalo sie po 10 i wkladalo po kolei do buzi... az zmiescily sie wszystkie... laczyly sie kolory... frajda nie z tej ziemi - oranzada w woreczku przekluwana rurka plastikowa... mniam - chrupki Flipsy - wafelek KukuRyku! - getry, kolorowe, swiecace, sliskie... - lamadowy, spodnice, ktore sie krecily na dyskotekach - draże kokosowe Korsarz - landrynki owocowe - hubba bubba - guma - lentilki na wage Mniam! Pozdrawiam

Gość nikt chyba nie wspomniał
o saturatorach - taki wózeczek z wodą - 10 gr za wodę, 30- za wode z sokiem.....I nikt nie chorował:o ( a wiecie jak mycie tej szklaneczki wyglądało) Chłało się tego sporo bo w sklepach było oranżada w takich śmiechowych butelkach jak dla mnie za słodka .Lody wspominam lody o nawie Bambino na PATYKU - czekoladowe, kakaowe, śmietankowe.....zapch cukierków "mieszanka leśna" - nikt tego już robi :( Zapach truskawek ale jakiś inny:) Gumy do zucia......... tylko jak ktoś dostał w paczce z zachodu albo z pewexu.Żuło się aż się szmata zrobiła;) Dezodorat FA z pewexu - nie wiem ale nie spotkałam do tej pory tak "dobrych" :( Cukierki......owocowe nadziewane jakby dżemem;) a to porzeczkowym, wiśniowym itd.Były najtańsze;) no a potem jabole:-D te "patykiem pisane" ......................

Gość lizaki żołnierzyki
:)