Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 rosa

Moja nerwica...

Polecane posty

Go艣膰 R. Firestone
ADRENALINY! Zak艂amanie i nieuczciwo艣膰 zaczyna spo艂ecze艅stwa si臋 od jednostki. Kazdy z nas wyr贸s艂 w rodzinie, w kt贸rej istnia艂y w艂a艣ciwe jej sprzeczne sygna艂y, lustrzane odbicie sprzecznych sygna艂贸w emitowanych przez zbiorowo艣ci. Pomijaj膮c fakt, 偶e ka偶da grupa ma sw贸j indywidualny styl 偶ycia , w spo艂ecze艅stwie funkcjonuj膮 nastawienia, zachowania, role i konwenanse, kt贸re wi臋kszo艣膰 z nas bezkrytycznie akceptuje. Zwi膮zek dwojga ludzi zazwyczaj zaczyna si臋 prawdziw膮 mi艂o艣ci膮, czu艂o艣ci膮 i wzajemnym szacunkiem. Lecz w miar臋 jego trwania te w艂a艣nie warto艣ci, kt贸re strony ceni膮 najbardziej, powoli ulegaj膮 wycofaniu. Poniewa偶 w rodzinie, w kt贸rej wyro艣li艣my, brak艂o mi艂o艣cii otwarto艣ci, 偶ywimy niech臋膰 do cz艂owieka, kt贸ry nas naprawd臋 kocha i akceptuje, gdy偶 przeczy to naszym wcze艣niejszym do艣wiadczeniom. I kiedy je艣te艣my ju偶 doro艣li, gdy sko艅cz膮 si臋 pierwsze uniesienia, osoba kochana zaczyna odpychac kochaj膮c膮; ka偶dy z partner贸w uruchamia w艂asne mechanizmy obronne. Pozwalaj膮 one na odgrodzenie si臋 od drugiego cz艂owieka, a zachowanie takie staje si臋 tym bardziej destrukcyjne, im bardziej ciep艂y i przyjacielski jest partner. Zamkni臋cie si臋 w sobie, pow艣ci膮gni臋cie uczu膰 mo偶e nast膮pi膰 prawie na samym pocz膮tku istnienia zwi膮zku. Wielu moich pacjent贸w skar偶y si臋 na wsp贸艂ma艂偶onk贸w. Gdy im przypomn臋, 偶e sami go sobie wybrali, wszyscy niemal bez wyj膮tku m贸wi膮: "C贸偶...by艂o inaczej". W du偶ym stopniu jest to prawda. Ich wsp贸艂ma艂偶onkowie stopniowo wycofywali mi艂o艣膰, kt贸r膮 okazali na pocz膮tku. Rodzice cz臋sto utrwalaj膮 nieuczciwy styl wzajemnych relacji, zanim dziecko przychodzi na 艣wiat. Dawno ju偶 zd膮偶yli wycofa膰 wzajemn膮 mi艂o艣膰. Jest wi臋c bardzo prawdopodobne, 偶e mi艂o艣膰 do dziecka r贸wnie偶 b臋dzie stopniowo pow艣ci膮gana. Cz艂onkowie rodziny trzymaj膮c si臋 siebie kurczowo, s膮 nieuczciwi, chc膮c za wszelk膮 cen臋 udowodni膰 istnienie blisko艣ci mi臋dzy nimi. Przera偶a ich mo偶lwo艣膰 ujawnienia prawdy, s膮 zatem nieufni do otoczenia, chocia偶 cz臋sto odnosz膮 si臋 do siebie gorzej, ni偶 potraktowaliby obcego na ulicy. W zwi膮zkach intymnych najwa偶niejsze jest zachowanie uczciwo艣ci wzgl臋dem siebie i partnera, gdy jedna ze stron przestaje odczuwa膰 mi艂o艣膰. I nie mniej wa偶ne jest, by zachowa膰 t臋 uczciwo艣膰 wzgl臋dem swoich dzieci. Zwodz膮c je "dobrymi" k艂amstwami, rzekomo dla ich dobra, dezorientuje sie je i wypacza ich poczucie rzeczywisto艣ci. Jedn膮 z najgorszych krzywd wyrz膮dzonych dziecku jest wprowadzenie w jego g艂owie zam臋tu i oszukiwanie co do stanu w艂asnych uczu膰, tak偶e wobec niego. Sprzeczne komunikaty niszcz膮 ka偶d膮 ze stron. Pozdrawiam, Tyle na dzi艣.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Panie Friestone! Rozumiem ,偶e uog贸lni艂 Pan wcze艣niej a ja to odebra艂am jako praca nad t膮 grup膮 forum. Przyzna mi Pan racj臋 ,ze prowadzenie terapii na forum spowodowa艂o moje obawy o grup臋 forumowicz贸w , bo b臋d膮c terapeut膮 doskonale Pan wie ,偶e tego typu terapia nie mo偶e pom贸c w ca艂kowitym wyprowadzeniu z nerwicy. Ale sprawa sie wyja艣ni艂a wi臋c jest ok, nikomu nie zaszkodzi porcja dobrej wiedzy i 艣wiadomo艣膰 swojej dolegliwo艣ci. Schizofrenia jest chorob膮, nerwica jest zaburzeniem emocjonalnym wi臋c doskonale rozumiem ,偶e jest milej i lepiej pracowa膰 z t膮 drug膮 grup膮 ludzi. Lekarz powinien robi膰 to co lubi , wtedy pacjent ma najlepsze korzy艣ci . Prosz臋 wybaczy膰 ,偶e jestem nieufna ale jest to internet i wszystko mo偶na. Mam dystans, nie ukrywam tego ale wcale to nie oznacza ,偶e Pana wypowiedzi s膮 z艂e. Nie!S膮 bardzo dobre , poparte nauk膮 i mam nadziej臋 pomog膮 zorientowa膰 sie wielu osobom czym jest nerwica.

Udost臋pnij ten post

sorki, ale nie moge powstrzymac sie przed wklejeniem, Nie u偶ywa膰 podczas tornada, czyli co pisz膮 w instrukcjach obs艂ugi asz 2007-03-07, ostatnia aktualizacja 2007-03-07 11:40 W instrukcjach obs艂ugi mo偶na znale藕膰 zadziwiaj膮ce informacje i zalecenia. Niekt贸rzy producenci s膮 naprawd臋 kreatywni. - Nie u偶ywa膰 jako ochrony przed tornadem - napisano na metce tajwa艅skiego koca. Zobacz powiekszenie Fot. Robert Kowalewski / AG Komplet kluczy z instrukcj膮 ob艂ugi w j臋zyku chi艅skim Nie stosowa膰 doustnie na szczotce do mycia toalet Produkt b臋dzie gor膮cy po podgrzaniu na opakowaniu budyniu firmy Marks&Spencer Nie podawa膰 rybkom akwariowym na szamponie dla ps贸w Tylko do u偶ytku wewn臋trznego lub zewn臋trznego na opakowaniu chi艅skich lampek choinkowych Otworzy膰 paczk臋, zje艣膰 orzeszki na paczce orzeszk贸w z American Airlines Mie艣ci jedn膮 g艂ow臋 na hotelowym czepku Nie u偶ywa膰 pod prysznicem. NIGDY nie u偶ywa膰 podczas snu w instrukcji suszarki do w艂os贸w Conair Pro Style 1600 Mo偶esz wygra膰! Zakup produktu nie jest potrzebny. Szczeg贸艂y w 艣rodku na opakowaniu czips贸w Fritos Wyj膮膰 dziecko przed z艂o偶eniem w instrukcji obs艂ugi w贸zka Nie pr贸buj zatrzyma膰 ostrza d艂oni膮 w instrukcji obs艂ugi pi艂y mechanicznej no i kto jest wariatem?

Udost臋pnij ten post

Hi hi dobre IIyama Pelasiu wys艂a艂am zdjecie o kt贸re prosilas

Udost臋pnij ten post

Panie Friestone! Rozumiem ,偶e uog贸lni艂 Pan wcze艣niej a ja to odebra艂am jako praca nad t膮 grup膮 forum. Przyzna mi Pan racj臋 ,ze prowadzenie terapii na forum spowodowa艂o moje obawy o grup臋 forumowicz贸w , bo b臋d膮c terapeut膮 doskonale Pan wie ,偶e tego typu terapia nie mo偶e pom贸c w ca艂kowitym wyprowadzeniu z nerwicy. Ale sprawa sie wyja艣ni艂a wi臋c jest ok, nikomu nie zaszkodzi porcja dobrej wiedzy i 艣wiadomo艣膰 swojej dolegliwo艣ci. Schizofrenia jest chorob膮, nerwica jest zaburzeniem emocjonalnym wi臋c doskonale rozumiem ,偶e jest milej i lepiej pracowa膰 z t膮 drug膮 grup膮 ludzi. Lekarz powinien robi膰 to co lubi , wtedy pacjent ma najlepsze korzy艣ci . Prosz臋 wybaczy膰 ,偶e jestem nieufna ale jest to internet i wszystko mo偶na. Mam dystans, nie ukrywam tego ale wcale to nie oznacza ,偶e Pana wypowiedzi s膮 z艂e. Nie!S膮 bardzo dobre , poparte nauk膮 i mam nadziej臋 pomog膮 zorientowa膰 sie wielu osobom czym jest nerwica.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nao
...czesto zadaje sobie pytanie dlaczego ja..? dlaczego?? czy chodze na terapie tak...pomaga wymowic to czego sie boje...co boli..rexetin hydroksyzyna pomoca moja..maz mnie katowal 10 lat..psychika mi siadla..walczylam z soba by sie nie poddawac mam dwoch synkow..13 i 9 lat..ale jak wczesniej napisalam atak przyszedl gdy bylam spokojna..nie zdenerwowana..czasem mysle czy moglam kochac tyrana? balam sie ze zostane sama rozwod..nowy maz zdecydowalam sie by mogl mi podac reke kiedy czuje sie fatalnie by moje dzieci wiedzialy ze mama nie ejst sama..kiedy jest zbyt dluga cisza w lazience moj olafek 9 lat biegnie i krzyczy mamusiu!! nic ci nie jest?? nie tylko sie kapie..tyle razy widzial moj atak oaniki ktorego nie powinno ogladac tak male dziecko..starszy syn ma adhd..nerwus straszny ale czegosz mozna sie by spodziewac,,nie obwiniam tylko bylego meza moja wina w tym ze dalam soba tak poniewierac..pozatym pozdrawiam was ech chyba sie wygadalam..moze mi tego bylo trzeba wybaczcie..

Udost臋pnij ten post

Nao dobrze ze sie wygadalas zawsze to troche ulzy napewno wiele przesz艂as z tego co piszesz a chlopc贸w masz dzielnych pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

r. Firestone a nie moglbys , slonko, zaproponowac nam czegos do poczytania, nie ukrywam po polsku, gdzyz wyksztalcona w peerelu jezyki opanowalam jako tako. czytam, co piszesz i jest o czym myslec, poniewaz lubie sobie wyobrazac sytuacje , to wygladam jak jeden z mapetow co to walil sie w lepek i wola: myslec, myslec ,myslec. troche sie czuje jak nad przepascia powinnam znalezc sie po drugiej stronie ale jak? i chyba z moja\" inteligencja manualna\" poczekam na terapie, to jeszcze 12 dni, sama sie moge poturbowac a juz nie chce.

Udost臋pnij ten post

krwi, a my艣li zaczynaj膮 p臋dzi膰.Otwieraj膮 si臋 zapory dla adrenaliny, a przez to pojawia si臋 L臋k, konsternacja, cdezorientacja, poczucie nierealno艣ci, nadmierna wra偶liwo艣膰, rozdra偶nienie, uczucie beznadziei, zawroty g艂owy, pocenie si臋, palpitacje, 艣ci艣ni臋ce klatki piersiowej i gard艂a, Sztywnienie j臋zyka, dzwini w uszach, mrowienie w d艂oniach i stpoach, a niekt贸rzy omdlewaj膮. Oczywi艣cie ka偶dy ma kilka z tych objaw贸w, albo objawy si臋 zmieniaj膮. Powody: fizyczne lub emocjonalne. Atak paniki mo偶e mie膰 ka偶dy - ty, ja, papie偶. Nasila si臋 w czasie lub po stresuj膮cych sytuacjach. Przyczyny fizyczne: - nieustabilizowany poziom cukru we krwi, problemy z uchem wewn臋trznym, niskie ci艣nienie krwi, reakcja na leki, odstawnieie lek贸w, 艣ci艣ni臋te piersi, ciasne ubranie, uczulenie na pokarmy, zatkany nos, zm臋czenie, chroniczny b贸l, gor膮co, 膰wiczenia fizyczne, Przyczyny emocjonalne: - zszarpane nerwy, hiperwentylacja, brak odpoczynku, problemy religijne Tyle zapami臋ta艂am z jego wyk艂adu.

Udost臋pnij ten post

sorki, a gdzie tu adrenalina, bo jakos tego nie rozumiem, a chcialabym. jaki jest ten mechanizm?

Udost臋pnij ten post

Iihamo, wyci臋艂o mi po艂ow臋 maila. Pisa艂am o przyczynach skok贸w adrenaliny. jeszcze raz napisze pocz膮tek. Andrenalina jest u nas wytwarzana w nadmiernych ilo艣ciach. Wtedy wszystko dzieje si臋 szybciej: oddech przespiesza, ro艣nie tempo uderze艅 serca, zwi臋ksza si臋 ci艣nienie krwi. Pan F. Peniw nie zna si臋 na polskiej literaturze, cho膰 kto go wie? Ja polecam \"Spokojnie, to tylko panika\" S. Trickett, Kielce 2001. Poczyta膰 mo偶na, a tu s膮 te偶 konkretne przyk艂膮dy np oddychania.

Udost臋pnij ten post

PELASIU POZWOLI艁AM SOBIE TO JEST TO CO OPISANE W TEJ KSIAZCE Oto nagle w spokojnie stoj膮cej kolejce do kasy na dworcu dopada nas parali偶uj膮cy strach, kt贸ry odbiera oddech, gwa艂townie przy艣piesza bicie serca, powoduje przemo偶on膮 ch臋膰 ucieczki. Zaczyna bole膰 w okolicach mostka, j臋zyk sztywnieje, w d艂oniach i stopach czu膰 okropne mrowienie. Co si臋 dzieje? Co to jest? Atak serca? Wylew? By膰 mo偶e, ale to ostateczno艣膰. Znacznie cz臋艣ciej takie objawy oznaczaj膮 tylko atak paniki. W艂a艣ciwie trudno por贸wnywa膰 skal臋 zagro偶enia, jak膮 niesie za sob膮 atak serca i atak paniki. Wiadomo, 偶e z tego drugiego powodu 偶ycia raczej nikt nie straci. Jednak mo偶e ono sta膰 si臋 wi臋zieniem dla cierpi膮cego, zamkn膮膰 go na wiele lat w cieniach w艂asnego mieszkania, spowodowa膰 dojmuj膮c膮 samotno艣膰. Jak zatem sobie radzi膰 z atakami paniki? Czy to jest w og贸le mo偶liwe? Odpowiedzi na te i wiele innych pyta艅 daje ta niewielka ksi膮偶ka Shirley Trickett. Napisana prostym, przyst臋pnym j臋zykiem z pewno艣ci膮 oka偶e si臋 pomocna w 艂agodzeniu wielu nieprzyjemnych dozna艅.

Udost臋pnij ten post

pelaska , stokrotne dzieki, poczytam, lepiej poznac wroga. lece bo jak zwykle jestem w niedoczasie. ale musze, musze sie pochwalic w przeciagu ostatniego tygodnia zrobilam dwie prace zaczelam i skonczylam, byly drobne problemy i musialam negocjowac termin ale jest wylom zmobilizowalam sie i zrobilam cos do konca. zasluzylam na nagrode, musze sobie wymyslec cos fajnego. buziole lece gonic tramwaj , bede miala wejscie z rozwianym wlosem i hiperwentylacja na biuscie. a jeszcze makijaz, przeciez wiosna!

Udost臋pnij ten post

Poprostu duzo odpowiedzi czy to faktycznie nerwica nas dopadla zawarta jest w tej ksiazce

Udost臋pnij ten post

Nadmierna produkcja adrenaliny bierze si臋 z: przymuszania organizmu do nadmiernej pracy, brak zmian pozycji cia艂a, brak regularnych, zdrowych posi艂k贸w, picie du偶ych ilo艣ci kawy, herbaty, alkoholu, palenie papieros贸w, p艂ytki oddech, przymowanie na siebie zbyt du偶ej ilo艣ci obowi膮zk贸w, brak asertwno艣ci, brak 艣wie偶ego powietrza, 艣wiat艂a, 膰wicze艅. P.S. Nie na temat. Je艣li kto艣 ma ochot臋, mo偶e kupi膰 marcowy numer Wi臋xi, Jest tam fragment pamietnika M. Swie偶awskiej mojego autorstwa.

Udost臋pnij ten post

Tak Lidziu to ta ksi膮偶ka. Neo, witaj. Bardzo Ci wsp贸艂czuj臋. A Olaf to moje ulubione imi臋 - m贸j syn te偶 takie otrzyma. Trzymaj si臋. Dobrze, 偶e pozby艂as si臋 tego drania - wyjdziesz powolutku z tego, a i dzieci poradz膮 sobie. Podobno potrzeba tyle czasu, ile trwa艂o z艂o, by o nim zapomnie膰.

Udost臋pnij ten post

IIYAMA [kwiat馃尰 to dla ciebie jestes dzielna tak trzymaj Pelasiu doszed艂 mail

Udost臋pnij ten post

a ja proponuj臋 艂yk wiedzy , ziarnko objaw贸w i gar艣膰 emocji! Wiedza czyli 艣wiadomo艣膰 ,偶e jest to nerwica , 偶e nie jest gro藕na . Objawy , poniewa偶 ci膮g艂e m贸wienie o objawach nie leczy nerwicy, wr臋cz j膮 pot臋guje. Emocje, umiej臋tno艣膰 ich nazywania! Mo偶e to po膰wiczy膰! ? Nie ,偶e k艂uje mnie serce i pewnie to zawa艂, nie 偶e boli mnie g艂owa i pewnie wylew ale co w danym momencie czuj臋 , co takiego mi si臋 przytrafi艂o? My艣l膮c o objawach nakr臋camy si臋 i objawy si臋 nasilaj膮c , my艣l膮c o emocjach ( bardzo trudne na pocz膮tku) i o ich nazwaniu , ju偶 sam fakt delikatnie usuwa l臋ki. Zero my艣li o objawach, 50 % wiedzy, i tyle samo pozytywnych emocji!

Udost臋pnij ten post

Chodzi艂o mo o numer miesi臋cznika WI臉殴! A te warunki, to wszystkie spe艂niam, wiecie. Nie dziwne, ze mam nerwic臋 i skoki adrenaliny.

Udost臋pnij ten post

Basiu, a ja jak zaczynam si臋 ba膰 i pytam si臋 siebie, co czuj臋, to nie znam odpowiedzi. jeszcze to dla mnie za trudne. Cz臋sto powoduje to u mnie zamartwianie si臋. Lidziu, jeszcze nie wiem.

Udost臋pnij ten post

ale pokopa艂am koniec mojego postu!:-) To tak jest jak sie \"wagaruje w pracy\" teraz poprawnie: My艣l膮c o objawach nakr臋camy si臋 i objawy si臋 nasilaj膮 . My艣l膮c o emocjach ( bardzo trudne na pocz膮tku) i o ich nazwaniu , ju偶 sam fakt my艣lenia w ten spos贸b delikatnie usuwa l臋ki. no.......my艣l臋 ,ze dobrze:-)

Udost臋pnij ten post

Pelasiu, zr贸b sobie taki s艂ownik okre艣lania uczu膰 : z艂o艣膰, mi艂o艣膰 , 偶al, rado艣膰 ............... Nie ga艅 siebie prosz臋 za to ,ze nie potrafisz od razu. Nie musi uda膰 sie za pierwszym razem, drugim czy trzecim ale jak sie systematycznie to robi, w ko艅cu si臋 nam udaje. Wa偶ne aby poznawa膰 swoje prawdziwe emocje , bo za ka偶dym objawem jest emocja tyle tylko ,ze ta prawdziwa jest ukryta:-(

Udost臋pnij ten post

Witam, Kto jest z poznania ? Bo chyba w pi膮tek b臋d臋 kr膮偶y艂 w tej okolicy :) Zgredek

Udost臋pnij ten post

a jak zaczynasz sie ba膰 , staraj si臋 oddycha膰 przepon膮 :wolno , r贸wno spokojnie. Skupiasz si臋 na oddechu , pierwszy g艂臋boki i coraz wolniej , spokojniej. Potem emocje i ich okre艣lanie.

Udost臋pnij ten post

Zgredziu Ja jestem z Warszawy :) Mo偶e tu bys pokr膮偶y艂 ;)

Udost臋pnij ten post

angel s膮 szanse 偶e b臋d臋 w sobot臋 w wawie :D Zgredek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nao
czytam was wciaz piszecie tak madrze rozwaznie tyle w was ciepla milo mi ze znalazlam to forum dziekuje tym ktorzy przeczytali moj post i napisali slowo cieple bardzo pomaga dziekuje i milego dnia*

Udost臋pnij ten post

O matko wr贸ci艂am ze spaceru i zadyszki dosta艂am :( Po艂o偶e si臋 na chwile a potem wyr贸wnam grzywke bo moja fryzjerka troche j膮 skopa艂a :(

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰