zdr贸wko 0 Napisano Luty 13, 2008 w zasadzie jakby si臋 nad tym zastanowi膰 to faktycznie, no ale jak wida膰 niekt贸rym pomaga, jednym spacer, innym sen, jeszcze innym to, . Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
madziarka27 0 Napisano Luty 13, 2008 hej witam wszystkich jak zwykle na szarym koncu dnia. Mam kiepskie , wr臋cz paskudne samopoczucie, totalna klapa, d贸艂, nie wiem jak to jeszcze opisa膰. Tak jakby mojego optymizmu nie by艂o. nie wiem co ze sob膮 zrobi膰 a tu taka d艂uga noc przede mna. 艁zy jak grochy sp艂ywaj膮 po policzku a w dusza boli i nie chce przesta膰. Juz nic mi sie nie chce. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Luty 13, 2008 hej Madziarka, nie martw si臋, mo偶e po艂贸偶 si臋 spa膰? je艣li mozes spa膰 w nocy bo z nerwic膮 to r贸偶nie bywa.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 sara59 Napisano Luty 13, 2008 kochana madziarko nawet nie wiesz jak Ci臋 rozumiem pomy艣l,偶e gdzie艣 na mazurach jest taka osoba, ktora ma to samo trzymaj si臋 pomy艣l o czym艣 co ostatnio sprawi艂o Ci przyjemno艣膰 albo, masz mo偶e ulubione gazety ,ksi膮偶ki aby艣 mog艂a cho膰 na chwil臋 zapomnie膰 o tym co tak Ci臋 m臋czy. Przytulam Ci臋 ciep艂o je艣li tego potrzebujesz. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 13, 2008 Madziarko, 3maj sie kochana... Trzeba myslec pozytywnie. Chcesz moge poplakac z Toba,jestem nad samym morzem.ja stracilam dom, moj synek jest z ojcem az do czerwca a serce wyrywa mi sie do niego a na domiar zlego jeszcze ten durny seks przez net-a, musze wierzyc,ze moj nowy partner mi uwierzy,ze to tylko wirtualny swiat. Nie mam wlasnego domu bo moj byly facet,z ktorym bylam wiele,wiele lat znalazl sobie inna.Ja musialam wyprowadzic sie do rodzicow.Pol zycia za soba i znowu nic? malo tego znalazlam sie w szpitalu z silna depresja,nacpana jestem lekami,spac nie moge. Lepiej CI Madziarko? Ale dzis zmienila mi lekarz psychiatra leki na mniej uzalezniajace a wizyta u psychologa mnie troche wyciszyla i jest oki.A na dodatek zrobilam sobie zajebiste granatowe paznokcie aby sobie poprawic humor! Niech zyje wiosna i walentynki!! Przesylam Wam wszystkim dziewczyny walentynkowe usciski... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Beatea 0 Napisano Luty 14, 2008 madziarko, uzyczam Ci swoich mankietow....poplacz sobie, to pomaga i nie martw sie, bo w zyciu sa gorsze dni i lepsze. Jesli Cie to pocieszy to ja wlasnie tak mam. calej reszcie zycze milego dzionka, trzymajcie sie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Beatea 0 Napisano Luty 14, 2008 kochani, z okazji WALENTYNEK, zycze Wam wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim obyscie sie czuly kochane przez inne osoby. pa Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
madziarka27 0 Napisano Luty 14, 2008 jak zawsze moge liczyc na wsparcie ludzi z forum. Dzi臋kuje kochani ze jeste艣cie.... Pop艂aka艂am sobie troszeczke,pozamawia艂am na necie pare ciuszk贸w na poprawe humorku, wzie艂am afobam ( bior臋 naprawd臋 tylko w skrajnych sytuacjach) i posz艂am spa膰. nawet nie wiem kiedy zasn臋艂am. Wiem co jest przyczyn膮 mojego wczorajszego samopoczucia, a mianowicie 2 dni bez lek贸w. Nie mog艂am is膰 do lekarza bo mia艂am sensacje 偶o艂膮dkowe, wirusa jelitowego a sko艅czy艂 mi sie velafax i tak 2 dni ciagne艂am bez tabletek. zawroty g艂owy i nerrrrrrwowo艣膰 do przesady, ledwo sama ze sob膮 wytrzymywa艂am.Nigdy nie robi艂am 偶adnej przerwy w braniu tego leku a teraz widze czym grozi odstawienie w taki spos贸b. m贸j lekarz powiedzia艂a ze robi sie to stopniowo poprzez zmniejszenie dawki. Wiecej sie juz nie odwaze ....Dzisiaj mykam do lekarzyka i pedem do apteki bo ju偶 czuje sie lepiej. Dzi臋ki Zdr贸wko,Sara59,Mamunieczko,Beatea,naprawde nic mi tak nie pomaga jak Wasze wsparcie w trudnych chwilach, reszty to oczywi艣cie tak偶e dotyczy. Mamunieczko tak mi przykro, napewno t臋sknisz za synkiem a wirtualny sex to te偶 niez艂a pu艂apka i chyba ciezko jest tak 偶y膰 je艣li nikt tego nie rozumie.ale wydaje mi sie ze to w pewnym sensie ucieczka od nerwicy. U nas nerwicowc贸w wiele skupia sie w艂a艣nie na odreagowaniu nerwicy. pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
madziarka27 0 Napisano Luty 14, 2008 Sara59 ja te偶 mam problemy a akceptacj膮 przez meza mojej nerwicy. On sam tego nie rozumie, nie zawsze rozumie chocia偶 jego matka tez jest chora na nerwic臋 i to ju偶 od x lat. czasem wydajemi sie ze jest przy mnie,a czasami tak sie zachowuje jakby celowo chcia艂 mnie wp臋dzic w do艂a i poczucie winy. naprawde niczego tak nie potrzebuj臋 jak jego ciep艂a i poczucia bezpieczenstwa. Mam 28 lat i jestem ponad 4 lata po 艣lubie i boj臋 sie co b臋dzie za kilka lat skoro ju偶 teraz dochodzi do nieporozumie艅. Wsp贸艂czuje, naprawe najgorsze jak cz艂owiek w taki momentach zostaje sam ze sob膮 i conajgorsze z w艂asnymi my艣lami. Odkilku miesiecy zacze艂am pi膰 r贸偶ne zi贸艂ka na nerwice, kupi艂am fachowa zielarska ksi膮偶ke i np dziurawiec, melisa czy takie co艣 jak dierba mate te偶 korzystnie wp艂ywaj膮 na samopoczucie. Zacz臋艂am tez pisa膰 ksi膮偶ke o swojej nerwicy, w formie powie艣ci obyczajowej i to tez pomaga, takie wylanie trosk na papier.Traktuj臋 to jak terapie poniewa偶 zaczynaj膮 mi sie przypomiac r贸偶ne sytuacje kt贸re gdzies tam sie zdarzy艂y a najwidoczniej da艂y pocz膮tek mojej chorobie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
madziarka27 0 Napisano Luty 14, 2008 we wczesniejszym po艣cie mia艂o by膰 yerba mate a nie djerba...hehe Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 dzieki Madziarko za wspolczucie,tesknie za synkiem bardzo i czuje,ze bardzo oddala sie od swej mamy.Ty jestes jeszcze taka mlodziutka madziarko,masz cale zycie przed soba,ja przeszlam juz niejedno,mialam tez meza alkoholika,przed ktorym uciekalam z 2 malych dzieci (gonil za mna z siekiera),mialam partnera wiele lat, ktory mnie nie docenial i czesto psychicznie dolowal,nie moglam sie dowartosciowac,czulam sie gorsza,ale teraz sie uwolnilam od tej psychicznej dominacji,tylko,ze wpadlam z deszczu pod rynne bo ta deprecha i nerwica i te koszmarne leki.Ja od dzis juz musze powoli wycofywac Afobam,bralam 0.25 2 razy po 1 tabl,rano juz nie wzielam.Ciekawe jak wolno mam to robic? Asertin narazie biore tez 2 razy po 1 tabl,kurcze ale jestem zla bo nie wiem czy po tych lekach mozna sobie wypic drineczka? ja lubie tak czasem do knajpki wpasc z moim facetem ateraz to co tylko kawa? dziewczyny,czy Wy mozecie przy swoich lekach wypic cos mocniejszego? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Efka43 0 Napisano Luty 14, 2008 Witam wszystkich Walentynkowo .. Mamunieczko wklejam linka gdzie pisze o odstawianiu http://www.benzo.org.uk/polman/bzcha02.htm nie wiem jak d艂ugo bra艂a艣 afobam ale co kilka dni zmiejsza sie dawk臋 o po艂ow臋 . Mia艂as trudne 偶ycie , ale teraz masz mo偶liwo艣c wyboru i r贸b wszystko by odzyska膰 dziecko i nie dawaj si臋 dalej wykorzystywa膰 ;) Kazda z nas ma w sobie si艂臋 , tylko nie kazda zdaje sobie z tego spraw臋 . A alkoholu raczej przy tych lekach nie powinno si臋 pi膰 , chyba 偶e sporadycznie jedno piwko ;) Madziarko te leki w organizmie d艂ugo si臋 utrzymuj膮 wi臋c tw贸j stan nie by艂 spowodowany brakiem leku ..tylko mo偶e niepokojem 偶e nie masz tego leku i co dalej zrobisz ... Dobrze 偶e si臋 nie poddajesz i szukasz dla siebie pomocy ..bo najlepsz膮 pomoc膮 dla Nas jeste艣my My sami ;) a przy piciu dziurawca uwarzaj na s艂onko bo po tych zi贸艂kach mo偶e by膰 problem po kontakcie s艂onecznym ;) i g艂贸wka do g贸ry ...Co nas nie zabije ..to na pewno wzmocni ! Mi艂ego dzionka Wszystkim ... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Scenariusze powolnego Napisano Luty 14, 2008 Scenariusze powolnego odstawiania benzodiazepin Gdy zak艂ada艂am swoj膮 klinik臋 odwyku benzodiazepinowego w roku 1982, nikt nie mia艂 wiele do艣wiadczenia w tej kwestii. Jednak – jak wspomina Rozdzia艂 I – istnia艂o silne zapotrzebowanie ze strony samych pacjent贸w na pomoc i porad臋 w odwyku. Tak wi臋c, wsp贸lnie rozpocz臋li艣my wydeptywanie 艣cie偶ek. Na pocz膮tku, dzia艂ali艣my na zasadzie pr贸b i b艂臋d贸w; niemniej na przestrzeni lat wypracowane zosta艂y generalne zasady odwyku, kt贸re dzia艂aj膮 w wi臋kszo艣ci przypadk贸w indywidualnych. Zasady te – zbudowane na do艣wiadczeniu 300 pacjent贸w, kt贸rzy przeszli odwyk do roku 1994, zosta艂y potwierdzone na przestrzeni kolejnych lat na setkach kolejnych os贸b uzale偶nionych od benzodiazepin. Szybko okaza艂 si臋 jasne, 偶e do艣wiadczenia z odwykiem s膮 dla ka偶dej osoby inne i unikalne. Cho膰 istnieje wiele wsp贸lnych cech, ka偶da jednostka sw贸j w艂asny obraz objaw贸w odstawiennych. R贸偶ni膮 si臋 rodzajem, nasileniem, zmienno艣ci膮 w czasie, d艂ugotrwa艂o艣ci膮 itd. Takie zr贸偶nicowanie nie jest niespodziank膮, jako 偶e przebieg odwyku zale偶y od wielu czynnik贸w: dawka, rodzaj, si艂a dzia艂ania, d艂ugotrwa艂o艣膰 za偶ywania konkretnej benzodiazepiny; pow贸d, dla kt贸rego zosta艂a po raz pierwszy przepisana; cechy osobowo艣ciowe pacjenta; jego styl 偶ycia, stresy 偶ycia codziennego i do艣wiadczenia z ewentualnym wcze艣niejszym odwykiem; szybko艣膰 odstawiania oraz jako艣膰 wsparcia otrzymywanego podczas i po odwyku. Z tego powodu, poni偶sze rady odno艣nie odstawiania stanowi膮 tylko og贸lny przewodnik; ka偶dy konkretny pacjent musi poszukiwa膰 swojej w艂asnej drogi. Niemniej, jest on kompilacj膮 do艣wiadcze艅 udanego odwyku du偶ej liczby os贸b w wieku 18-80 lat, r贸偶ni膮cych si臋 warunkami domowymi, zawodem, histori膮 za偶ywania lek贸w i szybko艣ci膮 odstawiania benzodiazepin. Odsetek przypadk贸w, zako艅czonych powodzeniem, by艂 wysoki (ponad 90%), a ci kt贸rym uda艂o si臋 przesta膰 za偶ywa膰 benzodiazepiny – nawet po 20-letnim okresie uzale偶nienia – poczuli si臋 lepiej zar贸wno fizycznie, jak i psychicznie. DLACZEGO NALE呕Y ODSTAWI膯 BENZODIAZEPINY? Jak opisano w Rozdziale I, d艂ugotrwa艂e za偶ywanie benzodiazepin mo偶e powodowa膰 wiele niepo偶膮danych efektach, jak os艂abienie pami臋ci i zdolno艣ci poznawczych, niestabilno艣膰 emocjonaln膮, zwi臋kszony l臋k i niepok贸j, depresj臋, r贸偶ne symptomy fizyczne i uzale偶nienie. Objawy takie mog膮 powodowa膰 wszystkie benzodiazepiny, czy to za偶ywane jako tabletki nasenne, czy te偶 艣rodki przeciwl臋kowe. Spo艂eczne i ekonomiczne konsekwencje chronicznego za偶ywania tych lek贸w podsumowane s膮 w Tabeli 3 (Rozdzia艂 I). Co wi臋cej, wyniki bada艅 wskazuj膮 偶e benzodiazepiny przestaj膮 by膰 efektywne ju偶 po kilku tygodniach za偶ywania. Trac膮 wi臋ksz膮 cz臋艣膰 swojej u偶yteczno艣ci z powodu rozwoju tolerancji. W miar臋 tego rozwoju, pojawiaj膮 si臋 „symptomy odwykowe”, pomimo, 偶e chory kontynuuje za偶ywanie benzodiazepin. Tak wi臋c, dolegliwo艣ci na jakie cierpi膮 za偶ywaj膮cy te leki, stanowi膮 mieszank臋 efekt贸w niepo偶膮danych i objaw贸w odstawiennych. The Committee on Safety of Medicines oraz Royal College of Psychiatrists w Wielkiej Brytanii stwierdzi艂y w r贸偶nych publikacjach (1988-1992), 偶e benzodiazepiny nie nadaj膮 si膮 do d艂ugotrwa艂ego u偶ytku i powinny by膰 przepisywane na okres co najwy偶ej 2-4 tygodni. Co wi臋cej – do艣wiadczenie kliniczne pokazuje, 偶e wi臋kszo艣膰 d艂ugotrwale za偶ywaj膮cych te leki zaczyna czu膰 si臋 lepiej po odwyku. Wiele os贸b stwierdza, 偶e dopiero po zaprzestaniu za偶ywania benzodiazepin zda艂y sobie spraw臋, 偶e ich og贸lna forma by艂a poni偶ej ich mo偶liwo艣ci przez ca艂y okres ich za偶ywania. To by艂o jakby zdj臋ta zosta艂a jaka艣 zas艂ona: powoli, czasem nagle, kolory sta艂y si臋 偶ywsze, trawa bardziej zielona, umys艂 ja艣niejszy, obawy i l臋ki znikn臋艂y, nastr贸j si臋 poprawi艂, i powr贸ci艂a fizyczna sprawno艣膰. Tak wi臋c istnieje wystarczaj膮co wiele powod贸w, aby d艂ugotrwale za偶ywaj膮cy benzodiazepiny spr贸bowali zerwa膰 ze swoim na艂ogiem. Wielu z nich boi si臋 odwyku, ale opinia o nim, 偶e jest „drog膮 przez piek艂o”, jest by膰 mo偶e nieco przesadzona. Stosuj膮 odpowiednio powolne i dostosowane do indywidualnych warunk贸w zmniejszanie dawki (om贸wione w dalszej cz臋艣ci), odwyk mo偶e okaza膰 si臋 mo偶liwym do zniesienia, zw艂aszcza, je偶eli pacjent rozumie natur臋 pojawiaj膮cych si臋 symptom贸w odstawiennych. Wiele z nich wynika po prostu z l臋ku przed nimi. Osoby, kt贸re maj膮 najgorsze do艣wiadczenia z odwykiem, przeprowadzali go zwykle zbyt szybko (cz臋sto wed艂ug wskaz贸wek swoich lekarzy!), i bez dostatecznego wyja艣nienia symptom贸w odstawiennych. Na przeciwnym biegunie s膮 ludzie, kt贸rzy mog膮 przerwa膰 za偶ywanie benzodiazepin bez prze偶ywania 偶adnych powa偶niejszych objaw贸w, cho膰 stanowi膮 oni zdecydowana mniejszo艣膰. PRZED ROZPOCZ臉CIEM ODWYKU Gdy podj膮艂e艣 ju偶 decyzj臋 o odstawieniu benzodiazepin, nale偶y podj膮膰 najpierw kilka podstawowych krok贸w. (1) Skonsultuj si臋 z lekarzem i farmaceut膮. Tw贸j lekarz mo偶e mie膰 w艂asne zdanie nt. zasadno艣ci odwyku. W niewielkiej liczbie przypadk贸w nie doradza si臋 zaprzestania za偶ywania benzodiazepin. Niekt贸rzy lekarze, szczeg贸lnie w USA, uwa偶aj膮 偶e d艂ugotrwa艂e za偶ywanie jest wskazane w niekt贸rych stanach l臋kowych, objawach paniki i fobii, a tak偶e w pewnych stanach psychiatrycznych. Jednak opinie medyczne r贸偶ni膮 si臋 mi臋dzy sob膮, i nawet je偶eli ca艂kowite odstawienie benzodiazepin nie jest po偶膮dane, zawsze korzystne b臋dzie przynajmniej zredukowanie ich dawki, albo wdro偶y膰 okresy wolnego od nich 偶ycia w trze藕wo艣ci. Wsp贸艂praca twojego lekarza jest niezb臋dna, bo to on b臋dzie w ko艅cu wypisywa艂 recepty. Wielu lekarzy nie czuje si臋 pewnie w kierowaniu odwykiem; w takim wypadku zapewnij lekarza, 偶e sam b臋dziesz kierowa艂 przebiegiem programu redukowania dawki, cho膰 oczywi艣cie docenisz jego konsultacj臋 od czasu do czasu. [Od t艂umacza: W warunkach polskich, gdzie lekarze nie maj膮 poj臋cia o prawdziwej naturze benzodiazepin, nie wspominaj膮c ju偶 o odwyku od nich, jest to szczeg贸lnie prawdziwe]. Dobrym pomys艂em jest sporz膮dzenie scenariusza redukcji leku dla pocz膮tkowych jej etap贸w (patrz ni偶ej) i wr臋czenie go lekarzowi. Nale偶y wspomnie膰 potrzeb臋 elastyczno艣ci; szybko艣膰 redukcji dawki mo偶e by膰 zmieniana w miar臋 potrzeb. Mo偶e nawet zaistnie膰 okoliczno艣膰, nakazuj膮ca na pewnym etapie zaprzestania redukcji na jaki艣 czas. Scenariusz odstawiania b臋dzie wtedy podj臋ty w odpowiednim momencie (wszystkie te okoliczno艣ci s膮 wyja艣nione dalej w niniejszym Rozdziale). Wreszcie, tw贸j lekarz by膰 mo偶e doceni wr臋czenie mu literatury na temat odwyku benzodiazepinowego, np. artyku艂y wspomniane w sekcji Pi艣miennictwo na ko艅cu Rozdzia艂贸w I i III oraz niniejszego Rozdzia艂u. (2) Zapewnij sobie odpowiednie wsparcie psychologiczne. Mo偶e to by膰 pomoc ma艂偶onka, partnera, rodziny czy bliskiego przyjaciela. Wyrozumia艂y lekarz r贸wnie偶 mo偶e dawa膰 potrzebne wsparcie, opr贸cz fachowej porady. W idealnym przypadku, tw贸j pomocnik powinien wiedzie膰 sporo na temat specyfiki odwyku benzodiazepinowego, albo przynajmniej gt贸w jest czyta膰 i uczy膰 si臋 o nim. Nie musi to by膰 kto艣, kto sam przeszed艂 taki odwyk – czasem takie osoby, zw艂aszcza te ze z艂ymi do艣wiadczeniami, sk艂onne s膮 przera偶a膰 innych! Cz臋sto przydatna jest pomoc wykwalifikowanego terapeuty – specjalnie w nauczaniu technik relaksacyjnych itp. (techniki relaksacyjne s膮 opisane w Rozdziale III). Zamiast drogiego terapeuty (albo opr贸cz takiego), potrzebujesz kogo艣 godnego zaufania, kto b臋dzie ci臋 wspiera艂 cz臋sto i regularnie na d艂ug膮 met臋 – zar贸wno w czasie odwyku, jak i par臋 miesi臋cy po jego zako艅czeniu. (3) Przybierz w艂a艣ciwy stan umys艂u. · B膮d藕 pewny siebie – uda ci si臋. W przypadku w膮tpliwo艣ci, wynik艂ych z nasilenia objaw贸w, zmniejsz pr臋dko艣膰 odstawiania albo nawet zaprzesta艅 redukcji dawki na jaki艣 czas. Nigdy nie pr贸buj nag艂ego odstawiania! · B膮d藕 cierpliwy. Nie ma potrzeby przy艣pieszania odwyku. Tw贸j organizm potrzebuje czasu na powr贸t do normalno艣ci po wieloletnim za偶ywaniu benzodiazepin. Wielu osobom potrzeba roku i wi臋cej na zako艅czenie odwyku. Tak wi臋c nie 艣piesz si臋, a nade wszystko – raz jeszcze – nie pr贸buj natychmiastowego odstawienia! · Wybierz swoj膮 w艂asn膮 drog臋 – nie oczekuj natychmiastowych wynik贸w. Mo偶e okaza膰 si臋 niezb臋dnym pobyt w szpitalu czy o艣rodku detoksyfikacyjnym. Co prawda stosuj膮 one bardzo szybkie odstawianie, ale za to oferuj膮 opiek臋 medyczn膮 i wsparcie psychologiczne. Mog膮 by膰 po偶yteczne dla niewielkiej cz臋艣ci os贸b ze szczeg贸lnie trudnymi problemami psychologicznymi. Zabieraj膮 jednak pacjentom kontrol臋 nad odwykiem, czego skutkiem s膮 cz臋sto problemy po powrocie do warunk贸w domowych. Z drugiej strony, powolne odstawianie benzodiazepin we w艂asnym 艣rodowisku daje czas na fizyczne i psychiczne przygotowanie, pozwala kontynuowa膰 w miar臋 normalne 偶ycie osobiste, i uczenie si臋 nowych sposob贸w 偶ycia wolnego od benzodiazepin. ODWYK (1) Zmniejszanie dawki. Nie ma absolutnie 偶adnych w膮tpliwo艣ci, 偶e odstawiaj膮c benzodiazepiny po ich d艂ugotrwa艂ym za偶ywaniu, nale偶y stosowa膰 bardzo powoln膮 redukcj臋 dawki. Nag艂e odstawienie szczeg贸lnie wysokiej dawki mo偶e wywo艂a膰 drastyczne symptomy (konwulsje, stany psychotyczne, ostre stany l臋kowe, a nawet 艣mier膰). Mo偶e tak偶e zwi臋kszy膰 ryzyko pojawienia si臋 zespo艂u objaw贸w przewlek艂ych (patrz Rozdzia艂 III). Powolny odwyk oznacza stopniowe zmniejszanie dawki, zwykle na przestrzeni kilku miesi臋cy do ponad roku. Celem jest osi膮gni臋cie 艂agodnego, sta艂ego i powolnego spadku st臋偶enia benzodiazepiny we krwi. Jak wyja艣niono w Rozdziale I, d艂ugo za偶ywane benzodiazepiny przejmuj膮 wielu naturalnych mechanizm贸w uspokajaj膮cych organizmu, koordynowanych przez neuroprzeka藕nik GABA. W rezultacie, liczba receptor贸w GABA w m贸zgu maleje i jego aktywno艣膰 maleje. Nag艂e odstawienie benzodiazepin pozostawia m贸zg w stanie niewystarczaj膮cej aktywno艣ci GABA, co skutkuje nadmiern膮 dra偶liwo艣ci膮 systemu nerwowego. Jest ona g艂贸wnym powodem pojawiania si臋 symptom贸w odstawiennych, om贸wionych szczeg贸艂owo w nast臋pnym Rozdziale. Z drugiej strony, wystarczaj膮co powolne i sta艂e opuszczanie organizmu przez benzodiazepiny pozwala naturalnym mechanizmom organizmu odzyska膰 kontrol臋 nad funkcjami, przyt艂umionymi przez ich obecno艣膰. Istniej膮 naukowe dowody, 偶e powr贸t tych naturalnych funkcji wymaga d艂ugiego czasu. Powr贸t do zdrowia po d艂ugotrwa艂ym za偶ywaniu benzodiazepin przypomina wi臋c regeneracj臋 si艂 organizmu po ci臋偶kiej operacji. Dok艂adna pr臋dko艣膰 redukcji dawki jest kwesti膮 indywidualn膮. Zale偶y ona od stosowanego typu benzodiazepiny i jej dawki, d艂ugotrwa艂o艣ci za偶ywania, osobowo艣ci i stylu 偶ycia pacjenta, jego poprzednich do艣wiadcze艅 i specyficznych s艂abych stron osobowo艣ci i organizmu, oraz (by膰 mo偶e uwarunkowanej genetycznie) zdolno艣ci odbudowy naturalnych mechanizm贸w organizmu. Zwykle najlepszym s臋dzi膮 jest sam pacjent; sam wi臋c musisz ustali膰 i realizowa膰 post臋p odwyku. Czasem musisz oprze膰 si臋 naciskom z zewn膮trz (lekarze, kliniki) na przy艣pieszenie pr臋dko艣ci odstawiania. Klasyczny, 6-艣cio tygodniowy cykl odwyku, przyj臋ty przez wiele klinik odwykowych, jest o wiele za szybki dla d艂ugotrwale uzale偶nionych od benzodiazepin. Rzeczywi艣cie przyj臋ta szybko艣膰 odstawiania, o ile tylko nie jest za du偶a, nie odgrywa istotnego znaczenia. To, czy odwyk trwa 6, 12 czy 18 miesi臋cy nie odgrywa wi臋kszej roli, gdy za偶ywa艂o si臋 benzodiazepiny np. 20 lat. Czasem mo偶na si臋 spotka膰 z twierdzeniem, 偶e bardzo powolne odstawianie „jedynie przed艂u偶a agoni臋”, i 偶e najlepiej mie膰 to za sob膮 tak szybko, jak to mo偶liwe. Jednak do艣wiadczenie wielu pacjent贸w podpowiada, 偶e powolny odwyk jest o wiele lepszy, specjalnie, gdy sam pacjent ustala jego tempo. Osoby, kt贸re za偶ywa艂y niewielkie dawki benzodiazepin przez kr贸tki czas, s膮 zwykle w stanie odstawi膰 je ca艂kiem szybko. Ci, kt贸rzy d艂ugo za偶ywali silne leki jak Clonazepam, b臋d膮 potrzebowali znacznie wi臋cej czasu. Przyk艂ady scenariuszy powolnego odstawiania podane s膮 w drugiej cz臋艣ci tego Rozdzia艂u. Jako przyk艂ad, osoba za偶ywaj膮ca 40 mg diazepamu dziennie (albo ekwiwalent), mo偶e zredukowa膰 t臋 dawk臋 o 2mg na 1-2 tygodni, a偶 do osi膮gni臋cia dawki 20 mg dziennie. Ten etap trwa膰 mo偶e zatem 10-20 tygodni. Od dawki 20 mg dziennie, preferowana jest ju偶 wolniejsza redukcja – o 1mg na przestrzeni 1-2 tygodni, co zabierze kolejnych 20-40 tygodni. Tak wi臋c, ca艂kowity czas odstawiania mo偶e trwa膰 30-60 tygodni. W odwyku niezmiernie wa偶n膮 jest zasada: nigdy si臋 nie cofa膰. Je偶eli jest ci wyj膮tkowo trudno, mo偶esz przed艂u偶y膰 aktualny etap nawet o kilka tygodni; nigdy jednak nie zwi臋kszaj dawki! Niekt贸rzy lekarze radz膮 za偶ywanie „tabletki bezpiecze艅stwa” (nie przewidzianej przez przyj臋ty scenariusz), gdy znajdujesz si臋 w bardzo trudnej sytuacji; nie jest to jednak dobry pomys艂, bo zak艂贸ca 艂agodne i sta艂e opadanie st臋偶enia benzodiazepiny w organizmie. (2) Przej艣cie na benzodiazepin臋 o d艂ugim czasie dzia艂ania. W przypadku kr贸tko dzia艂aj膮cych benzodiazepin, jak alprazolam (Xanax) i lorazepam (Ativan) (Tabela 1, Rozdzia艂 I), nie jest mo偶liwe utrzymanie sta艂ej koncentracji leku we krwi i innych tkankach cia艂a. Leki te eliminowane s膮 stosunkowo szybko, czego rezultatem jest fluktuacja st臋偶enia pomi臋dzy kolejnymi dawkami. Niezb臋dnym jest za偶ywanie kilku tabletek w ci膮gu ca艂ego dnia, a wielu chorych prze偶ywa „mini odwyk” przed za偶yciem kolejnej dawki. Dlatego radzimy osobom, staraj膮cym si臋 odstawi膰 takie mocne benzodiazepiny o kr贸tkim dzia艂aniu, aby wcze艣niej przestawi艂y si臋 na d艂ugo dzia艂aj膮ce benzodiazepiny jak diazepam. Diazepam (Valium) jest jedn膮 z najwolniej eliminowanych benzodiazepin. Jego czas p贸艂trwania si臋ga 200 godzin, co oznacza, 偶e st臋偶enie we krwi ka偶dej dawki obni偶a si臋 o po艂ow臋 dopiero po 8.3 dnia. Tak wolny i 艂agodny spadek st臋偶enia leku we krwi pozwala organizmowi dostosowywa膰 si臋 do malej膮cej koncentracji. Proces przestawiania si臋 na diazepam musi by膰 stopniowy. Kilka czynnik贸w musi by膰 brane pod uwag臋. Jednym z nich s膮 r贸偶nice si艂y dzia艂ania poszczeg贸lnych benzodiazepin. Wiele os贸b niepotrzebnie prze偶y艂o silne objawy odstawienne po zmianie na s艂absz膮 benzodiazepin臋 w niewystarczaj膮cej dawce, cz臋sto na polecenie lekarza nie znaj膮cego dostatecznie zagadnienia. R贸wnowa偶ne dawki benzodiazepin podaje Tabela 1 (Rozdzia艂 I). Drugim czynnikiem, o kt贸rym nale偶y pami臋ta膰, jest fakt, 偶e r贸偶ne benzodiazepiny maj膮 nieco r贸偶ny profil dzia艂ania. Na przyk艂ad, lorazepam (Ativan) ma s艂absze dzia艂anie nasenne, ni偶 diazepam. Je偶eli wi臋c kto艣 na dawce 2mg lorazepamu trzy razy dziennie przejdzie bezpo艣rednio na 60mg diazepamu (dawka r贸wnowa偶na pod k膮tem dzia艂ania przeciwl臋kowego), b臋dzie czu艂 nadmiern膮 senno艣膰; natomiast, gdy zmniejszy on dawk臋 diazepamu, dozna symptom贸w odstawiennych. Takich trudno艣ci mo偶na unikn膮膰 poprzez stosowanie stopniowego zast臋powania, tzn. jednej dawki dziennej (albo nawet cz臋艣ci takiej dawki) na pocz膮tku, nast臋pnie kolejnej dawki itd. Pomocnym jest rozpocz臋cie substytucji diazepamem od dawki wieczornej. Na przyk艂ad, je偶eli dawk膮 t膮 by艂o 2mg lorazepamu, mo偶na j膮 zast膮pi膰 przez 1mg lorazepamu plus 8mg diazepamu. Pe艂n膮 substytucj膮 pozosta艂ego 1 mg lorazepamu by艂oby 16mg diazepamu. Jednak, pacjent mo偶e ju偶 dobrze zasypia膰 na tej kombinacji, a jednocze艣nie dokona膰 pierwszej redukcji dawki benzodiazepin – pierwszego kroku w odwyku (przyk艂ady stopniowej substytucji podane s膮 w scenariuszach na ko艅cu tego Rozdzia艂u). Trzecim wa偶nym czynnikiem jest dost臋pno艣膰 r贸偶norodnych dawek benzodiazepin w aptekach. Podczas odwyku, potrzebny jest d艂ugo dzia艂aj膮cy lek w tabletkach o r贸偶norodnej masie, albo mo偶liwych do podzielenia na mniejsze dawki. Diazepam (Valium) jest jedynym lekiem, spe艂niaj膮cym te wymagania. [od t艂umacza: UWAGA: w Polsce, jedyn膮 dost臋pn膮 form膮 diazepamu jest Relanium; cho膰 dost臋pne jest w ma艂ej mocy tabletkach 5mg oraz 2mg, nie s膮 one niestety 艂atwo podzielne]. Niekt贸rzy lekarze w USA przestawiaj膮 pacjent贸w na Clonazepam, uwa偶aj膮c, 偶e b臋dzie 艂atwiej go odstawi膰 ni偶 np. alprazolam (Xanax) czy lorazepam (Ativan), poniewa偶 nieco wolniej jest eliminowany. Jednak Clonazepam nie nadaje si臋 do tego celu. Jest to niezwykle silna benzodiazepina, eliminowana znacznie szybciej, ni偶 diazepam (patrz Tabela 1, Rozdzia艂 I), a najmniejsza dost臋pna dawka [w Polsce – dodatek t艂umacza] to 0.5mg (r贸wnowa偶ne 10mg diazepamu). Jest praktycznie niemo偶liwe osi膮gni臋cie po偶膮danego, sta艂ego i powolnego spadku st臋偶enia tego leku w organizmie. Istniej膮 te偶 dowody, 偶e Clonazepam jest szczeg贸lnie z艂o艣liw膮 benzodiazepin膮, od kt贸rej odwyk jest niezmiernie trudny. Dla wielu os贸b ju偶 samo przej艣cie z Clonazepamu na diazepam nastr臋cza wiele problem贸w. (3) Wyb贸r i przestrzeganie scenariusza odstawiania. Niekt贸re, typowe scenariusze podane s膮 dalej. Wi臋kszo艣膰 z nich to schematy odwyku, w rzeczywisto艣ci u偶yte i sprawdzone u pacjent贸w, kt贸rych odwyk si臋 powi贸d艂. Niemniej, ka偶dy z nich mo偶e i powinien by膰 dostosowany do indywidualnych potrzeb; poni偶ej podajemy najwa偶niejsze fakty do rozwa偶enia przy konstruowaniu indywidualnego scenariusza odwyku. 1. Zaprojektuj sw贸j scenariusz odstawiania wok贸艂 twoich w艂asnych symptom贸w. Na przyk艂ad, je偶eli g艂贸wnym problemem jest zasypianie, za偶ywaj wi臋kszo艣膰 dziennej dawki wieczorem; je偶eli wychodzenie rano z domu jest problemem, przeznacz wi臋ksz膮 dawk臋 do za偶ycia rano (ale nie zbyt wiele, aby艣 nie czu艂 si臋 senny – zw艂aszcza za kierownic膮!). 2. Przechodz膮c na diazepam, zast臋puj pojedyncz膮 dawk臋, zaczynaj膮c od wieczornej; nast臋pnie przejd藕 do kolejnych dawek dziennych jednej po drugiej, w odst臋pach 1-2 tygodni. Je偶eli nie zaczynasz od wyj膮tkowo du偶ej dawki, nie ma potrzeby jej redukcji na tym etapie; staraj si臋 raczej przej艣膰 na dawk臋 r贸wnowa偶n膮 diazepamu. Po osi膮gni臋ciu tego celu, mo偶esz przyst膮pi膰 do powolnej redukcji diazepamu. Je偶eli jednak wychodzisz z du偶ej dawki, np. 6mg alprazolamu (r贸wnowa偶nego 120mg diazepamu), mo偶esz podj膮膰 pr贸b臋 redukcji ju偶 na pierwszym etapie substytucji diazepamem, i zast膮pi膰 tylko cz臋艣膰 dawki za jednym razem (patrz Scenariusz 1). Celem jest znalezienie dawki diazepamu, pozwalaj膮cej unikn膮膰 symptom贸w odstawiennych ale nie dzia艂aj膮cej nadmiernie usypiaj膮co. 3. Diazepam jest bardzo powoli eliminowany i wymaga najwy偶ej dw贸ch dawek dziennych dla osi膮gni臋cia 艂agodnych zmian koncentracji we krwi. Je偶eli za偶ywasz benzodiazepin臋 3 albo 4 razy dziennie, musisz odpowiednio zmieni膰 czas dawkowania. Im rzadziej za偶ywasz tabletki, tym mniej twoje 偶ycie obraca si臋 wok贸艂 tego – taka zmiana ma wi臋c r贸wnie偶 pozytywny aspekt psychologiczny. 4. Im wi臋ksza dawka benzodiazepin, od kt贸rej zaczynasz odwyk, tym wi臋ksza jest zalecana jej redukcja. Nale偶y d膮偶y膰 do redukcji o 1/10 na ka偶dy etap. Na przyk艂ad, je偶eli za偶ywasz r贸wnowarto艣膰 40mg diazepamu, mo偶esz na pocz膮tek zredukowa膰 dawk臋 o 2-4mg na tydzie艅 lub dwa. Po zej艣ciu do 20mg, redukcja musi by膰 mniejsza - 1-2mg na tydzie艅 lub dwa. Gdy ju偶 jeste艣 na etapie 10mg dziennie, zmniejszanie o 1mg b臋dzie zapewne najlepsze. Od poziomu 5mg diazepamu dziennie, wi臋kszo艣膰 pacjent贸w najlepiej znosi redukcj臋 o 0.5mg co tydzie艅 lub dwa. 5. Nie ma potrzeby zakre艣lania scenariusza odstawiania od razu do ko艅ca. Zwykle m膮drzej jest zaplanowa膰 pierwsze kilka jego tygodni, a nast臋pnie przed艂u偶a膰 go w zale偶no艣ci od twojej reakcji. Przygotuj siebie i swojego lekarza na taka elastyczno艣膰. 6. Na tyle, na ile to mo偶liwe, nigdy si臋 nie cofaj. Mo偶esz zatrzyma膰 si臋 na pewnym etapie, np. z powodu kryzysu rodzinnego, ale nigdy nie wracaj do wi臋kszych dawek benzodiazepiny. 7. Unikaj za偶ywania dodatkowych dawek poza schematem odstawiania. Naucz si臋 samemu opanowywa膰 stres. Da ci to tak niezb臋dne dla osi膮gni臋cia sukcesu przekonanie, 偶e mo偶esz 偶y膰 bez benzodiazepin (patrz Rozdzia艂 III, Objawy odstawienne). 8. Unikaj rekompensowania benzodiazepin poprzez zwi臋kszanie spo偶ycia alkoholu czy innych substancji. Czasem lekarz mo偶e zasugerowa膰 inne lekarstwa na szczeg贸lne symptomy odwykowe (patrz Rozdzia艂 III), ale nie stosuj tabletek nasennych jak zolpidem (Ambien), zopiclone (Zimovane, Imovane) or zaleplon (Sonata), jako 偶e ich mechanizm dzia艂ania jest zbli偶ony do benzodiazepin. 9. Odstawienie ostatniej tabletki cz臋sto jest uwa偶ane za szczeg贸lnie trudne. Jest tak, poniewa偶 偶ywisz obawy, jak dasz sobie rad臋 bez nawet najmniejszej porcji benzodiazepiny. W rzeczywisto艣ci, etap ten jest zaskakuj膮co 艂atwy. Ludzie, kt贸rym uda艂o si臋 go osi膮gn膮膰, s膮 zadowoleni z nowego poczucia wolno艣ci, jak膮 osi膮gn臋li. Obiektywnie rzecz bior膮c, 1mg czy 0.5mg diazepamu dziennie, za偶ywane na ko艅cu procesu odstawiania, nie ma dla organizmu wi臋kszego znaczenia, poza psychologicznym poczuciem uzale偶nienia. Nie ulegnij pokusie bezsensownego wyd艂u偶ania tego stanu. Podejmij odwa偶ny krok po艂o偶enia kresu uzale偶nieniu na tym etapie; pe艂ne wyzdrowienie z uzale偶nienia nie mo偶e si臋 rozpocz膮膰, je偶eli wci膮偶 dostarczasz organizmowi nawet najmniejsze dawki benzodiazepiny! Niekt贸rzy lubi膮 nosi膰 przy sobie kilka tabletek „na wszelki wypadek”, staraj si臋 nigdy ich nie u偶y膰. 10. Nie poddaj si臋 obsesji swojego scenariusza odwyku. Niech si臋 on stanie po prostu cz臋艣ci膮 twojego normalnego 偶ycia na kilka czy kilkana艣cie miesi臋cy. 11. Je偶eli – z jakiegokolwiek powodu – nie uda艂 ci si臋 odwyk od benzodiazepin, zawsze mo偶esz spr贸bowa膰 od nowa. M贸wi si臋, 偶e palaczom udaje si臋 dopiero po 7 czy 8 pr贸bach. Wi臋kszo艣ci d艂ugoletnim u偶ytkownikom benzodiazepin udaje si臋 pierwsza pr贸ba, a ci, kt贸rzy musz膮 pr贸bowa膰 po raz drugi, zwykle pr贸bowali za szybko pierwszym razem. (4) Odwyk u os贸b starszych. Ludzie starsi mog膮 odstawi膰 benzodiazepiny z r贸wnym powodzeniem, co osoby w sile wieku. Ostatnie pr贸by na populacji 273 os贸b w starszym wieku, za偶ywaj膮cych benzodiazepiny 艣rednio przez 15 lat, wykaza艂y polepszenie jako艣ci snu, popraw臋 stanu fizycznego i psychicznego i zmniejszenie liczby wizyt u lekarza po zaprzestaniu za偶ywania benzodiazepin. Te wnioski zosta艂y potwierdzone tak偶e w innych badaniach. Istniej膮 szczeg贸lne powody, dla kt贸rych pacjenci tacy powinni walczy膰 o odstawianie benzodiazepin. S膮 oni bowiem – z racji wieku – bardziej zagro偶eni upadkami, z艂amaniami ko艣ci, stanami spl膮tania, zaburzeniami pami臋ci i innymi problemami psychiatrycznymi (patrz Rozdzia艂 1). Metody przeprowadzania odwyku u ludzi starszych nie r贸偶ni膮 si臋 od tych og贸lnie stosowanych. Re偶im powolnej redukcji dawki, w moim do艣wiadczeniu, jest dobrze tolerowany nawet przez osiemdziesi臋ciolatk贸w, kt贸rzy za偶ywali benzodiazepiny ponad 20 lat. (5) Odstawianie antydepresant贸w. Wielu osobom, za偶ywaj膮cym d艂ugotrwale benzodiazepiny, zapisuje si臋 r贸wnie偶 leki przeciwdepresyjne; depresja rozwija si臋 u nich albo podczas chronicznego za偶ywania benzodiazepin, albo w czasie odwyku od nich. Antydepresanty r贸wnie偶 powinny by膰 odstawiane powoli, poniewa偶 te偶 mog膮 wywo艂a膰 objawy odstawienne. Je偶eli nale偶ysz do tych os贸b, najlepiej zacz膮膰 odstawianie antydepresantu dopiero po zako艅czeniu odwyku benzodiazepinowego. Lista 艣rodk贸w przeciwdepresyjnych i porady na temat ich odstawiania podane s膮 w Scenariuszu 13 tego Rozdzia艂u. Niekt贸re symptomy odstawienne antydepresant贸w zawiera Rozdzia艂 III (Tabela 2). Powy偶sze wytyczne przeznaczone s膮 dla os贸b, kt贸re planuj膮 samodzielnie kierowa膰 swoim odwykiem. Ci, kt贸rzy maj膮 wsparcie znaj膮cego t臋 problematyk臋 lekarza lub innego doradcy mog膮 dzieli膰 z nim ci臋偶ar zaprojektowania i przestrzegania jego przebiegu. PI艢MIENNICTWO · Ashton, H. (1994) The treatment of benzodiazepine dependence. Addiction 89;1535-1541. · Trickett, S. (1998) Coming off Tranquillisers, Sleeping Pills and Antidepressants. Thorsons, London. SCHEMATY POWOLNEGO ODSTAWIANIA W dalszej cz臋艣ci Rozdzia艂u przedstawiono r贸偶norodne przyk艂ady schemat贸w odwyku benzodiazepinowego. Dobrze spe艂nia艂y swoj膮 rol臋 u wielu faktycznych pacjent贸w, ale mo偶esz modyfikowa膰 je i dostosowywa膰 do w艂asnych potrzeb. Stosuj膮 dane z Tabeli 1, Rozdzia艂 I, zestawiaj膮cej r贸wnowa偶ne dawki r贸偶nych benzodiazepin w zale偶no艣ci od ich si艂y, umo偶liwia skonstruowanie w艂asnego scenariusza odwyku od benzodiazepin nie uj臋tych w艣r贸d przyk艂adowych scenariuszy. Wed艂ug mojego do艣wiadczenia, jedynym wyj膮tkiem od generalnej zasady powolnej redukcji dawki jest triazolam (Halcion). Ta benzodiazepina jest eliminowana tak szybko (okres p贸艂trwania 2 godziny), 偶e jest si臋 na odwyku praktycznie codziennie, po za偶yciu poprzedniej dawki poprzedniego wieczora. Z tego powodu, triazolam mo偶e by膰 odstawiony natychmiast, bez zast臋powania go d艂ugo dzia艂aj膮c膮 benzodiazepin膮. W przypadku wyst膮pienia objaw贸w odstawiennych, mo偶na podj膮膰 kuracj臋 diazepamem, zaczynaj膮c od dawki 10mg, i zmniejszaj膮c j膮 wg Scenariusza 2. To samo odnosi si臋 do lek贸w nie b臋d膮cych benzodiazepinami, jak zolpidem czy zaleplon. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
zdr贸wko 0 Napisano Luty 14, 2008 dzi艣 samopoczucie mam dobre opr贸cz mojego \"odlotu\" 艣wiadomo艣ci. poczu艂am ze to nadchodzi i wysz艂am z pokoju bo nie znosz臋 kiedy zdarza mi si臋 to w obecnosci innych ludzi, w tym wypadku mojej mamy, bo pono膰 wog贸le nie reaguj臋 na nic wtedy. A tak poza tym to o.k, pogoda senna troszk臋 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bianka_120 0 Napisano Luty 14, 2008 Pozdrawiam wszystkich Walentynkowo i niestety bardzo smutno zn贸w mam problem ma艂o ze mam te ko艂atania serca to dzis mia艂am taki przypadek jestem przerazona b艂agam jesli kto艣 mia艂 taki przypadek niech mi prosze odpisze mam juz najgorsze mysli ot贸z robi艂am obiad i w pewnym momencie kiedy kroi艂am og贸rki zatka艂y mi sie uszy p贸zniej poczu艂am taki ucisk na czubku g艂owy tak膮 g艂ucho艣c i jakby w 艣rodku w g艂owie mi si臋 zawirowa艂o momet jakbym na u艂amek sekundy straci艂a swiadomos膰 poczu艂am zawr贸t g艂owy i po chwili przesz艂o ale od tego czasu ma m zaburzenia r贸wnowagi i taki ci臋zar na czubku g艂owy czy to tylko nerwica czy cos z艂ego dzieje si臋 w mojej g艂owie prosze odpiszcie .................. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bianka_120 0 Napisano Luty 14, 2008 Pozdrawiam wszystkich Walentynkowo i niestety bardzo smutno zn贸w mam problem ma艂o ze mam te ko艂atania serca to dzis mia艂am taki przypadek jestem przerazona b艂agam jesli kto艣 mia艂 taki przypadek niech mi prosze odpisze mam juz najgorsze mysli ot贸z robi艂am obiad i w pewnym momencie kiedy kroi艂am og贸rki zatka艂y mi sie uszy p贸zniej poczu艂am taki ucisk na czubku g艂owy tak膮 g艂ucho艣c i jakby w 艣rodku w g艂owie mi si臋 zawirowa艂o momet jakbym na u艂amek sekundy straci艂a swiadomos膰 poczu艂am zawr贸t g艂owy i po chwili przesz艂o ale od tego czasu ma m zaburzenia r贸wnowagi i taki ci臋zar na czubku g艂owy czy to tylko nerwica czy cos z艂ego dzieje si臋 w mojej g艂owie prosze odpiszcie .................. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 dzieki Efka,wiecej pale fajek bo musze jakos sie uspokoic,a wlasnie rozmawialam na Gg z moim bylym konkubinem,z ktorym mam synka,ze mi go jutro przywiezie i nie wiem czy podolam,bo bede jakas niemila dla dziecka a maly moze to zle odebrac.zawsze cos ale trzeba sie wziasc w garsc,glowa do gory,ale odstawianie leku jest kurcze trudne... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do bianki Napisano Luty 14, 2008 takie cos miewaja wszyscy ,nie panikuj ! a ze ci sie pozniej po tym kreci w glowie to od strachu i paniki zawsze jak sie boimy po jakims incydencie to najpierw kreci sie w glowie a pozniej sie nakrecasz ,powinnas juz to wiedziec......a wogole to powinnas zaczac brac jakies leki na nerwy bo jestes trudna osoba i wystarczy male cos a ty umierasz ze strachu Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 Bianka,nie wiem kotus co mam Ci poradzic. Ale opowiem Ci cos dziwnego,to bylo dokladnie 9 listopada,bylam u swego aktualnego faceta w domku, poszlam w nocy do kibelka i gdy na nim siedzialam nagle wstalam zrobilo mi sie tak jakos dziwnie wiec oparlam sie o sciane i tak chyba bo juz nic nie pamietam (z ta gola dupa) wisialam na tej scianie.gdy oprzytomnialam chcialam wyjsc z tej lazienki i nagle czarno i pustka,ocknelam sie nie wiem po jakim czasie ale czyjac straszne zimno,moje cialo walnelo o kabine i wpadlam czecia do brodzika,bylam tak slaba,ze nawet mojego wolania nie slyszal, gdy zaczelam walic w sciany to przyszedl,wzial mnie race i zaniosl do lozka.Ale nie koniec na tym nagle tak strasznie ktos mi na klatke przyciskal,nie mialam czym oddychac,jak karp lapalam powietrze. Super byla ta randka..... Tak mi bylo wstyd,ze On to widzial ale nigdy czegos takiego nie mialam. I co Bianeczko? bedzie dobrze,zobaczysz. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do bianki Napisano Luty 14, 2008 mamusieczka tos ja pocieszyla :( zeby czekala na wiecej :( a tak powaznie to twoj przyklad pokazal ,ze gorzej sie zdarza a nic to nie oznacza , tzn. ze to nie jest zadna choroba tylko moze jakies nocne przycmienie :P moze spadek cisnienia..... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 Kurcze,ale chcialam dobrze,ja czasami cos tak popieprze, ale wazne byly checi.Moze faktycznie spadek cisnienia? Nie wiem. Wazne aby jakos zareagowac na wolanie o pomoc,nie byc biernym. Ide na papieroska aby sie troszke wyciszyc,moze jakis madry pomysl splynie mi do glowy... dzisiaj jest taka dziwna pogoda na d morzem,niby slonce pieknie swieci ale cholernie zimny wiatr a teraz jakby na deszcz sie zbiera i jakos tak przygnebia mnie... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 Bianka,zaraz ide na fajeczke ale jeszcze Ci powiem jedno zawsze bede starala sie jakos na Twoj krzyk odezwac sie ale jak czasem nie wyjdzie to usmiechnij sie i powiedz sobie "JUTRO BEDZIE LEPIEJ" Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 Niech kazdy nastepny dzien bedzie lepszy od tego poprzedniego... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Gosiak67 0 Napisano Luty 14, 2008 Czesc Nerwusi膮tka ;) Bianko - rozumiem twoj膮 panik臋, poniewa偶 ja zachowuj臋 sie dok艂adnie tak samo i b臋d膮c na twoim miejscu te偶 my艣la艂abym o najgorszym ale wiedz kochana, 偶e jak cz艂owiek stoi z boku to bardziej realnie podchodzi do ca艂ej sprawy. My艣l臋, 偶e "ktosiek pomara艅czowy" ma racj臋, to spadek ci艣nienia albo odreagowanie organizmu na stres przebyty wcze艣niej.... Jak si臋 bardzo niepokoisz, zerejestruj si臋 do lekarza i utwierd藕 si臋!!! Z do艣wiadczenia ci powiem, 偶e ja zawesze po wyj艣ciu z gabinetu lekarskiego albo gdy wyniki nic nie wyka偶膮 do艣wiadczam "cudownego ozdrowienia" ;) Napewno z tob膮 b臋dzie tak samo ;) USZY DO G脫RY!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Gosiak67 0 Napisano Luty 14, 2008 Wszystkim nerwusom przemi艂ego dnia 艣w. Walentego!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
olabasia 0 Napisano Luty 14, 2008 Pozdrawiam wszystkie nerwusiatka co prawda dzien nie dlugo konczy sie ,ale zycze Wam milutkiego walentego....wrocilam dopiero z pracy i chce Wam zadedykowc wierszyk ktory otrzymalam od siostrzenicy i z wielka ochota podziele sie nim Ten dzien jest wyjatkowy bo walentynkowy wiec szepne Wam do uszka lubie Was z calego serduszka .........wilkie cmokaski Ola Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mamunieczka Napisano Luty 14, 2008 Wierszyk byl faktycznie taki cieply.... dzieki olabasia. Zrobilo sie jakos milej. Ja tez jeszcze raz zycze milego popoludnia walentynkowego i dobre ciacho np pyszna szarlotka z bita smietana i 2 galkami lodow waniliowych i konfitura wisniowa,szalenstwo i bomba kaloryczna ale co tam,jak szalec na Walentynki to szalec!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bianka_120 0 Napisano Luty 14, 2008 Dzi臋kuj臋 wam wszystkim za s艂owa otuchy a co do tego ktosia kto napisa艂 do Bianki na pomara艅czowo to powiem ci 偶e chyba nie zdajesz sobie sprawy co to jest nerwica jak jej objawy mog膮 da膰 cz艂owiekowi w dupe mo偶 ejestem i trudna osoba ale lek贸w nie wymagam tak jak ty sadzisz bra艂am leki przez 6 lat chodzi艂am do najlepszych specjalist贸w psychoanalityk贸w psychiatr贸w i innych i tak mnie doprowadzili lekami ze chcia艂am pope艂ni膰 samob贸jstwo dawki lek贸w by艂y coraz wi臋ksze 8 tabletek na dobe a l臋k taki 偶e ciagle leza艂am w l贸zku i p艂aka艂am a dziecko kt贸re wtedy mia艂o p贸艂 roczku wychowywa艂y starsze dzieci ci膮gle ktos musia艂 byc w domu a pogotowie co drugi dzie艅 do mnie je偶dzi艂o Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach