Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giligili

pytania dotyczące antykoncepcji? chętnie pomogę

Polecane posty

Gość giligili
jesteś niepłodna podczas brania tabletek jak i podczas 7-dniowej przerwy!

Gość Artek
juz sie pytalaem raz na innej stronce,ale moze Ty mi cos podpowiesz rozsadnego,Moja dziewczyna brala caly czas jakies tabl.Nie znam nazwy.Wiem,ze przecaly czas o 20 tej,a potem 7 dni przerwy i powtorka.Bylismy razem bez zadnych zabezpieczen we wtore(to byla koincowka krwawienia.Potem w piatek(tez bez zadnych zabezpieczen)W niedz.miala problemy zdrowotne i juz nie wziela tych tabl.Chyba prze kilka dni nic sie nie dzialo,tylko jakies dziwny lekko brazowy wyplyw.Jak sie krwawienie nie pojawialo zrobila test i wyszedl pozytywny.Byla cala w stresie.Bolal ja tez brzuch.po kolejnych 3 dniach dostala silnego 1-dniowego krwawienia.To bylo przedwczoraj.Wczoraj zrobila znowu test i znowu wyszedl pozytywny( 1 kreska czerwona,1 niebieska).W miedzyczasie wlasnie od tej niedzieli kiedy juz nie wziela tabl.musiala dostac zastrzyk p.tezcowy i antybiotyki.Nie wiemy co sie dzieje?czy to mozliwe,ze tabl.nie zadizlaly i jest w ciazy?czy test moze sie 2 razy "mylic"?napisz prosze co o tym sadzisz..czy jesli jednak jest malenstwo te zastrzyki mogly mu w jakis sposob zaszkodzic??

Gość giligili
test czasem może się mylić (najcześciej podczas pomyłek pokazuje, ze kobieta nie jest w ciazy a w rzeczywistości jest...w drugą stronę zdecydowanie rzadziej) ...nie wiem co jeste grane i dlaczego tabletki nie zadziałały (pod warunkiem, ze nie było interakcji, wymiotów itp...) ludzie na forum niewiele Wam pomogą...radzę jak najszybciej udać się do lekarza! napisz proszę co się bedzie dalej działo

Gość nekta
W coś musimy wierzyć więc z reguły 2krotnie zrobiony test musi coś wykazać, bo inaczej po to one są. No jeżeli włączone do terapii hormonalnej zostały antybiotyki to ciąża jest możliwa.

Gość do giligili
moze sprobujesz mnie uspokoic?? skonczylam 1 opakowanie tabletek, po dlugiej ponad rocznej przerwie zaczelam brac na nowo, nie pamietam jak bylo kiedys, we wtorek, w trakcie przerwy "zaczal" sie okres, ale skonczyl sie w srode, bardzo skapy, wygladal tak jakby sie konczyl, nie zaczynal.... tabletki bralam regularnie, bez opoznien, bez wymiotow i biegunek.... coz, moje pytanie dotyczy tego dziwnego "okresu", czy to przyczyna tabletek?? ginekolog mnie uspokajal, ze jesli tabsy prawidlowo, to mam nie histeryzowac, ale bylam u niego, zanim to "krwawienie" sie zaczelo....nie chce chodzic co trzy dni do gabinetu :((( pozdrawiam :))

Gość giligili
krwawienie między opakowaniami to nie okres-to poprostu krwawienie z odstawienia i charakteryzuje się tym, że jest bardziej skąpe od miesiączki... tak więc nie stresuj się! niekiedy taki ,,okres" nie występuje wcale między opakowaniami i to też nie oznacza ciąży! jeżeli sytuacja będzie się powtarzać (3-4 razy) warto wybrac się do lekarza

Gość do giligili
dzieki!!!!!!!!! troche sie uspokoilam, ale te wszystkie topiki, pt "bralam regularnie i wpadlam" doprowadzaja mnie do histerii...... najgorsze w tym wszystkim jest to, ze zrobilam wszystko, co w mojej mocy, zeby sie czuc bezpiecznie i gdybym wpadla czulabym, ze oszukalam siebie i partnera.....masakra!!! nie wiem, co mam myslec..... dziewczyny, co z alkoholem i papierosami?? kiedys jak bralam tabletki pilam i palilam i nic sie nie stalo..... dlaczego tak swiruje, nie wiem.....

Gość giligili
radze nie czytać tych topiców gdzie 50 lasek stwierdza, ze regularnie brało tabletki i wpadło!statystyki mówią coś zupełnie innego! można się faktycznie zeschizować... paląc papierosy i przyjmując hormony zwiększasz ryzyko choroby zwanej zakrzepicą... alkohol też nie oddziałowuje bezpośrednio na skuteczność antykoncepcji pod warunkiem, ze nie wymiotujesz (pamiętaj tabletka wchłania się ok-4 h)

Gość ..............
Mam do Ciebie 2 pytanka giligili :) -skąd czerpiesz tak wiele informacji na tematy antykoncepcji? (hobby, chcialabys zostac ginekologiem czy moze ktos z rodziny jest nim) -juz pojawiło sie takie pytanie ale czy jestes pewna ze mydlo całkowicie zabija plemniki? Z góry dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam

Gość giligili
moje zainteresowanie antykoncepcją przyszło razem z planami o rozpoczęciu współżycia...i tak już mi zostało:) ...dużo czytam na ten temat...dużo się uczę (b.lubie biologię) i zedcydowanie dużo rozmawiam z moją mamą... (jest ginekologiem) gdy Twój chłopak umyje ręce cipłą wodą z mydłem nie ma prawa nic złego się stać...:)

Gość zuzka****
mnie nurtuje jedna rzecz.....od pol roku biore tabletki i zauwazylam ze pojawily mi sie rozstepy....czy ma to zwiazek z tabletkami???bo z nadwaga i brakiem ruchu tego nie wiaze...sport to moj zywiol....bardzo bym prosila o odpowiedz....

Gość giligili
nie sądzę, aby rozstępy były skutkiem ubocznym brania tabletek... rozstępo powstają w sposob ,,mechaniczny" np.rozciagnięcie skóry gdy przytyjesz... niektóre kobiety zażywające tabletki zauważyły jednak przyrost celulitu:/i to niestety jest możliwe

Gość malenika
ostanio uprawiałam sex z moim przyjacielem! Wszedł we mnie ale ostatecznie spuścił się na mój biust...nie zabezpieczaliśmy się! Czy jest możliwe zajście w ciąże, czy będą we mnie speram tez mogła się wydostać??

Gość giligili
gdy chłopak jest podniecony z jego penisa wydobywa się płyn przedejakulacyjny (nie chodzi tu o wytrysk!) zawiera plemniki... niestety stosując stosunek przerwany można zajsc w ciąze...jeżeli ta sytuacja stała się nie pożniej niż 72 h radze wybrać się do lekarza po postinor... który to był dzień cyklu?

Gość do gili gili
Witaj! Prosze, powiedz mi jak to jest... Czytajac Twe wypowiedzi, moge stwierdzic,ze jestes naprawde dobrze orientujaca sie w tych sprawach osoba.... Opisze krotko sytuacje i zadam pytanko: Wiec --> --Zaczelam brac tabletki anty. w lipcu br. (2 ostatnie miesiace nie przyjmowalam ich); dzis wezme 16 tabletke. --31 lipca (niedziela) jade na wakacje - nie chce miec w tym czasie okresu, wiec postanowilam nie robic 7-dniowej przerwy... Moje pytanie brzmi: czy nie robiac przerwy 7-dniowej, przyjmujac nastepne opakowanie tabletek anty. (spelniajac wszystkie wymogi czyli ta sama godzina, brak wymiotow, brak antybiotykow, brak palenia *nie pale*, brak alkoholu w czasie wchlaniania sie tabletki anty.) moge spokojnie wspolzyc bez zabezpieczenia? Bardzo mi zalezy na komforcie psychicznym, naprawde bardzo... Druga rzecza, jaka mnie nurtuje to ta, ze: czy moge pic przed zazyciem tabletki (biore Cilest)? Oczywiscie nie mowie tu o popijaniu tabletki alkoholem, tylko o niewielkim piciu (nie konczacym sie wymiotami) - np.1 piwo, lampa, moze dwie wina... Z gory dziekuje Ci za odpowiedz...

Gość do gili gili
*bez zabezpieczenia* --> chodzilo mi o bez dodadkowego zabezpieczenia czyli bez gumki:)

moze ja w czyms pomoge ;) DO ARTEK. Jeli kochales sie z dziewczyna, a ona przestala brac tabletki w polowie opakowania to byc moze zaszla w ciaze. to silne krwawienie to moglo byc poronienie (wysoki poziom HCg utrzymuje sie nawet do miesiaca po poronieniu).

do Do Giligili Jestes zabezpieczona przez caly czas brania tabletek (bylo o tym na pierwszej stronie, warto przeczytac caly topik [biorac pod uwage,ze ten ma 2 strony]). O tmy alkoholu tez juz bylo, ale napisze: alkohol i papierosy nie wchodza w interakcje z tabletami. Problem zaczyna sie wtedy, gdy zwymiotujesz ta tablete

Gość Do Gili Gili
Do: O MAJN GOD --> dziekuje Ci:* Czytalam topic,ale chcialam,zeby ktos mnie jeszcze uspokoil... Dziekuje :)

Gość kokoskaZ
czy mogę wziąść tabletkę 2-go dnia miesiaczki? Niestety zapomniałam przyjąć tabletkę 1 dnia krwawienia czy moge wziasc ja 2 dnia ( jest to moje pierwsze opakowanie)-jak wyglada wtedy sprawa z zabezpieczeniem?Prosze o pomoc

do Do giligili- nie ma za co :) Wez tablete 2 dnia miesiaczki ale zabezpieczja sie przez nastepne 7 dni dodatkowo. Potem nie musisz.

Gość uhum
mam podobny problem jak do giligili tylko ze moj @ nie byl krwawieniem ale byl brazowawy.... tez trwal tylko dobe.... bralam tabletki tak jak nalezy i bez komplikacji....:)) tez pierwsze opakowanie.... ale lekarz w miedzyczasie stwierdzil malenka (podobno) nadzerke....czy to plus hormony moze byc przyczyna ??

Gość ohhhhhh
jak zazywanie antybiotykow wplywa na okres plodny? opoznia go czy moze przyspiesza? kochalam sie wczoraj po zazyciu antybiotykow stosujac jedynie globulke, wystapil wytrusk wewnetrzny. byl to 8 dzien cyklu 28-30 dniowego. Czy moge byc w ciazy?

Gość Miska 23
czy w pierwszym tygodniu ciazy pojawia sie jakas wydzielina z pochwy?

Gość giligili
do kokoska-na ulotce Twoich tabletek zapewne pisze, ze mozesz 1 tabletkę wziąć 1 lub 5 dnia...tyle, ze jeżeli weżmiesz 5 to muszisz się zabezpieczać albo 7 dni albo przez cały cykl (przeczytaj ulotkę!) do gili gili-zgadzamsię w zupełnosci z o main god ohhhhhh-jest możliwe, ze antybiotk zaburzy cykl Miska23-niestety nie mogę Ci pomóc...nie wiem jaka jest wydzielina w 1 tygodniu ciąży....moze ktoś nam pomoże?

Gość giligili
do ohhhh-8 dzień to teoretycznie ostatni dzień niepłodny...radzę zrobić test...

Gość reiu
celowo nie przyjmuje ich regularnie, ale regularnie kocham sie ze swoim chlopakiem... czy to moze miec jakis wplyw na moj organizm? biore tabletki od jakis 9ciu miesiecy(femodene) i nadal nie jestem w ciazy!! czy to mozliwe ze jestem bezplodna? czy podczas wizyty u ginekologa mozna dowiedziec czy jest sie bezplodna czy nie? moze niepotrzebnie truje sie tymi hormonami?? prosze o pomoc

Gość monkaa
mam pytanko. biore tabsy i moj okres pojawil sie tydzien wczesniej i ma bardziej brazowy niz czerwony kolor co to moze byc

Gość nekta
Do Giligili ! Udzielasz mądrych wypowiedzi, ale wszystkie dotyczą tabletyek anty a czy coś wiesz o mirenie (wkładce z hormonem?)

Gość giligili
nekta-niestety niewiele moge powiedzieć o wkładkach...wiem co nie co, ale nie chce nikogo wprowadzić w błąd, wiec wole unikać odpowiedzi na pytania o mirenie...obiecuje się doszkolić i chociaż w małym stopniu pomóc:) monka-jeżeli to pierwsze opakowanie może być to zupełnie zwyczajne plamnienie (dostyc często występuje)...jezeli jest to opakowanie któreś z kolei to: -jeżeli przytrafiło się to jeden raz-nie masz się czym martwić-czasem tak się poprostu dzieje to taki skutek uboczny -jeżli nie jest to pierwszy raz to radzę wybrać się do ginekologa (prawdopodobnie Twoje tabletki są za słabe a by ,,utrzymać" ładnie cykl) reiu-nie widzę senst w braniu tych tabletek!przed wszystkim jest to niebezpieczne...Twój cykl w pewnym momencie może zwariować!poza tym grozi Ci ciąża mnoga! podczas zwykłej wizyty u ginekologa nie dowiesz się czy jesteś płodna (tylko w wyjątkowych sytuacjach)...dopiero lekarz zleca specjalistyczne badania, gdy przez rok bezowocnie współzyjesz (oczywiście beż zabezpieczenia) jeżeli chcesz mieć dziecko to radze zamiast hormonów łykać kwas foliowy:)