Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nadwaga

odchudzanie po piecdziesiatce

Polecane posty

Gdy coś robię, co lubię i jestem zaangażowana w to, to nie czuję głodu. Teraz mam stertę zdjęć do przejrzenia, posegregowania i mogę nie jeść. Na drugie śniadanie była tylko kawa z mlekiem, wytrzymam do obiadu. Dzisiaj ja nie gotuję tylko moja druga połowa. Aha, powiedzcie mi kobietki skąd bierzecie te śmieszne gify, bużki, kwiatki itd. Też chcę takie mieć.Z góry dziękuję.

Dzien dobry dziewczynki:D Totalny brak czasu na siedzenie przed kompem i dlatego wczoraj do was nie zajrzalam. Ciesze sie ze przybyla nowa duszyczka witaj Kozero :D Ty mozesz ze mna rywalizowac. Ciagle jeszcze nie rozpoczelam diety, nawet kapuscianki nie mam kiedy ugotowac:( Zaraz tez znikam, postaram sie zajrzec wieczorkiem :D Pozdrawiam

Strona mi nie wchodzi ale te emotki znalazłam, przeniosłam na razie do folderu w moich obrazach i nie wiem co dalej.

Właśnie zaglądam, ale na minutkę, bo mam urwanie głowy. Trzymaj się Kazerko. Może jutro pogadamy. Nawet zapomniałam, że mam się odchudzać, ale i na jedzenie nie miałam czasu. Poza tym mąż okupuje komputer. Pa,pa...

Dobry wieczór!! Nie pisałam , bo akurat mam na 2 zmiane do pracy. Dietka , a konkretniej dietka MŻ , jakoś idzie . Choć teraz musze się przyznać robie sobie dyspenze i pije piwko, a co tam! Pozdrawiam gorąco!!

Witam. Dziewczyny, co Wy robicie, piwo jest na przytycie. Jeszcze z sokiem. Też takie piłam, jak byłam /kiedyś,dawno dawno temu/w Ozimku pod Opolem. Ewentualnie małego drinczka, albo wytrawne czerwone, ale nie piwo. Litości!!! :o :o :o A swoją drogą jest takie piwo Amsterdam, b.mocne z dużą zawatością ekstraktu. Pyszne. Ale nie piję. :) To chyba dzisiaj pościcie. Ja zjadłam tradycyjne śniadanko, chudy serek, chrupkie. Na obiad zrobię cienką zupkę. Jestem fanką cukinii, więc usmażę jakieś placuszki, albo placek..Czy znacie jakiś dobry przepis na nislokaloryczne pyszne danko? :D :D :D

Cześć Dziewczyny! Tulipanno widze , że jesteś wytrwała, aż mi głupio że ja nie mam takiego samozaparcia.Z przepisów na niskokaloryczne danko narazie nic fajnego nie przychodzi mi do głowy , ale jak coś mi zaświta to napewno podam. A jak tam z ćwiczeniami u Ciebie , ba jak szczerze powiedziawszy jeszcze nie zaczęłam, tym bardziej że mam na drugą zmiane, i cały czas mam do południa coś do zrobienia. Ale jak ktoś bardzo chce to zawsze znajdzie czas. Będe musiała brać przykład od Ciebie. Miłego dnia!

Witam 🌻 🌻 🌻 Ranek zaczęłam bardzo grzecznie, jedna kanapka z wędliną , pare plastrków ogórka kiszonego .Na obiad mam jeszcze zupę kapuścianą :P dalej to nie mam planów. Cukinię i kabaczki też lubię {mam własne na działce}Jak robi się placuszki z cukinii?

Dzisiaj ćwiczę sprzątanie, duże sprzątanie !!. Takich ćwiczeń nie lubię. Placuszki z cukinii są przepyszne i... kaloryczne. Ale tak, jak pisałam wcześniej, teraz muszę normalnie /w miarę/gotować. A cukinii też u mnie dostatek, więc trzeba coś z tym zobić. Cukinie/2,3/ obrać, zetrzeć na tarce /jak ziemniaki na placki/, bardzo mocno odcisnąć, na końcu można to zrobić w ściereczce, dodać mąkę, 2 jajka, ciut soli, ciut proszku do pieczenia. Jeżeli mają być jedzone na ostro można dodać cebulkę. Smażę na oleju z obu stron, można posypać cukrem. Albo zrobić ostry sos na jogurcie, np.czosnkowy. Ja czosnek po wyciśnięciu parzę, żeby nie był taki ostry. Można zrobić inny sos , ale konkretny w smaku, bo cukinia jest trochę mdławo słodkawa. Takie placki w przeciwieństwie do kartoflanych są lekkostrawne. Smacznego :D:D:D

Witam!Własnie znalazłam ten topik i postanowiłam dol=łaczyć gdyz mam podobny problem.Muszę zrzucić dość sporo i mimo dość dużych wydatków energii(własny dom z działeczką)praca zawodowa jeszcze mimo 55 w metryce oraz uprawianej od kilku lat dodatkowej aktywności fizycznej(aerobik 3 X tgodniowo i 2 razy rowerek stacjonarny w domu)efekty są ale małeMuszę jednak uczciwie powiedzieć,że w miare zdyscyplinowany wysiłek fizyczny oraz zmaiana (nie zawsze konsekwentna stylu odżywiannia )dpoprowadziła w moim przypadku do nastepujących efektów: w ciągu 5 ostatnich lat schudłam ok.20 kg,zbyt mało jak na założenia bo jeszcze sporo zostało ale;poprawił sie wygląd sylwetki,zmniejszył zdecydowanie brzuch,pojawiło wcięcie. Poprawa parametrów medycznych.Obecnie cukier i cholesterol w normie,brak zadyszki,lekki chód i o niebo lepsza sprawność.Na ćwiczeniach,nie chwaląc sie nie ustepuję młodym laskom.Ogólnie lepsza kondycja i poprawa stanu zdrowiia.Od kiedy ćwiczę,nie boli mnie kręgosłup oraz nie przeziebiam się.Muszę dodać,że ćwiczenia sa dobrane tak,że stanowia połączenie ćwiczeń aerobowych z tbc,stretching,pilates,elementy jogi a nawet tańca. Z istoty niechętnie sie ruszającej po domowej pracy zmieniłam sie w osobę uwielbiającą ruch i swoje ćwiczenia,gdy zdarza sie że nie moge pójść po prostu cierpię,naprawdę to polubiłam.Dodam,ze to samo twierdzi kilka pań,z którymi ćwiczę.Nie jest więc tak,ze nie można się przełamać ale przełamac się trzeba,ja sama na początku,po pierwszych ćwiczeniach,cała zbolała i połamana nie wierzyłam,że sie jeszcze zmobilizuję-ale zacisnęłam zęby i w końcu poszło.Zrozumiałam w końcu po wielu latach diet i tycia na dietach,że to dla mnie jedyna droga bo jako kobieta ogólnie zdrowa i czynna apetyt mam, że ho ho! Przestawiłam sie na kuchnie środziemnomorską i staram sie nie przejadać ale bez przesady,w końcu jest tez lato,grille,przyjaciele itp.Same wiemy jak to jest a życiem tez trzeba sie cieszyć.Mam zamiar dochodzić do swej wagi stopniowo ale konsekwetnie tą drogą co dotychczas,chciałabym tylko przyspieszyć swoja przemiane materii bo podejrzewam w tym problem. To na razie,będe informować co dalej i licze na miłe i przyjacielskie rady pozdrawiam wszystkie Panie!

Witaj Pamino w naszym gronie.🌻 🌻 🌻 Tylko podziwiać Cię za wytrwałość , no i oczywiście brać przykład z Ciebie:D :D :D Tulipanna ,dzięki za przepis ,muszę go wypróbować. Miłego dnia

Gość martirio
Witam was wszystki nazywan się Marcin i jestem konsultantem do spraw odżywiania. Oto fragment tekstu na stronie stwożonej przez grupę konsultantów przeczytajcie uważnie jak chcecie się dowiedzieć jak schudnąć bezpiecznie zdrowo i bez efektu jojo to piszcie odpowiem na każdego maila martirio@acn.waw.pl Najprostszy i najpopularniejszy przykład diety niedoborowej to dieta niskokaloryczna np. dieta 1000 kalorii, bądź inne opierające się na podobnych założeniach. Diety tego typu polegają najczęściej na ograniczeniu spożywania wszelkich pokarmów. Pewnie masz już na ten temat zdanie i wiesz dobrze, że wraz z tym mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne, bo do organizmu dostarczamy zbyt mało białek, witamin, soli mineralnych itp., czyli budulca naszego życia. Okazuje się jednak całkiem paradoksalnie, że im bardziej zmniejszasz ilość pokarmu, tym bardziej spowalniasz metabolizm swojego organizmu. W rzeczywistości diety niskokaloryczne tak na prawdę czynią Cię grubszym. Jest bowiem fizjologicznie niemożliwe, by osiągnąć trwałą utratę tłuszczu przez głodzenie się. Zatem diety niskokaloryczne nie tylko spowalniają metabolizm, tak że spalasz mniej kalorii, ale także długofalowo powodują utratę mięśni. W końcu może zdarzyć się tak, że wyłączają Twój metabolizm całkowicie. Gdy to się stanie, utrata wagi zatrzymuje się i każda nadwyżka kalorii spowoduje natychmiastowe odzyskanie tłuszczu. Ten efekt jo-jo jest nieunikniony, ponieważ nikt nie potrafi zostać na diecie niskokalorycznej na zawsze. Ostrożnie licz założenia kaloryczne każdej diety którą chcesz zacząć. Prawdopodobnie odkryjesz, ze 95% z nich każe Ci obciąć kalorie do poziomu głodówki. Każda dieta, która jest niskokaloryczna spowoduje utratę wagi na początku – ale nigdy na zawsze. Widzisz, ludzkie ciało jest bardzo sprytne – zawsze stara się utrzymać niezwykły stan równowagi: metabolizm, temperaturę ciała, poziom cukru we krwi, równowagę kwasowo-zasadową i każdy inny system w organizmie. To wszystko jest regulowane w wąskim przedziale, które Twoje ciało uważa za bezpieczny i wygodny. Gdy poddajesz się drastycznym środkom próbując stworzyć nagle zmiany, takie jak szybka utrata wagi, Twój metabolizm dostosowuje się, by utrzymać stan energetycznej równowagi, tak samo jak termostat utrzymuje temperaturę w domu w zadanym przedziale. Gdy tylko jesteś w niebezpieczeństwie głodówki, Twoje ciało szybko obniży Twój metabolizm jak termostat, tak żebyś spalał mniej kalorii. Przez konsultantów ds. odżywiania nazywane jest to "trybem oszczędnym". Pamiętaj, że ważna jest utrata TŁUSZCZU, która w rezultacie da utratę WAGI i istotna jest ta właśnie kolejność. Poza tym mechanizm diet niedoborowych opiera się jeszcze na jednaj właściwości Twojego ciała. Jest tak, że ciało w 70% składa się z wody, więc łatwo jest szybko stracić wagę. Każda dieta, która Cię odwodni spowoduje szybką i nagłą utratę wagi. Chcesz stracić 5kg w weekend? To proste! Po prostu przestań pić! Tylko czy to nie wydaje Ci się głupie lub niebezpieczne? Tak właśnie się dzieje, gdy tracisz wagę w tak szybkim tempie (po prostu odwadniasz się – albo nawet gorzej – do tego tracisz mięśnie). The American College of Sports Medicine (ACSM), jedna z największych i najbardziej szanowanych organizacji w dziedzinie zdrowia i medycyny, ustanowiła poziom bezpiecznej utraty wagi. W swoim oświadczeniu "ACSM RELEASES NEW POSITION STAND ON LOSING WEIGHT, KEEPING IT OFF Replaces "Proper and Improper Weight Loss Programs" paper" (Właściwe i niewłaściwe programy utraty wagi), ASCM zaleca utratę wagi na poziomie nie więcej niż 1kg do 2kg tygodniowo. Ten 1kg – 2 kg na tydzień stały się miarą bezpiecznej utraty wagi (tłuszczu). Wciąż widzę ludzi, którzy się niecierpliwią i usiłują pogwałcić tą regułę tylko po to, żeby stracić mięśnie, zwolnić metabolizm i w końcu odzyskać z powrotem cały tłuszcz, który stracili... i jeszcze trochę dodatkowo!

Pamino, jestem pod wrażeniem i jestem za.🌻 Ale jak się zmobilizować do ćwiczeń. Z drugiej stony mam świadomość, że zwłaszcza dla nas wysiłek fizyczny/niekoniecznie ten przy sprzątaniu, czy garach/ to zdrowie, przedłużenie życia i młodości. Bo to, że jesteśmy jeszcze młode to oczywiste. To nasze babki po 50-ce były staruszkami /chociaż moja nie/. Dziubasku, w tej sytuacji jesteś chyba niemowlęciem, ale ucz się i czytaj uważnie, co piszą starsze, młode panie. W dodatku, jesli boli Cię kręgosłup teraz, co będzie za 20,30 lat. Więc na gimnastykę marsz!!!

Tak jest ciociu!! Ale najpierw do pracy. Niestety najadłam się na całego, nie moge nic kupować, żadnych przysmaków bo zaraz je pochłaniam. Od jutra!

Obiecuję,że od września zacznę chodzić na basen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Będę jadła niskokaloryczne i małe porcje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gimnastyki uprawiać nie będę, bo nie lubię :P ale spacery TAK.

A gdzie podziała się Pani Nadwaga? czy zrezygnowała z odchudzania i naszego towarzystwa????????????????????????????????????????????????????????????

Nadwaga wróci., bo nadwaga zawsze wraca, prędzej czy później, ale wraca.:D:D:D Czy Ty Kazerko też jesteś ze Śląska? Ja teraz idę dużo i dobrze pochodzić. Zajrzę wieczorkiem 🖐️