Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojonaa

Cisnienie w ciąży - prosze o pomoc

Polecane posty

Gość Zaniepokojonaa

Witam. Chciałam sie dowiedziec jakie są dopuszczalne granice cisnienia w ciązy. Mam ostatnio bardzo niskie cisnienie, przy którym czuje sie fatalnie i słabne, dzieje sie tak od 4 dni. Zastanawiam sie jakie są normy a kiedy powinnam natychmiast zgłosic sie do lekarza.

kiedy byłam w ciąży i chodziłam do szkoły rodzenia to tam nam przed każdym spotkaniem mierzyli ciśnienie. Niestety nie wiemjakie są normy ale mogę powiedzieć, że jedna z koleżanek zawsze miała tak niskie ciśnienie, że położna prowadząca kurs aż się dziwiła, że ona ma siłę funkcjonować. Zaznaczam, że ona czuła się bardzo dobrze. Na nic nie narzekała. Lekarze nic z tym jej ciśnieniem nie robili. Ale nie wiem jak jest w Twoim przypadku. Najlepiej poradź się lekarza.

A na jakim etapie ciązy jesteś - wczesnym? No i jakie jest to bardzo niskie ciśnienie? Ja to też miałam od cholery niskie 90/60 a czasem nawet miałam 90/50 - hehehe - też się wszyscy śmiali że jeszcze wogóle chodzę :) Przyjemne toto nie jest bo człowiek chodzi jak śnięta ryba. ale znów w ciąży dużo groźniejsze jest za wysokie ciśnienie. Najlepiej zapytaj lekarza może oprócz tego niskiego ciśnienia coś jeszcze jest nie tak - ja miałam anemię i to też powodowało u mnie takie zasłabnięcia.

ja tez mialam przed ciaza i na poczatku 90/60 i czulam sie zwykla taka snieta i bylo mi zimno.jednak o wiele lepiej jest miec niskie iz wysokie cisnienie.rosnie ono z wiekiem i niskocisnieniowcy dochodza do normy,a ci z normalnym maja potem za wysokie.podobnie w ciazy:pod koniec bedziesz miala akurat zamiast wysokiego.bedziesz sie o wiele lepiej czula i porod bedzie latwiejszy,bez ryzyka komplikacji(takich zwiazanych z wysokim cisnieniem).teraz moze chce ci sie duzo spac,nawet w ciagu dnia,ale nie martw sie,poczujesz zsie lepiej. oczywiscie lekarz powinien cie mimo wszystko zbadac,w ciazy cisnienie mierzy sie przy kazdej wizycie. ja przed samym porodem mialam 120/90,czyli normalne. 140/90 to gorna granica.jesli sie ja przekroczy,nie mozna np rodzic w wodzie,i w ogole jest niefajnie.

Gość Spiki
Ojej!!! Aż sie przestraszyłam. Ja właśnie staram sie o dzidzie i boję się co będzie działo się z moim ciśnieniem w ciąży skoro teraz miewam skoki nawet do 160/110. Mam od lekarza rodzinnego, który nic nie wie o moich planach, tabletki o nazwie Tertensif SR, ale w ulotce wyczytałam że nie można ich brać w czasie ciąży więc na wszelki wypadek przestałam je zażywać. Czy są w ogóle tabletki na obniżenie ciśnienia które można brać w czasie ciąży i nie szkodzą dziecku, szczególnie w I trymestrze ciąży? Proszę o radę.

nie boj sie.na szczescie sa tabletki,ktore dostaniesz bedac w ciazy.specjalne dla przyszlych mam.jednak nie wiem,czy dobrze zrobilas odstawiajac te,ktore bralas do tej pory,chyba,ze lekarz zalecil?najlepiej idz do ginekologa,powiedz,ze starasz sie zajsc w ciaze i niech on ci powie jak sie przygotowac w zwiazku z twoim cisnieniem.

Gość mi doktorka
powiedziała że lepiej mieć niższe niż wyższe.Wyższe może doprowadzić do jakieś wady dziecka i może będzie potrzebna obserwacja szpitalna