Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w stresie

Ciąża a chory pęcherz- proszę o radę

Polecane posty

Gość w stresie

Jestem w piatym tyg ciąży od dwóch tyg. dokucza mi pęcherz, boli mnie, sikam co 20 min. Ginekolog polecił mi łykac 3 razy dziennie ziołowy Urosept ale on nie pomaga wcale :( Mało tego wczoraj zaczęła boleć mnie nerka....Wizytę mam dopiero za tydzień...Martwię się...Jak wyleczyć zapalenie nerki w ciąży? Przecież nie można zastosowac antybiotyku...:( Czy ktoś był w podobnej sytuacji???Proszę o radę!

Gość w stresie
naprawdę nikt nie wie? :(

Nie martw sie na zapas. Moja siostra w wieku 16 lat miała operacje na refluks. coś z nerkami i przewodami nerkowymi. mocz cofał sie do nerek i uszkadzał je. w wieku 22 lat czyli w lutym 2005 urodziła ślicznego chłopczyka. Głowa do góry i poczekaj na wizytę. Opowiedz dokładnie lekarzowi co sie dzieje. poza tym normalne jest, ze biegasz do toalety cześciej niż zwykle, bo powiększająca sie macica uciska na pęcherz

Gość w stresie
Dzięki Pysia! Najbardziej to martwi mnie ten ból nerki bo z pęcherzem często miewałam kłopoty, furaginum załatwiało sprawę ale w ciąży nie można go stosować no a mnie boli juz nie tylko pecherz ale tez nerka...:(

Współczuję, znam ten ból.Udaj się do urologa, ja dosyć często chorowałam na pęcherz przed ciążą także bardzo się bałam że jak będę w ciąży to znowu mnie dopadnie, na szczęście nie zdarzyło mi się to. Wszelkie znane mi sposoby ponoć nie mogą być stosowane w ciąży. Zapytaj sie lekarza czy jako będąć w ciąży możesz stosować okłady ( termofor, lub kasza w flaneli) na cewkę moczową czy też nasiadówki. W każdym razie ja przed zajściem w ciążę konsultowałam taką przypadłość z urologiem - powiedział mi że nie mam się o co martwić bo są odpowiednie leki. Ps. Furrginum wogóle mi nie pomagało.

Gość takajaka
Ja na twoim miejscu poszlabym do lekarza i zrobila badanie moczu, czytalam w ksiazce ze nieleczone zapalenie pecherza moze zmienic sie w zapalenie nerek a to zreszta jak i zapalenie pecherza moze byc niebezpieczne w ciazy. Antybiotyki powinny pomoc, a sa takie ktore sa bezpieczne w ciazy, dlatego lepiej nawet wziasc anybiotyk niz miec jakas infekcje. Ale to juz musi lekarz roztrzygnac co bedzie lepsze i koniecznie zrob badanie czy nie masz jakis bakteri a poki co pij bardzo duzo wody.

Gość jjjjaaaaa
Ja jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży rozchorowałam się właśnie na zapalenie pęcherza. Dostałam gorączki 38,5. Od razu pojechałam do szpitala. Leżałam w nim przez tydzień, dostawałam antybiotyk (bezpieczny dla ciąży) i wyzdrowiałam. Urodziłam zdrowego dzidziusia. Więc nie zamartwiaj się i leć szybko do lekarza.

Gość w stresie
Dziękuję za odpowiedzi!!!Mam nadzieję, że obejdzie sie jednak bez szpitala...:( Jutro idę na babania krwi i moczu a w piatek do ginekologa. Czy ginekolog będzie leczył mnie sam czy skieruje do innego lekarza?

Hej. Bardzo często miałam problemy z pęcherzem. Gin wiedząc, że staram się o dziecko , polecił mi urosept, a dodatkowo zakwaszać mocz, czyli łykać 2 x dziennie witaminę C 500mg, oraz pić dużo herbaty z cytryną. Tłumaczył to tak, że jak mocz jest za bardzo zasadowy a nie kwaśny to wtedy bardzo często dochodzi własnie do infekcji. A cytryna i wit C w ciązy nie zaszkodzi :)

Gość w stresie
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!Kochane jesteście!❤️Podniosłyście mnie na duchu! W zasadzie czuję sie dobrze tylko dokucza mi ten ból pęcherza-zwłaszcza tuz po wyjściu z toalety jest koszmarny!No i to sikanie 4, 5 razy w przeciągu godziny...Nie pamiętam kiedy przespałam całą noc bez biegania do toalety...A jakie właściwości ma ta herbatka żurawinowa? Pozdrawiam!

Gość pęcherz
Lekarz powiniena zapisać Tobie furagin. Ja też go brałam i wiem, że dużo dziewczyn w ciąży go bierze. Urosept przy większym zakażeniu nic nie pomoże, a antybiotyk może lepiej nie brać. Po wyleczeniu możesz zażywać profilaktycznie żurawinę w tabletkach.

czesc zanim zaszlam w ciaze mialam duze problemy z pecherzem bralam wtedy palin (2 opakowania) i przez 3 msc nifuracioretard 2x3 ale nie wiem czy to mozna stosowac w ciazy. Teraz jestem w 27 tyg ciazy i mam mala infekcje i biore urosept 3x1 i 3x1 wit c ponadto staram sie pic duzo wody niegazowanej. NIE PIJCIE sokow przy chorym pecherzu bo to pozywka dla bakterii, a poza tym radze zrobic posiew moczu i bedzie wszystko jasne..i odrazu dopasuja wam tabletki!!!!

Gość spark
Miałam problem z pęcherzem w 4 miesiącu ciąży. Oczywiście zwóciłam się z zapytaniem do ginekologa prowadzącego. Musiałam zrobić odpowiednie badania żeby wykluczyć bakterie w moczu, zapalenie pęcherza itp. Ostatecznie okazało się, że wszystko jest ok tylko mały naciska na pęcherz. Lekarz zalecił mi więcej odpoczynku i... jak tylko mam czas to kładę się a pod pośladki i uda podkładam twarde poduszki (tak żeby dzidziuś posunął się trochę do góry). Ta metoda bardzo dobrze odciąża pęcherz. Czasami musiałam ratować się jeszcze nospą forte. Ale teraz, jak już tak od 2 tygodni śpię na podusiach siusianie przeszło całkowicie. POLECAM

Gość edyyta
Ja mampodobny problem. Wyniki badania moczu fatalne. Bialko w moczu prawie 70, Leukocyty 50. Dzisiaj wzielam Augumentin-antybiotyk przez 10 dni, a dlatego ze moge byc w ciazy bo staramy sie o dzidzie.

Witam. Mam podobne problemy ... niestety 😭od lat 😭 U mnie w 5m tez skonczylo sie na zapaleniu pecherza ... noi antybiotyk. Po wyleczeniu lekarz zalecił mi pić dużo wody (3-4l dziennie) do tego wode jan i mam brać na noc furagin lub urosept. Pić sok z zurawiny , czasem czosnek z mlekiem i cytryne zeby mocz był kwaśny. Absolutnie nie trzymać moczu tylko gonić do toalety !!! Noi odpukać ale od miesiaca jest ok :-D :-D :-D Myśle ze STOSUJĄC sie do tych zaleceń i Wam pomoze ;-) Powodzenia

Gość motylek216
Witam i proszę o poradę to moja 2 ciąża. Od poczatku mam bardzą obfitą florę bakteryjna dodam, że jestem w 37 tygodniu ciąży Bogu dzięk, że to koniec nabrałam się antybiotyków począwszy od: Amoksiklav 3 op, monural, augumentin i udało sie nie było bakteri czysty mocz nieiwarygodne do wczoraj znów bakterie i krwinki białe. Biorę teraz urosept i pije ziółka prosze o pomoc co mam dalej robić boję się żeby dziecko sie przy porodzie nie zaraziło bakterią którą u mnie wykryto klebsiella pneumoniae.

Gość idaaa
witam jestem w 10 tyg. ciazy pecherz boli mnie bardzo mocno uczucie jest takie jakbym miala gopelnego i niewiadomo jak dlugo wstrzymywala a kiedy jestem juz w toalecie nic nie chce poleciec co najwyzej jedna kapeczka i ten straszny bol pomozcie prosze!

Gość sylwia boliii

Gość dorcia33
Ja mam non stop przewlekle zapalenie pecherza.Niby robie wyniki i sa ok.Jednak niepokoja mnie te ciagle parcia itp.Najlepiej sprawdza sie wtedy picie duzej ilosci plynow,najlepiej wody.Urosept tez pomaga,ale w polaczeniu z woda.

Gość sylwia boliii
słuchaj idaa, ja tez tak mialam, jestem w 7 tyg ciazy:) jak pisalam wczesniej, zawsze malam klopoty z pecherzem, jak tylko zaszlam w ciaze zaczelo kuc i bolec, powiem tyle; urosept chyba tez pomógł, do tego duzo ciepla koc i pod kominek jak masz mozliwosc ( ja pojechalam na wies) jescze raz duzo ciepla, duzo wody- letniej, zadnych sokow- poniewaz soki sa pozywka dla bakterii, duzon kwasnych rzeczy- cytryna grejfruty, mocz musi byc kwasny, zurawina do tego i pamietaj duzo ciepla- zero seksu; mnie to pomogło poki co:O buziaki

Gość natalka81
witam:) jestem w ósmym tygodniu ciąży, od 3 tygodni borykam się z zapaleniem pęcherza, wypijam litry wody z cytryną i bez, sok z żurawiny, czarnej porzeczki, zjadam witaminę C,napar z korzenia z pietruszki zjadłam także opakowanie Uroseptu i nic:( dwa dni odpoczynku i znów to samo, lekarz zabronił furagniu, antybiotyku boję się zażyć w pierwszym trymestrze ciąży żeby dzidzi nie zaszkodziło. Co robić??? jeszcze troszkę i popadnę w depresje z powodu tego zapalenia:(

Gość natalka81
Witam:) dolores1978 dzięki za porady chętnie skorzystam, pije tyle że pewnie niedługo pęknę;) mam nadzieję, że będzie lepiej pozdrawiam serdecznie:)

no coz... mi tez cala ciaze dokuczalo zapalenie pecherza, srodki zaradcze typu vit C, urosept itp. nie pomagaly, lekarz odradzal furagin, raz zazywalam Monural - niestety bez skutku, dopiero po Augmentinie sie uspokoilo

zawsze jednak lepiej zapytac lekarza co wziac i nie bagatelizowac problemow z pecherzem w ciazy; przed ciaza najskuteczniej pomagaly mi antybiotyki z grupy chinolonow jak Cipronex ( Palin tez do nich nalezy ) ale one sa niestety przeciwskazane w okresie ciazy,u dzieci tez nie wolno ich stosowac

Gość dolores1978
Natalka81 mnie mąż terroryzował piciem aha i pilnował, czy leżę lub śpię na lewym boku, w ten sposób podobno pracują lepiej nerki:) A tak w ogóle nie zagaduj tylko pucuj się -byłaś u lekarza???!!!????? Coś Ci wyszło w moczu?

Gość natalka81
Witam:) miałam badania moczu tydzień temu ale nie są chyba dobre bo zadzwoniła pielęgniarka i jutro mam kolejną wizytę u lekarza zobaczymy co powie, czuję się troszkę lepiej ale chyba przyplątało mi się jakieś zapalenie narządów pł...bo coś mnie piecze:( piję dużo kobietki, zjadam witaminkę c i zobaczymy co jutro się okaże, napisze:) pozdrawiam serdecznie:)

Gość agatka20
Witam! jestem w siódmym miesiącu ciąży. właśnie wczoraj odebrałam wyniki badań i nie są one dobre. mam za niski poziom hemoglobiny i hematokrytu we krwi a za wysoki poziom leukocytów i granulocytów a dodatkowo mam w moczu leukocyty (75) a do lekarza mam wizytę dopiero za tydzień troszkę się obawiam co to może oznaczać. poczytałam nieco na ten temat i wiąże się to z jakimś zapaleniem nerek lub pęcherzem ale ani jedno ani drugie mnie nie boli tym bardziej to dla mnie dziwne. :( nawet nie wiem co to może znaczyć dla dziecka:(

Gość mayahag
Ja też mam zle wyniki moczu (leukocyty) ale nic mnie nie piecze. ani nie biegam do kibelka. lekarz przepisal mi urosept, mam zazywac 2x1 przez 10 dni a pozniej zrobic badania moczu czy wszystko juz ok. I powiedzial ze to bezpieczne dla dzidzi