Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wielkopolanka21

Długie cykle miesiączkowe- co mogą oznaczać?

Polecane posty

Gość gość
Długi cykl może świadczyć o braku owulacji

Gość gość
Ja miałam bardzo rozregulowane cykle - raz trwał 30 dni a innym nawet 47 :/ W końcu wybrałam sie do ginekologa bo w przyszłości chciałabym mieć dzieci a boje sie, ze z takimi nieregularnymi miesiączkami będzie z tym problem. Porobiłam badania i ginekolog założył mi wkładkę hormonalną levosert. Po 3 miesiącach okres się wyregulował. Teraz mam go co 21 dni jak w zegarku :)

Gość gość
w moim przypadku, jeśli miałam bardzo długi cykl nie dochodziło do owulacji. Zdarzyło mi się to 6 razy. teraz staram się na bieżąco wyznaczać fazy cyklu, dzięki temu szybciej wiem, że coś dzieje sie nie tak.

Gość gość
a jak to robić jeśli ma się niergularne cykle? moim zdaniem to bardzo trudne...

Gość Cleo1976
Długie cykle miesiączkowe, same w sobie, NIE są problemem zdrowotnym.Oznaczają tylko tyle, że u niektórych kobiet rzadziej dochodzi do owulacji, niż u innych."Normowanie" tego przy użyciu tabletek anty zazwyczaj mija się z celem.Przy pigułkach cykle są idealnie równe, lecz po ich odstawieniu sytuacja z teguły wraca do normy dla danej kobiety.Odkąd pamiętam, mam cykle powyżej 35 dni-a mimo to bez problemu urodziłam troje zdrowych dzieci.Na wszelki wypadek jednak warto udać się do ginekologa i endokrynologa, aby potwierdzić, że to rzeczywiście cecha wrodzona danej kobiety.

Gość Cleo1976
Gość z 20.maja.To jest "trudne" jeśli masz na myśli kalendarzyk, tj.mechaniczne wyliczanie dni płodnych i niepłodnych.Natomiast prawie u każdej kobiety można zaobserwować zmiany śluzu i temperatury w czasie cyklu miesiączkowego.Ja to robię z powodzeniem od 15 lat.A mam bardzo nieregularne cykle.

Gość gość
Cleo, zupełnie się nie zgodze – problemem zdrowotnym jest to, że kobieta ma rzadziej owulacje. Ok rozumiem, że możesz mieć raz na półtora miesiąca no ale… jeśli kobieta ma owulkę raz na 4 miesiace – to zdrowe to nie jest. Poza tym to też zależy jak miała od początku. Brak owulacji, wydłuzny cykl może świadczyć o problemach z hormonami. 35 dni… to praktycznie nie jest wydłużony cykl….poza tym z tego co piszesz zawsze masz podobnie. Więc jest ok.

Gość gość
Cleo1976 2017.05.22 Gość z 20.maja.To jest "trudne" jeśli masz na myśli kalendarzyk, tj.mechaniczne wyliczanie dni płodnych i niepłodnych.Natomiast prawie u każdej kobiety można zaobserwować zmiany śluzu i temperatury w czasie cyklu miesiączkowego.Ja to robię z powodzeniem od 15 lat.A mam bardzo nieregularne cykle. Zresztą zawsze w razie jakiś wątpliwości można sięgnąć po np mikroskop owulacyjny. Mamy 21 wiek :)

Gość Cleo1976
Sztuczne "regulowanie" długości cyklu czasami mija się z celem.Jeżeli owulacja występuje częściej, niż raz na 3 miesiące, problem nie wymaga leczenia.Większośćkobiet z nieregularnymi cyklami może bez problemu zajść w ciążę-oraz monitorować swój cykl w celach antykoncepcyjnych.Ps.Nieregularność nie ma związku z długością cyklu.Jeżeli kobieta zawsze ma cykle o długości 24-31 dni -są one regularne.I jeśli zawsze ma cykle o długości 40-47 dni-też są one regularne! O nieregularności mówimy jeśli różnice przekraczają 7 dni.Jeżeli zawsze przekraczają 14 dni-są to cykle bardzo nieregularne.