Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nastusia

Pieprzyki

Polecane posty

Gość Nastusia

Czy ktoś z Was ma duzo pieprzyków i miał je moze usuwane?? Ja mam ich dużo i niedłogo jadę na dermatoskopię i bardzo sie boję ze mi coś źle wujdzie, panikuje strasznie :( Boje sie ze np po wycięciu w badaniach mi cos źle wyjdzie i będę musiała mieć chemioterpie i juz moja panika sięga zenitu.

Czesc Nastusia 🌼.Ja mam duzo pipeprzykow i kazdy mi mowi,ze one dodaja mi urody:)❤️I wiesz co ci napisze,NIGDY bym ich nie chciala sie pozbyc.Bylam u lekarza i powiedzial,ze pieprzyki na plecach(one sa nawet duze) nie moge zbyt opalac.Zreszta,bala bym sie je usunac,roznie to bywa w zyciu!!!A po co Ty chcesz je usunac?Musisz bo np.zagrazaja Twojemu życiu czy po prostu masz taka zachcianke?He he ja mam doslownie wszedzie pipeprzyki i nawet mi sie to podoba,zreszta facetom tez sie to podoba :D hihihi he he he❤️ Pozdro for all 🌼 😘 ❤️

🌼 Tzn.piszac,ze mam duze pipeprzyki na plecach mialam na mysli 4 milimetry,pisze sprostowanie aby ktos nie myslal,ze one moga miec z 5 cm. hehe 😘

Gość mariannna
Nie mam pieprzyka, tylko cos co go przypomina. W poniedzialek ide do chirurga na wyciecie. Tez boje sie wyniku badania histopatologicznego.

Gość Rivi
Do Marianna. Skąd wziełaś skierowanie do chirurga? Od lekarza rodzinnego czy dermatologa? Ja też mam na ręku coś co kiedyś było zwykłym piegiem, tzn. było płaskie brązowe a teraz zrobiło się mniejsze ale lekko wypukłe i wcale nie przypomina pieguska. Wolałabym sobie to wyciąc i mieć spokój.

ja tez mam pare pieprzykow i tez chcialabym wybrac sie z tym do lekarza, czy ktos moglby mi naoisac dokad isc i co robic?

Gość czasem takie
pieprzyki moga byc "niebezpieczne". ja mialam pare wiekszych na plecach - musialam je usunac (2 zabiegi - w sumie usunieto mi 6, jeden zabieg ok. godziny pod miejscowym znieczuleniem) poniewaz moglam je sobie sama niechcacy uszkodzic ubierajac sie itp., zwlaszcza jesli byly w miejscy gdzie jest przewaznie pasek od spodni. takie naderwanie mogloby byc niebezpieczne i lekarz zalecil usuniecie :) potem wyslali je na badania czy przpypadkiem nie byly rakotworcze, ale wszystko bylo ok:)

Gość kllllll
Rivi jesli zmieniaja sie pieprzyki to raczej nic dobrego nie wrozy. Biegnij do lekarza. Lepiej dmuchac na zimne. Ja juz tez swoje przeszlam z pieprzykami i naprawde lepiej panikowac niz odwlekac wizyte u lekarza. Pozdrawiam

Gość mariannna
Bylam u Internisty, pokazalam, kazal natychmiast isc do Przychodni Chir. wyciac (dostalam skierowanie). Najpierw musialam sie zaszczepic p/zoltaczce. Bylam tez u dermatologa , tez dostalam skierowanie do natychmiatowego wyciecia. Ale to nie jest pieprzyk. Przypomina czarnobrazowy kalafiorek. Juz 4 x odpadl i znow wyrosl. Boje sie czy to nie jest czerniak.

Gość mariannna
czasem takie Czy wyciecili ci z marginesem,? bo wlasnie czytam w Internecie,ze wycinaja z marginesem 5 mm, ja mam na 5 to daloby ech... duzo. I czy gleboko wycinaja?

Gość Rivi
Dzieki dziewczyny. W najbliższych dniach napewno sie wybiorę do lekarza. Co prwda kiedyś u jakiegoś lekarza to pokazałam, a ona stwierdziła że trzeba iść do onkologa. Ale wiecie jak to jest. Ciągle tylko dom - praca - dom - praca i brak czasu. Ale najwyższy czas się za to wziąść, tym bardziej że staramy się z mężem o dzidziusia. Pozdrawiam. Trzymajcie się

Gość kllllll
Kurcze dziewczyny boje sie razem z Wami. Bo naprawde to cholerstwo jest bardzo neibezpieczne. Ale na pewno bedzie wszystko dobrze. Choc wiem ile nerwow sie traci. Nikt nie uwierzy kto nie przezyl tego. Trzymam kciuk!

Gość kllllll
Rivi nie zwlekaj. Lepiej miec ta wizyte za soba. buziaczki

Gość ive
ja miałam pieprzyka w miejscu baaaardzo intymnym,dodatkowo podatnym na otarcia.nic mi się z nim nie działo , ale "przy okazji" porodu lekarz wyciął go stwierdzając .że prędzej czy póżniej trzebaby było to zrobić.i dalej jest wszystko w porządku,badanie tkanki wyszło ok.

Gość mariannna
Strasznie sie boje. Czytam sobie o tym czerniaku na stronie medycznej i objawy pasuja do mojego:( Wiem, ze jak sie czyta poradnik medyczny to od razu czlowiek robi sie chory, ide spacer. Pozdrawiam

Gość piprzyk jeden no
A ja mam kilka dużych pieprzyków na nodze i one mnie strasznie szpecą. najgrsze jest, że one sa wszystkie w poblizu siebie i wygląda to okropnie. Na szcęscie są płaskie, ale takie brązowe plamy wcale nie wyglądaja ładnie. Wstydzę się pokazać swoje nogi:( Czy to mogłoby odstraszyć facetów?

Gość Nastusia
A czy macie np takiego pieprzyka ze jest brazowy a na brzgach obwódka jasnobrązowa???

🌼Dziewczyny,mialyscie wyciety,usuniety piprzyk badz piprzyki.Mam pyt.bolao to?Zabieg byl platny? I zostaly Wam blizny po zabiegach????🌼

Tez mam peeeeeeeeeeelno pieprzykow, odziedziczylam po mamie;) Moje mu chlopakowi kilka przeszkadza, bo czasem mnie uraża w jakis. Mam chyba ze 4 takie wystajace a jeden najwiekszy na lewym boku (sama czasem sie w niego drapne jak sie rozbieram:( a to cholernie boli!). Dermatolog powiedziala mi: \"Do usuniecia\" i tyle:| ale ja tam nic nie bede usuwac!! Za duzo nasluchalam sie o nieszczesliwych przypadkach po takim wycinaniu... Nie chce w tym momencie cie straszyc, bo to twoja sprawa co robisz z pieprzykami, ale ja poprostu ich nie usune i juz. Jak juz bedziesz po zabiegu, napisz co i jak:) Pozdrawiam i pwoodzenia 🌻 napewno bedzie wszystko w pozadku:)

do ----> Marianna To sie nazywa MALINKA:) jak jest duze i wypukle to to wlasnie to....

Gość czasem takie
nie, nie wycianaja tego gleboko, to naprawde nie jest az tak powazny zabieg. ja blizny mam.niestety. ale to dlatego,ze mam cialo ktore jest podatne na tzw. bliznowce - zle to sie goi, blizny nie sa ladne :( ja wycianlam ladnych pare lat temu wiec moze teraz robia to inaczej. jesli chodzi o gojenie- na poczatku mialam opatrunki, plecy troche bolaly,nie mogla na nich spac, ale to jest w koncu oczywiste. sam zabieg nie boli,miescowe znieczulnie, naprawde nic nie czuc :)

Gość borowa
Jakie jest niebezpieczeństwo przy wycięciu?

Gość Nastusia
Słuchajcie byłam u dermatologa i powiedział że to mit, że po wycięciu moze stac się cos złego. Ze własnie pieprzyki niewycinane mogą przekształcić się w czerniaki, a te daja duze przerzuty. Pomyślcie logicznie: jak z wyciętym całkowicie piueprzykiem moze cos sie stac?? jeszcze jedno wazne pytanie: czy ktos z Was ma moze pieprzyka wokół kt jest jasniejsza obwódka??????

Gość agnesolka
ja tez mam we wrzesniu wyciecie pieprzyka u chirurga-onkologa,tez boje sie tego wyniku,mam go na brzuchu jest brazowya w srodku ciemny. w sumie moi rodzice maja pelno pieprzykow i niekotrych takich brzydkich, a przez tyle lat wszytsko jest ok. ja wole jednak miec to z glowy. tyle sie teraz pisze o czerniaku brrr slyszalam o 1 przypadku jak komus wycieli pieprzyk po badaniu wyszlo ze to czerniak i dziewczyna powinna miec wyciety jeszcze wiekszy margines zdrowej skory. jednak tego nie zrobili i dostala przerzutow. na pewno to nie tak, ze po wycieciu pieprzyka nagle dostaje sie raka,bo to sa bajki. raka dostaje sie od niewycietego pieprzyka.

Gość strachajło
Czesc dziewczyny, ja mialam usuwanego pieprzyka (z powodow estetycznych), jesli macie jakies pytania to piszcie...:)

Gość Miss Butterfly
Hej, ja mam pytanie. Mam kilkanaście pieprzyków. Są w takich miejscach, że są narażone na rozdrapanie (pod piersią, na brzuchu, na boku, na linii gatków). Denerwuje mnie to, bo nie mogę się swobodnie podrapać, by ich niechcący nie rozwalić. Chcę iść do dermatologa, ale nie wiem, czy muszę mieć skierowanie od lekarza rodzinnego. A może lepiej iść od razu do chirurga? A wlaściwie w jaki sposób się je usuwa? Czy usunęliby mi wszystkie od razu? Dają chyba znieczulenie miejscowe?

Gość strachajło
Do dermatologa nie trzeba skierowania od lekarza pierszego kontaktu. Znieczulenie jest, oczywiscie, miejscowe, nic zupelnie nie czujesz, tylko moment, w ktorym lekarka mi sie wkluwalam igla ze znieczuleniem w tego pieprzyka jest troche bolesny. Ja chcialam zeby mi usunela 2 naraz, ale powiedziala ,ze lepiej usunac najpierw jedenn i zobaczyc jak bedzie sie blizna goila:) Aha, i najwazniejsze: pieprzyki usuwa sie przez wycinanie,a margines zdrowej skory krory trzeba wyciac razem z pieprzykiem to ok2 mm anie jak ktos tu straszyl 5 mm. Inne metody usuwania pieprzykow np elektro...cos tam czy laser sa niebezpieczne, bo nie mozna zbadac tego co CI wytna. Pozdrawiam🌻

Gość pale-skin
o temat mnie tez dotyczący. Ja mam tak duzo pieprzykow ze ho ho, chodze sobie do kontroli do dermatologa i dla wlasnego zdrowia zero opalania na sloncu, zero solarium, + kremy z wyskoim filtrem latem. Lekarka mi powiedziala ze u mnie nie ma sensu wycinanie bo i tak gdzie indziej mi sie pojaiaja nowe, no chyba zeby bylo podejrzenie czerniaka. A ja mam tez tendencje do paniki i jak tylko cos mi sie wydaje podejrzane to biegne do lekarza, a na ogół to mnie lekarka uspokaja. Kiedys nie miałam pojęcia, że pieprzyki tzw. znamiona mogą sie zmieniac w ciagu życia i sa to zmiany naturalne jak np znamiona łojotokowe, wogóle jet tyle rodzajów znamion o różnym poziomie natężenia barwnika, czasem z np biała obwódką( to znów element bielactwa :-/ ) najlepej to obserwowac czy niedzieje sie nic zlego z nimi.