Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elwira_e

Cerazette tabletki antykoncepcyjne podczas karmienia piersią

Polecane posty

Gość gonia80
a jak z cera po tych tabletkach, poprawia sie jak przy normalnych?

Brałam podczas karmienia i nie mogła sie doczekać momentu odstawienia. Cera - zero poprawy:( Libido tez spadło do zera:( Plamienia i krwawienia.... praktycznie sie nie kończyły:( brrrr.....:(

witam aj też brałam c-et przez półtora roku libido zero na nic nie miałam ochoty okres miałam co tydzień fakt że po jakimś czasie mi się unormował ale wogule nie miałam ochoty na sex.

też dostałam od lekarza cerazette. Obniżony nastrój, zero libido, ból głowy i non stop plamienia....odstawiłam po 2 opakowaniu. Piszecie, że Cerazette nie przenika do mleka matki i nie wpływa na dziecko. Nie jest to do końca zbadane. Tak naprawdę nie robiono badań na kobietach karmiących i ich dzieciach. Założenia są hipotetyczne. Mój znajomy gin mi to uświadomił. I też powiedział, że on osobiście w życiu by nie przepisał karmiącym cerazette ani żadnych innych pigułek. Jedyne co to wkładka albo spirala albo oczywiście gumka:-D

Gość EWAB
A ja cerazette toleruję bardzo dobrze. Biorę je od 11 miesięcy. Od tego czasu nie miałam nawet jednego plamienia, libido bez zmian, wahania nastroju i jakieś bóle też u mnie nie występowały. Na temat skóry nie mogę się wypowiedzieć bo nigdy nie miałam z nią problemów. U dziecka też złego wpływu tabletek nie zauważyłam. Ja cerazette polecam.

ja brałam cerazzete przez 20 m-ce przez półtora roku spoko żadnych plamień nic ale potem to mi chyba na nerwy poszl bo zaczłam być strasznie nerwowa i ospała no i spadło libido na długi okres zażywania nie polecam

Gość zuza35
mam pytanie ! bralam certazette 4 miesiace po porodzie przez miesiac nie karmiłam piersia w czasie brania tych tabletek pod koniec opakowania dostalam okres trwal on 10 dni potem dwa dni przerwy i przez 2 dni znowu nie wielkie krwawienia odstawiłam je i nie bralam przez 10 dni lekarz zalecil mi inne powinnam dostac okres a nie dostalam obawiam sie rze jestem w ciazy czy to normalne po odstawieniu tabletek ze nie ma sie okresu przez pewien czas?

Gość zuza35
tych nowych tabletek jeszcze nie zaczelam brac !lekarz zalecil w piatym dniu okresu a nie dostalam

Gość Kwiatuszek2703
Cześć dziewczyny. Biorę Cerazette 2 miesiąc i 2 miesiąc mam intensywne krwawienia poza tym strasznie boli mnie głowa (często nie mogę z bólu spać w nocy) i jestem bardzo nerwowa co odbija się na mojej rodzinie, libido zero a waga w góre. Nie polecam Wam tych tabletek sama też przestane je brać!

Gość SylwiaSz.25
czesc dziewczyny, ja brałam ponad 6 miesiecy cerazette i naprawde nie nazekałam, czułam sie po nich bardzo dobrze, i uwazam ze sa dobrymi tabletaki anty jak karmi sie piersia:) Ale wiadomo każda z nas jest inna.

Gość moje zdanie jest takie
---------------------- warzne------------------- siostra brała Cerazette-przez półtorA roku,karmiła cały czas piersią okresu nie miała.po ponad roku brania zaczoł ja boleć brzuch.była bardzo zdziwiona,zrobiła test i nic jej nie pokazał-jedna ktreska.jeszcze ostatni się z niej śmiałam że może jest w ciąży ,a ona na to że robiła test no i nic jej nie wykazał.aż pewnego dnia po jakichś 2 mies po zrobieniu testu coś zaczeło jej się ruszać w brzuchu wysłała męża po test no i już 2 kreski-17 tydzień według usg.jest to tabletka jedno składnikowa podobno więc warto się zastanowić nad braniem, wiadomo że na karzdego może działać inaczej,ale ja chcem tylko napisać o jej doświadczeniu po tych tabletkach

Gość Paula86
Witam ja zaczelam brac te tabletki w 6 tyg po porodzie a dokładnie biorę 5 dni i mam problem bo moja córeczka strasznie ulewa(mozliwe że wymiotuje) od dwóch dni tylko że ona jest po szczepieniu wiec nie wiem od jakiego działania to zalezy , okresu jeszcze nie miałam a mam pytanie czy cerazet trzeba brac o tej samej godzinie ?? bo mi sie zdarza róznie jak to przy małym dziecku? dajcie znać

Gość asica1978
moje dziecko było szczepione 11.12.2008r. a ma teraz 3 miesiące. W dniu szczepienia był bardzo marudny i w nocy też . Na drugi dzień po sczepieniu miała stan podgorączkowy i wymiotował. Ale już 3 dni po szczepieniu było ok. Lekarz mi też zapisał te tabletki i myślę,że spróbuje je brać,zawsze można przestać :) pozdrawiam cieplutko

Gość Mama Oliwki
Ja po tych tabletkach czułam się dobrze. Jedynym skutkiem ubocznym było uczulenie na całych rękach, wyglądałam jakbym ospę miała. Dlatego szybko je odstawiłam i wszystko znikło.

Gość Paula86
Ja dopiero mam dzis trzeci dzien po szczepieniu zobacze do jutra jak nie przejdzie to najwyżej odstawie moja córeczka tez miala stan podgoraczkowy ale po paracetamolu przeszło w nocy jest grzeczna ale przez dzien sen czujny i niespokojny

Gość Sylwia_31
witam , tabletki zaczęłam brać 8 tygodni po porodzie , dostaam jedno krwawienie po 11 dniu stosowania wybrałam 4 opakowania odstawiłam 2 grudnia i czekam na okres..........i nic , czyżby druga ciąża ????

Witam:) Cerazette to jedyne tabletki, które można przyjmowac przy karmieniu piersią. Zażywałam je, ale "źle" się po nich czułam... bardzo źle... widać wszystko zależy od organizmu kobiety. Mi nie spasowały. Teraz spodziewam siedziecka, chcę karmić piersią, ale jakoś nie wyobrażam sobie Cerazette... na szczęście niechęć do trzeciej ciąży jest na tyle silna, że się przekonam:)

Gość SKORI
WITAM DZIEWCZYNY NIESTETY NIE WYPOWIEM SIĘ DOBRZE O TYCH TABLETKACH. PO KONSULTACJI Z MOIM LEKARZEM STWIERDZIŁAM IŻ SPRÓBUJĘ, WYKUPIŁAM AŻ TRZY OPAKOWANIA I TO BYŁ BŁĄD DO TRZECIEGO DNIA PRZYJMOWANIA MAM OKRES I CIĄGNIE SIĘ TO JUŻ TRZECI TYDZIEŃ...... MAŁO PRZYJEMNE . W NOCY KIEDY WSTAJĘ DO KARMIENIA JESTEM CAŁA ZLANA POTEM , BUDZĘ SIĘ Z BÓLEM GŁOWY I NIESTETY BÓL NIE USTĘPUJE PRZEZ CAŁY DZIEŃ ,JESTEM ROZDRAŻNIONA KŁÓCIMY SIĘ Z MĘŻEM O BYLE CO, NIGDY WCZEŚNIEJ TAK NIE BYŁO , JESTEM ,PŁACZLIWA , ZDOŁOWANA, CZUJĘ JAKBYM NAD NICZYM NIE PANOWAŁA , MAM ZAWROTY GŁOWY, I MAM WRAŻENIE ŻE ILOŚĆ POKARMU NIESTETY ZMALAŁA ,SYNEK MA 5 MC WIĘC CHCĘ GO KARMIĆ ... NIE POLECAM WRĘCZ ODRADZAM ...!!!PO DZISIEJSZEJ ROZMOWIE Z LEKARZEM ODSTAWIAM. mam dwoje dzieci które mnie potrzebują a ja nie mogę zająć się nimi tak jakbym chciała MAM JESZCZE TRZY OPAKOWANIA NIE OTWARTYCH WIĘC JEŚLI KTOŚ JEST ZAINTERESOWANY TO ODSPRZEDAM ZAPŁACIŁAM 35zł opakowanie ZA 30 ODSTĄPIĘ 502-164-842 Wrocław

Gość asica1978
ja zaczęłam właśnie drugie opakowanie i nic mi nie jest i mojemu maluszkowi.O kres dostałam po dwóch tygodniach od wzięcia 1 tableti z pierwszego opakowania i trwał 10 dni a teraz jest super.Nie każdy organizm dobrze reaguje na hormony ale u mnie jest OK POLECAM

Gość aaannneeeccczzzkkkaaa
Ja zaczęłam brać Cerazette 6tyg po urodzeniu synka.Na 10dzień od rozpoczęcia opakowania pojawiły się plamienia,delikatne i trwały ok 2-3tyg,było to w kwietniu zeszłego roku i od tamtej pory spokój,zero krwawień.Gdy synek skończył 6msc karmiłam go piersią jedynie wieczorem i w nocy.Teraz od tygodnia już małego nie karmię,ciągle biorę Cerazette i od 2 dni dziwnie pobolewa mnie brzuch,jakbym miała dostać okres,pojutrze idę do giena na badanie i zmianę tabletek,mam nadzieję,że nie zaciążyłam drugi raz:) A jeśli chodzi o wpływ Cerazette na dziecko-chyba nie było żadnego,mały rośnie i rozwija się super,jest zdrowiutki,a ja nie odczułam praktycznie żadnych skutków ubocznych,jedynie może trochę zmiany nastrojów-co wcześniej mi się nie zdarzało,pozdrawiam

Gość Anja0912
mam pytanie jak wam zalecil brac ginekolog tabletki Cerazette. Ja jestem po porodzie teraz jest 3 miesiac i dopiero zaczynam brac te tabletki,dotychczas nie mialam okresu ale moja ginekolog powiedziala mi ze mam po prostu zaczac je brac nie czekajac na nic i nie robiac zadnych przerw(zaznaczyc tez musze ze karmie piersia). Biore drugi tydzien i zaczol mi sie okres? przynajmniej tak to wyglada.

Gość asica1978
ja też tak miałam że p0o dwóch tydniach zaczęłam krwawić i trwało to koło 10 dni ale to normaslne teraz nie mam okresu prawie wcale tylko plamienia 2 dniowe w odstepie 28dni

Gość Anja0912
a czy tez tabletki kazal Ci ginekolog przyjmowac od razu nie czekajac na rozpoczecie okresu i czy tez dziennie kazal Ci je brac nie robiac zadnych przerw?

Zaczełam je przyjmowac równo 6 tygodni po porodzie, nie czekajac na okres. Dodatkowo pierwszy tydzien zabezpieczałam się gumką. Nie odczuwamy z dzieckiem żadnych efektów ubocznych, libido nie spadło, jest ok, przynajmniej przy trzecim opakowaniu.

Gość asica1978
ja zaczełam brać 3 miesiące po porodzie bo jesli karmisz piersią i tak nie szybko dostajesz okres. biorę je ciagle bez żadnej przerwy i przy tych tabletkach trzeba punktualności

Witam! Mam do odsprzedania 3 nowe opakowania tych tabletek ja je kupilam po 46 zl!!!!! ale odsprzedam taniej po 30.Przestalam karmic mała i szkoda zeby lezaly. Moj mail monika.z@wp.pl

Gość Pinki113
Witam, jestem 8 tygodni po porodzie i dostalam od Lekarza Cerazette ale nie zapytalam kiedy moge zaczać je brac myslalam ze odrazu ale na ulotce przeczytalam ze powinnam zaczac brac w pierwszy dzien okresu ale slyszalam tez ze jak karmie piersia to moge predko nie dostac okresu, jak z tym jest naprawde ? kiedy powinnam zacząć brac Cerazette?

Gość marylka21
witam! ja biore cerazette od kilku dni wiec o objawach malo moge powiedziec ale moge natomiast Was poinformowac o innych info o tych tabl bo z tego co czytam Wasi ginekolodzy sa lekko niedoinformowani-przepraszam jesli kogos urazilam!!! nie trzeba przerywac brania ceraz.. kiedy przestaje sie karmic bo to dalej hormonalny środek antykoncepcyjny, tyle że zamiast dwóch składników - progestagenu i estrogenu) ma jeden składnik - progestagen. I właściwie tylko tym różnią się od złożonych preparatów hormonalnych. Gestageny to syntetyczne hormony, które naśladują oddziaływanie naturalnego hormonu progesteronu na śluzówkę macicy. Oszukują one organizm kobiety - w pewnym sensie "udają", że jest ona już w ciąży i w ten sposób wstrzymują owulację. Minipigułki przygotowano specjalnie z myślą o kobietach, które z różnych powodów nie mogą zażywać preparatów zawierających estrogeny - np. karmiących piersią, mogą one stosować minipigułkę już trzy tygodnie po porodzie. ja zaczelam 6 tyg po urodzeniu mojego synka od micronor tez monipigulka- nie dostepnyw pl i bralam go przez 1,5 roku - jedyna wada to nie mozez sie spoznic wiecej niz 3h bo wlasnie z powodu malej ilosci hormonow moga nie dzialac i organizm zacznie produkowac wlasne...okres dostalam po 8 miesiacach wiec miesiac po tym jak przestalam kamic piersia i pozatym zero plamien itp.. plamienia pojawily sie dopiero teraz po jakichs 18 miiesiacach przyjmowaia ale jak juz wyjasnilam z lekarzem nastapily z mojej winy bo zdarzylo mi sie spoznic z polknieciem wiecej niz 3h no i caly mechanizm sie rozlegulowuje...wlasnie z tego powodu przeszlam na cerazette ktory ma 12h okienko wiec mniejse ryzyko zapomnienia sie co przy energicznych maluszkach moze sie zdarzyc... no a wybor minipill dla mnie -w czasie ciazy wykryto u mnie cholestaze watrobowa wiec skutek min zakaz przyjmowania estrogenow wiec nie oznacza to ze te tabl sa wylacznie dla kobiet karmiacych Poleca się go również wszystkim kobietom, dla których do tej pory pigułka hormonalna była niedostępna ze względu na wiek (powyżej 35. roku życia), nadciśnienie, ryzyko wywołania choroby zakrzepowo-zatorowej. No i palaczkom, które generalnie powinny unikać preparatów hormonalnych.Również minipigułka ma swoje wady. Z jednej strony ingerencja w naturalną gospodarkę hormonalną jest znacznie mniejsza niż w przypadku innych antykoncepcyjnych środków hormonalnych, a z drugiej strony problemem w "konstrukcji" minipigułki była zawsze ich niższa skuteczność, gdyż nie hamują one owulacji w każdym cyklu. Można dodatkowo zwiększyć ich działanie, dostosowując porę ich zażywania do pory, w której zazwyczaj uprawia się seks - oczywiście w pewnym przybliżeniu, w końcu nikt nie będzie się rzucał na partnerkę tylko dlatego, że ta cztery godziny wcześniej zażyła Cerazette. Zazwyczaj "wpadki" w przypadku antykoncepcji hormonalnej są wynikiem zapomnienia o zażyciu pigułki, wzięcia jej nie o tej godzinie co należy, generalnie lekceważeniem zaleceń wypisanych w ulotce. No, ale kto czyta ulotki leków i instrukcje obsługi wideo? W każdym razie mniej więcej w cztery godziny po zażyciu minipigułki macica wytwarza najskuteczniejszą barierę śluzową dla plemników.. mam nadzieje ze troche wiej Was sie przekona!!! pozdrawiam Poleca się go również wszystkim kobietom, dla których do tej pory pigułka hormonalna była niedostępna ze względu na wiek (powyżej 35. roku życia), nadciśnienie, ryzyko wywołania choroby zakrzepowo-zatorowej. No i palaczkom, które generalnie powinny unikać preparatów hormonalnych.

Ja bralam Cetazette przez 2 cykle tzn. 2 opakowania. Niestety nie sprawdzily sie u mnie. czeste plamienie, bole brzucha, libido szkoda gadac. Pierwszy raz tak zareagowalam na antykoncepcje hormonalna. Teraz juz nie karmie, wiec spokojnie moge stosowac inne tabletki. Ale co kobieta to inne skutki.

Pinki- ja wzielam 1 tabletke jak tylko wykupilam recepte, bo 1 okresu moglabym sie nie doczekac. Poza tym jak mozna wziac 1 tabletke pierszego dnia okresu jak sie piersia karmi, jesli okres czesto pojawia sie dopiero po odstawieniu dziecka od piersi? Absurd. Wez pierwsza jak kupisz, ale przez 7 dni stosuj dodatkowa metode np. prezerwatywy. Jesli chodzi o miesiaczki to nie mialam, ale za to pojawily sie plamienia. Ale moze u Ciebie bedzie inaczej.