Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ELA25

Wyrywanie zębów a ciąza?

Polecane posty

Gość ELA25

Czy można wyrywać zęby (ósemki) we wczesnej ciąży? POdejrzewam że jestem w ciąży ale za wcześnie na test żeby cokolwiek wyszło a jestem zapisana do lekarza na wyrwanie i niewiem co mam zrobić iść czy nie.Czy to coś zaszkodzi dziecku jakby okazało się że jestem w ciąży? Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję.

Gość Iść
ale uprzedzić, że podejrzewasz ciążę. Doktor zdecyduje czy rwać, czy czekać.

Gość mamuśka236
z tego co wiem to nie wolno wyrywać zębów w ciąży a nawet w najwcześniejszej tak więc upewni się bo możesz zaszkodzić dziecku

Gość Jak to nie wolno
to trzeba chodzić 9 miesięcy np. z bolącym zębem? Co za głupoty! Chyba na głowę upadłaś. Taki popsuty ząb to dopiero zagrożenie dla organizmu matki i dziecka!

Gość ELA25
No właśnie bo w ciąży nie wolno też brać antybiotyków ani wyrywać to co się robi jak boli.Ból to także zagrożenie dla dziecka więc już sama niewiem. Dzięki za odpowiedzi

Gość sisuleczka
ja pracowałam jako asystentka dentysty. Do gabinetu przychodziło mnóstwo kobiet w ciąży (po jednych było widać, po drugich nie). Ropa i torbiele na korzeniach są bardziej szkodliwe niż usunięcie zęba. Oczywiście trzeba poinformować lekarza o ciąży i wtedy podaje on specjalną dawkę znieczulenia i oczywiście inny rodzaj. Nie ma czego się bać. Nie chcę nikogo tutaj straszyć, ale najgorsze jest to, że było u nas (ale innego dentysty) takie wydarzenie, że ciężarna przyszła opracować ubytek i wypełnić go (mimo torbieli i gangryny pod zębem) konicznie chciała, żeby dentystka ubytek wypełnił, po czym po kilku tygodniacvh zmarła, ponieważ ropka z bakteriami dostała się do całego organizmu i nastąpiło zakażenie i zgon.

Gość Malwina28
Idz do stom ,ale poinformuj go o ciąży,a czemu musisz wyrwac te 8 ,bolą cię ,stan zapalny czy może są zatrzymane. Jeśli można wyrwanie odwlec to poczekaj (najlepszy czas to 2 trymestr czyli od 3 do 6 miesiąca ciąży). Ja też mam 8 do wyrwania bo są zatrzymane ,ale u mnie to trzeba nacinać dziąsło i dłutować,potem dostanę antybiotyk,tez jestem umówiona na zabieg . Planuję juz dzidzie ,ale stom kazał to wyrwac przed ciążą ,ale mnie boli cała szczęka.

Gość wyczytałam że
Zęby najlepiej wyleczyć przed planowaną ciążą. Jeśli jednak w czasie ciąży pojawi się próchnica, trzeba ją usunąć (bywa źródłem innych infekcji). Zabiegi stomatologiczne można robić w znieczuleniu miejscowym (bezpieczniej jednak nie stosować go w pierwszym trymestrze, a zwłaszcza w pierwszym miesiącu ciąży, gdyż - jak każdy preparat chemiczny - może mieć wpływ na rozwój poszczególnych organów maleństwa). W ciąży nie należy robić tzw. prześwietlenia zęba. Jeśli jednak jest taka konieczność, lekarz zastosuje specjalne osłony blokujące dostęp promieni rentgenowskich.

Gość 17.07.2007
Jesten umówiona na dzisiaj na wyrwanie zęba (8-ka). podejżewam że mogę byc w ciąży .Zrobiłam dzisiaj test wyszedł negatywny (10 dni po stosunku ) nie wiem czy mógł juz wykryć ciążę ?

w pierwszym trymestrze byłam u dentystki - miałam ząb w fatalnym stanie, ale powiedziała mi, że w pierwszym trymestrze nie wyrywa się zębów, więc skończyło się na truciu. Może to i lepiej, bo ząb chociaż martwy, to wciąż go mam.

Gość 17.07.2007

Gość wkurzona23
ja tez chodze do dentysty jestem w 4 miesacu:) po prostu dostaje inne znieczulenie i krócej ono dziala ale bólu nie czuć. Dentysta mówił, że najlepiej chodzic do dentysty w II trymestrze:) ale jak boli to trzeba wyrwac:0 głowa do góry

Gość 17.07.2007
Jaki test najwcze śniej wykryje ciążę

Gość 17.07.2007
Ale jakie jest niebezpieczeństwo dla (ewentualego) płodu ?

moze troche nie na temat, ale mojej kolezanki mama zarzywala antybiotyk gdy byla chyba w 1 miesiacu ciazy, dopiero pozniej dowiedziala sie, ze jest w ciazy i kolezanka ma wade serca wrodzona.

Gość testy wykrywają ciażę już po
6 dni po zapłodnieniu.Ale zaden test nie daje 100% pewności.

17 07 - najwcześniej wykrywa ciążę test z krwi te z moczu do kupienia w aptece podobno wykrywają ciążę już 7 dni po zapłodnieniu jeśli jesteś przed terminem miesiączki - trzeba go zrobić rano jeśli po terminie - pora dnia nie ma ponoć znaczenia

Gość kinga 26
WITAM TO NIE PRAWDA ZE W CIAZY NIE MOZNA WYRYWAC ZEBOW JA JESTEM W 36 TYGODNIU CIAZY I BYLAM WYRWAC AZ 2 ZEBY POZDRAWIAM .

to prawda nie mozna tylko robic tzw kosmetyki zebow czyli lakowanie usuwanie kamienia i takie tam

Gość a w czym przeszkadza usuwanie
kamienia? to ani nie boli,ani nic sie nie uszkadza.nie przesadzajcie.

Gość iza24
nie przesadzajcie, leczyc zęby trzeba , wyrywać też jesli istnieje taka konieczność, brać antybiotyk też mozna np augmentin, jednak najlepiej w II trymestrze, a propos kamienia usuwac go raczej nie powinno sie ale osad nazębny trzeba bo może prowadzic do zapalenia dziąseł w ciąży .

Gość colinka24
Witam.Jestem w 4 miesiacu ciazy i wlasnie mnie zab boli.Tez ide do lekarza i to sa tylko glupie pomowienia ze zebow nie leczy sie w czasie ciazy.Poprostu trzeba isc i sie samemu dowiedziec a nie sluchac innych.Ja obecnie jestem w Anglii i nikt tu nikomu nie odradza isc do stomatologa.Pozdrawiam.Magda

Gość anulkaaaaaa
A moja stom mówiła, że jak jest coś do zrobienia to trzeba zrobić jak najszybciej, nie czekać do porodu, bo po porodzie organizm jest osłabiony i rozbity i wtedy dopiero może być dramat. Ale tak jak ktoś wcześniej powiedział trzeba powiedzieć ze jest się w ciązy i wtedy dentysta daje bezpieczniejsze srodki itp.

Gość rufi
Wiem, że temat troszkę już starawy, ale na pewno komuś się przyda. U mnie była sytuacja, że ząb bolał i bolał w czasie ciąży, a ja nie chciałam w ciąży znieczuleń, bo bałam się, że zaszkodzę dziecku no i.... urodziłam wcześniaka w 30 tyg. ciąży z powodu zakażenia w organizmie, bardzo, bardzo prawdopodobne, że popsuty ząbek infekował organizm co doprowadziło do takiego obrotu sytuacji. Jestem strasznie zła na siebie więc apeluję leczcie zęby ;)) Teraz planuję drugiego bobaska i ząbki grzecznie leczę :) Pozdrawiam

Gość mycholina
Witam wszystkich serdecznie . mam podobne pytanie w sprawach leczenia i wyrywania zębów w pierwszym miesiącu ciąży? Tak naprwdę to domyslam sie ,ze jestem w ciaży ale nie wiem tego na sto procent. Byłam u dentysty z boląca 8 mam założone lekarstwo i ząb dalej boli . Czy mozna wziać cos przecibólowego i czy lekarstwo , które jest w zębie nie zaszkodzi dziecku.

Gość liil9
w ciąży tylko prześwietlenia nie można robić,a wyrywać to tak

Wyrywałam ósemkę w 6 miesiącu.Zarówno lekarz jak i dentysta kazali brać pyralginę,apap bądź panadol.Ważne żeby lek nie zawierał ibuprofenu.

Gość Natka**
niewiem czy mozna wyrywac zeby w 8 tygodniu ciązy ale stomatolog napewno cos poradzi na bol jak bylam w 5 miesiacu ciazy to strasznie bolala mnie 6 z bolu nie moglam wytrzymac lekarz powiedzial mi ze w 2. trymestrze mozna bezpiecznie wyrywac zeby i wyrwal mi dwa naraz 5 i 6 aha i powiedzial ze bol bardziej niekorzystnie dziala na dziecko niz wyrwanie zeba.To barzdzo wazne zeby w ciazy byly zeby wyleczone bo mozna dostac infekcji poza tym bakterie z nieleczonych zebow przedostaja sie do pokarmu i wraz z tym jezeli sie karmi do organizmu dziecka wiem bo o tym mnie tez poinformowal moj stomatolog

Gość mała kce
mnie tez bola zeby jestem w 5 tyg ciazy a mam duze ubytki po 1 ciazy i tez niewiem czy mozna wyurywac ale zdaje mi sie ze tak bo raczej trzeba gdyz moze dojsc do zakazenia i wtedy bedzie kapa

Gość Beciczka24
Ja bylam dzisiaj wyrwać zęba.Jestem w 34 tyg. ciąży.Myślalam że wystarczy leczenie a okazało się że trzeba wyrwać.Lekarz podał odpowiednia dawkę znieczulenie i nic nie mówil o zagrożeniu dla dziecka.Ale dziewczyny radzę wyleczyć zęby przed ciąża bo naprawde szkoda sie męczyć.Ja sie czuje jak bym urodzila tego zęba (mam 3 szfy) pozdrawiam