Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Łodzianin

Praca w Mc Donalds

Polecane posty

Gość gość
Test wstępny o ile w ogóle kierownik bedzie ci kazał go robić to głównie standardy z joca... Przynajmniej tak było... Beef, odległości między kartonikami, temp, last, nie pamietam czy cos z notatek instr jak 4 kroki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To ja niestety nie mam, ale serio - wystarczy, że przeczytasz książkę. Poproś, żeby dali ci ją z wyprzedzeniem (ew od innego mgr), żeby wcześniej już zacząć czytać. A tak ogólnie to ja osobiście nie jestem zwolennikiem uczenia się z "gotowców". Są one często nieaktualne i pozmieniane względem tych dawanych na kursach. Możesz sama się "zakręcić" (np. często pojawia się pytanie o brudnych lustrach, albo śmieciach na lobby), albo zniechęcić, bo mimo że pytania są... Jakie są... Powiedzmy śmieszne, to nie zawsze jednoznacznie można na nie odpowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Plus, jak już się pytasz o wszystko związane z smc i spinasz się tym testem to na strefie masz kurs online. Nawiązuje do książki. Nic innego dać na teście nie mogą. Mogą być takie pojedyncze z ogólnej wiedzy ze ścieżki awansu np. ile trwa instruktaż

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ObeznanyMakowiec
Praca jak praca wszędzie jest tak, że wymagają dużo nie koniecznie dużo płacąc. Ta robota jest taka, że masz często chwile, że byś to ...bną, ale pracujesz. Ja tam pozwalam zjeść to, co zostaje w UHC, ale dałem do zrozumienia, że opcja wstawie 20wingsów 10min przed zamknięciem odpada. Nie rozumiem mgr, którzy sami żrą a innym nie dadzą trzeba być człowiekiem i tak to idzie na straty, a nie wszystkim pracownikom się przelewa. @@ Ja mam kilka testów z SMC, ale ja byłem na kursie ponad 3lata temu. A ponoć coś tam się zmieniło?. Moja dobra rada to weź sobie podkreślać w czasie kursu oni mówią tylko to, co zapewne będzie na egzaminie mówią o środowisku i gada o speraratorze tłuszczu to zapewne będzie takowe pytanie więc zaznaczasz. Podkreślając łatwiej zapamiętać i słuchać słuchać, słuchać! Powiem czego dobrze nie robić: nie probuj ściągać (złapią = niezaliczenie), nie pytaj jak będzie w 5pytaniu (są pomieszane pytania/odpowiedzi). A najgorsze co może być to wracać do pytań i rozmyślać a może... . Dokładnie czytaj pytania/odpowiedzi są tak skonstruowane, że czytając szybko możesz źle je zrozumieć. Zapewne na SMC będzie sporo o gościnności (mają bzika obecnie) @@@ CYT w PL jest wstrzymany. Dzięki temu w poprzedniej promocji cisnęliśmy buraczki. Pewnie w kolejnej promocji coś dorzucą z CYT-a żeby pozbyć się towaru. Ale co się dziwić sam burger 16zł a kup frytki i coś do picia ponad 20zł jak nic. Wstępny jest obowiązkowy bo wysyła się do typa z biura on to sprawdza. Ten wstępny to trudny nie jest. PS jak chcesz książkę SMC to niech zamówią w HAVI lub pożycz od kogoś kto był ostatnio na kursie (max rok temu) lecisz na kurs we wrześniu? WWA?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też nie lubię marnowania jedzenia, więc zazwyczaj pozwalam coś skubnąć pracownikom nawet z cafe czy śniadań. I tak są zazwyczaj niedoceniani i tylko tyle można im dać po ciężkim dniu do d*py =P. Tylko nie można sobie na łeb dać wejść. Co do smc: w mojej książce nie było już ochrony środowiska, inwentury/statów, floor control, więc odpadło wszystko konkretne co przygotowywało do bycia tym menadżerem. Większość to jak być miłym, zgrabnym i powabnym. Nie wiem dlaczego z tego zrezygnowali czy to kwestia kosztów czy poziomu kursantów. Nie ma sensu kuć tych starych testów, bo jak piszę można się naciąć. A reszta to już prawda co pisze Obeznany ;). Wiem, że CYT a wstrzymali. Pewnie tylko po to, żeby za rok znowu kombinować ze wznowieniem. Jest to drogie na polskie realia, ale wygląda fajnie. Ludzie to też nie wiedzą czego chcą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GOSC : ja nie daje skubać w czasie pracy/przerwy. Po pracy mogą jak spisze straty :) To jak to wygląda? Jak ja byłem 3lata temu było podzielone wszystko i omawiał właśnie te rzeczy. A tu widzę zrezygnowano z rzeczy, które się przydają. Koszty? Ci, którzy prowadzą SMC nie dostają żadnej dodatkowej kasy, chyba że kurs jest a agendzie (Kraków / chyba Wrocław i Gdańsk?) to pewnie dietę mają. Raczej chodzi o poziom potencjalnych menadżerów:). Jak mnie to śmieszny być miłym i który pracownik będzie miłego mgr szanował?. Ja nie chce obrażać pracowników, ale przychodzą coraz większe głąby i nieroby i mgr musi ich traktować jak normalnych ludzi a ich rozwój skoczył się w 1 gimnazjum. Kilka lat temu pracownik wiedział, że menadżer to menadżer a dziś.? Przez te milusiństwo oni nie przychodzą do pracy a pogadać i postać. Z kolei czemu kierownik / menadżer ma nieprzyjemności jeśli tajemniczy jest niezaliczony (przez tych wspaniałych pracowników) tak naprawdę pracownik / instruktor nie ponosi żadnych konsekwencji oprócz pogadanki z kierownikiem. To samo TPMH pilnujcie, ale miejcie zalogowane 1 okno. Wracając do TPMH, jeśli ktoś pracuje i z wypłaty ma się utrzymać nie będzie non stop się zwalniał, bo chyba szczaw i mirabelki by jadł. Efekt jest taki, że tacy ludzie (pracowici) odchodzą a zostają odpady... Jak tam ludzie reagują na kolejne podwyżki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taki jeden facet 31
Witam, Zapytam z ciekawości jakie są zarobki obecnie w Mc na poszczególnych stanowiskach ? W radiu słyszałem reklamę ,że "zarobki w porządku " dlatego pytam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
@"To jak to wygląda? Jak ja byłem 3lata temu było podzielone wszystko i omawiał właśnie te rzeczy. A tu widzę zrezygnowano z rzeczy, które się przydają." Kurs jest podzielony na kilka dni podczas, których omawia się te rozdziały z książki. Teraz nie mam jej przy sobie, ale jest to oczywiście gościnność np. Last, traktowanie pracowników np. Poziomy inicjatywy, czas pracy, bhp... Hmm, no takie pierdoły, które były chyba w tym starym segregatorze. Nie ma FC, statów, ochrony środowiska, i BŻ (np. Kalibracja pirometru), czyli rzeczy które moim zdaniem robiły z menadżera prawdziwego menadżera, który jest w stanie prowadzić w jakimś sensie ten biznes. Zapomnij, że młody menago wie co to dewiacja, stat czy floor control póki sam się nie dowie, albo nie będzie miał dobrego szkolenia. Może kwestia poziomu... Już teraz nawet kilka osób potrafi nie zdać tego okrojonego materiału. Stąd też szkolenia z KZ przed smc :) @taki jeden facet - zależy od regionu. Wawa będzie miała więcej niż np. Poznań. Zależy czy korpo czy licencja. Kokosów nie ma, ale i tak chyba dno dna to nie jest. Na nadgodzinach można dobrze wyjść, jeżeli są. U nas wlkpl brutto pracownik 11,50, instr 12,50, mgr 15,40

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aahz
"który pracownik będzie miłego mgr szanował?" że co proszę, bo czegoś tu nie rozumiem? Trzeba być chamskim managerem żeby Cię szanowali? Miałam nad sobą kilku naprawdę miłych managerów i mieli mój respekt. gość dziś Macie naprawdę fajne stawki. Duża różnica miedzy pracownikiem czy instruktorem a managerem. Tylko to 15,40 maja na początek czy z czasem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taki jeden facet 31
Województwo pomorskie np Tczew. Ktoś wyżej podał stawkę za godzinę czyli dalej umowy zlecenie obowiązują? W reklamie w radiu mówili ,że dają umowę o pracę? jeżeli tak to jaka stawka za miesiąc ( widełki ) Kolejna sprawa to czy praca zwykłego pracownika wymaga podnoszenia ciężarów powyżej 5kg? Pracować by miała kobieta w wieku około 30 lat ,ale nie może nadwyrężać kręgosłupa. Jak to wygląda? Może jest tutaj ktoś z Tczewa i poleca jakiegoś Mc / KFC / innego Burgerkinga itp ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie pisałem, że trzeba być chamski pracują w maku też ludzie, którzy mają cięgle jakieś, ale i bycie wobec nich miłym jest debilizmem sorry, ale taka prawda, ale nie każdy docenia miłego i fajnego menadżera. A widać to doskonale jak np. ktoś dostaje awans na menadżera i chce się przypodobać pracownikom z myślą, że będą go szanować jakoś bardziej. Co do stawek są zróżnicowane każde stanowisko ma szczebelki od/do stawka jest uzależniona od tego, jak ktoś pracuje ewentualnie jak kierownik lubi tych, co wchodzą tam gdzie słonce nie dochodzi to też ma się stawki dobre. W mcd są tylko umowy o prace i kontrakty. Czy zwykły pracownik musi nosić powyżej 5kg? Tak a kto ma to robić kierownik? Chyba siłą rzeczy brakuje frytek to lecisz do mroźni i niesiesz karton, który waży więcej niż 5kg. Do tego możesz też wywalać śmieci skompaktowane (worek sporo waży), rozkładać dostawy itd. Moja dobra rada, jeśli masz problemy z kręgosłupem to od razu o tym powiedź sporo osób nie mówi i później lata z zaświadczeniami i L4 przez pół roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taki jeden facet 31
"Moja dobra rada, jeśli masz problemy z kręgosłupem to od razu o tym powiedź sporo osób nie mówi i później lata z zaświadczeniami i L4 przez pół roku." .fajnie by było ale w praktyce jak to wtedy wygląda ? osoba która takie zaświadczenie przyniesie nie będzie wykonywała zadań wymagających podnoszenie ciężarów 5kg + tylko cały czas będzie wykonywać inne zadania i to nie będzie problem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
odnosnie jedzenia dla pracowników: krótko i na temat-jeden zestaw darmo winien być pracowałem w podobnych klimatach w rodzimej firmie w IE prywatna firma i 300 tyś razy mniejsza jak Mc jakos 1 posiłek darmo mozna było zjeść no tak ale biednego Mc nie stac na to zeby pracownikowi dac frytki i 1 burgera. oczywiscie nie płacze nad tym ze tak blisko a zarazem tak daleko heh i to nie zarcie u Amaro, ale bez przesady ze firma by zbiedniała. a z tym smazeniem na siłe pewnie tak było i dalej by to trwało,bo dac palec polakowi tez zeżre cie od razu całego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pracownik licencji Śląsk
U nas na licencji ,zrobił licencjobiorca że w piątki ,soboty ,niedziele jest dodatek 1,5 do każdej godziny .Warunek jest taki że nie można iść na l4 w ciągu miesiąca bo przepadnie.Mam pytanie czy w restauracjach licencyjnych są nagrody na 5 lecie ,10 lecie pracy u nas jak przeszliśmy na licencje z korporacji zostało to zlikwidowane. Czy to prawda że zostały wycofane z u użycia pieluchy tetrowe do doczyszczania -jakimi je zastępujecie teraz szmatkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chcialabym pracowac w Mdco na 3/4 etatu (30h tyg), czy w tym przypadku musze zaznaczyc dyspozycyjnosc 7 dni w tygodniu, zeby dostac prace? Dodam, ze nie jestem studentka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
up , czy to prawda, ze ponizej 3/4 etatu trzeba byc dyspozycyjnym od pon do pt a pow 3/4 etatu badz na 3/4 musi to byc caly tydzien podany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tenfacet : mam na myśli, żebyś był szczery wobec pracodawcy i powiedział o tym przed nie po podpisaniu umowy. Te nagrody są w korpo pewnie licencjobiorca też, by mógł to wypłacać, ale to jest jego kasa. Tak zostały wycofane już dawno teraz są szmatki, która są strasznie do 4 liter. Pieluchy były lepsze. Po pierwsze rzadko daje się 3/4 etatu dla nowych na próbnym. Druga sprawa to, że raz może będziesz robić 3dni po 10h innym razem 5dni jedno po drugim po 8h. Co do dyspozycyjności to rzecz kluczowa jak ktoś ma dziwne dyspozycyjności takie osoby nie bierze się pod uwagę, bo to problem przy układaniu grafików. Przy 1/2 etatu ujdzie ograniczona dyspozycyjność, ale nie przy 3/4etatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ObeznanyMakowiec, dzieki za odpowiedz. Ja chce postulowac we Wroclawiu a tam duzy ruch, wiec byc moze dostane te 3/4, na tyle bym chciala pracowac. Dyspozycyjnosc podam 7/7. Czy w kazdym maku nowe osoby dostaja tylko 1/2 etatu? Po zostawieniu CV w lokalu ( bo podejrzewam, ze tak mozna dostac prace najszybciej) ile trzeba z reguly czekac na telefon? Mam aktualna ksiazeczke sanepidowska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obeznanymakowiec
Wszystko zależy od zapotrzebowania restauracji. Radzę się pospieszyć, ponieważ mcd zatrudniają w okresie letnim a zimą rzadko (mniejsza sprzedaż, wszyscy po urlopach). Jak potrzebują automatycznie mogą dać skierowanie. Różnie to bywa my nie dajemy na 3/4 tak od razu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ok dzieki obeznanymakowiec, jesli w maku mi sie nie powiedzie to sprobuje w innych fastfoodach typu kfc. Licze na to, ze Wroclaw to duze miasto i jednak cos znajde.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z tego co wiem to sporo restauracji jest takich co szuka ludzi, bo mają braki więc problemu raczej nie powinno byc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość 321
u nas dodatek za brak l4 nie przyniosl skutku kto bral i bierze dalejniby 120 zl to za mala motywacja do braku l4 .lepszym pomyslem byloby chyba placenie za prace w niedziele i czerwone swieta nawet 50 %dodatku bo drivy robia caly rok a malle nie wiec dla mnie chyba to byloby sensowne rozwiazanie (o 100 % nawet nie marzymy)jak myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość321
mam pytanie do pracownik licencji slask:czy przypadkiem u pana J.K? ze wam zlikwidowali premie to chyba sprzeczne z polityka mcd pl rocznicowe?wszedzie sa premie rocznicowe i nikt sie do tej pory nie odwazyl tego ruszac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas na lic znieśli rocznicowe. Jak to się mówi: mi to lotto. Ale czy pracuje się 5, 10 czy 15 lat nie znaczy się nic dla tej firmy... Może nie tyle firmy co niektórych ludzi. Jeszcze dodatkowo podłożą kłody pod nogi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ObeznanyMakowiec
..Bo firma w momencie przejścia restauracji w licencje tych pracowników w poważaniu. A szkoda bo coraz ciężej znaleść tych pracowitych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×