Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zizou

NAjmądrzejszy film jaki oglądaliście to

Polecane posty

przypomniały mi się jeszcze trzy fajne tytuły, jest w nich trochę madrości i są bardzo \"ludzkie\", tzn takie ciepłe (sic! ad. II) Historie kuchenne [Salmer fra kjokkenet (Norwegia,Szwecja, 2003)] Priscilla, królowa pustynii [Queen of the Desert (Australia, 1994)] Bagdad Cafe [ USA/Niemcy, 1988]

Gość tak Rocco Invades Poland
To film, który do głębi zachwycił mnie poetyckim sposobem zaprezentowania nowego nurtu, który można porównać do neorealizmu- nazwijmy to moze post-neorealizmem. Przy okazji jest to także wspaniały obraz polskich kobiet. Poleacam gorąco

Gość wg mnie
"Kolor purpury".

do mistrzyni celnej riposty (ciotka, żona wujka Staszka?) -- a co, może Priscilla nie ma wartości edukacyjnych ?? :P

Gość wytłumaczcie mi co oznacza to
[sic !] Bo nie wiem a nie chce mi się osobnego topica zakładać :O

ja rozumiem sic!(łac.), jako ups! , rodzaj żachnięcia , ugryzienie się w język

Gość dzieki aplauz- bo ja od płyty
heja sprzed trzech lat się głowiłam :D dzieki:D

Gość lilik78
hi hi ilu fanow Rocco... a swoja droga ma swoj urok

;) ale zobacz co znalazłam w słowniku interlingua sic tak, tak jest, tak więc; suchy; wytrawny z tym, że bez wykrzyknika natomiast na http://www.poradniajezykowa.us.edu.pl to: Uwaga (często ironiczna) „sic!” oznaczająca ‘tak! właśnie tak!’ umieszczana bywa w tekście po cytowanym fragmencie zawierającym osobliwy lub niepoprawny wyraz albo zwrot. Ma podkreślać, że tak właśnie było powiedziane lub napisane w oryginalnym tekście, że to nie omyłka cytującego. Jest to także uwaga umieszczana po podaniu jakiejś zaskakującej informacji w celu zwrócenia na nią uwagi odbiorców. Wyraz ten należy wymawiać „s-ik” (zob. „Wielki słownik wyrazów obcych PWN” pod red. M. Bańki, „Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN” pod red. A. Markowskiego). [Katarzyna Wyrwas]

Gość hiszpaneczka
Efekt motyla, crash (miasto gniewu)- świetny film :)

Gość aplałz - kurcze wielkie
dzieki jeszcze raz:D

Gość heheheheheheheheheheee
:D:P (tu w znaczeniu ups uśyte :P )

Gość dobranocka o Pszczółce Maji

\"Porozmawiaj z nia\" P. Almodovara - za szczerosc i realnosc zyciowa, za prawde o potrzebie kochania i bycia kochanym, za dowod, ze czlowiek sam nie moze funkcjonowac w spoleczenstwie. \"Zielona Mila\" - a i owszem, za wzruszajace chwile i ujecia milosci i dobroci w stosunku dla drugiego czlowieka. \"Niewierna\" - dla niektorych to moze byc zwykle romansidlo, dla mnie to film psychologiczny o ludzkich namietnosciach, wytrwalosci i poswieceniu dla drugiego czlowieka. \"Godziny\" - kazdy ma wlasne problemy, kazdy radzi sobie na rozne sposoby. Motto: obudz sie, nie Ty jedyny masz klopoty, nie Ty jedyny poniosles porazke, nie tylko Tobie sie moze udac. \"Życie, którego nie było\" - o probie manipulacji, wierze w milosc miedzy matka a dzieckiem, o walce o przezycie. Goraco polecam :)

Gość sens życia
wg monty Pythona. Za scenę, w której na wojennym pobojowisku żołnierz mówi do kamery: "Jak to jest? W moim kraju, gdybym zabił jedną osobę, tobym poszedł na szubienice. Tu wyrżnąłem chyba ze 60 i jeszcze mi kurwa dali medal".

O mamo, ależ topik :D :D :D 1. \"Milczenie\" Bergmana 2. \"Marzenia kobiet\" Bergmana 3. \"Wieczór kuglarzy\" Bergmana 4. \"Jak w zwierciadle\" Bergamna 5. \"Zaćmienie\" Antonioniego 6. \"Zawód: reporter\" Antonioniego 7. \"Teatrzyk\" Renoira 8. \"Ojciec chrzestny\" Coppoli 9. \"Czas Apokalipsy\" Coppoli 10. \"Taksówkarz\" Scorsese 11. \"Pulp Fiction\" Tarantino 12. \"Kanał\" Wajdy 13. \"Rękopis znaleziony w Saragossie\" Hasa 14. \"Wstręt\" Polańskiego 15. \"American Beauty\" Mendesa ... i tak bym mogła wymieniać i wymieniać... :D :D :D

Gość straszny film

Gość ladymakbet
moim typem jest ,,porozmawiaj z nia,, almodovara ,,21gramow,, z seanem pennem ,,donnie darco,, ,,shrek,, ,,iniemamocnych,, ;)

American Beauty faktycznie jest wart polecenia, zwłaszcza scena z fruwającą białą torebką foliową, ten epizod jest piękny, natomiast nie jestem pewna, ile jest mądrości w pięknie... i jeszcze jeden tytuł \" Między słowami\" (Lost in translation 2003) :)

No i przypomniał mi się dzięki American Beauty jeszcze jeden film z Kevinem Spacey...mianowicie \"Podaj dalej\" także z niejakim Osmondem znanym z beznadziejnego A.I.(moim skromnym zdaniem :P ) Za to Podaj... rewelacja i mądry :)

Gość ytredddrrrrrr
dkjfjdfjkdgsj;sdgj;krji

a \"Orlando\" ktoś widział? uważam, że świetny - pokazuje różne aspekty człowieczeństwa w czasie wędrówki przez kilka wieków histori

Gość kinomaniaczka
Nie widziałam "Orlando", ale dorzucam jeszcze kilka interesujacych i poruszajacych obrazów: "Fanatyk" Henry'ego Beana "American History X" Tony'ego Kaye (słusznie Psycho Trop :) ) "Dolina Issy" Tadeusza Konwickiego (na podst. C.Miłosza) "The Brave" Johnnyego Deppa "Fever" Alexa Wintera "Skaza" Louisa Malle "In the bedroom" Todda Fielda "Chłopięcy świat" Michaeal Caton-Jones "Łowca jeleni" Michaela Cimino "Dom dusz" Billie August

Gość ladymakbet
wczoraj obejrzalam na tlumaczenie pl bedzie jakos ,,dom na piasku i we mgle,, bardzo fajny.....polecam;)

Gość Ah pieta signiori miei
Pewnie nie będę orginalna , ostatnio wiele do myślenia dał mi serial naszych rosyjskich sąsiadów " Mastier i Margarita" na podstawie Bułhakowa. Wiele jest glosów na nie ale myślę że to najlepsza ekranizacja tego dzieła z poruszającą muzyką . Silny przekaz co może potęga wiary i miłości