Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość a ja mam euthyrox
dlaczego dwie tabletki przepisał Ci lekarz zamiast jednej 75? dziwne.

Gość martulkaaaa
bo pewnie masz zaczac od malej dawki (25) i potem ja zwiekszac do 75, prawda? chodzi o to, zeby organizm sie przyzwyczail do leku

Gość Magda-P
No i tak... Witam was :/ Dołączyłam do waszego "klubu" ludzi, których tarczyce pragnęły być inne niż wszystkie... Mam 29 lat, jestem dopiero na początku drogi, a tyle już przeżyłam... Tułam się po lekarzach, specjalistach od października w związku z ciągłym uczuciem duszenia w gardle, drapania, chrypką... Wiadomo, najpierw diagnozowano mi przeziębienia, jakieś stany zapalne. Standardowo: antybiotyk plus tydzień L-4. na nieszczęście równolegle rozwinęło mi się zapalenie zatok, więc wszystkie późniejsze diagnozy szły w tym kierunku... Czułam się raz lepiej, raz gorzej, ale to drapanie, duszności (bywało, że potworne; nie mogłam wstać z łóżka) zawsze gdzieś tam były. Niecałe dwa tygodnie temu wyczułam sobie guzka za uchem; spanikowana znów ustawiłam się do lekarza. badania krwi w normie, CRP w normie... "Samo się pani powinno wchłonąć"- usłyszałam. A ja czułam, że coś jest nie tak, czułam, że nie mam na nic siły; no nie wiem, możecie to nazwać intuicją, ale wiedziałam, że to nie jest jakiś tam guzek bez powodu ani jakieś tam nerwicowe drapanie w gardle. Postanowiłam skontrolować się jak leci; odwiedziłam paru specjalistów, no a wczoraj zrobiłam usg piersi i przy okazji poprosiłam o usg tego guzka... Pani wykryła mi pojedyncze powiększone węzły chłonne za uchem i na szyi, ale do 10 mm, więc podobno nie tragicznie-- no i chwilę później "i pani ma powiększoną tarczycę z guzkami"... pewnie rośnie mi to do środka i naciska... Dzisiaj byłam po skierowanie na badania poziomu hormonów, glukozy, cholesterolu, triglicerydów, morfologię i OB; orientujecie się może, czy można je robić w czasie miesiączki? Zależy mi na czasie, ale nie chcę otrzymać jakichś zafałszowanych wyników. oczywiście od wczoraj szukam w Internecie i niestety znajduję: jakieś nowotwory anaplastyczne z przeżywalnością do 6 m-cy, jakieś uszkodzenia strun głosowych (a ja pracuję głosem, jestem psychologiem), no po prostu panika człowieka ogarnia. A na jednej z tych stron napisane, że przewlekła chrypka plus powiększona tarczyca sugeruje nowotwór; no tiaaak, może od razu się spakuję i w drogę :/ Ja chyba powinnam mieć zablokowane strony z inf. medycznymi, bo sama siebie wykańczam. Nie wiem jak długo to dziadostwo się we mnie rozwija; moja alergia skórna nasiliła się jakieś 5-6 lat temu i to bardzo; lekarstwa nie dają rady... Do tego męczliwość, senność, totalne wahania nastrojów, nieregularne miesiączki... Sama wychowuję trzyletnią córkę i mam doła jak pieron. Wiem, wiem, większość ludzi, nawet z ogromnymi problemami "tarczycowymi" żyje, pracuje i sobie radzi--- ale ja bardzo, bardzo chcę już zostać do końca zdiagnozowana. I jestem wdzięczna mojej intuicji, że podszepnęła mi to usg, bo inaczej dalej by mi przepisywano syropki wykrztuśne albo "antybiotyk i tydzień L-4"... A terminy do państwowego endo--- u mnie na koniec października. Prywatnie? Na przyszłą środę. 150 zł, ale powiedzcie, no kto by czekał...:( Niech mnie ktoś pocieszy i napisze, że też odczuwał takie cholernie silne duszenie, i że to pokonał...

Gość pocieszam Ciebie
ja mając 25 lat nie miałam siły stać, bo dusiłam się. Nie mogłam chodzić - bo dusiłam sie. Ciągle zmęczona, zwlaszcza rano... Trafiłam do szpitala, usunięto mi tarczycę i teraz czuję się bardzo dobrze :) Jesteś psychologiem, sama siebie nie potrafisz pocieszyć. Nie szperaj w necie o chorobach, bo właściwie objawy każdej choroby chyba wielu z nas mógłby dopasowac do siebie. Zdrowia życzę i bądź dobrej myśli. Masz dla kogo życ:D

Gość pocieszam Ciebie
odżałuj 150 zł. Nie czekaj tak długo, październik dopiero za pół roku

Gość Magda-P
Dziękuję Ci bardzo :) Jak to mówią: szewc bez butów chodzi- a psycholog chodzi w nerwach ;) Pozdrawiam!

Gość totytlkoja
Nie moje drogie. Mam brać 25 i 50 mg rano przed posiłkiem. Nie wiem czemu nie zapisała od razu 75 mg.... Ale już po tych 3 dniach brania leku jest mi o wiele lepiej...nie czuję takiego zmeczenia i łatwiej jest mi się skoncentrować

Gość mistaken23
hej! dzis odebralam wyniki moze ktos pomoze zinterpretowac??? tsh-4,45 przy normie 0,25-5 ft3-4,91 przy normie 4-8,3 ft4-12,14 przy normie 9-20 z gory dziekje:)

Gość o MagdaP
Stać cię na komputer i śleczenie przed nim to powinno cię stać na lekarza. Słuchaj. W przyszłym tygodniu grzecznie do endokrynologa

WITAJCIE PO DLUGIEJ PRZERWIE!!!!!!!!!!!!!! Bardzo dawno nie zagladalam na forum. Minelo juz kilka miesiecy od czasu kiedy zaczelam moja kuracje hormonalna na niedoczynnosc tarczycy. Chce sie z Wami podzielic moimi uwagami. Od pazdziernika ubieglego roku, kilkakrotnie zmieniajac dawke Etyroxu, dopiero na poczatku maja mialam dobre wyniki tj. unormowany poziom TSH oraz FT4. Wydawaloby sie , ze ok ale.....nie do konca. Czuje sie fatalnie! Byly momenty, ze czulam sie nawet niezle (dobrze- to zbyt duze slowo). Waga -w zasadzie bez zmian ale czuje sie spuchnieta i ociezala. Ciagle zmeczenie - z krotkimi przerwami niestety nie ustepuje. W ostatnim czasie nawet doszlo do tego, ze kilka dni pod rzad spalam prawie caly czas. Jak zwrocilam na to uwage podczas wizyty lekarskiej, to lekarz przepisal mi leki antydepresyjne:( Ale Dziewczyny...ja nie czuje sie w fazie depresyjnej. Moja corka 14-letnia zaczela chwilke po mnie kuracje. To fotokopia mojej choroby. Ona czuje sie podobnie.) Mamy hustawki nastroju i to ciagle rozkojarzenie ale to wszystko przez ta tarczyce. Tych lekow na depresje absolutnie nie biore. Co do wypadajacych wlosow, bo widzialam, ze ktos podpytywal co z tym reparatem amerykanskim o nazwie REVIVOGEN NATURAL SCALP THERAPY - to powiem tak: w poczatkowej fazie wlosy lecialy jeszcze bardziej ale po 1-2 miesiecy przestaly mi wypadac. W tej chwili juz nie uzywam, bo nie zauwazylam do tej pory zeby byly jakies odrosty, ale nie wypadaja (moze to nalezy przedewszystkim przypisac hormonom). Dlatego kto chce wydac pieniadze i poeksperymentowac niech dobrze sie zastanowi czy nie lepiej poczekac i dac czas najpierw hormonom. Taka moja rada. A TERAZ PROSBA - do bardziej oblatanych ode mnie: Blagam, powiedzcie jak to jest. Ja myslalam, ze jak ureguluje sie poziom hormonu to bedzie w miare ok. Czy to juz meka na cale zycie???? W najblizszych dniach ide znowu do lekarza po skierowania do endokrynologa i powtorzymy z corka badania. Mam nadzieje, ze tym razem nie wymysli mi jakiejs paranoi :) POZDRAWIAM WAS WSZYSTKIE TARCZYCOWE, trzymajcie sie cieplutko. Duzo zdrowka i optymizmu.Alicja

Gość doMilano
Jak widać nikt nie jest zainteresowany czytaniem twoich bzdur. Znajdż sobie innych słuchaczy

Gość marzena86
Witam. Chciałam zapytać o pewną sprawę gdyż moje wyniki tsh to 73,16 przy normie górnej granicy to 4.94. Byłam na usg i taki jest opis: Tarczyca powiększona w całości, lokalizacja w obrębie szyi. Obrysy niewyraźne, nieostre echo płatów i cieśni patologiczne obniżone, mieszane, wzmożone echa od podścieliska, bez struktur guzkowych jak przy thyreoiditis. Pojedyńczy węzeł chłonny 13x3 mm przy m.sterno-cleido- mastoideus po stronie prawej oraz w tym samym miejscu po stronie lewej 11x3mm. Pozostałe węzły chłonne szyi niepowiększone. Co mam o tym sądzić co to może oznaczać?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Gość koreta
mam pytanko co oznacza gdy wynik anty tpo jest w normie a tg dużo powyżej normy, wole z dużą ilością guzków..........

Dołączam się do klubu ... Mam 21 lat i od 3 lat leczę się na niedoczynność tarczycy, obecnie biore Eutyrox 50 i TSH się unormowało ale wciąż czuję się fatalnie. Od samego początku choroby mam problemy z miesiączką, jestem bardzo rozchwiana emocjonalnie a w ostatnich miesiącach doszły bóle i zawroty głowy. Wylądowałam nawet u neurologa bo nie mogłam się uczyć do sesji ... ale przepisał mi Nootropil, żeby zminimalizować zawroty głowy, które są momentami nie do wytrzymania ... póki co bez pozytywów. Wszystkie te objawy przed jeden, mały gruczoł :/ Miał ktoś z Was podobne objawy? Pozdrawiam!

FT3 nie robiłam, FT4 - 17.06 a TSH - 1.7 a nootropil tak jak pisałam wyżej biorę dlatego, bo mam problemy z koncentracją i zawroty głowy.

mam dobrą dawkę bo jak zaczęłam się źle czuć to poszłam do endokrynologa i powiedział mi, że mam dobrze ustawione leki a poziom TSH jest jak najbardziej w porządku :) no a z kolei ginekolog i neurolog mowią, że zmęczenie i bóle głowy są spowodowane tarczycą...i bądź tu mądra :/

przeciwciala też są ok. A miesiączki już mi się uregulowały bo brałam tabletki m.in. antykoncepcyjne. Teraz już ich nie biorę i mój organizm jest jeszcze nie przyzwyczajony stad też może te bóle ... :/

Gość TootylkoJaa
Witam po dłuższej przerwie... Moje TSH wynosi już nieco ponad 1. Antyciała ok, ft3 ft4 ok.... ALE wciąż jestem zmęczona, senna, mma problemy z koncentracją, a na dodatek przybył inny problem.... BÓL I KOŁATANIE SERCA. I to nie raz na jakiś czas, ale praktycznie codziennie....myślę, że to przez dawkę jaką biorę bo aż 75 mgl. Endokrynolog powiedział, że skoro mamy rezultaty leczenia niedoczynności to nie warto zmniejszać już dawki i.... we wrześniu się zobaczy. Aj:(

Gość Magnolia78
Witam serdecznie ja na niedoczynnosc tarczycy lecze sie juz 5 lat tez mam wachania nastroju nieregularne miesiaczki sucha szorstka skore i przez ten czas przytylam w sumie 30 kg. Mam tez kolatania i bule serca ale u mnie to znak ze wyniki sa zle teraz TSH mam 5.9 i w piatek ide po wieksza dawke lekow a dodam ze biore teraz 100.Bylam tez u ginekologa i okazalo sie ze mam za niski progesteron dlatego tak rzadko miesaczkuje biore przez 7 dni cyklu dufaston i jest ok.Do tego wszystkiego mam problemy z cera i wypadlo mi polowe wlosow.Pozdrawiam i zdrowka.

Gość Magnolia78
sasdsfsdggsgsgt

Gość Magnolia78
Sory moje niespelna trzy letnie dzieciatko tez chcialo cos napisac. ;D

Gość Micrus
Witam Choruję na niedoczynność i Hashimoto. Przez ostatnie kilka miesięcy brałam Novothyral 100. Lekarz jednak zadecydował o zmianie leku na Euthyrox 112, dlatego mam do odsprzedania jedno opakowanie Novo 100, pakowany po 100 szt. Jeżeli ktoś jest w potrzebie to proszę pisać.

Magnolia78 to jak Ty się leczysz jak przytyłaś 30 KG, masz wahania nastroju i w ogóle kiepsko się czujesz?! Zmień endokrynologa i pamiętaj, że nie masz się przyzwyczaić do tych stanów tylko poprzez leki one mają zniknąć jak nie znikają trzeba zmienić leki.

Gość Magnolia78
Witam lecze sie standardowo co miesiac robie tsh ale do endokrynologa nie chodzen zlecenia na badania i leki wypisuje mi lekarz rodzinny. U mnie to jest tak mam zle wyniki dostaje wieksza dawke i jakis czas jest nawet dobrze ale po jakims czasie znow sie psuje i tak w kolko. A z tym tyciem jes tak mam bardzo zla przemiane materii mie pomagaja herbatki jogurciki blonnik itp. Chodze do toalety raz w tygodniu jak tylko pozwole sobie na wiecej np. pieczywo na snidanie to po tygodniu bedzie mnie wiecej i wlasnie taka jestem.Mialam isc po nowa recepte w piatek ale nic z tego bo wyznaczyli nam wizyte u stomatologa cala rodzina.Dodam ze nie mieszkam w Polsce i jaszcze do konca nie zapoznalam sie z tutejsza sluzba zdrowia.Wiec jak tylko jestem w polsce to robie kaplet wszystkich badan.

Gość Magnolia78
Musze sie tezaz wziasc za siebie bo planujemy z mezem kolejna ciaze a przy takich wynikach kiepsko rokuje w ostatniej ciazy bralam 150 i ledwo miescilam sie w normie, mialam zrobic przeciwciala i leczc sie po ciazy ale bylam zmuszona przeprowadzic sie z duzego miasta do malej miescinki a wiadomo jak jest w malych miastach ze sluzba zdrowia. Teraz mieszkam za granica i jest jeszcze gorzej ale dam rade , jade z dzieciakami na wakacje do kraju wiec bedze wiecej czasu na wizyty lekarskie. pozdrawiam.

Gość no i super znowu cos
witam.. mam problemy z hormonami ostatnio wykryto u mnie torbiele w piersiach i gruczolakowłókniaka. lekarz zasugerował pójście do onkologa i tez jestem umowiona na wizyte. ale to nie wszyystko żeby nei było nudno to i w tarczycy cos jest:/ TSH było ok ale nie dawało mi to spokoju i mimo gadek lekarzy zrobiłam sobie usg bo Ci lekarze to jakaś istna patologia!!!! wynik: zanikowe zapalenie tarczycy. a co mnie zaniepokoiło to: tarczyca mała o pstrej nieco podwyższonej echogeniczności o wyraźnych zarysach granic bez cech patologicznego unaczynienia w opcji P.D. w obrębie płata lewego na pograniczu cieśnia zwapnienie otoczone hypoechogennym halo w tym obszarze unaczynienie bardziej wzmożone. węzly chłonne nie powiększone. Pomocy bo ja nie wiem nic, a Wy dziewczyny doświadczone w temacie (niestety) :(

Gość Tarcza
Witam! 2 lata temu miałam zdiagnozowane hashimoto. TSH niewiele powiększone ok. 3,4. Dostałam leki i zbiłam tsh do 1,47. Po 8 miesiącach niedoczynność wróciła, tsh 3,14. Nie poszłam do endo, odczekałam rok i zrobiłam znowu badania. TSH mam 1,42. Czy Wam się zdażyło, żeby tsh samo spadło, bez brania leków? Czy hashimoto może samo ustąpić?

Witam serdecznie, Ze względu na niedoczynność tarczycy biorę stale euthyrox 50. Obecnie jestem w 5 tyg ciązy moje obecne wyniki tarczycy to: TSH - 2.060 _ uU/ml - Wartość referencyjna: 0.270 - 4.200 FT4 - 22.0 _ pmol/l Wartość referencyjna: Kobiety w ciąży: 1 trymestr 12.1 - 19.6, normalnie do 22 Czy w tym wypadku powinnam mieć zmienioną dawkę euthyroxu? Zmniejszoną czy zwiększoną? Otrzymałam od lekarzy sprzeczne informacje. Dziękuję i pozdrawiam!

Gość Do Iwka
Masz zapieprzać czym prędzej do lekarza, a nie oszczędzać na dziecku głupi babsztylu. Krytykujesz doktorów a masz nieźle popieprzone w głowie licząc, że wirtualna osoba będzie mieć w tym interes, by ci pomóc.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się