Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Awokado

Adres IP - jakie możliwości

Polecane posty

Gość Awokado

Mam pytanie do osób obtrzaskanych z komputerem i internetem. Jeżeli znam adres IP jakiegoś komputera czy mogę śledzić go w sieci, np. sprawdzać na jakie wchodzi strony www, fora internetowe itp. Czy to możliwe???

Gość jesli masz dojscia ...
do TPSA albo innego providera to tak. jesli jestes w sieci lokalnej to troche mozliwosci jrest ale jesli to np neostrada to tylko zainstalowanie mu na kompie odpowiedniego programiku albo wtyki w rtpsie moga pomoc. no chyba ze jestes jakims ABW a wbrew pzoorom oni tez nie moga sledzic ot tak sobie bez pomocy providera kogos jesli sie zabezpiecza w miare.

Gość Awokado
Ma neostradę (IP zmienne - ograniczone pewną pulą adresów) i używa serweru Proxy (więc IP stałe). Czyli to nie jest takie proste?

Gość Nie Marianna
Mało tego, czasami można nawet na kafeterii znaleźć to, co się gadało w pobliżu swojej komórki. Niggy bym nie uwierzyła, gdyby mnie to nie spotkało

Gość co nie rozumiem

to wcale nie jest proste. jesli nie zainstalujesz mu na kompie jakiegos szpiega czy tylnej furtki dla siebie. dzis kazdy glupi masz juz firewalla. oczywiscie administrator czyli gdzies tam w TPSA moga sobie wiedziec wszystko o nas ale taki czlowiek nieobcykany nie ma tak latwo. ja napewno nie znam metod na takie szpiegowanie. moge sprzawdzic system operacyjny kogos moge wiedziec jakie porty ma otwarte jesli znam IP ale wlamanie to cos zupelnie innego. gdyby kazdy tak sie mogl wlamy wac to mielibysmy sajgon. nie znam sposobow zeby neostrady uzytkownika tak szpiegowac i wiedziec co oglada i robi. moze sa tu jacys fachowcy lepsi na forum

Gość Nie Marianna
A jak wytłumaczylibyście fakt, że swoje słowa wypowiadane przed komórką za jakiś czas znajdują się w Matrixie? I to nie raz i nie dwa. Trzeba było komórkę zmienić

dokladnie tak jak naisal przedmowca. w sieci lokalnej za NATem mozna czasem snifferka jakiegos odpalac ale to raczej jest do wykrycia i moze narazic na nieprzyjemnosci. ale tutaj mamy do czynienia z neostrada wiec mniej jest tych mozliwosci. tak naprawde zeby wlasmac sie do kogos trzeba miec ogromna wrecz wiedze z zakresu programownaia budowy sieci i protokolow. takie pytania jak sie podsluchuje kogos maja c IP to raczej sa nie na miejscu bo taka osooba ma male szanse cokolwiek zrobic komus w sieci.

Gość Awokado
Dziękuję za odpowiedzi!

niezmiernie ciekawy topik, równie dobrze moglibyście rozmawiać po chinsku i tak bym nie wiedziała o co wam chodzi. :)

ależ drogi cam.net.pl, żle mnie zrozumiałeś nie krytukuje niczego, bardzij mnie to rozbawiło. Ja umiem tylko włączyć komputer, znam swój program niezbedny w pracy, nawet nieźle Excel\'a ( jedno z mych podstawowych narzędzi w pracy) i oczywiście troche pobuszowac po internecie - i to koniec. Nie bardzo moge prosic cie o wyjaśnienia bo musiałbyś mi najpierw wytłumaczyć co to jest IP - więc na przetłumaczenie tych paru zdan zeszłaby cała noc. Ewentualnie jakbyś mi tylko powiedzał o co chodzi z ta komórką. Nie odbieraj, prosze moich wypowiedzi tak bardzo poważnie ;)

super, zrozumiałam do tych cyferek ale nie oczekuj że zrozumiem : \"1) dynamiczny - gdzie jest on zmiennym adresem dla hostów wewnatrz sieci, natomiast od routera brzegowego jest juz stałe (by mozna bylo odlalezc providera), 2) publiczny, czyli tzw. stały adres Twojego hosta.\" I nawet mi tego nie tłumacz :D pozostane przy swoich umiejętnościa, ja raczej nikogo szpiegować nie będę, a moje dane też nie są tak bardzo tajne więc dam sobie na luz. Jedynie jak będe miała \"tajna\" rozmowe to postaram sie nie prowadzić jej blisko komputerów. Ale jakby co to wiem juz kogo szukac na Kafeterii.

Gość Awokado
Ciocia Klara. Wejdź na stronę. Dowiesz się więcej o IP. Taką podstawową wiedzę warto mieć. Zawsze pozostawiasz po sobie ślad wchodząc na różne strony w postaci adresu IP. Sprawdź sobie jaki masz swój aktualny adres - na stronce wyświetla się automatycznie, nic nie musisz robić. Pozdrawiam.

to was jeszcze zapytam jak moge odszukać czyją stronę ??????.prv - znam kilka wyrazów które napewno na niej są ale jak wpisze w google to wyskakuje mi kilkadziesia tysięcy stron. Jak to ograniczyć by wyskakiwały tylko strony .prv (licze na to ze bedzie ich tylko kilaset ) a poza tym jak ktoś ma juz moje IP to ma tylko ten numer (przeciez nie imie i nazwisko) no chyba ze nr telefonu gdy wdzwaniam sie przez modem. Chyba nie ma mojego adresu ( w sensie miasto i ulica)?

Do Cam.net.pl Jak moge wejsc np. na jakies forum zeby nikt sie nie skapl po IP ze to ja (jakos ukryc albo co) Bo mnie wkruwila pewna moderatorka na jednym forum (dokladnie noworodek) i w ogole.

i chce tam weisc ale zeby nikt nie wiedzial, ze to ja. Mam neostrade jakby cos.

Gość Awokado
Ja tez mam neostradę i uzywam serweru proxy. Wtedy wyświetla sie adres serwera a nie mój.

to nie domnie ale tez moge napisac od siebie. mozesz np wyszukac IP serwera proxy i ustawic go w przegladarce i tak sie laczyc. jesli wybierzesz oznaczony np high anonymity to raczej to IP wlasnie bedzie ew logach serwera z ktorym bedziesz sie laczyc.

czyli administrator forum wpisuje nr IP do katalogu \"tych klientów nie obsługujemy\" i juz żaden wpis z tego komputera nie pojawi sie na forum?

ale jak to zrobic?? Bo ja jestem ciemna jak Ciocia Klara w tym temacie

Gość Awokado
Wg mnie administrator moze zablokowac tylko ten komputer, który ma stały adres IP. Jeżeli dany komputer ma zmienne IP (dotyczy to wszystkich połączeń modemowych w tym neostrady), to takiego komputera nie może zablokować.

Gość Awokado
Toxyna - jeżeli dzis nikt ci nie napisze o serwerach proxy, to ja zrobię to jutro. Teraz idę spać. Pozdrwiam.

http://www.publicproxyservers.com/page1.html przyklkadowa lista z serwerami proxy. zalezy jaka masz przegladarke. gdzies w opcjach jest taka mozlwiosc zeby wpisac tam IP i port serwera. ja mam opere wiec u mnie to jest Tools .>>>Preferences>>Adwanced>>network i tam jest przycisk proxy serwers gdzie mozna wpisac to IP ze stronki i numer portu.

http://anon.inf.tu-dresden.de/index_en.html to i ja doloze od siebie programik ktory uzywalem, ale uzywalem roznych i okazuje sie ze czasem tylko sciemnia sie ludziom ze one dzilaaja a praktyce zupelnie nie ukrywaja IP. i jak napisal przedmowca zeby zrobic to fachowo to trzeba miec spora wiedze. ale to juz trzeba sporo czytac o komputerach zeby wykorzystac kilka naraz sposobow.