Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Awokado

Adres IP - jakie możliwości

Polecane posty

Gość ja też bym sie chciała
Oprócz tego mam AntiVir, sprawdza się, dawno nic mi nie zapaskudziło kompa.

Gość do Awokado
Jeszcze raz ja:) jesli chodzi o firewalla to zainstaluj jaki chcesz, byle byl w sytemie. Kazdy z nich spelnia swoje zadanie, jedne sa dedykowane dla osob tzm klikaczy inne dla tych co chca sie pobawic we wlasne ustawienia itd. Jesli nie masz pojecia o bezpieczenstwie, uslugach, necie tid to najprostszy jest zonealarm, klikasz i masz, a jak chcesz sie pobawic czy sprobowac czegos innego to znajdziesz pelno firewalli wyszukujac w googlach. Podsumujmy firewall, antywir, antispy i zadbaj o uaktualnienia i jestes bezpieczny/na.

Zdaję sobie sprawę, że tak nie ładnie wykorzystywać czyjąś wiedzę do własnych celów, jednak chciałabym zasięgnąć wiedzy fachowca.:) Kiedyś zazdrosny facet włamywał się do mojego komputera, tzn zapłacił hakerowi aby to zrobił, pozmieniano hasła do moich skrzynek (stad juz wiedziałam ze to ma miejsce a nadmienię, że w tym temacie jestem laikiem). Obecnie jestem poza Polską i zdarzyło się, że ukazywał mi się komunikat przy włązcenie komputera: system wykrył konflikt adresu IP .......... z systemem posiadajacym adres sprzetowy ...........- i co taki komunikat oznacza ? Nadmienię, że w tej chwili posiadam już inny nr IP niż podany w komunikacie - czy nr IP są zmienne? Byłabym wdzięczna za odpowiedz

Tak czytałam ale i tak nic nie rozumiem :) wybacz ja znam się tylko na przepisach podatkowycha a nie na informatyce ;):) Do sieci mam podłaczony tylko 1 komputer a ten komunikat ukazał mi się w przeciągu miesiąca 2 razy łacza mam stałe .

DZIĘKI, nie omieszkam poczytać gdyż od kilku dni sledzę ten topik i zerkam na Twoją stronkę. Poprostu interesuje mnie czy np jak ktoś raz włamał się do komputera to ma np ciagle podgląd czy np jak zmieniłam sieć,czy to cos zmienia? wiem, że pytania banalne ale.... Pozdrawiam

Jeśli chodzi o sprzęt to nie jestem dobrze zabezpieczona ;) Nie znam się na tym, a fakt że po tym incydencie oddałam swój komputer w ręce \"fachowca\" jednak na ile to pomogło to nie wiem i co zrobił to nie wiem ;):) wiem, że czytając to musisz niezle się bawić mając doczynienie z taka laiczką w tym zakresie i banalnymi pytaniami. Pozmienialam hasła do skrzynek, zmieniłam nr gg juz będąc za granicą (bo okaząło się że nie mogłam wejść na stary nr -zmana hasła na serwerze). I nawet na nowy nr gg wiadomości HELLO które mnie wyprowadzały z równowagi(przewrażliwienie). Teraz mam spokój i zaczynam się bardziej interesowac informatyką - właśnie rozmowa z Toba to moj pierwszy krok;):) Dzięki, że chcesz mi odpowiac:)

Gość ja mam jedną receptę
na wszelkie bolączki:D stawiam formata:)

Gość bzdury..
wystarczy wam internet i google bo stamtad kolega cam.net czerpie wiedze hehh

Bzdury... a Ty skąd czerpiesz wiedzę? a może już jej nie czerpiesz, skoro tak piszesz...

Gość ja mam jedną receptę
to rozwiązanie na bolączki. drobiazgi załatwia za mnie ad-aware i spybot:P a ponieważ jestem przykładową "tępą panią Jolą", bo nie znam się na informatyce, to jest to dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie.

Gość bzdury..
oczywiscie ze nie mam. jak pokazuje historia tego topiku tylko JEDEN tu jest prawdziwy guru i fachowiec hahaha. no coz jestes biegly w szukaniu info w necie ale wszystko to mozna samemu znalezc. tak sie oburzasz ze nikt nie czyta najpierw a sam podajesz info ktore mozna znalezc majac neta w ciagu 5 min.

Moje spostrzeżenie jest inne niz Twoje BZDURY.. Zadałam pytanie ale tylko com.net.pl na nie odpowiedział. Gdybys był zainteresowany ta problematyka i chciał pomóc laikom bys to czynił a nie czepiał się go. trochę pokory...

Gość bzdury..
laik to powinen poszukacx w necie jak to mowi pan cam.net ----- czytajcie FAQ tylko widze ze sam tego nie przestrzega. tacy laicy chocby cos bylo do znalezienia w google w ciagu minuty nawet to i tak beda czekac na gotowe.

Jednak wnioskuję, że Ci zajmuję więcej czasu szukanie w internecie materiałów odnośnie pytań;):) Pozdrawiam com.net.pl;):)

masz racje, pewnie powinnam poszukać w internecie interesujących mnie materialów. Jednak czy będą tak zrozumiałe dla laika? I od razu będę wiedziała ? a może stracę kilka dni na czytanie wiadomości i dalej nic nie będę wiedziałą w tym temacie.

Wiesz bzdury.. Ja czasmi szukam materiałwo czy tez interpretacji przepisów podatkowych i gdybym nie znała tematu to bym nie zrozumiała tak aby mnie to satysfakcjonowało ... chodz posiadam wszystkie ustawy i umiem czytac :):)

Gość do AAniaaa
Rozbawilas mnie dziewczynko, stracisz chcesz kilka dni na zglebienie tej wiedzy:) hehe dobre... MSZ kilka miesiecy Ci nie starczy. Rada - bezwzglednie wypieprz daleko swoj system zainstaluj nowy + firewall+ antywir+antyspy dopiero wtedy podlacz sie do netu... ale pewnie tamten bedzie mial inne zdanie jak to w piec minut zrobic i "z kąd" on to wie:):)

Gość bzdury..
no spoko ale tacy laicy to czasem sprawiaja wrazenie ze niczego nie chca sami zrobic. oni dzwonia do administratora z byle glupota ktora mozna samemu znalezc. wiec skoro ktos sam mowi ze go denerwuja osoby nie czytajace manuali i FAQ to dlaczego sie wkurza kiedy mnie to denerwuje ze komus sie nic nie chce sammemu.

Gość a ja tez mam swoj nick
czyzbym nie mial? Dobra ide cos zjesc:)

Cieszę się niezmiernie że moją wypowiedz mogła rozweselić Cie trochę w koncu smiech to zdrowie;):) fakt chodz wiekiem jestem po 30stce wyglądam jak dziewczynka. Nie chce miesiacami zgłebiac \"tajemnic\" informatycznych bo mam inne zajęcia :):) dziś sobie dyskutuje w ramach relaksu popojając kawkę :):)

Szkoda, że nie mam żadnych słodkości w domku bo bym poczęstowała ...Do AAniAAA może by sampopoczucie się polepszyło po dastarczeniue dawki magnezu:):) i byłby bardziej łagody:):)

Gość do AAniaaa
ale ja jestem niespotykanie spokojny czlowiek, czy jakos tak to bylo:)

Gość do AAniaaa
ale ja jestem niespotykanie spokojny czlowiek, czy jakos tak to bylo:) i lagodny jak baranek:)

To jakos tak było...;):) I chyba oprócz tego, że jestes spokojny chłoptaś ;)to i jesteś przezorny skoro masz nick tymczasowy. Powiem Ci tak na uszko że; podoba mi się ten nick:):)

Mam pytanie o win XP. Jeżeli mam na kompie pirata to mogę go bez problemu aktualizować?

Gość Adres IP można łatwo zmieniać
... prawdziwy pokazuje wiele informacji. Na przykład oprogramowanie komputera: Browser: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Neostrada TP 6.1; Crazy Browser 1.0.5) - to u mnie; rodzaj połączenia i lokalizację: netname: NEOSTRADA-ADSL descr: Neostrada Plus descr: Wroclaw country: PL remarks: ! - ! - ! - ! - ! - ! remarks: Contact to ABUSE TP S.A. : remarks: abuse@tpnet.pl Tu możecie sprawdzić swoje IP, wchodząc w WhoIs dowiecie się więcej o sobie: http://www.proxydetect.com/ A oto jak zmienić: Ten proxy jest najlepszy i najszybszy, to tzw. high anonymity proxy z adresem w Meksyku: 148.244.150.58:80 Jeśli masz Neostradę i używasz Internet Explorera 6, to aby tego użyć: wchodzisz w Opcje Internetowe, klikasz na zakładkę Połączenia (połączenie z Internetem musi być w tym momencie aktywne!), tam znajdziesz trzy przyciski jeden pod drugim - kolejno: . Klikasz w . Tam w środkowej rubryce masz "Serwer proxy". Zaznaczasz "Użyj serwera proxy dla tego połączenia (te ustawienia nie będą stosowane dla innych połączeń)", natomiast "Nie używaj serwera proxy dla adresów lokalnych" zostawiasz odznaczone. Następnie, bierzesz ten meksykański adres, który podałem powyżej, i to co jest po dwukropku (czyli "80") wpisujesz w rubryce "Port", zaś to co jest przed dwukropkiem (czyli "148.244.150.58") - w rubryce "Adres". Potem klikasz jeszcze w przycisk - znajduje się on na prawo od rubryki "Port" - i w rubryce "Serwery" zaznaczasz "Użyj tego samego serwera proxy do wszystkich protokołów", zaś rubrykę "Wyjątki" pozostawiasz pustą. To wszystko. WAŻNE: Czasami po rozłączeniu i ponownym połączeniu się z Internetem, po restarcie komputera, lub też po sprawdzeniu poczty e-mail (najczęściej – np. u mnie praktycznie zawsze), Twoje ustawienia połączenia mogą zostać przywrócone do domyślnych (co oznacza połączenie bez użycia proxy). W związku z tym, zawsze gdy będziesz chciał/-a surfować anonimowo sprawdź klikając w , czy w rubryce "Serwer proxy" masz wszystko ustawione i wpisane jak należy. Podaję tutaj tylko adresy proxy z portem 80 (ADRES.SERWERA.PROXY:80), gdyż z niewiadomych dla mnie przyczyn działają one najlepiej (przynajmniej na moim kompie - możliwe, że u kogoś innego, na innej maszynie (bądź na komputerze z innym oprogramowaniem) może być inaczej; nie jestem informatykiem i nie znam się na tym za bardzo). Inne szybkie high anonymity proxy - port 80: 148.244.150.57:80 Meksyk 207.248.240.119:80 Meksyk 207.248.240.118:80 Meksyk 212.0.138.26:80 Sudan 212.0.138.27:80 Sudan WAŻNE: Określenie "elite proxy" oznacza to samo, co "high anonymity proxy". Wszystkie wymienione tutaj proxy należą do tej grupy - są to najlepsze proxy, gdyż zapewniają one użytkownikowi praktycznie całkowitą anonimowość. Proxy blisko Polski lub w Polsce - port 80 ("+" oznacza obsługę SSL): 194.152.163.34:80 elite proxy Austria 80.81.24.33:80 elite proxy Germany 129.206.55.247:80 elite proxy Germany 80.237.140.233:80 elite proxy Germany 62.245.167.6:80 elite proxy + Germany 195.205.195.131:80 elite proxy Poland Niezłe proxy portugalskie (High Anonymity + obsługa SSL) - port 80: 193.136.157.63:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.62:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.61:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.60:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.59:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.57:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.56:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.55:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.54:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.53:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.51:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.50:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.48:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.47:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.46:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.45:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.44:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.43:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.39:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.38:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.37:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.34:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.33:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.32:80 elite proxy + Portugal 193.136.157.31:80 elite proxy + Portugal 193.136.43.155:80 elite proxy + Portugal 193.136.43.154:80 elite proxy + Portugal 193.136.43.153:80 elite proxy + Portugal 193.136.43.152:80 elite proxy + Portugal 193.136.43.151:80 elite proxy + Portugal Francuskie proxy (też dość blisko Polski) - port 80: 213.56.45.251:80 elite proxy France 213.30.141.187:80 elite proxy France 213.30.141.186:80 elite proxy France 195.221.142.209:80 elite proxy France 195.221.142.208:80 elite proxy France 60.248.35.77:80 elite proxy France 193.252.110.90:80 elite proxy France 193.252.28.111:80 elite proxy France 193.52.185.12:80 elite proxy France 85.69.85.3:80 elite proxy France

Gość hmmmz
a wystarczy ze admin skotaktuje sie z tamtym ktory ma to proxy i juz ma twoje IP :) radze stosowac lepsze metody.