Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misia25

KTO CHODZI DO SPOWIEDZI? CO MÓWICIE KSIĘDZU?

Polecane posty

Gość katechizm sobie przeczytaj

Gość wacham sie
no wlasnie - jesli mam klamac, lub nie dokonca mowic prawde to wole nie isc... a swoja droga przygotoowanie do spowiedzi jest wazne - jesli sie podchodzi do tego szczerze i na serio...bo w innym wypadku po cholere chodzic?

jak byłam na pielgrzymce rozmawialam z księdzem jak to jest z poieszczotami a grzech. Ksiadzku mojemu zdiwieniu powiedzial ze wszelkie pieszczoty ktore nie prowadza do sexu nie są grzechem, co innego stosunek z tego nalezy sie spowiadac. Ksiadz mowil mi zeby nie przesadzac, nie popadac w kompleksy gdy po pieszczotach ma sie wyrzuty sumienia.

Gość wacham sie
no i zal i mocne postanowienie poprawy - bez tego sakrament jest niewazny - moca samego prawa (Kodeks Prawa Kanonicznego).. i nie chodzi tu o formule rozgrzeszenia, czy ja otrzymam czy nie, ale o usposobienie do sakramentu - zal i postanowienie poprawy - jesli tego brakuje to wypowiadane slowa w konfesjonale zupelnie nie maja sensu...

Ja byłam jakieś 2-3 lata temu, bo koleżanka mnie męczyła, ale nie chciałam powiedzieć księdzu, więc skłamałam. W ogólnie nie powiedziałam wszystkich moich grzeszków... uważam, że to moja sprawa :)

Gość wacham sie
ale to swoistego rodzaju relatywizm spowiadam sie z tego co che...a nie z tego co jest zle... dla jednego zlem jest kradziez , adla innego nie...dla jednego zlem jest aborcja, a dla innego nie... wiec jaki sens ma spowiedz jesli w niej bedzie taki relatywizm??/

Gość misia25
MÓJ BYŁY CHŁOPAK BYŁ EWANGELIKIEM I POWIEDZIAŁ MI KIEDYŚ JAK WYGLĄDA SPOWIEDŹ W ICH KOŚCIELE, BARDZO MI SIĘ TO SPODOBAŁO. WIĘC SPOWIADA SIĘ TAM PRZED OŁTARZEM "SAM NA SAM" Z BOGIEM. ALE KTOŚ PO COŚ WYMYŚLIŁ SPOWIEDŹ, CHYBA PO TO, ŻEBY NP. KSIĘŻA WIEDZIELI CO NAPRAWDĘ DZIEJE SIĘ NA PARAFII. TAKIE JEST MOJE ZDANIE :(

No misia25, też się zgadzam, hehehe. Na mnie jeden ksiądz nakrzyczał, jak byłam mała, że powinnam przyjść do spowiedzi dzień wcześniej, bo teraz jest dla dorosłych i ja im przeszkadzam :P Co za debilstwo...

Gość misia25
ALE MAM TEŻ TAKI PROBLEM, ŻE JESTEM B.SKRYTĄ I NIEŚMIAŁĄ OSOBĄ W KONTAKTACH Z LUDŹMI, NIE POTRAFIĘ Z NIKIM ROZMAWIAĆ O WIELU OSOBISTYCH PROBLEMACH I CO W TAKIEJ SYTUACJI???

Gość podpowiem...
mnie pare lat temu siostra podpowiedziała taką regułkę ostatni raz byłam u spowiedzi...., grzechu ciężkiego w tym czasie nie popoełniłam a za resztę załuję i proszę o rozgrzeszenie chodzę rzadko ale jeszcze nigdy ksiadz nie spytał o nic a rozgrzeszenie dał chyba tak regułka jest wygodna niczego nie zatajam i jest ok, a reszta to sprawa sumienia a wogule to jestem za spowiedzią ogólną pozdrawiam pa :)

Gość tak_zwana
misia ,wyoraź soebie,że rozmawiasz z Bogiem

Gość tak_zwana
nie wstydź sie Księdza on juz nie jedno slyszal,dla niego to chleb powszedni...:)

ja tez jestem skryta osoba. do spowiedzi chodze zwykle z oporami i wielkimi stresami. ale zawsze odczuwam to jako cos bardzo pozytywnego i wyzwalajacego- oczywiscie jak jestem juz przy konfesjonale. jak sie stresujesz, to spisz sobie grzechy na kartce i przeczytaj je. Popytaj wsrod znajomych do jakiego ksiedza warto pojsc. Bo od tego ksiedza wiele zalezy.

Gość tak_zwana
ja sie tez troszke krepuje,ale znacznie mniej niz od wizyty u ginekologa hih :D

Gość tak_zwana
ja też tego nie kapuje,ale wiesz jak juz pisalam wyzej

Gość misia25
jeszcze mała refleksja: zniechęciłam się do spowiedzi, bo ze strony księży (tak jak i z mojej) to było po prostu odbębnienie formułki. Nigdy nie trafiłam na pytania typu:Jak myślisz dlaczego tak się dzieje, że robisz.... Jak chcesz to zmienić.... Tylko: za pokutę "3 zdrowaśki"

Gość tak_zwana
Ksiądz zastepuje Boga i tego sie trzymaj :) nie wsydź sie,nie boj bo nie ma czego... swoją droga co masz takiego na sumieniu Ty niedobra ;)co do tego drugiego :to juz zalezy od Księdza...nic nie zminisz... szukajcie a znajdziecie :)

Gość misia25
do PODPOWIEM: chyba popełniłam jednak ciężkie grzechy i nie mogę powiedzieć przez ostatnie 10 lat grzechu ciężkiego nie popełniłam.... I tu się zaczynają schody :(

Gość misia25
Najpierw musiałabym przypomnieć sobie jakie są grzechy główne, ale trochę nabroiłam. Nie ostatnio ale parę lat temu a teraz trzeba się z tego rozliczyć... Czy grzechy główne to 7 grzechów głównych czy również grzechy przeciwko 10 przykazaniom Bożym?

Ksiadz posredniczy miedzy Bogiem a toba- jest takim kanalem, ktorym Bog sie posluguje, zeby do ciebie dotrzec. Bo spowiadajac sie tylko przed Bogiem- czyli bez posrednikow, nikt ci nie odpowie, nie pouczy, nie pocieszy. Jestes pozostawiona samej sobie. Nie zastanawiasz sie tak na serio nad swoimi grzechami. Natomiast w konfesjonale, masz okazje do chwili refleksji. Czasami takie spowiedzi dzialaja cuda. Juz nie raz widzialam ludzi, ktorzy od spowiedzi wychodzili z placzem, bo tak to przezyli. (nie dlatego, ze ksiadz ich okrzyczal, tylko dlatego, ze w koncu cos sobie uswiadomili) Sama taka spowiedz przezylam. Poszlam do niej po dlugiej przerwie. Strasznie sie stresowalam. I na dodatek mialam wyznac wstydliwe grzechy. Natrafilam na bardzo madrego ksiedza, ktory niewiele komentowal moje przewinienia. Mowil bardzo po ludzku o dobroci Boga. Nie potepial mnie za nic. To bylo dla mnie bardzo glebokim przezyciem. Kazdemu zycze choc raz w zyciu takiej dobrej, odtruwajacej spowiedzi. Nie boj sie- idz po prostu do konfesjonalu. Sama sie zdziwisz swoimi przezyciami, jak juz bedziesz po wszystkim.

Gość misia25
potrzebuję tego i bronię się przed tym....

Gość ladymakbet
bylam u spowiedzi z 10lat temu.teraz gdybym musiala pojsc..zupelnie nie wime co bym powiedziala,bo nie wiem co jest grzechem aby mowic o tym ksiedzu..jesli cos robie zle to sama wiem dobrze i nikt mnie nie musi rozgrzeszac...nie czaje spowiedzi i denerwuje mnie to ..

Gość klos
spowiedz jest dla mnie nie zrozumiała dlaczego mam się spowiadać księdzu a nie bogu i proszę mi nie odpowiadać że ksiądz reprezentuje boga bo w takim razie kto reprezentuje szatana

Gość zal za grzechy
dokonalam jakis czas temu aborcji.Bardzo teg zaluje i nie moge sobie z tym poradzic.Czy moge sie wyspowiadac ksiedzu ,z tego co zrobilam ,???czy moze lepiej nie ,bo mnie wyrzuci z kosciola i wyklnie>?

Gość KINOMYSZ
Od małego nie ciągnęło mnie do kościoła.Nie mogę powiedzieć że jestem dobrym człowiekiem,ale nie mogę również powiedzieć że jestem zły.Nikt przeze mnie nigdy nie płakał.Nie wiem dlaczego i nie potrafię tego wyjaśnić ale spowiedź od zawsze (I Komunia Św.) mnie odrzucała.Kiedy byłem małym człowiekiem uczono mnie że kościół i księża do samo dobro.Człowiek jednak rośnie a wraz z nim jego mózg. Zaczyna myśleć indywidualnie.Zaczyna obserwować.Niestety zachowania księży (nie wszystkich) pozostawiają wiele do życzenia.Są to normalni ludzie.Są śród nich jednostki dobre i zepsute.Osobiście znam więcej tych zepsutych,zachłannych zupełnie nie mających nic wspólnego z Bogiem.Jak pluć do ucha takiemu batmanowi ???? Sami sobie odpowiedzcie. Uważam,że ludzie dzielą się na myślących i takich którzy nie mają własnego zdania. Miałem również kolegów ministrantów.Wiem co dzieje się na plebaniach.Wiem jak księża wpieprzają mięso podczas postu i wiem jak nabijają się z ludzi plujących im do ucha w konfesjonale. Ze mnie nikt nabijał się nie będzie. Ale róbta co chceta. GRZEGORZ ZDUŃSKA WOLA

Gość 1991MADZIAK17
NO WŁAŚNIE I TO JEST TO... JA JUTRO MUSZE IŚĆ DO SPOWIEDZI, BO BĘDĘ MATKĄ CHRZESTNĄ..... BLE BLE BLE, JAK DOTĄD ( OSTATNIO U SPOWIEDZI BYŁAM ZE 2 LATA TEMU) TO MOJE SPOWIEDZI WYGLĄDAŁY TAK: ...PANA BOGA OBRAZIŁAM NASTĘPUJĄCYMI GRZECHAMI: KŁAMAŁAM, KRZYCZAŁAM NA RODZICÓW, NIESŁUCHAŁAM MAMY.... BLE BLE :p ALE JAK SOBIE POMYŚLE ŻE JUTRO MAM IŚĆ DO KSIĘDZA KTÓRY DAJE CHRZEST I JAKO 17-LETNIA MATKA CHRZESTNA POWIEM TAKIE COŚ TO KICHA... WIADOMO O CO CHO