Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga0987

pilne - prosze o pomoc i odpowiedz

Polecane posty

Gość iga0987

Mam pytanie Brałam tabletki i zgodnie z ulotką po zażyciu opakowania, zrobiłam 7 dniową przerwę, i 8 -dnia powinnam wiąć tabletkę z nastepnego opakowania, nie zrobilam tego i wzięłam ją dzien późnej(pomyłkowo). Powinnam wziąć w srode, wziełam w czwratek i w piatek kochalam sie..co prawda nie do końca bez wytrysku ale plemniki mogą byc tez w sluzie, czy musze sie obawiac ciązy? jestm młoda i nie wyobrazam sobie taiej sytuacji pomóżcie - bardzo prosze

Gość Kathia
nie chcę Cię straszyć, ale nie powinno się przedłużać przerwy m/y opakowaniami. istnieje niewielka możliwość, że jesteś w ciąży. niewielka, bo w normalnym cyklu podczas owulacji szanse zajścia w ciążę wynoszą ok. 20%.

Gość iga0987
Myślisz ze niewielka? ale co mam teraz zrobic- brac dalej te tabletki czy wziąć 2 naraz...jak ja potwornie sie boję...

Gość Kathia
brać normalnie, podczas seksu korzystać z dodatkowego zabezpieczenia, a po sześciu dniach od stosunku zrobić test. i wtedy albo radość, albo nieszczęście.

Gość iga0987
ale myśloisz ze na prawde jest szansa? mimo iz stosunek nie był pełny nie było wytrysku i dzień wczesniej wziełema juz 1 tabletke?odposz mi jeszcze prosze..wiec Twoim zdaniem jakie jest prawdopodobieństwo?

Gość Kathia
nie umiem Ci tego określić procentowo, nie jestem ginekologiem. co do ewnetualnej ciąży. z informacji uzyskanych od mojej ginekolog wiem, że nie wolno przedłużać 7-dniowej przerwy, bo może dojść do owulacji. a stąd już tylko krok do ewnetualnej ciąży. w sprawie wytrysku - przecież jest jeszcze płyn preejakulacyjny (mogłam przekręcić nieco nazwę) i w nim też znajdują się plemniki. a przecież do zapłodnienia potrzebny jest tylko jeden zwinny plemnik.

Gość iga0987
Kathia dzieki ze mi odpisujesz :) mogę chociac z kimś na ten temat pogadac..ale dzien wczesniej wziełam juz tabletkę wiec moze to zahamowalo owulacje ( jesli w ogóle do niej doszło) jak myślisz?

Gość Kathia
zrobisz jak zechcesz. nie panikuj. zrób w piątek test (najlepiej z rannego moczu, stężenie gonadotropiny kosmówkowej jest wtedy największe), a do tego czasu dodatkowo używaj prezerwatyw. za późno jest już na postinor, możesz tylko czekać. a na przyszłość - uważaj.

Gość iga0987
a jak myślisz ta tabletka moze zahamowala owulacje jesli do niej doszło? zrobie jak piszezsz ale moze nie stało sie nic złego...szanse są niewielkie i musiałabym miec prawdziwego pecha:(na przyszłość bede mądrzejsza i bede pilnowac terminów...:(

Gość Kathia
myślę, że nie wprowadziłam w błąd pisząc, że szanse są niewielkie. ale niestety czasem dochodzi jeszcze pech.

Gość kobieta normalna
A nie przeczytałaś na ulotce, że jeśli w pierwszych dniach zapomnisz wziąć tabletkę, to następnego dnia powinnaś łyknąć dwie ??? Ulotki są po to żeby je czytać dziecinki.

Gość iga0987
tak wiem..powinnam odrazu wziąć dwie..ale sądziłąm ze mam wziąć w czwartek - byłam przekonana o tym, póxniej sprawdziłam w kalendarzu i o kazało sie ze sie pomyliłam:(