Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Furtka

Przymusowy pracoholizm

Polecane posty

Gość Furtka

Slowa "przymusowy pracoholizm" doskonale oddaja stan, w ktorym sie teraz znajduje. Mam taka prace (asystentka w prywatnej firmie), ze musze siedziec tam proatycznie na okraglo, jesli chce ja utrzymac. Zaczynam o 8 czyli teoretycznie powinnam konczyc o 16. Ale jeszcze nie zdazylo mi sie,zeby mi sief pozwolil wyjsc zgodnie z planem. Najczesciej jest tak,ze o 16 rzuca mi na biurko plik dokumentow, ktore oczywscie musza byc zrobione "na wczoraj". Pracuje po 10 godzin dziennie-czasem nawet dluzej. Zanim dojade do domu jest 19-20. Ja nic nie mam z tego zycia. Tylko praca praca. Pewanie powiecie:"Zmien prace". I pewnie powinnam tak zrobic. Ale-zeby bylo jasne- ja nie oczekuje rad. Ja jestem po prostu ciekawa,ile wy spedzacie czasu w pracy i czy jestescie zadowoleni z takiego stanu rzeczy. Chcialabym po prostu wiedziec,czy jestem wyjatkiem,czy osob takich jak ja jest wiecej.

Gość teraz jaaaaaaaaa
ja pracuję od 8 do 16, czasami zdarza się do 17, do 18-tej bardzo rzadko, staram się delikatnie dać do zrozumienia, że też mam prywatne życie, swoje obowiązku, które są dla mnie ważne

Gość Furtka
Piszcie jeszcze na jakim stanowisku/w jakim zawodzie pracujecie.

Pracowałam tak przez jakieś trzy lata. Było to samodzielne i odpowiedzialne stanowisko specjalisty w dużym międzynarodowym koncernie, które sama musiałam tak na prawdę stworzyć. Z pracy często wychodziłam właściwie tylko po to, żeby się umyć i przespać. Powiedziałam sobie dość, kiedy stało się jasne, że nie ma perspektyw na zmianę tej sytuacji. Teraz, prawie od roku, pracuję w małej firmie i w zupełnie innej branży. Daje mi to o wiele więcej satysfakcji, bo po pierwsze łączy się z moją pasją, a po drugie nie pochłania tak bez reszty i tak bezwzględnie. Jedna rada - wezmą tyle, na ile pozwolisz. Jeśli sama nie uszanujesz swojego czasu, nikt go nie uszanuje. Oprócz wielu innych ważnych rzeczy właśnie tego nauczyłam się w poprzedniej firmie. I teraz o 17-tej znikam z biura :-) Chociaż to też jest poniekąd związane ze specyfiką branży i stanowiska - PR w muzyce czy nawet szerzej - w sztuce :-) Nie marnuj zycia - zmień pracę! Powodzenia :-) 🖐️

Gość 57hfur
odswiezam

Gość Castile
Ciagne w gore,bo tez mnie interesuje ten temat.

Gość Nina XXXX
Cizzka sprawa z taka praca,ale mysle ze jest duzo ludziktórzy tak pracuja.Moj chlopak np racuje 6 dni w tygodniu po 12 godzin na dobe ale czesto zdarza sie ze i wiecej np ostatnio pracowal od 6 do 22,boshe to jest 16 godzin ,ale na mnie i na nim juz to nie robi takiego wrazenia,tzn nie szokuje,ale -poza praca i nierdziela z ukochana nic innego nie robi bo po prostu nie ma czasu.On akurat nie zmienia pracy bo to stanowisko panstwowe i moze pracowac wlasciwie tylko tutaj gdyz jego wyksztalcxenie jest scisle ukierunkowanie i gdzie indziej pewnie zarabial by grosze,a tak zarabia srednia krajowa