Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość mimi...
idzie sie z tego do konca wyleczyc?

Gość kajajaka
up

Gość monton
mimi... hm.... to co tam urośnie trzeba usunąć - potem być stałą opieką lekarska - tzn. badania co kilka miesięcy, po miesiączce. ja - dlateo że mam już 2 cyste - bede musiała "do momentu kiedy bede chciala zajsc w ciąze" być na lekach. jeśłi sie badasz czesto to jest ok. zdąży sie wczas zareagowac, zanim by cos wyrosło wielkiego.

Gość caroline21
Hej Dziewczyny! Tydzień temu mialam robioną laparoskopie. Usunięto mi 7 cm torbiel z jajnika i stwierdzono...endometiozę III stopnia:/ Teraz przez pół roku mam brać Danazol, który ma niestety bardzo dużo skutków ubocznych:/ Lekarz dal mi 25% szans na zajście w przyszłości w ciążę (narazie jest to niemożliwe bo studiuje)... Jeżeli któraś z Was była w podonej sytuacji to byłambym wdzięczna za jakiekolwiek informacje, bo jak narazie to jestem załamana tym wszystkim... Pozdrawiam:*

Gość MISIA25
Wmaju 2004 wykryto u mnie endometrioze i torbiele na dwoch jajnikach wielkosci pomaranczy byly bardzo duze, lekarz stwierdzil ze czeka mnie operacja wyciecia tego syfu, mialam wtedy 24 lata. lekarz stwierdzil ze jednego jajnika nie da sie uratowac a z drugiego kawalek wytna ale nie wiadomo czy bede mogla miec dzieci. Po operacji dlugo dochodzilam do siebie. Lekarz kazal mi od razu zajsc w ciaze po operacji, stwierdzil ze to moja ostatnia szansa bo choroba znowu moze zaatakowac, zreszta juz miesiac po operacji znowu mi sie zrobila torbiel 2cm i leczylam sie hormonami. W 10tym miesiacu po operacji zaszlam w ciaze i urodzilam coreczke. Naszczescie wszystko sie dobrze skonczylo.

Gość Miłka...
Witam, będę miała wycinaną torbiel prywatnie, trochę dziwi mnie, że tak mało badań kazali mi zrobić (wiem, że w tej klinice nie robią przed operacją praktycznie żadnych badań ponad to, co zlecą pacjentce zrobić "na własną rękę"), chodzi mi o to, że nie kazali mi np. zrobić prześwietlenia klatki piersiowej, dziwi mnie to, gdyż myślałam, że przed każdą operacją trzeba zrobić prześwietlenie. Mam pytanie do dziewczyn, które miały usuwane torbiele, czy miałyście robione zdjęcie rentgenowskie? Może zapomnieli mi to zlecić? Jakie jeszcze badania Wam robili? pozdrawiam

Gość simon
Witam, mojej dziewczynie zrobiono dwa razy dopochwowe USG, które zresztą nic nie wykazało ani n jajnikach ani w całym obrębie otrzewnwej, rentgen klatki piersiowej, morfologię chyba, ale nie jestem pewien poziomy chormonów w tym marker 125, mocz, i to by było tyle.Po laparoskopii stwierdzono endo 2 stopnia i usunięto początki zrostów od prawego jajnika do macicy. Sam zabieg jest dobrze tolerowany. Dziewczyny te starsze i młodzsze, nie słuchajcie swoich starszych koleżanek, bądz osób z rodziny, że bolesne miesiączki są normalne u niektórych kobiet, że toważyszące bóle głolwy i brzucha, są domeną zbliżającego się okresu. Moja dziewczyna słuchała swojej matki od kiedy zaczęła miesiączkować i teraz ma endometriozę.Wszystkie niepokojące objawy związane z drogami rodnymi muszą być diagnozowanei to najlepiej przez kilku lekarzy, jeśli macie podejrzenie,że lekarz wydaje się małowiarygodny, bo tak naprawdę mało który zna się dobrze na tym co robi.Moja dziwczyna narzekała na regularny niezbyt silny ból w okolicy prawej pachwiny od ok 6 miesięcy. Jak wspomniałem wcześniej bolesne miesiączki miała od kiedy pojawił jej się okres, czyli od 11 lat.Po długich namowach udało mi się ją wygonić do ginekologa, który stwierdził ....wyrostek robaczkowy,po czym skierował ją do chirurga.Tam po wykonaniu serii wymasowań i ucisków niezbyt sympatyczna, ale doświadczona, jak się później okazało pani chirurg nakazała jej udać się do szpitala ginekologicznego, gdzie skończyło się jak na początku tego opowiadania. Na koniec dodam, że jesteśmy razem z dziewczyną bardzo zadowoleni z opieki i personelu medycznego szpitala im CENTRUM ZDROWIA MATKI POLKI W ŁODZI.Gorąco polecam tą placówkę wszystkim paniom mającym problemy ginekologiczne, będąc tam można zmienić negatywne zdanie na temat lekarzy. Dziękuję i pozdrawiam

Gość Miłka...
Simon, czy rentgen klatki piersiowej robili Twojej dziewczynie w szpitalu przed operacją, czy zlecili jej to zrobić wcześniej?

Gość zappcia
mam pytanie.w którym dniu cyklu trzeba zrobić laparoskopię?czy moze mi ktoś na to odpowiedziec kto juz miał ją robioną??

laparoskopie zawsze robi się po miesiączce a przed jajeczkowiamiem!!

Milka-rtg klatki piersiowej przed operacja robia,ekg i wywiad z anastezjologiem

Gość hanuska
Mam pytanie: Czy ktoś z was mógłby mi polecić dobrą klinike lub lekarza -ginkologa specjaliste od edometriozy? Niedawno wykryto u mnie guza w podbrzuszu, począkowo ginekolodzy wykluczyli endometrioze, chirurdzy zalecali natychmiastowa operacje, miała być laparoskopia, ale w przedzień zrobiono mi tomografie i wyszło ze mam wiele zmian- guzów, więc zdecydowano o \"normalnej operacji\" . Po otwarciu okazało się , że to jednak endometrioza.. i to III stopnia. Jeden guz ma już 7 cm, ale mimo wszystko nie usuneli mi go. Nie wiem czy slusznie. Na razie przepisali mi tylko tabletki antykoncepcyjne... czekam więc na najlbliższa miesiączke. NIektóre z Was pisza o jakiś zastrzykach? napiszcie prosze jak i gdzie się leczyć.

Ja tez mialam robiona operacje i m. in. na endometrioze zaczelam tez brac tabletki anty...

Gość caroline21
Ja miałam robioną laparoskopie jakieś 2 dni przed owulacją. Była planowana 3 dni później, ale z powodu bardzo silnych bóli lekarze zdecydowali się nie czekać. Nie miałam robionych badań rtg. Tylko morfologia, ekg, usg ze 3 razy...i chyba tyle:) Panią anestezjolog zobaczyłam dopiero na sali oeracyjnej, zapytała się tylko ile waże:)Danazol miałam brać od pierwszedo dnia miesiączki...tylko, że od operacji minął dokładnie miesiąc, a okresu jak nie było tak nie ma...

dzis bylam u ginekologa na usg i wynik endometrioza czy endomentrioze mozna do konca wyleczyc czy to choroba przewlekla, moze to glupie pytanie ale dla mnie to nowy temat. prosze o informacje... Prosze o kontakt do dobrego lekarza w Warszawie!

I jeszce - czy jest jakiś sposób na wywolanie miesiączki?

--------------------->>>>> Keja Najlepiej wklep w Google \"endometrioze\", jest bardzo duzo informacji. Od siebie dodam, ze endometrioza jest choroba przewlekla. Czasem wystarczy jednorazowe leczenie, czasem zajscie w ciaze. Zakłada sie, ze nie mozna endometriozy wyleczyc do konca, mozna ja raczej zaleczyc, bo chorobe ta charakteryzuja nawroty. Grunt, zeby została wczesnie wykryta. U mnie tez wykryto endo- dzieki USG, wiec mozna napisac, ze mamy \"szczescie\";) Polecam Ci klinike Damiana, tam sa fajni lekarze. Przynajmniej ja jestem z nich zadowolona. www.damian.pl Co do wywolania miesiaczki, to oczywiscie sa sposoby, najczesciej podaje sie leki hormonalne. Ale o dokladniejsze informacje to juz u lekarza. I zajrzyj na Google. Naprawde masa ciekawych informacji. Pozdrawiam:)

Gość hanuska
czy ktoras z was była leczona "Zoladex LA" albo "danzol"? Czy sa skuteczne i na jak długo? Przerażaja mnie skutki uboczne tych leków... doprawadzają do sztucznej, pseudo menopazuzy...mogą np. powodowac ostroperoze i wiele innych..

Gość caroline21
Ja się "wreszcie" doczekałam na okres... od jutra Danazol...wole nie myśleć o skutkach ubocznych :( :( :(

Gość poppy seed 81
czy endometrioze da sie potwierdzic za pomoca USG dopochwowego? bo mi wyszlo na usg ze wszystko ok tj. bez zmian, a gin pomacal palcem i stwierdzil endometrioze??? kto sie myli?

Czy braliście danazol?Jak po tym leku sie czujecie? Bo ja biorę 4 mc ale jestem po nim poddenerwowana.:(

Gdziesz wyzej przecztalam,ze jak kobieta ma bolesne miesiaczkowanie to czesto słyszy się \"taka uroda\"organizmu.I to jest nieprawda.Ja też tak miałam aż sie okazało,że mam endometriozę i musiałam być mn.in. na to operowana.

wiesz nena ,mnie bolał brzuch podczas miesiączki,nawet bardzo, ale wszedzie mówi s ie i pisze ,że powinny byc bóle a więc znosiłam je aż sie okazało...:( endometrioza i laparoskopia i danazol. Czy urodzę upragnione dziecko?

Gość kaka1979
Cześć dziewczyny! I ja mam endometrioze, nawet dość dorodną, bo 3-go stopnia. Jestem po trzech laparoskopiach, leczeniu danazolem i w trakcie leczenia diphereliną. Miesiąć temu podczas osattniej laparoskopii usunięto mi dwie torbiele z lewego jajnika i inne ogniska endo. Były pytania odnośnie brania danazolu, mogę sie więc nieco z Wami podzielić przeżyciami. Na początku jak przeczytałam ulotkę to się popłakałam, widziałam oczyma wyobrażni jak rosna mi włosy na plecach, wychodzą pryszcze i zaczynam nie mieścić się w drzwi. Ale prawda jest taka, że nie taki diabeł starszny, szkoda tylko, że mimo 8 miesięcy brania tego dziadostwa endometrioza się odnowiła, a wręcz wróciła ze zdwojoną siła. Nie od razu oczywiście, ale po jakimś roku. Efekty uboczne jakie u mnie zaobserwowałam to zmniejszenie piersi kosztem przyrostu mięśni (mnie się to nawet podobało, sylwetka była bardzo sportowa:), lekko zatrzymywałam wodę, niestety bardzo zniszczyły mi się włosy, wątroba też dostała po d... Dlatego radzę koniecznie brać leki osłonowe. Nie wpadajcie więc w panikę, nie było tak źle, piersi \"odrosły\", sylwetka znowu stała się kobieca. Teraz dzięki dipherelinie mam 10 razy dziennie uderzenia gorąca, nie spię po nocach, mam bóle głowy, wiec żadna z tych rzeczy nie jest przyjemna. Niestety jest to konieczne. Oby tylko udało sie nam pozbyć tego świństwa. Życzę wszystkim powodzenia. /kaśka

Witajcie!! jeszcze nie tak dawno wczytywalam sie w forum \"starajacych się o dziecko\" a teraz jestem tutaj ... :( Trzy lata temu moja ciotka - ginekolog - podejrzewala u mnie endometrioze. Niestety musialam zmienic lekarza, nadal chodzilam regularnie, ale tamten doktor powiedzial, ze wedlug niego to jest PCO... nie zlecił zadnych badan oprocz USG. Zmienilam lekarza, bo nie dawalo mi to spokoju... Chcielismy z mezem rozpoczac starania o dziecko, wiec postanowilam uporzadkowac swoje zdrowotne sprawy. Lekarz stwierdził, ze wszystko ze mna w porzadku, no i \"zabralismy sie do roboty\" ;) Nie staralismy sie maniakalnie o ciąże, po prostu odstawilismy antykoncepcje. Po dziesieciu miesiacach bezskutecznych staran, zaczelam sie niepokoic... Wrócilam do mojej ciotki, i tu pojawila sie \"niespodzianka\" - prawdopodobnie endometrioza! Obraz jajnikow i macicy bardzo sie zmienil przez te trzy lata... Teraz robie badania hormonow, potem prawdopodobnie laparoskopie. Jesli ta diagnoza sie potwierdzi, to by znaczylo, ze jestem chora i nieleczona przynajmniej od 3 lat... Czy przez taki czas choroba bardzo postepuje? Dodam jeszcze, ze moje menstruacje są mniej bolesne niż kiedyś, a moze mi sie wydaje, bo podczas kazdej miesiaczki zjadam opakowanie ibuprofenu...? Krew nie jest taka jak dawniej, ale brunatna, mętna. Ponadto od kilku miesięcy zdaża się że podczas wyprózniania odczuwam niesamowicie silny ból, jest tak straszny, ze nagle oblea mnie zimny pot i cala sie trzese, do tad nie wiedzialam, ze to moze byc objaw endometriozy. Mam tez twardy brzuch i dosyc \"wypukly\" nieraz sie smieje, ze wygladam jak w 6 miesiacu ciazy... Teraz ten smiech jest przez łzy, bo bardzo się boję, że nie bede mogla miec dzieci.

Gość caroline 21
Witajcie Kochane:* Po 3 miesiącach brania danazolu gin. stwierdzi, że już go dłużej nie musze brać (w szpitalu powiedzieli, że kuracja ma trwać pół roku...). Nie było nawet tak źle... przyplątało się co prawda 4 dodatkowe kg i "znikły" piersi, ale mam nadzieje, że wkrótce wszystko wróci do normy:) Co do endo... jest troszke zaleczona. Lekarz stwierdził, że w moim przypadku wyleczyć się tego nie da (III st)... Dodatkowo dopatrzył się nadżerki:/ Przy następnej wizycie mam mieć cytologie... Eh, dlaczego to spotyka Nas Kobiety?!:(

Gość Elemelek8222222
Czy objawem endometriozy moze byc przeszywajacy silny bol macicy po stosunku, zlanie zimnym potem, ciemno przed oczami i ciagniecie na wymioty?... Czy moze to byc objaw ciazy (1 tygodniowej)? Blagam o pomoc!!!!

Gość zofika
Witam wszystkie "kafeteriowiczki" ja, podobnie jak maggie81 przy @ też mam potworne bóle przy wypróżnianiu się, robi mi się słabo, zalewają mnie poty. Do tego jak mam @ to okropnie boli mnie żołądek - czy endometrium może się wszczepiś w żołądek??? Co do krwawienia miesiączkowego to u mnie jest bardzo skąpe a przy tym okropnie bolesne. Ostatnio wykryto u mnie torbiel na jajniku ( 4 cm )-problem że nie wiadomo czy to są niepęknięte pęcherzyki czy endometrium. Na razie leki a jak nie pomoże to laparo...

Gość drazetka23
a może napiszecie ile z was po tej chorobie zaszło w ciąże , ja jestem po operacji i sie staram o dzidzie i nic, zastanawiam sie ile mam czekac i czy sie doczekam chetnie pogadam