Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość potwierdzam że
forum starania.pl jest świetny :)

Gość urodzilam
mojego synka a potem zaczely sie problemy pol roku po porodzie mam endometrioze i czeka mnie zabieg

witam! Ja tez miałam torbiel bardzo wielka! Przez nia brzuch miałam jak w 4-5 mies ciazy.Zrobiła sie ona tak w orzeciagu pół roku! operacje miała w Poznaniu-14 lutego. Musieli mi wyciąć jajnik a drugiego też ciut wycieli. Biore orgametril 2x dziennie. Jeszcze miesiac i koniec. Potem czekam na @ i zaczynam starania o dzidzie!

Gość a _ja

Gość no i co dalej

Gość Makuś
Ja właśnie czekam na usg. Jestem załamana poprzedni lekarz nic nie zauważył.

Gość perelka13
Przeczytałam, że w diagnozie ENDOMETRIOZY stosuje sie marker CA-125, ten zaś wykrywa nowotwór. Czy to znaczy, że ta gruczolowatość jest jakimś wczesnym stadium nowotworu???????? A propos laparoskopi, wcale nie jest taka dobra. Najpierw narkoza, potem napompowanie brzucha, potem zrosty (wszystko zależy od umiejetności chirurga; jeśli dobry-zrosty małe, jesli początkujący- zrosty dokuczliwe). Drogie koleżanki!!!!!!! Jeśli znacie dobrą klinike, szpital, lekarza, gdzie laparoskopie wykonuje sie OK, dajcie znać.

Gość chryzantemka
Witam wszystkie panie .Ja mam dopiero 17 lat i juz mam endometrioze.Przez to chorobsko czesto nie chodze do szkoły a nauczyciele myśla ze spaecjalnie nie chodze ze poprostu wagaruje Ale mie naprawde tak boli niby dostalam leki hormonalnie ale ja tam zadnej roznicy nie czuje wrzecz przeciwnie czuje sie po nich jeszcze gorzej (:(:(:((: juz nie wiem co mam robic przeciez jak tak dalej pojdzie to ja zawale ta szkole pomózcie mi chociazjakims dobrym słowem bo sama widze ze brakuje mi juz aenergi nie jestem juz ra samam zywilowa dziewczyna

Gość margaritta3
ja też juz od dawna walcze z tą choroba.miałam juz trzy laparoskopie.brałam danazol który jest okropny-złe samopoczucie i nawet zmieniły mi sie rysy twarzy!teraz biore zastrzyki do brzucha zoladex 3,6 mg. i chyba też nic nie pomaga.nie wiem kiedy sie to skończy?! chyba nigdy!!!

Gość karolkaaaaa
hej dziewczyny.ja mam tez bardzo powazny problem.mam silne bole w okolicy krzyza.Jak sie schylam to mnie bardzo boli.bol cewki moczowej mam prawie codziennie.Abole miesiaczkowe sa dla mnie straszne.Juz mi sie wogole zyc nie chce przez to.Nie moge chodzic do szkoly i wszyscy nauczyciele mysla ze zmyslam albo mowia ze ja ta szkole sobie olewam.Od 2 lat mam te dolegliwosci i lekarze do dzis nie wiedza jak mi pomoc.nie wiem czy to napewno jest endometrioza.zadnych infekcji nie mam.robilam usg i nic mi nie wykryli.prosze o pomoc..karola

Gość margaritta3
do karolkaaaaa ja tęż miałam bóle miesiączkowe bardzo silne(nie raz byłam na pogorowiu) zadne tabletki nie pomagały.Lekarz twierdził ,że to cysta,dopiero po kilku latach po zrobieniu laparoskopi okazało się ,ze mam endometriozę.Lecze sie do dzisiaj ,tak jak pisałam jestem już po trzech laparo i nie wiem co mnie jeszcze czeka-tez czasami mi sie odechciewa wszystkiego.ostatnią laparo miałam 2 miesiące temu a od wczoraj znowu mam bóle i bardzo się boje.

Gość barbarajka
baby się mają!

Gość barbarajka
Mam dwóch dorosłych synów. 8 lat temu leczyłam endo tabl antykoncepc. Pomogło, a przynajmniej najgorsze objawy odpuściły. Dwa lata temu urodziłam trzeciego syna i wróciło (miałam 3 cesarki). Pół roku temu zaczęłam leczenie (Luteina 50, czyli progesteron). Myślę że endometr. miałam zawsze - pierwsze ciąże trzeba było poprzedzić kuracją hormonalną - ale może ta choroba nie miała jeszcze swojej nazwy, albo lekarz strzelał w ciemno i udało mu się. W każdym razie zawsze miałam jakieś problemy hormonalne, dopiero dzisiaj zrozumiałam, że i te związane z ukł. moczowym (częste zapalenie pęcherza, krwiomocz, silne bóle przed okresem, ból w trakcie stosunku, a może jeszcze parę innych) trzeba wiązać właśnie z endometriozą. Jedno jest pewne: MAM TRZECH ZDROWYCH SYNÓW! Dziewczyny - głowy do góry!

Gość barbarajka

witam w klubie - nie mam jescze 100% potwierdzenia endo...ale wsyztsko na to wskazuej - dzis wizyta i chwila prawdy - obajwy: mega bolesny srodek cyklu - komsiczne bole jajników, krzyża (ledwo chodze), mdłości, okres - bolesny i obfity... , pecherz moczowy -ciągle biegam, do teog wszytskie poapdam w mega deprsyjne nastroje... ehhhhhhhhhh Ale ja jescze licze, ze to bedzie cos innego... niepoważnego.... wczesniej walyczłam z torbielami, ciągle z prolaktyną.... marne szanse, że się wywinę laparoskopii, ale trzeba życ nadzieją :(

Gość sun2004
WITAM BARDZO PROSZE O OLECENIE DOBREGO GINEKOLOGA W WARSZAWIE, SPECJALISTY OD ENDOMETRIOZY Z GÓRY BARDZO DZIEKUJĘ POZDRAWIAM MAGDA

witam mam dość duze doświadczenie z endometrioza choruje na to od 7 lat miałam już zabieg operacyjny takze laparoskopię,brałam depo-prowerę. Lekarze dawli mi małe szamse na zajście w ciązę ,poniewaz maiałm już jedno dziecko nie przejęłam sie tym zbytnio.Po długiej kuracji odstawiłam chormony i zaczęłam żyć normalnym życiem,po czterech latach okazało się ,że jestem w ciąży lekarze mówią ze to cud.obecnie 16 miesięcy po porodzie odezwał sie znowu mam 2 guzy każdy o średnicy 2/3 cm na tylnej ścianie macicy oba kwalifikują się do operacji .Po wycięciu ognisk zakąłdam wkładkę dopochwową Mirenę mam dość hormonów branych doustnie a po zastrzykach tyłam i ciągle krwawiłam.

Markery robię jutro przy endometriozie są trochę podwyższone ale nie tak wysokie jak przy nowotworach norma to od 1-100 przy endometriozie może być 50 nawet ponad 100natomiast przy nowotworze może być nawet 800.

Gość lewana
cos nie dziala., trzeba wejsc na gazeta.pl/forum Zdrowie Endometrioza-nie jestes sama!!! Tam dziewczyny sie skrzyknely i cos kombinuja!

Gość NIEWIEM CO ROBIC
MNIE BRZUCH BOLI PRZED OKRESEM TAK SOBIE I MAM LEKKKIE KRWAWIENIA ZTYDZIEN POTEM BOLI MNIE BRZUCH MOCNO Z DWA DNI A TRZY DNI MAM MOCNE KRWAWIENIE OSTATNIO MAM SAMOISTNE MDLOSCI CZASAMI.NIEWEIM CO MAM ROBIC A TERAZ OKRES CIAGNIE MI SIE DWA TYGODNIE I CZASAMI BOLI MNIE BRZUCH.MIALAM OKRES TYDZIEN PRZERWE TROCHE I TERAZ DWA TYGODNIE CIAGNEPOMUSZCIE JUZ ROK TEMU BYLAM U LEKARZA BRALAM LEKI PRZEPISAL MI HORMONET NA JAKIES OK 3 MIESIACE NIEPAMIETAM DOKLADNIE NIC NIEPOMOGLO.NIEWEIM CO MAM ROBIC .DO TEGO MAM WADE MACICY MAM DWIE MACICE NIEWEIM.BOJE SIE ABY TO NIE ENDOMETRIOZA ALE GDY PRZECZYTALAM W PORADNIKU CHORUB U GDANISKIEGO GINEKOLOGA WSZYSTKIE OBJAWY SIE ZGADZIAJA POMUZCIE BOJE SIE

Gość franek76
witajcie dziewczyny . Boze jak to czytam to wlos sie jezy na calym ciele ! Wszedłem na tą strone poniewaz moja kochana siostra blizniaczka na to coruje od 1994 r. nie wiem jak mam ja wspierac . Cierpie razem z nia !!!!!! Tak bardzo ona chce miec dzieci !!!!!!! Jest w niej taki silny instynkt maciezynski !!!!!!! jest juz po czterech operacjach i jednej laparoskopi . miala jusz cztery proby invitro . zadna sie nie powiodla . nie wiem czy to z powodu tej okropnej choroby czy przez to ze jeszt zablokowana psychicznie checia bycia mama . Dziewczyny pomozcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! moze jest tu taka pani lub dziewczyna ktora jest w podobnej sytuacji i urodzila dziecko ??????? Chce pomoc mojej KOCHANEJ BLIZNIACZCE !!!!!!!!!

Gość margaritta3

Gość margaritta3
Do Franek76 Ja o endo.dowiedziałam sie po pierwszej laparoskopi,po której usunieto mi jajnik i jajowód-byłam załamana bo chciałam zajść w ciążę a szanse były bardzo małe-endo i do tego jeden ,jedyny jajnik.Po leczeniu ktory nie oprzynosił żadnych rezultatów zmieniłam lekarza .Nowy lekarz zrobił mi laparoskopie i po wszystkim stwierdził ,że nic tam nie widzi endometrialnego.Po czterech miesiącach zaszłam w ciąże-do dziś mówię ,że to cód!!! Mój synek ma dziś 12 miesięcy.Pół roku po urodzeniu dziecka miałam kolejną trzecią juz laparoskopię i niestery endo.znowu wkroczyła do akcji.W tej chwili czuje się dobrze bo mam pół roczną kurację zastrzykami.Co będzie potem...nie wiem i boję sie tego.Do dziś sie zastanawiam czy zajść w ciąże nie pomogła mi właśnie mysl ,że jestem zdrowa w danej chwili.pozdrawiam gosia

Gość agnieszka_22
CAROLINE!!!!!!!!! bylam w podobnej sytuacji, mialam zabieg robiony po raz drugi teraz biore danazol tez nie chce narazie dziecka bo rowniez studiuje, moj lekarz powiedzial ze na endometrioze nie ma reguly :) ze kobiety maja IV stopien i dowiaduja sie o tym podczas porodu, ale wiadomo ze utrudnia, narazie dokladnie przyjmuj leki wedglug wskazan lekarza, chron watrobe od danazolu i pamietaj zeby przestrzegac czasu przyjmowania, pozdrawiam

Gość agnieszka_22
Franku 76!!!!!!!!! KObiety rodza dzieci nawet jesli maja endometrioze w lodzi jest lekarz prof. Malinowski, ma prywatna klinike on juz pomogl wielu kobietom, proby invitro nawet u zdrowej kobiety zadko sie udaja, nawet nie wiesz jak rzadko

Gość jumbetka
no cóż... ja jestem na etapie badań czy mogę chorować na endometrioze. Moja mama i obie siostry sa na to chore a ginekolog stwierdził podejrzenie tej choroby. Na razie biore tabletki anty Yasmin, ale fatalnie sie po nich czuje.. codziennie mam mdłości i bóle w podbrzuszu, a bóle miesiączkowe są nie do zniesienia, zresztą zawsze były. Nie wiem co robić, te bóle wyłaczają mnie z normalnego życia, juz nie robie tego co chcę bo nie zawsze moge ze względu na samopoczucie.. Proszę napiszcie czy moje objawy moga sugerowac endometrioze i jak zwalczac te bóle.. :(

Gość Keytii
witam was moje drogie... czytam was i czytam i wiem że mam to samo cierpię na endo... od dawna 5 lat temu miałam zabieg chirurgiczny miałam n każdym jajniku torbiele i mięśniaki na macicy,stwierdzono endo, oczyścili wysłali do domu, a dziś mija 2m-ce jak jestem po drugiej operacji endo ,znów miałam torbiela 8 na 5 i mięśniaki i profesor powiedział Koboeto! tylko zajść w ciąż e bo za rok znów się tu spotkamy.Modlę się , chodze do lekarza , zazywam cyklicznie orgametril,a zajść nie moge , az się boję bo mam juz 35 lat i syna 15 latka,a nie chcę chorowac , lekarze mówią że tylko ciąż a to zalecza.Kazali mi rok próbowac siłami natury, jak się nie uda invitro(od 5 do 10 tys.) niezły wydatek,ale tyle chyba kosztuje szczęście, zdrowie i potomstwo , napewno duzo duzo więcej pozdrawiam kasia