Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość kacha28
hej moja historia jest podobna do opisywanych wyzej. chodzilam do lekarza od 2 lat co miesiac oczywiscie pani doktor mowila ze wszystko jest ok. za kazdym razem robila usg przepisywala rozne recepty oczywiscie bez efektu. twierdzila ze zablokowalam sie psychicznie i dlatego nie moge zajsc w ciaze a bole w podbrzuszu to taka moja uroda. w konxu stwierdzilam ze pojde do innego lekarza. w momencie gdy wyladaowalam u dr Rahmana Jeleniej Górze dowiedzialam sie ze to endo. i mialam ochote kobiete zatluc bo 2 tyg. wczesniej robila mi usg i nie zuwazyla 15cm guza. gosc po pierwszej wizycie powiedzial co podejrzewa i zlecil badania oczywiscie marker ca 125 jest sporo podwyzszony. 16 listopada mam operacje. niestety nie bedzie to laparoskopia tylko normalna operacja. boje sie jak diabli. i jak pomysle ze to mozna cylo leczyc farmakologicznie to mnie zlosc bierze na nieudolnosc pani doktor ktora rowniez jeczy ze malo zarabia. tylko ze to ja przez jej slepote moge nie miec dzieci gdzie na ciaze czekam jak na zbawienie pozdrawiam (zlotoryja)

Gość Mała 00
Jeżeli lekarz podejrzewa u Ciebie endo ,to niestety i tak musiałabys byc operowana bo tą chorobę diagnozuje się tylko podczas laparoskopi lub laparotomi . A leczenie farmakologiczne można rozpocząc po zdjagnozowaniu . Też mialam laparotomie -wspomnienia koszmarne moja torbiel miala 5x4 cm tak więc niewielka w porównaniu do Twojej ,jajnik ocalał wyłuskali tylko guza . Powodzonka życze ! Odezwij się po wszystkim !

Gość MLECZKOO
moja torbiel czekoladowa `splynęła` sama..bylo to prawie rok temu.jednak przy kazdej miesiączce odczuwam okropny ból i jest mi słabo-wtedy następuje spływ dużej ilości śluzu.do tego przy kazdym oddawaniu moczu strasznie cierpię :/ to endometrioza? CZEKAM NA ODPOWIEDZ

Gość Mała 00
Czy masz endometrioze potwierdzoną wynikiem histo -pat ? Co znaczy ze Twoja torbiel " spłynęła " ? Skąd wiesz że mialas torbiel czekoladową (czy przeszlas operację ) ?

Gość Przeciwniczka Danazolu
Bardzo prawdopodobne że to endometrioza .

Gość MLECZKOO
ja mialam torbiel czek. która `sama spłynęła` :s o endo. dowiedzialam sie od znajomej,ktora tez jest chora.przy kazdej menstruacji odczuwam silny ból,ktory ustepuje w momencie gdy ja słabnę :/.dodatkowo krwawie między miesiączkami.a przy oddawaniu moczu odczuwam straszny ból. czy ktos moze mi powiedzieć czy to endo.?rodzice mają wystarczająco duzo problemow-nie chce ich martwić na zapas.do ginekologa w moim miescie nie pojde bo nie ma tu specjalisty(gdy mialam torbiel nie stwierdzili-dowiedzialam sie dopiero gdy poszlam do lekarza w innym miescie-120 km od mojego :s)moj ginekolog po torbieli przepisał mi duphaston.biorę go od roku,czy to ma związek z endo.?POMÓŻCIE

Gość MLECZKOO
tak poprostu na kilku USG była a na tym przed samą laparoskopią mi stwierdzili ze juz jej nie ma!powiedziało mi 4 lek. ze to torbiel czek. po rożnych badaniach.to było rok temu nie potrafie teraz powiedzieć jakie mialam a jakie nie. w szpitalu spedzaliam 3tyg i codziennie mi robili jakies badania :S

Gość Przeciwniczka Danazolu
CZyli miałas laparo czy nie ?

Gość annne
zrob laparo dla swiętego spokoju

Gość MLECZKOO
nie chcę laparoskpii :/ nie mozna tego sprawdzić w inny sposób ?

Gość abi666
niestety dolanczam do Was...w srode operacja w cieszynie w szpitalu.torbil czekoladowa 9 cm;((((((((((((( tak sie starsznie boje........

Czyli jeszcze nic nie wiadomo , dopiero wynim histo - pat potwierdzi lub wykluczy chorobę . Będziesz miala laparotomie czy laparoskopie ?

Gość abi666
bylam 3 dni w szpitalu na badaniach, zrobili mi wszystko co konieczne, pelna morfologia, pare razy usg, ca 125 wyszlo mi 66;( wynik - operacja, nie chca mi robic laparo.....

Gość kasik24
mi rowniez nie chcieli zrobic laparoskopi, ale jak "zaplaciłam" to nei bylo zadnych przeszkod. Ale nie martw sie podobno zwykle ciecie pozwoli na lepsze usuniecie wszystkich ognisk endo, a przygotowanie jest tajie samo. Ja dopiero po 3 dni od laparo zaczełam chodzic i wracac do zdrowia, nie wiem dlaczego tak dlogo to trwało. Oj ciezko było. Teraz strasznie sie martwie bo okropnie boli mnie ten jajnik gdzie byla torbiel, pachwina i noga,to taki ciągnący bol.mama mowi ze to na zmiane pogody, a wizyte mam dopiero za 2 mc, bo ostatnio wszystko bylo super. chyba skocze jutro sobie gdzies zrobic usg. jak myslicie czy to moze byc cos złego???. Nie jest to taki sam ból jak przy torbieli

Gość abi666
wiesz ja sie strasznei boje, ale moze faktycznie lepiej ta operacja..bo dobrze wyczyszcza.. a o do objawow,to ja nie mam wcale..tylko raz na czas bardzo bolesna miesiaczka nic wiecej...torbiel mi wyszla przy rutynowych badaniach kontrolnych... a po dwoch tygodniach juz bede na stole operacyjnym... jutro szpital.....nie wiem jak wytrzymam nerwowo...

Gość kasik24
kochana życze ci jak najlepiej i na pewno dasz sobie rade i jakos to przezyjesz!!!!!!trzymam kciuki!bylam u lekarza 2 razy mi robił usg, 3 razy byłam na kozie i on nie wie z czego ten ból w pachwinie , mowi ze moze to od kręgosłupa, bo moje jejniki sa czysciutkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zadnych torbirli wszystko poznikało, macica równiez super!!!!!!nawet nie wiecie jak sie ciesze, ze wkoncu jest dobrze!!! Ja podejrzewam ze to mnie tak boli bo sie chlodno zrobiło, a to pierwsza zima po laparoskopi, zmiana pogody i jajnik reaguje. a jak Wy myslicie co to moze byc ???

Gość kacha28
hej ja juz jestem po operacji i powiem wam ze bol byl niesamowity ale na drugi dzien juz pomalu chodzilam fakt przy pomocy pielegniarki ale zawsze. po pieciu dniach od operacji jestem w domu. i mam zamiar wygrac z ta wredna choroba pozdrawiam p.s. polecam dr Masudura Rahmana z jeleniej góry gosc wie co robi

Gość kamakajka
dziewczyny a jak dlugo dochodzilyscie do siebie po laparo? czy zabieg jest bolesny? czy wczesniej robia lewatywe? strasznie sie boje...

Kacha28 - co zaproponował lekarz jako dalszy etap leczenia ? Czy to napewno endometrioza ?

Gość upppppppppp

Gość
Witajcie!!! Ja tez chorowalam na ednometrioze :(jestem po dwoch operacjach,rok brania orgametrilu i niestety po tych tabletkach endo sie odnowilo.Torbiel usrosla mi wielka ze gin byla zdziwiona ze mnie nic nie bolalo.Trafilam na stol operacyjny,wycieli mi jajnik poniewaz byl tak zawalony ze nie dalo sie go uratowac.Po operacji przez 6 miesiecy bralam zastrzyki zoladex ktore sie robi w brzuch.Wprowadzona mnie w sztuczna menopauze,miala uderzenia goraca,a oprocz tego to dobrze sie czulam.Ostatni zastrzyk wzielam w lutym,dzialal jeszcze w marcu a @ dostalam w maju od tego czasu ponownie staramy sie o dziecko.Dodam ze stramy sie juz ponad 4 lata i jak do tej pory nie wychodzi.Jest to paskudna choroba,ciezko sie z niej wyleczyc i zajsc w ciaze ale sie nie poddaje.Teraz musze dmuchac na zimne i dbac o ten jednen jajnik.Gin powiedziala ze jestem zdrowa,maz tez wiec mamy sie starac,problem jest taki ze za bardzo chcemy dziecka i mam tzw.blokade psychiczna.Mam nadzieje ze nadejedzie ten upragniony dzien,na ktory tak bardzo czekamy:) Pozdrawiam

Gość
Dodam ze ostatnio robilam hsg[sprawdzanie droznosci] i wszystko jest ok,zadnych zrostow :)

Gość kamakajka
pytam o laparoskopie? dziewczynki odpowiedzcie? bo ja sie strasznie jej boję, jaki jest ten zabieg?

Gość abi666
wlasnie leze w szpitalu, 3 dni po operacji.torbiel czekoladowa endo 9 cm. bez zrostow. jest ok!!! dziewczynki napisze wiecej za pare dni, teraz nie mam za bardzo silek..

Gość kamakajka
abi, odezwij sie, napisz cos wiecej o samej laparo!!