Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość ISIA K
ja jestem już trzy razy operowana po cesarce i wycinano mi guzka z rany, obecnie przeszłam laparoskopie. guzki endometriozy przeniosły sie na całą jamę otzrewną tak że nie ma na to żadnego skutecznego lekarstwa. przeszłam 4 kuracje hormnalne i dalej jest do bani. a co do badań to nie wszyscy robią prześwietlenie klatki piersiowej. nie jest to badanie konieczne

Piszesz że przeszłas kuracje hormonalne , jakimi lekami byłas leczona ???????

Gość załamana jestem
kurcze 6 lat temu miłam cesarke .od 2 lat podczas okresu boli mnie brzuch tak jak by miła potęrzne zakwasy.Od 3 miesiecy mam potworne bóle w lewym jajniku.Glównie w nocy.Byłam wczoraj u gina i stawierdził ze wszystko ok ale podejrzewa endomerioze..Jutro mam usg dopochwowe . ja mam bardzo sakąpe miesiączki i oprócz ból w okolinicy janika i złego samopoczucia nic mi nie dolega..

Gość załamana jestem
własnie mnie zaczyna blolec brzych 1 dzien przed okresem ,potem dochodza te janiki i trwa to tak z 14 dni .Jak to u was wyglada?

Gość ISIA K
przeszłam kuracje danazolem po czym wysiadł mi całkowicie żołądek i automatycznie przeszłam na zastrzyki aby jej nie przerywać. nie pamiętam jaką nazwę nosił ten lek, gdyż jest ich bardzo dużo o tym samym działaniu i podobnej cenie. następnie zastosowano u mnie antykoncepcje bez przerwy przez 6 miesięcy yasminem. potem wstrzyknięto mi dwa zatrzyki hormonalne prosto w zmiane endometryczna w ranie ciętej po cesarce. ta zmiana zanikła. teraz jestem po laparoskopi i jak pisałam mam zajetą całą jamę otrzewną kleje evre, gdyż nie mogę brać leków hormonalnych doustynch. a hormony w zastrzykach w moim wypadku są mało skuteczne. chociaż evra już też przestaje działać gdyż od 3 tygodni krwawie a nie powinnam.

Gość ISIA K
ja lecze się już 4 lata, i wiem co czujesz. to nie musi byc jajnik bo moje są drożne, ale mam ogniska zapalne na otrzewnej za macicą. tylko ja miałam 1 tydzień spokoju. przez 3 tygodnie żyłam w wiecznym bólu. teraz jest lepiej bo nie miesiączkuje chociaż krwawie, ale coraz częściej mam bóle w okolicy jajnika , a to boli otrzewna.

Gość ...stokrotka...
hej wreszcie udalo mi sie znalezc watek o endo ja mam w przyszlym tyg wizyte na chwile obecna wiem tyle ze moje ca125=78

Gość pytająca34
czy wynik CA 125 /8/ to dobry wynik ?

Do pytającej 34 Norma Ca125 wynosi od O -35 . Więc Twój wynik jest ok

Gość pytająca34
wielkie dzięki, trochę mnie to uspokoiło

witam wszystkie z endo. Mój gin stwierdził że mam endo ale nie zlecił laparo żeby mnie nie potrzebnie nie ciąć (dodam że nie mam żadnych torbieli) teraz już sama nie wiem czy to dobrze czy źle że nie zrobiłam laparo. Od 3 miesięcy jestem na danazolu i się lepiej czuję. Ale mam do was pytanie mówicie o bólu podczas stosunku ale ja wogóle nie mogę współżyć czy to możliwe żeby endo się tak objawiało (oczywiście mam jeszcze pozostałe objawy związane z bolesnymi miesiączkami, silnym bólem w podbrzuszu, bolesnym oddawaniem moczu) pozdrawiem forumowiczki

Gość endometrium
dziewczyny co oznacza endometrium grubości 18 mm badane w 20 dniu cyklu ( mój cykl to 29-30 dni)

Gość lylyja
mam 21 lat, jestem po LSC i nie mam prawie 70% jajnikow, 2 m-ce po operacji okazalo sie , ze endo znow powrocila...lekarz przepisal mi duphaston... brala moze ten lek ktoras z was?

Gość mada89

Gość mada89
ja tez mam endometrioze i lekarze bagatelizowali moj problem, mam 2 letnia corke, trafilam do pani dokor klinice wi ona powiedziala ze mam 2 wyjscia na ktore musze sie zdecydowac w przeciagu 2 lat, albo operacja i potem eczenie farmakologiczne, albo ciaza, pozdrawiam

Hej dziewczyny! Przyznam sie bez bicia, ze nie przeczytalam calego topiku, ale intersuje mnie czy ktoras z was miala robiona laparoskopie, poniewaz usg dowcipne ;) nie wykazalo zadnych powaznych zmian, ale nie moglyscie zajsc w ciaze i mialyscie bardzo bolesne miesiaczki plus plamienia przedmiesiaczkowe (plus oczywiscie niestety bole podbrzusza), przez co podejrzenie o endometrioze? Mnie co miesiac bardzo boli brzuch, a ze staramy sie od 7 miesiacy o dzidzie i nic nie wychodzi poszlam do gin., ktory stwierdzil, ze wszystko jest ok oprocz macicy, ktora jest przesunieta w lewo...i dodajac moje objawy i to, ze nie moge zajsc w ciaze zaczal podejrzewac endometrioze, takze mam miec robione laparoskpie zeby stwierdzic co z ta macia i czy sa faktycznie ogniska endo, ktore usg nie wykazalo.

Nwet najnowoczesniejsze USG nie wykaze ognisk endometrialnych , aby potwierdzic lub wykluczyc tę chorobę potrzebny jest wynik histo-pat po przebytej wczesniej laparoskopi lub laparotomi . A jsli chodzi o nieprawidłowe ułozenie macicy to ma je 70 % wszystkich kobiet ja tez je mam a urodziłam 2 dzieci bez zadnych problemów . Są diewczyny z macica przdozgięta tyłozgięta przesunieta na lewo badz prawo jest to raczej kwestia urody niż realnego wpływu na szanśe na zachodzenie w ciążę. Jezli sa jakieś wątpliowsci warto zweryfikować stan narzadu rodnego poprzez HSG lub laparoskopię . Jezeli masz problemy z zajsciem w ciąże to jest to bardziej problem albo psychiczny albo endometrialny i nie ma nic wspólnego z niewłasciwie ułozoną macicą .

Dzieki Mala :) Tak sie zastanawialam, bo moj lekarz powiedzial, ze moze to byc spowodowane przez endo (szczegolnie tak jak pisalam, ze mam duzo objawow, a najbardziej te cholerne bole brzucha - to jest najgorsze w tym wszystkim, bo do histeryczek nie naleze, ale one naprawde zaklocaja moje normalne funkcjonowanie) no i wlasnie dlatego zalecil laparskopie, na ktora mam sie umowic w czwartek. Byc moze brak ciazy lezy w mojej psyche, bo strasznie chcialabym miec dziecko...i naprawde boje sie, ze nie bede mogla... Co nei zmienia faktu, ze lekarz podejrzewa endo.

Myslę ze laparoskopia duzo wyjasni w Twojej sytuacji , będziesz przynajmniej wiedziała na czym stoisz (wykluczy lub potwierdzi endometrioze) . Jesli naprawdę masz endo , to szanse na zajscie w ciąże po laparo są olbrzymie , lekarze podczas takiego zabiegu oczyszczają narząd rodny z ognisk endometrialnych (jezeli mamy do czynienia z endometriozą ) oraz udrazniają jajniki i jajowody .

Mala, naprawde bardzo ci dziekuje za twoje odpowiedzi. Podnioslas mnie na duchu :) Jestem w stanie zniec wszystko, juz naprawde przestaja mnie obchodzic nawet te bole, ale zebym w koncu mogla urodzic chodz jedno dziecko... Takze ciekawi mnie co tam laparo wykaze...Chcialabym miec zabieg jak najszybciej. Nie lubie niepewnosc. Wole grac w otwarte karty.

Gość joolaaaa_27
Witam dziewczyny! Mam podobny problem. Co najmniej od 1,5 roku cierpie na bole podbrzusza zlokalizowane w obrębie prawego jajnika, najczęsciej ból zaczyna się od owulacji, czasem od @ aż do końca cyklu. Narasta.Jest to taki kłujący, ciągnący ból. Bolą mnie też plecy na dole, pecherz podczas oddawania moczu. Boli podczas kaszlu.Najsilniejsze bóle mam w nocy, do tego bolą mnie stawy rąk i nóg. Miesiączki mam regularne i w porównaniu z tym bólem od owulacji - całkiem do zniesienia.Miałam już konsultacje urologiczne, gastrologiczne, chirurgiczne, no i oczywiscie ginekologiczne, z usg \'dowcipnym\". Nic nie wykazało. Chcę zajsc w ciąże, po drodze poroniłam, teraz znow sie staram i nic. Tak sie zastanawiam, czy to moze być endometrioza? Chirurg mowi,ze bez laparokopii nic nie mozna stwierdzic, ale wiąże się to z duzym ryzykiem i nie będzie go na razie podejmował. Sama juz nie wiem jak sobie radzić.

Choruje od około 5 lat .Odwiedziłam wszystkich gin. w mieście i okolicy,bo mam straszne bóle lewej strony podbrzusza. Mam czasem bóle jajników, czasem podbrzusza promieniuje aż do biodra.Momentami ból jest tak potworny że aż wymiotuje.Badania wszystkie są ok !!!USG wewnętrze też a bóle nie ustają .Nalicze tylko kilka dni podczas cyklu bez bólu, czasem bódze się nawet w docy. Jestem po cieciu 10 latemu.Cierpię od około 4 lat.Teraz wpadła pani doktor ,że to może być endo ale konkretnych badań nie miałam. Leczy mnie yasminelle .Jest trochę lepiej ale ból nie ustał. Czy wy też miałyście takie objawy???czy to jest nie wyleczalne już śmie podejrzewać najgorsze wysiadam psychicznie!!

joolaaaa_27 ---RexonaM - wasze objawy i bóle są typowe dla endometriozy . Laparoskopia wyjasniłaby wszystko , poniewaz tylko w ten sposób diagnozuje się endo. Jola - dlaczego operacja u Ciebie wiąze się z duzym ryzykiem ???????

Gość asiai
od roku staramy się o dzidziusia i nic. Zmieniłam lekarza i ten stwierdził że to najprawdopodobniej endometrioza ale kazał mi przyjść po miesiączce wtedy potwierdzi czy się nie pomylił w diagnozie, zrobił tylko uzg. Teraz czeka na miesiączkę i się martwię bo nastraszył mnie że mogę niemieć dzieci.

Gość jaskolka
jolaaaa Wszystko to co napisalas swiadczy o jednym, ze na 99% masz endo. Opisalas wszystko dokladnie tak jak ja przez to przechodzilam. Oczywiscie zawsze jest maly procent, ze jest to cos innego, ale patrzac na Twoje wszystkie objawy... Ja 2 lata temu mialam laparo, aby wlasnie zdiagnozowac czy mam endo c zy nie. Nie rozumiem stwierdzenia twojego lekarza, ze laparo wiaze sie z duzym ryzykiem. To moim zdaniem idiotyczne stwierdzenie. Powiem Ci jedno - z laparo - w zaawansowanym stadium - 3, 4 stopien - NIE MA NA CO CZEKAC. Podczas kazdej miesiaczki tworza sie nowe zrosty, moga rosnac cysty, itp. Radze CI zmien szybko lekarza. Mnie taki jeden przez 2 lata wodzil za nos, ze nie potrzebuje operacji, itp. Skonczylo sie na cyscie wielkosci pomaranczy i jednym zniszczonym jajowodzie a MOZNA BYLO TEGO UNIKNAC. jesli masz jakies pytania, to pisz na priv: isabell.nillan@yahoo.com. chetni ci cos podpowiem.

Gość joolaaaa_27
Dzięki dziewczyny za odzew. Wybieram się niedługo do ginekologa, to może mi coś poradzi. Zastanawiam się, czy bez laparo może mi potwierdzić tę chorobę i czy mogę zajść w ciążę i ją donosić. Do tego mam jeszcze taki problem, że mam kilka zmian w piersiach (ok 1 cm) i boję się hormonów.

Gość martecka
Witam!Po wielu latach wysłuchiwania, że bolesne miesiaczki to sprawa fizjologi, podczas dopochwowego usg wykryto u mnie dwie torbiele.7 cm i 4 cm.moj ginekolog oswiadczył mi, że sprawa jest do operacji.Jednakże w zwiazku z tym , że torbiele są za duże trzeba poczekac.Daltego przepisał mi antykoncepcje z mysla, że torbiele sie zminiejsz i operacja bedzie mniej inwazyjna.Czy u którejś z was lekarz zastosował podobne środki?jak długo musiałyście czekac na operacje?Pytam ponieważ po trzech miesiacach brania tabletek torbiel zmalała zaledwie o 4mm. Ponadto podczas brania taletek pojawiły i się nieuzasadnione krwawienia i bóle jajnika.(podobne do tych skłoniły mnie zrobienia wnikliwszych badan) W piatek ide na konsultacje do kolejnego ginekologa.