Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość emkate
Hej, dziś dostałam pierwszą dawkę Zoladexu. Zobaczymy co będzie dalej... Po jakim czasie miałyście efekty, tzn. zminiejszenie torbieli ??? Moja ma prawie 6 cm :-( Pozdrawiam,

Gość profil77
Witam. Mam ten problem.W zeszłym roku zdiagnozowano u mnie adenomioze macicy-czyli coś podobnego do endometriozy.Ale odradzili mi operację-usunięcie macicy.I dobrze,bo wtedy(ból był straszny)pewnie bym się na nią zgodziła:/ Teraz od marca 2008r.mam krazek NuvaRing i on powoduje komfort mojego zycia.Ból jest w trakcie okresu i 3dni po założeniu krazka-bo pewnie on musi tez rozpoczac podawanie hormonu. Jest to krazek antykoncepcyjny.Nie mam go non-stop,bo niestety nie daję rady-za duża ilośc hormonów i bardzo źle się czuje kiedy nie mam przerw w krazku. Nie wiem,czy robię dobrze.Może i powinnam zrobic laparo,ale jakoś jak mnie nie boli-to ...same wiecie. Sama myśl o endo powoduje u mnie skręt kiszek i nie chcę sie zastanawiac nad tym wszystkim. Pisze to,bo moze komuś pomogę???Nie wiem.

Gość emkate
Jestem już po trzech operacjach , kolejna nie wchodzi w grę, byłaby usunięciem wszystkiego. Moją jedyną nadzieją jest teraz Zoladex. Mam pytanie czy miałyście po zoladexie plamienia ?

Tak po podaniu pierwszej dawki , plamienia i krwawienia to normalnosc mogą przeciągnąc się nawet do kilkunastu dni ... Po 2 dawce wszystko powinno ustąpic (miałam zoladex w dawce co 28 dni bo jak apewne się orientujesz są tez większe dawki 3 misięczne )

Gość kt3000
Laparoskopia cysty endo we wrześniu. Pierwszy okres po operacji 17.10, zaszczyk zoladex 1/3 zrobiony 20.10. 07.11. jakieś dziwne krwawienie, nic mnie przy tym nie boli, czy to tak ma być? 17.11. kolejny zaszczyk zoladex 2/3.

Gość Magda21246
Witam na endo choruję od 3 lat przeszłam 3 operacje i teraz czekam na wynik badania krwi, od którego zależy co dalej

Gość emkate
Kilka dni temu dostałam drugą dawkę Zoladexu, poprzedzoną USG. Moja torbiel z prawie 6 cm zmniejszyła się do 1,1 !!!!!!!!!!! Szok. Nie dzieje się ze mną nic szczególnego prócz nocnych potów i lekkich bóli kostnych. Na razie nie tyję... Zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam

Gość emkate
poprawka ! oczywiście "bólów kostnych" ( nie bóli ) : - ))

Gość Rexona M
witam wszystkie cierpiące na endo!!!

Gość imke
dziewczynki tak czytam wasze posty i dodajecie mi otuchy, ja mam torbiel endo( podobno) i jutro ide na dalsze badania. bałam się okropnie na myśl o laparoskopii, ale dzięki wam jest mi lżej:)trzymajy się razem trzymajmy się:)pozdrawiam i życzę wam aby TO świństwo już niewracało!!

Gość miu_mui
Dziewczyny, widzę, że jesteście biegłe w tym temacie, liczę więc na waszą pomoc... Edno mam zdiagnozowaną od ponad dwóch lat, miałam laparoskopie (usunięcie torbieli i licznych ognisk endo). Jednak lekarz nie powiedział mi jaki to jest stopień (ja sie dowiedziałam o takim podziale poźniej) a na pytanie o leczenie powiedział, że leczyć mnie nie bedzie i powinnam jak najszybciej zajść w ciążę (im szybciej tym większe prawdopodobieństwo). Napiszcie mi proszę, jak to wygląda w poszczególnych stopniach endo, może sama dojdę do tego jak poważny jest mój przypadek (ogólne info w necie niewiele mi pomagają).

Gość magda21246
Hej jestem po badaniu, wskaznik podwyzszony. mam problem ostatni zastrzyk wzielam w pazdzierniku (dipherelina) i do tej pory nie dostalam miesiaczki.bylam u lekarza, dal mi leki po ktorych mialam w ciagu 4 dni dostac konczy sie szosty i nic oprocz bolu brzucha:( czy Wy tez przechodzilyscie cos podobnego??? pozdrawiam

Gość magda21246
Ja o tym ze mam 4ty stopien dowiedzialam sie w lipcu tego roku dopiero kiedy trafilam do lodzi. tam tez poznalam szczegoly i sposoby leczenia endo.

Gość Dobrze radzi
Hej, widzę z wypowiedzi, że boicie się endometriozy, a w szczególności jej leczenia. Jezeli nie jest w wysokim stadium zaawansowania choroby, to myslę, że należy poddać się zabiegowi. Ja to uczyniłam pod koniec listopada; zabieg od zbadania do wypisania ze szpitala trwał 5 godzin z czego 15 minut może zabiegu a reszta to dochodzenie do siebie po narkozie, potem zupełnie nic mnie nie bolało. Po około 12 dniowym krwawieniu powróciłam do zdrowia, wynik był OK, teraz zastanawiam się nad NuvaRingiem i stąd trafiłam na Wasze forum. powodzenia!

Gość magda21246
Witam ja już się przestałam bać nic już mnie chyba wtej chorobie nie zaskoczy. Szykuję sie na połowe lutego na kolejną laparoskopię pozdrówka

Gość anika679
WITAM WSZYSTKICH!MAM PROBLEM MAM31LAT JESTEM OTYLA!WYKRYTO U MNIE ENDOMETRIOZE BYLAM TYDZIEN W SZPITALU W SUMIE NIC KONKRETNEGO NIE WIEM NAWET W JAKIM STADIUM JESTEM NIE MAM DZIECI!A BARDZO CHCE JE MIEC DALI MI ANTYBIOTYKI I MAM PSZYJSC NA KONTROLE ALE CO DALEJ POMOCY!!!

witam.weszlam na ten forum bo szukam pomocy w moim problemie.mam straszny bol-skurczowy w pierwszym dniu okresu.2,3 i pozostale dni są ok,ale przez ten pierwszy dzien kilka razy byłam na pogotowiu.zauwazyłam ze pojawiaja sie takie bolesne okresy jesli dopada mnie to po nocy rano.nie mam zbyt obfitych i dlugich okresow.pozatym mam wadliwy ksztalt macicy-troche inny niz u normalnych kobiet.lekarz mowil ze ten bol moze byc z tym zwiazany.wiem ze tutaj mnie nikt diagnozy nie powie ale byc moze ktos ma podobny problem?a przeczytawszy wypowiedzi na forum o tej chorobie,to sie przestraszyłam

Gość Manikomio
Mam 33 lata, bolesne miesiaczki miałam od zawsze,wczesniej zeden lekarz mi tego wykrył a dzis dowiedziałam sie ze prawdopodobnie mam endomertoze! Nie mam jeszcze dzieci i to pewnie kara za to ze czekałam tak długo i wiecznie prosiłam męza ze jeszcze nie, jeszcze nie... teraz juz pewnie nigdy nie zajde w ciąze! Załamałam sie ...lekarz przepisał mi Jasmine i mam brac przez trzy miesiace a potem po odstawieniu automatycznie nie czekając na nic od razu sie starac o dziecko.Ale skoro dał mi jakies szanse to dlaczego stwierdził ze moje zajscie w ciaze bedzie graniczyc z cudem?

Alya czasami kształt macicy np tylozgiecie jest typowe gdy macica jest w zrostach a to czesto pojawia sie przy endometriozie. Oczywiscie u Ciebie moze byc inaczej. Bolesna miesiaczka moze ale nie musi tez wskazywac na endometrioze. Proponuję zeby opisala na forum www.endometrioza.aid.pl/forum dokladnie jakie masz objawy co zostalo zbadane. http://www.endometrioza.aid.pl/forum/viewforum.php?f=14&sid=3d9d5572d3cf4222ddcc13927adb10b1 Natomiast Manikomio Tobie proponuje opisac swoje dotychczasowe przeboje z endometrioza i tez postaramy sie pomoc najlepiej opisz swoja historie na http://www.endometrioza.aid.pl/forum/viewforum.php?f=32&sid=3d9d5572d3cf4222ddcc13927adb10b1 tutaj mozesz tez przeczytac historie innych dziewczyn i porownac leczenie. Warto tez przeczytac jak sie leczy endometrioze na http://www.endometrioza.aid.pl/component/content/article/1-latest-news/60-leczenie-endometriozy.html

Gość lapik
Witam. Jestem panikara i mam kilka pytan. Licze na odpowiedzi a nie na wysmiewanie. Mianowicie jak na razie nie chodzi mi o sama endometrioze bo mam miec laparoskopie diagnostyczna gdyz lekarz to u mnie podejzewa ale.. jak na razie najbardziej zalezy mi by dowiedziec sie jak wyglada przygotowanie pacjenti do laparoskopii. Powiedziano mi, ze na 3 dni przed pojechaniem do szpitala mam jesli lekkostrawne i maloresztkowe produkty i pic wode niegazowana. Jak juz trafie do szpitala to co dalej? Prosze o opis tego co sie bedzie dzialo az do momentu uspienia mnie na stole oparacyjnym bo wiem tez, ze ta laparoskopie robi sie w znieczuleniu ogolnym. Zdaje sobie sprawe, ze kazdy szpital ma swoje jakies procedury i kazda pacjentka nieco inaczej jest "obslugiwana" ale prosze o wpisy kobiet, ktore maja taka laparoskopie za soba. Jak wspomnialam na wstepie jestem panikara.. i bardzo ale to bardzo zalezy mi na tym by wiedziec jak najwiecej takich drobiazgow nawet bo to mnie jakos uspokaja.. czy np bede miala robiona lewatywe? a jesli tak to jak to wyglada? na sali przed laparoskopia to ktos robi czy jak? czy powinnam miec wygolone łono nim dotre do szpitala czy wlosy w miejscach intymnych nie maja tu znaczenia? czy jest tak, ze trafia sie do szpitala dzien przed zaiegiem, oni pobieraja krew itp jeszcze czy tego samego dnia ma sie zabieg? i wogole.. piszcie prosze, bardzo mi na tym zalezy.

Gość Dona-A
witam mam pytanie czy ktoras z was leczyła się u dr.Malinowski w Łodzi.Prawdopodobnie jest to 4 stadium choroby słynnej ENDOMETRIOZY a mam 33 lata prosze pomóżcie.Pozdrawiam a może któraś zna dobrego lekarza z sieradza kalisza.

Dziewczyny, mam pytanie. Od jakichs 2-3 miesiecy mam strasznie bolesne okresy. Wczesniej owszem, bylo podobnie, ale bolal mnie brzuch tylko w pierwszy dzien. Teraz boli przez 4 :( i to tak, ze sie zyc nie da i odechciewa sie. Nospa Forte nie pomaga, na razie tylko Ketonal... Poza tym okresy mam regularne 28-29 dni (mam strasznie stresujaca prace) i wlasciwie wiecej zadnych dziwnych rzeczy nie zauwazylam. Polecialam do mojej pani dr i opisalam jej wszystko, zrobila od razu usg i stwierdzila, ze wszystko ok, cytologia tez ok. No i sie dowiedzialam, ze byc moze to ze stresu i ze taki tez jest urok okresow... A ja sie wlasnie naczytalam o endo i juz oczywiscie czuje sie chora. Czy takie usg faktycznie by pokazalo gdyby bylo cos nie tak? Dodam, ze mam chore nerki i roznego rodzaju usg, przeswietlenia pecherza, nerek etc. robilam ostatnio czeeeesto. Czy mozliwe by \"wybitni\" lekarze tego by nie zauwazyli?? Poradzcie :(

Gość just08
Do lapik. Jeżeli jesteś już po laparoskopii, to prosze opisz jak wyglądają przygotowania do tego zabiegu, kiedy wykonują lewatywę? czy trzeba zgolć włosy łonowe? Dodam, że też jestem straszną panikarą tak jak Ty. Czy któraś z was mając endometrioze, bądź też torbiele miała powiększone węzły chłone w pachwinach?