Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość Perelka__
OK, zaraz sie tym zajme:) Jeszcze raz dzieki!

Gość k87
także jestem tu nowa, ponad dwa tygonie temu miałam operację na torbiel jajnika prawego 9cm, miałam laparotomię i oprócz torbieli usunięto mi jajnik. Wczoraj dostałam wynik histo i okazało się ze endometrioza. jestem młoda mam prawie 22lata i nie wiadomo czego się spodziewać, nie długo mam wizytę, lekarz pwoeidział ze muszę sie leczyc ciekawa jestem jak długo. Czytam powyższe doświadczenia to jestem przerażona. Tez miałam mieć laparoskopię ale u mnie by to nie przeszło było to zbyt duże. Może ktoś miał podony przypadek chciałabym wiedzieć czy jest szansa wyleczenia się z tego jeśli tak to jak długo czy są nawroty choroby?? no i oczywiście czy jest szansa żeby mieć dziecko.pozdrawiam

Opisz swoją historię na www.endometrioza.aid.pl.forum i dziewczyny Ci pomogą :) Perelko? I jak zarejestrowalas sie? Jak Ci się podoba? :)

Gość k87
dzięki na razie sobie czytam jakieludzie mają problemy potem opiszę swój problem

Gość missygosia
otoz ostatnio podczas stosunkow z partnerem odczuwam nietypowy dyskomfort.czuje "parcie" na odbyt (nie jestem pewna jak to mozna okreslic),w wiekszosci pozycji oprocz tej kiedy ja jestem na gorze,czuje jakbym musiala sie wyproznic (a wcale nie musze!) jest to bardzo niemile i zawstydzajace uczucie,ktore nie pozwala czerpac mi odpowiedniej staysfakcji czy to moze byc endometrioza?

Gość missygosia
czy pierwszym lekarzem do ktorego trzeba sie udac aby zdiagnozowac ta chorobe musi byc ginekolog?????

Może ale nie musi najlepiej jakby proktolog sprawdził co się dzieje. Może to być jakiś stan zapalny w tym miejscu. Jeśli jednak proktolog wykluczy problemy warto wykluczyć endometriozę. Opisz swoje objawy na www.endometrioza.aid.pl/forum dziewczyny pomogą. Najlepiej tak. Bo endometriozę na 100% można zdiagnozować ginekolog. Ale np. lekarz 1. kontaktu może zlecić ca-125 (choć i z tym bywa różnie) wiecej o tym poczytasz na www.endometrioza.aid.pl o Ca-125 Co Cie niepokoi? Napisz może o sobie na forum o endometriozie.

Gość pokoje turniejowe

witam, po pierwszej wizycie, po ponad rocznej przerwie, u ginekologa zasugerował mi endometriozę nazywając ją paskudną chorobą. Torbiel ma rozmiar 6cm, lekarz nie wyklucza zabiegu jeżeli hormony nie pomogą. Za dwa miesiące mam iść na kontrolę sprawdzić co się z tym dzieje, czy tabletki pomagają. Zmartwiło mnie to, czy wiecie coś na temat takiego zabiegu? czy powinnam może iść na konsultację do innych lekarzy?

kilkakrotnie widziałam adres tej strony, jednak nie udało mi sie jej odwiedzić ani raz (ciągle wyskakuje błąd)

Gość proszę o pomoc...
Skończyłam 30 lat. Od kilku miesięcy (prawie rok) odczuwam ciągłe bóle podbrzusza (w okolicy miednicy), o takim charakterze jak bóle miesiączkowe. Bóle są w różnym nasileniu: od lekko bolesnego napięcia do tak silnych, że bardzo utrudniają normalną aktywność. Do tego dochodzą skąpe miesiączki, prawie tylko plamienia (wcześniej miałam normalny okres), co mi nie pasuje do objawów endometriozy. Poza tym wydłużyły się cykle: np. teraz jest 41 d.c. i dopiero odnotowałam skok temperatury, czyli że owulacja się odbyła (umiem obserwować płodność), więc okres dostanę za jakieś 10-12 dni. Od kilku miesięcy właściwie dzień bez bólu to jest święto (a nigdy już nie jest tak, że w ogóle nie odczuwam żadnych sensacji ze strony podbrzusza). Dodam może też, że przy bólach podbrzusza często odczuwam bóle mięśni i stawów nóg. Dwa lata temu przeszłam też poronienie. Miewam też dolegliwości ze strony układu moczowego: zapalenia pęcherza (lub cewki moczowej, nie wiem), częste siusianie. Lekarz mnie olał. Wybieram się do innego ginekologa, przyjaciela rodziny, więc może pomoże, ale to dopiero za parę miesięcy, poniewaz obecnie jestem daleko. Ten lekarz zrobił USG, niczego nie zobaczył i stwierdził, że ginekologicznie wszystko jest w porządku i że powinnam szukać przyczyny ze strony innych układów. Wiem, że to bzdura, bo dokładnie wiem, jaki rodzaj bólu odczuwam (pochodzi ze strony układu rozrodczego i tyle), poza tym nie uważam za normalne tych skąpych miesiączek i zmian w cyklu. Czy mimo skąpych krwawień to może być endometrioza? Czy też skąpy okres wyklucza tę chorobę i powinnam szukac gdzie indziej? Ale gdzie? Myślałam, że to powinien wiedzieć lekarz, ale widocznie szukanie przyczyn dolegliwości należy do pacjenta.

Gość pelacha
witam, mam 34 lata, stwierdzono u mnie endometriozę, chodziłam od lekarza do lekarza i dopiero trzeciemu udało się zdjagnozować, mam bóle brzucha, krwawię praktycznie przez cały miesiąc, miesiączki bardzo obfite, ból promieniuje aż do palców stóp, leki nie pomogły, koagulacja nie pomogła, została tylko operacja, dzieci nie planuję bo mam 6, ale zastanawiam się co zrobić, bo nie da się tak żyć, lekarz twierdzi że to nie zezłośliwieje ale nie do końca jestem pewna, poddać się operacji czy nie, jeśli miałyście taki problem , napiszcie

Może tak być. Nie trzeba miec silnych krwawień aby miec endometriozę Dolegliwości pecherza możesz mieć z powodu niskich estrogenów - słabe krwawienia moga na to wskazywac. Zapraszam na forum www.endometrioza.aid.pl tam wyjasnisz wiele

Gość iinusia21
Chciałąbym sie dowiedzieć jak wygladaja te zastrzyki.??w jaki sposob sie je robi,kto je robi ile kosztuja.choruje obecnie na endo 2 lata.mialam laparo lecz po niej nie podawano mi zadnych lekow i cholerstwo wrocilo.Czy te zastrzyki sa bolące??????????boje sie strasznie ich????

Gość ....apia...
czy bol odbytu podczas wyprozniania sie w czasie miesiaczki (pierwszy-drugi dzien) i bol pochwy podczas podniecenia moze swiadczyc o endometriozie?

Gość ....apia...
dodam rowniez, ze mam torbiele na jajnikach, jednak nie sa one duze. na poczatku ginekolodzy podejrzewali pcos ale po szeregu badan okazalo sie, ze wszystko jest ok z hormonami. od czego wiec moga byc te bole?

Gość iinusia21
Można mieć podejrzenia lecz endo musi stwierdzic lekarz biorac wycinek z torbiela lub usuwajac go podczas laparoskopi lub laparotomi.Mi moj lekarz powidzial przy mojej endometriozie ze bole podczas oddawania stolca podczas miesiaczki oraz bolesne stosunki tez swiadcza o tym.Myślę, że nie masz endo tylko przez te torbiele na jajnikach tak masz!!!!

Gość iinusia21
Ja mam endo dwa lata i teraz niedawno stwierdzili u mnie jeszcze PCOS no i te cholerne zastrzyki... ja bede miala Cecapeptyd Depot brała któraś z Was to????Bolący jest ten zastrzyk???jak sie po nim czułyście???????????????????????????????????

Gość iinusia21
dziekuje za informacje!!!!Chciałam się jeszcze dopytać czy bolesny jest ten zastrzyk Decapeptyl depot???boje sie samego zastrzyku.da rade od razu po nim isc do pracy???

Gość madas
u mnie endometriozę wykryto kilka miesięcy temu, zmiana była na lewym jajniku i to całkiem spora (8 cm) teraz jestem tydzień po operacji i bardzo cieszę się że to już za mną. Kochane kobietki naprawdę nie ma sie czego obawiać jesli lekarz stwierdzi że należy ciąć to zaufajcie. Osobiście moja operacja odbyła sie w Poznaniu na ul: Polnej i bardzo chwalę sobie ten szpital. pozdrawiam wszystkie kobietki przed zabiegiem

Gość lenisko
hej. również namawiam wszystkie kobietki, u których gin podejrzewa endo, na laparoskopię. po wyjściu ze szpitala nie czuję już żadnego bólu (przez 5 miesięcy bolały mnie plecy, brzuch, głowa, mięśnie, do tego miałam wzdęcia, zaparcia i biegunkę na zmianę). Wszystko zaczęło się po śmierci synka w 21 tc.Poprzedni gin bóle miednicy mniejszej, które nasilały się przed miesiączką(a w czasie ciąży były minimalne), ignorował lub komentował słowami "taki urok".Nie wierzcie takim konowałom!!teraz, choć wyszłam ze szpitala 4 dni temu, czuję się naprawdę dobrze. Nie dość, że usunięto mi ogniska endometriozy, to jeszcze 2cm torbiel, która pojawiła się w ciągu 2 tyg. Teraz Zoladex przez 6 m-cy

Gość meggi323
A ja chodzę do ginekologów od prawie 4 lat i nic, USG też nic nie wykazało! ale dziś już nie mogę wytrzymać i przeraża mnie jutrzejszy dzień w pracy.Trzeci dzień okresu, prawie nic nie leci tylko jak zwykle brązowa krew a z bólu dziś w pracy kolana mi się uginaly (ból jakby miała mi miednica eksplodować) Dziś nawet jak siusiałam bolało mnie w pachwinie. Nie wspomnę o takich dolegliwościach od dluższego czasu jak ból przy oddawaniu stolca i bolesne gazy. Może to brzmi śmiesznie ale dla mnie to nowość i koszmar zarazem. Nie wspomnę o tym że seksu prawie wcale już nie uprawiamy bo często mnie boli i to strasznie i to nie jest juz przyjemne tylko to jest czekanie na ból a dla męża to zbyt stresujące bo boi się że zada mi ból. Nie wiem czy to endometrioza bo nie jestem lekarzem ale jak dalej będą mnie tak lekceważyć to chyba zacznę jeździć z tymi bólami na dyżury. Poradźcie mi proszę jak mam rozmawiać z lekarzami żeby zaczęli mnie traktować poważnie? Mam 33 lata i trzynastoletniego syna, czy oni naprawdę myślą że symuluję? Przecież ja nawet zwolnień lekarskich nie biorę więc po co miałabym symulować? Niby mi wierzą tylko jakos żaden mi nie pomógł.

Gość meggi323
mam straszne opory przed kolejną wizyta u kolejnego lekarza, czuję się jak jakaś hipochondryczka.

Meggi Twoje objawy mogą wskazywać endometriozę. Znakomicie rozumiem zniechęcenie do lekarzy. Dobrze, abyś poszła teraz do takiego, który nie zlekceważy Twoich dolegliwości. Proponuję napisać na forum www.endometrioza.aid.pl/forum Są tam fora regionalne może dziewczyny z okolic Ci kogoś doradzą. Możesz też wypełnić http://www.endometrioza.aid.pl/diagnostyka/diagnostyka/63-pierwsza-wizyta.html kwestionariusz przed kolejną wizytą u lekarza. Ja bym na Twoim miejscu sprawdziła podczas okresu marker CA-125. Jeśli wyjdzie podwyższone (co jest częste gdy się choruje na endometriozę) lekarze zaczną Cię traktować poważnie. pozdrawiam!