Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Candyy

Endometrioza- jakie badania, objawy...

Polecane posty

Gość jksdlflasslaasd
Drogie Panie, powiedzcie mi proszę czy prawidłowy obraz w badaniu usg całkowicie wyklucza endo? Mam wszystkie objawy, miałam ostatnio usg dopochwowe - wszystko wyszło ok. Ale tak się zastanawiam czy jeżeli endo jest umiejscowione poza narządami rodnymi to podczas usg można wykluczyć chorobę. Oprócz bólu mam jeszcze objawy jelitowe co nasuwa mi podejrzenie umiejscowienia się choroby w poza macicą czy jajnikmi. Bardzo proszę o odpowiedz

zeby w 100% zdiagnozowac endometrioze to trzeba miec laparoskopie, usg moim zdaniem nie jest wystarczajace zwlaszcza jesli enometrioza jest umiejscowiona poza narzadami rodnymi.

Gość jksdlflasslaasd
crystal clear -----> dziękuję CI bardzo za odpowiedz 🌻 Tyle że teraz nie wiem jak tą sprawę ugryźć... Mieszkam w małej miejscowości, sama jestem niemal w 100% przekonana ze to endo bo mam pełen wachlarz objawów. Tyle że nie wiem czy sama mogę delikatnie zasugerować lekarzowi endo (choć myślę że za sugestię może się wściec) :O czy sama nie wiem co... A muszę zacząć działać bo zaczyna mi ta choroba coraz bardziej utrudniać życie. Mam jeszcze jedno pytanie: czy lekarze w miarę chętnie robią laparoskopię diagnostycznie? Wszystko mi już jedno, byle by czuć się trochę lepiej

Hmmm trudno mi Ci cos doradzic, ja mialam laparoskopie 12 temu, ale na usg byly widoczne torbiele wiec lekarz, zeby dokladnie potwierdzic diagnoze(rodzaj torbieli) zaproponowal laparoskopie, jesli u Ciebie nic nie widac na usg a zle sie czujesz to moim zdaniem lekarz powinien zrobic inne badania w zaleznosci od symptomow. Moze poszukaj dobrego lekarza i powiedz o swojej sytuacji, jesli podejrzewasz na 100%endo to o najlepiej odrazu zglosic sie do specjalisty, tu jest forum na ktorym znajdziesz duzo informcji http://endometrioza.aid.pl/forum

hej może wy mi coś doradzicie od ponad roku podejrzewam u siebie endometriozę ale każdy lekarz u którego byłam twierdzi ze jest wszystko dobrze,ale ja tak nie twierdze po tych objawach co przechodzę i już nie wiem co mam robić a z mężem staramy się o dziecko

Gość marika 34
Endometriozę najlepiej wykryć przez laparoskopię. Ja wszystkie badania miałam dobre, na usg nic nie było widać ,nawet żadnych niepokojących objawów nie miałam. Dopiero laparo (ciąża pozamaciczna) wykryła endo 1 stopnia . To było 3 lata temu , teraz miałam kolejną laparo i endo już 2 stopnia. Za miesiąc podchodzimy do in vitro bo wyczerpaliśmy już wszystkie możliwości

Gość Nataljanka
Witam wszystkich serdecznie 27.022012stwierdzono u mnie endo jettem załamama na mysl ze starania o dziecko bedą dlugie.mam pytanie czy ktoras po diagnozie zaszla w krotkim czasie w ciaze???czy z naszą chorobą jet nadzieja na ,,fasolke''???

Gość Marika 89
Różnie to bywa z tą endometriozą ,czasem kobiety z zaawansowaną endo naturalnie zachodzą w ciążę , a te z łagodną nie. Moja Pani doktor opowiadała mi historię o swojej pacjentce z endo.Miała najbardziej zaawansowaną postać tej choroby ,ciągle tworzyłi jej się torbiele,miała częściowo niedrożne jajowody , kilka operacji . Lekarze stwierdzili że w ciąże może zajść tylko przez in vitro ,i to też z niewielką szansą. Po kilku miesiącach ta pani pokazała się z brzuszkiem i to zupełnie naturalnym.Lekarze byli w szoku bo z medycznego punktu widzenia nie powinna być w tej ciąży. Więc nie możemy tracić nadzieji .

Gość AGA_sz80
Witam mam endometrioze IV stopnia w 2006 miałam laparoskopie,w 2009 podchodziłam 3razy do in vitro pierwsze się udało ale na krótko :(potem kolejne bez skutku ,dałam sobie troche na luz chociaż nie było i nie jest łatwo ,od stycznia 2012 nie mialam miesiączki poszłam na badania i okazało sie że znów mam torbiele dostałam zastrzyk zoladex w trzecim dniu miesiączki ,.Miesiączka zakończyła się po 5dniach i dziś czyli po tygodniu znów wystąpiła czy to jest normalne???proszę o jakąkolwiek odpowiedź .Pozdrawiam

Gość Aga_76
Witam!! U mnie też stwierdzono endometriozę podczas usg dopochwowego. W poniedziałek idę do szpitala na laparoskopie. Boję się bardzo narkozy i intubacji ponieważ mam zespół Klippel Feila przy którym są trudności z intubacją, ale mam nadzieje, że jakoś to będzie. Najbardziej mnie to zdziwiło, że lekarz dający mi skierowanie do szpitala powiedział mi, że szczepienia przeciw żółtaczce nie są wymagane i nie dostałam skierowania na badania. Byłam już w szpitalu ze skierowaniem i myślałam,że będę czekać na przyjęcie a okazało się, że przyjmują od razu, ale ze względu na pracę ( jestem księgową musiałam odłożyć przyjście na poniedziałek. )

Gość Aga_76
Chciałam dodać, że skierowanie dostałam w zeszły czwartek. Jestem zaskoczona,że tak szybko przyjmują na takie zabiegi. Jestem tylko ciekawa jak długo będę w szpitalu.

przy torbielach tez tak mam, ze po tygodniu znowu wystepuje miesiaczka, czasami krwawienie caly miesciac, roznie z tym bywa....

Gość Marika 89
Aga76 Ja też nie miałam żadnych dodatkowych badań przed laparoskopią, nie szczepiłam się też na żółtaczkę. A co do pobytu w szpitalu to poszłam we wtorek , w środę laparoskopia ,a w czwartek byłam już w domku

Gość Aga_76
Jestem już po laparoskopii. Siedziałam w szpitalu 11 dni od 19 marca. Laparoskopie miałam 27 marca a 29 wróciłam już do domku. Boli mnie trochę brzuch, ale dostałam okres. Moja diagnoza się potwierdziła - endometrioza. Czekam tylko na wyniki histo, ale mówili, że nie mam się czego obawiać. Teraz mnie tylko czeka długotrwale leczenie.

Gość Aga_76
Nie, nie miałam komplikacji. W Częstochowie tak trzymają. Laparoskopię miałam 27 marca a 29 już wróciłam do domku. U mnie był problem ze znieczuleniem z powodu wady kręgosłupa i mama chorowała na stwardnienie boczne zanikowe ( SLA ).

Gość Aga_76
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego "Alleluja"

Gość madzik2525
drogie diewczyny juz nie wiem co mam myslec nad tym wszystkim.juz byłam u 5 ginekologow i wszyscy twierdza ze wszystko jest a jak najlepszym pozadku i jak mowie nawet ze moge podejrzewac u sibie endometrioze to kaza mi przyjsc za pare miesiecy co ja mam robic w takiej sytuacji?o dziecko staram sie z rok czasu i nic:( bol jajnikow nie wystepuje czesto ale sa miesiace gdzie one bola i nie mowie o czasie owulacji bo wtedy to bol jest nie do zniesienia,dlatego moje pytanie jak czesto pojawia sie ten ból? bóle miesiaczkowe bardzo bardzo obfite i bolace marker c 125 w normie.co ja mam robic tak bardzo chche miec dziecko?jak skłonic ginekologa aby zrobił mi laparoskopie i abym w koncu wiedziala co mi jest?

Gość Aga_76
Ja też miałam bóle jajników, ale nie zawsze, bóle miesiączkowe też były duże, ale nie co miesiąc. Takie duże bóle miałam może z 3-4 razy, a najczęściej przed @ bolał mnie kręgosłup w części lędźwiowej,a że mam problemy z kręgosłupem nawet nie pomyślałam,że to może być też przyczyną endo. Poszłam do ginekologa z całkiem inną sprawą, a po usg wyszło,że mam endometriozę. CA 125 też miałam w normie w ogóle wszystkie badania miałam ok. Od razu miałam skierowanie na laparoskopie, a ta potwierdziła diagnozę. Idź jeszcze do innego lekarza, ja byłam tylko u jednego i nigdy go nie zmienię. Jestem bardzo zadowolona z niego. I to był lekarz z nfz, a teraz będę chodzić prywatnie.

Hej Dziewczyny! to rzeczywiscie beznadziejna sytuacja jam lekarze mowia,ze wszystko ok a tak nie jest.Mysle,ze steady endometrioza umiejscowila się tak,ze poprosi przez zwykle badania jej nie widać, wtedy to już napewno musi być laparoskopia.U mnie sprawa jest prosta,bo ja mam endometrioze na jajnikach i przez to torbieliska,których nie przeocza na usb. Tez radzę jeszcze raz zmienić lekarza!!!!! Pozdrawiam

Gość madzik2525
dziekuje za odpowiedz po swietach zapisuje sie do innego lekarza zobaczymy co mi powie:(szczeze chciała bym zeby mi cos stwierdził bo juz nie mam siły zyc w takim zawieszeniu i chciała bym sie zaczac w koncu leczyc a nie ze kazdy lekarz mowi mi ze jest oki robiac tylko usg a jajniki nadal bola i dzieciatka nadal nie ma:(

Gość Aga_76
Powiedz,że chcesz histeroskopie, a jeśli odkryją, że to endo, albo jakieś inne torbiele czy mięśniaki, żeby od razu zrobili laparoskopie. Postaw na swoim. W szpitalu,w którym leżałam robią to w pełnej narkozie. HISTEROSKOPIA TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA Badanie to polega na oglądaniu wnętrza macicy w powiększeniu przy pomocy specjalnego przyrządu optycznego (wziernika) nazywanego histeroskopem, który wprowadzony jest przez pochwę do szyjki macicy, a następnie do jamy macicy. Przy pomocy dodatkowych instrumentów wprowadzonych przez histeroskop do jamy macicy można pobierać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego oraz wykonywać niektóre zabiegi lecznicze. CZEMU SŁUŻY BADANIE? Histeroskopia umożliwia ocenę zmian patologicznych endometrium i ustalenie zakresu tych zmian. Badanie można połączyć z jednoczesnym wykonaniem zabiegu terapeutycznego - np. z usunięciem zrostów wewnątrzmacicznych lub polipów. WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA Krwawienia o nieustalonej etiologii (przyczynie). Ocena stanu endometrium. Niemożność zajścia w ciążę lub jej donoszenia. Wady macicy. Podejrzenie zrostów wewnątrzmacicznych. Oglądanie ścian kanału szyjki (cerwikoskopia). Podejrzenie przerwania ciągłości ściany macicy. Pobieranie wycinków celowanych. Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza w warunkach szpitalnych BADANIA POPRZEDZAJĄCE Badania poprzedzające są dobierane indywidualnie w zależności od wskazań do histeroskopii. Patrz dodatkowo "Badania poprzedzające znieczulenie" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA Patrz "Sposób przygotowania do znieczulenia" w rozdziale "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". Badanie wykonuje się w znieczuleniu ogólnym OPIS BADANIA Pacjentka kładzie się na fotelu ginekologicznym (ma zgięte we wszystkich stawach kończyny dolne), jest rozebrana i przykryta prześcieradłem chirurgicznym. Do badania wykorzystuje się sterylne narzędzia. Po odkażeniu pola zabiegowego badający wprowadza do kanału szyjki histeroskop, wypełnia płynem lub gazem (CO2) jamę macicy i ogląda śluzówkę. Jeśli istnieje taka potrzeba, badający przy pomocy specjalnych szczypiec wprowadzonych przez histeroskop może też pobrać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego. Patrz dodatkowo "Opis metod znieczulenia" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". Wynik badania przekazywany jest w formie opisu. CZAS Badanie trwa zwykle do kilkunastu minut INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE Przed badaniem Informacje wynikają ze specyfiki wywiadu ginekologicznego. Skłonność do krwawień (skaza krwotoczna). JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU? Pacjentka powinna pozostać pod obserwacją lekarską tak długo, jak tego wymaga zakres wykonanego badania. Lekarz może zlecić przyjmowanie przez kilka dni antybiotyku celem zapobiegania wystąpieniu infekcji. Patrz dodatkowo "Jak należy zachowywać się po znieczuleniu?" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU Patrz "Możliwe powikłania po znieczuleniu" w "Metody anestezjologiczne w badaniach diagnostycznych" w rozdziale "Metody znieczulania". Jeśli istnieje taka potrzeba, badanie może być powtarzane.

Gość madzik2525
dziekuje za wyczerpujacy opis zabiegu!tak zrobie idac teraz do ginekologa nasune mu to badanie i zobaczymy co bedzie dalej.

Gość Aga_76
Napisz jak ci poszło. Życzę powodzenia.

Gość Misia1684
Prosze Was o odpowiedz! Bede miala laparoskopie czy do prawda, ze do 12 dnia cyklu musze ja wykonac???? czyli jak bede miala okres mam isc na badanie:(((???? dziekuje z góry

Gość Aga_76
Ja miałam laparoskopie w 23 dniu cyklu 5 dni przed miesiączką. Miesiączkę dostałam w 3 dobie po operacji i nie była tak bardzo bolesna.

Gość Aga_76
Jestem już 2 tygodnie po laparoskopii. Torbiel endo miałam na lewym jajniku,a teraz dostałam dziwnych bóli z prawej strony. Myślałam już,że to zapalenie wyrostka robaczkowego, ale nie mam objawów typowych do wyrostka. Ból jest z prawej strony bliżej jajnika. Ból mija po jakimś czasie, ale gdy sie gwałtownie poruszę daje o sobie znać i momentami jak siedzę czy leżę czuje dziwne ukłucia. Nie mam pojęcia co to jest, Dzwoniłam już do lekarza i mam przyjść w piątek lub sobotę.

Gość Aga_76
Ah zapomniałam dodać,że godzinę może 1,5 po zjedzeniu posiłku czuję głód w żołądku. Ciągle bym tylko jadła.

Gość Misia1684
A mozna zrobic zabieg... dzien przed okresem albo w trakcie okresu??? chodzi mi o laparoskopie... prosze o odpowiedz.