Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gvalchca

Białystok

Polecane posty

Ale genek, to raczej starsi, bo np. mój rocznik, czyli starsza młodzież ;), to niekoniecznie.... Ale dziadka fajnie posłuchać, jak odbijał niewiasty z rąk miejscowego alfonsa w Grodnie, nawet te opowieści nagrałam na kasetę :) znacie Radio Chlew? Rdzenne, Dąbrowskie :D Było do ściągniecia swego czasu na wp. ale nie wiem, czy jeszcze jest :(

Widziałam Twój topik juz od dłuższego czasu,ale nie wchodziłam,bo nigdy nie miałam tak dużo czasu ,by napisać wszystko co chcę napisać. Może teraz się uda? Jako młoda dziewczyna poznałam Mazury żeglując.Bywałam w okolicach Giżycka-tam szlifowałam swoje umiejętności,zdobywałam kolejne stopnie żeglarskie i poznawałam te piękne miejsca. Wspomnienia wschodzącego słońca nad jeziorem to coś co będę pamiętała do końca życia. Bezpośrednio po studiach podjęłam pracę w wielkiej fimie o ogólnopolskim zasięgu. Wielokrotnie organizowane były rózne spotkania pracowników tak w kraju jak zagraniczne. I jak to na takich wyjazdach bywa ,zawiązywały się grupki terytorialne. Ja jestem typem samotnika i zawsze na początku bywałam sama ,ale niedługo,bo szybko zajmowali się mną właśnie ludzie z Mazur. To właśnie do nich zawsze mnie najbardziej ciągnęło,bo mieli tę swoją szczerość i otwartość na innych.Też do dziś wspominam te wieczory przy wódeczce i niekończące się rozmowy,śpiewy.Do dziś mam świetnych znajomych w Białymstoku,Olsztynie,Giżycku,Suwałkach,Augustowie,Szczytnie, Ełku. Mniej więcej w tym samym czasie moja siostra skończyła studia i dostała propozycje pracy w różnych miejscach w Polsce i między innymi na Suwaszczyżnie. Moja rada była taka-Suwalszczyzna. Do tej pory tam mieszka ,a ja ją od czasu do czasu odwiedzam. Uwielbiam tam jeżdzić. Czyste powietrze,czyste jeziora,mili ludzie. Niestety nigdy i mówię to z wielkim żalem nie próbowałam specjałów kuchni.Nasłuchałam się mnóstwo o babce,kiszce i innych. Od kilku miesięcy moja bliska rodzina zamieszkała w Białymstoku,więc będę miała możliwość poznania i tego miasta. Trochę dużo tego wyszło,ale to i tak nie wszystko co chciałabym napisać. Mam nadzieję,że wyrażnie zaakcentowałam to o co mi chodziło-uwielbiam ludzi z tamtych stron.Ich naturalność,życzliwość i wielką gościnność. Pozdrawiam Cię serdecznie i chce powiedzieć,że będę dalej śledzić Twój jakże sympatyczny topik.

Alanka37, miło czytało mi się Twoją wypowiedź:) Bardzo sie cieszę, że temat w końcu znalazł dyskutantów, jakoś mi na tym zależało. Pozdrowienia dla Ciebie, a innych zachęcam do kolejnych wpisów.

Witajcie... urodziłam się w Grajewie, studowałam w Bialymstoku, teraz od pnad 2 lat mieszkam w Ełku... i to miasto lubię najbardziej:) a studia w Białym też wspominam całkiem miło... palnowałam nawet tam zamieszkać ale los pokrzyżował moje plany...w sumie nieczego nie żałuję... a w Białymstoku bywam stosunkowo często... bardzo lubiłam spacerować po Platach, a w sezonie patrzeć wieczorem na fontanny... pozdrawiam!

Gość czy ktoś może wie
co oznaczają te kolorowe wstążki, którymi ozdabia się krzyże na cmentarzach prawosławnych ?

Gość mamy dzisiaj
bardzo ładną pogodę, prawda ? :)

Gość naprawdę
piękna pogoda

Rzeczywiście, było ładnie i ciepło:) Tylko cały dzień mnie piekły oczy...

Gość enamorada
Bialystok kojarzy sie z bieda, bo wschodnia sciana Polski jest biedniejsza niz reszta kraju, wiadomo jednak, ze sa tam i wyedukowani, i bogaci ludzie, jak wszedzie. Mieszkalam w Bialym przez ponad rok i niestety fatalnie go wspominam. Brzydka pogoda, rozklekotane autobusy, szarosc. Co innego przyjechac na Podlasie na wakacje, nacieszyc sie czystym powietrzem, pozeglowac, ale zyc wole w innych rejonach polski. Wiadomo, ze temu, kto sie tam wychowal, bedzie sie tam podobalo, bo ma sentyment do tego miejsca i do kiszki oraz babki, ja wole moje lokalne prazonki :) A najpiekniejszym miastem w polsce jest dla mnie Torun, zaraz potem wroclaw i krakow, chociaz nie jestem z zadnego z nich. Ale te miasta sa piekne, a bialystok, jak dla mnie, nie. Ma kilka ladnych miejsc, ale ogolnie jest brzydki (a Suwalki to juz w ogole porazka, Augustow jest ladniejszy, bo turystyczny). I choc wiekszy od Torunia to bardziej prowincjonalny. Ulica Lipowa wyglada jak ulica malego miasteczka, a nie 300-tys miasta. No ale kazdy lubi co innego, ten kto lubi prowincje wybiera wlasnie podlasie :):):)

Gość dolly dally
prowincja ma swoje uroki

Gość spadł śnieg
:)

Gość ale zimno

Suwalki porazka??? przykro sluchac takich rzeczy o swoim miescie :(:(:( fakt metropolia to to nie jest ale takie zle tez nie...

Gość Lekarz specjalista
Tam ludzie sa inni. I chyba sa bardziej serdeczni i otwarci. Czy to prawda ze wszyscy nosza te chusty? Mysle ze to ladne tereny, lubie lasy i przyrode. Pozdrawiam Bialystok🖐️

Gość enamoradaa
sorry, suwalczanka, nie chcialam nikogo urazic, pociesz sie, ze moje miasto jest jeszcze bardziej szpetne :) mam uraz do tamtych terenow, wiec moze nie powinnam sie wypowiadac, bo moge byc nieobiektywna.

to jasne lekarzu !!! co rano zasuwam na zajecia w chuscie na glowie :D:D:D a ksiazki nosze oczywiscie w torbie w krate :classic_cool:

Uwielbiam Białystok, ale moja opinia może być stronnicza tu się urodziłam tu pracuje, studiuje, mieszkam...

Gość śnieg śnieg
:)

Gość - 6 stopni celcjusza
mamy rześkie powietrze :) a dzisiaj wigilia Bożego Narodzenia u wyznawców prawosławia Wesołych Świąt ! :)

Mi rowniez podoba sie Białystok mieszkam tu od zawsze i bardzo dobrze sie w nim czuje....Suwalszczyzna rowniez jest rejonem bogatym....te jeziora i pagórki cos pieknego - same suwalki mi sie nie podobają ...