Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nomatt

studia doktoranckie.....

Polecane posty

Gość nomatt

jak to faktycznie jest? kto zostaje na dziennych doktoranckich? czy liczy sie w zasadzie tylko osoba ktora wczesniej pisala pracę magisterska w danej katedrze???

Na doktoranckie się zdaje egzamin.Nie znam kierunku jaki Cię interesuje,ale można na swojej uczelni,można na innych ewentualnie na PANie.Jest bardzo niewiele miejsc .Związane jest to zresztą ze stypendium naukowym.

Skończyłam inną uczelnię, poszłam na jeszcze inną, zdałam egzamin, wylegitymowałam się dotychczasowymi osiagnięciami, i przyjeli mnie. Z tym, że promotora pracy doktorskiej poznałam na konferencji i to on mi zaproponował, żebym spróbowała przyjść na tę właśnie uczelnię, to tej właśnie katedry.

Gość nomatt
widzisz, u mnie na wydz. nie ma egzaminu-jest podanie i rozmowa i tu sprawa nie jest taka jasna..... chiałabym zostac w innej katedrze od tej w ktorej bede najpewniej pisac prace magisterską, i boje sie ze nic z tego:(

Rekrutacja jest zazwyczaj z początkiem kwietnia.Można składać dokumenty na kilku uczelniach i na PANie.Egzaminy zazwyczaj się nie pokrywają czasowo,Wyniki także nie. Z promotorem można iść od pracy magisterskiej jeśli się zgodzi,a zazwyczaj tak robi.I tak np. studiując na PANie masz promotora np. z UW.stypendium Panowskie.

Gość nomatt
byłyscie na dziennych?

Gość nomatt
ciekawych rzeczy sie tu dowiaduje....tylko na mojej uczelni w takim razie nie ma egzaminu na dzienne tylko rozmowa kwalifikacyjna.... to w sumie nie ciekawie

Posłuchaj ,może to się nazywać rozmową kwalifikacyjną,a na jakiej uczelni jestes,a dlaczego to ma być ta uczelnia? Jaki to kierunek?A czy masz jakieś osiągnięcia,czy będziesz miała wystarczającą opinię od profesora prowadzącego ?

Każda uczelnia reguluje sobie te sprawy inaczej. Na stronie internetowej Twojej uczelni powinny być informacje na temat studium doktoranckiego dziennego, zaocznego itp. A jesli nie ma, to idź do dziekanatu, mają obowiązek udzielić Ci informacji. Ale ja zaczęłabym od rozmowy z kimś, kto zdecydowałby się podjąć opiekę nad Twoją pracą, to od niego zależy bardzo wiele. J

Gość nomatt
umcs...jestem na 4 roku, jestem 100% pewna ze chce dalej sie uczyc.... na seminarium zapisujemy sie pod koniec 3 roku. wybierałam miedzy dwoma zupełnie roznymi seminariami, a w zasadzie wybrało sie samo....na jednym z nich miejsca zabraklo w ciagu 5 minut po otwarciu dziekanatu...niby wiem ze jestem na calkiem dobrym i ciekawym sem. ale ciagnie mnie w tą druga stronę....i nie wiem jakie mam szanse jesli pisze semin. w innej katedrze a na doktor. chce do innej do osoby ktora przeciez nie bedzie mnie w ogole kojarzyc.. i tu cały problem..

Nomatt, nie desperuj, tylko daj się poznać :) Jakieś koło naukowe, cos w tym stylu, wykłady nieobowiązkowe prowadzone przez tę osobę. No i wybierz się z wizytą. Dowiedź się w miarę dokładnie jaka jest tematyka badawcza katedry i tej osoby konkretnie, i leć się przedstawić. Jak to Cię bardzo interesuje i jak Ci bardzo zależy, właśnie na doktoracie u niej, a nie u kogoś innego. Masz jeszcze trochę czasu, żeby się wykazać.

No tak nie bardzo to rozumiem.Doktorat jest kontynuacją Twojej wcześniejszej pracy,więc jeśli nie interesuje Cie to seminarium to musisz zrobić wszystko,by przenieść się na seminarium,które Cię interesuje i da podstawy do dalszej pracy.

ja chcialam dodac swoje 3 grosze do tych egzaminow. Egzamin zdaje sie jezeli chce sie isc na inna uczelnie niz ta, na ktorej robilas prace mag. Na tym samym uniw. nie podchodzisz do egaminu. Co sie liczy to publikacje - przynajmniej u nas sie liczyly - studjuje nauki scisle; no i srednia :P Szkoda tylko, ze zrobki sa marne, wiec moze poszukaj studiow za granica :) Powodzenia :)

Gość nomatt
ok. moze troche panikuje....ale bardzo mi na tym zalezy, a mam nieodparte wrazenie ze jest u nas "tendencja" do zostawania w tej katedrze do krorej sie trafiło, a cała rekrutacja na doktoranckie to formalnosc...i zastanawiałam sie jak jest na innych uczelniach...profesorka juz sprawdziłam-niestety nie prowadzi teraz nieobowiązkowych, nawet egzaminie ze swojego "głownego" przedmiotu, obowiazkowego dla wszystkich nie pyta sam, bo studentow jest ok.350.... jeszcze jedno pytanko: jest jakas z gory przypisana ilosc miejsc na takie studia w poszczegolnych latach?albo np.ze w danym roku tu i tu nie biora nikogo?

jest ograniczna ilosc miejsc, tak samo jak ograniczona ilosc pieniedzy na stypendia, wiec nie moga przyjac wszytskich

Gość nomatt
mnie chyba za duzo interesuje;) a z tym przenoszeniem to nie tak łatwo, obecnie mamy niezłe wedrowki ludów..

Gość nomatt
do izak: zostałes na swojej uczelni? w jaki sposob? ze swojej inicjatywy czy profesora?

Na scisłych kierunkach ok 5 miejsc oczywiście ze stypendium.I tak jak pisze Izak liczy się średnia i publikacje.Jeśli zdajesz na inny uniwersytet ew. Instytut Naukowy jeszcze opinia opiekuna i zgoda opiekuna na prowadzenie. Ale z tego co się orientuję z Waszych wypowiedzi,to jest tak różnie wszędzie,że niestety,ale musisz pogadać u siebie może w dziekanacie.A na jakim kierunku jesteś?

izak>>> niekoniecznie tak jest, jak piszesz. Znam uczelnię, na której absolwenci odbywali rozmowę kwalifikacyjną, trwającą ok. godzinę, z przedmiotów, które prowadziły dane zakłady, a następnego dnia był normalny już egzamin ze znajomości języka angielskiego. No, ale to było 4 lata temu, może coś się zmieniło...? Nomatt Z ilościa osób też jest róznie. Sa uczelnie, gdzie co roku przyjmują określoną ilość osób, sa takie, gdzie nabór jest co kilka lat, w zalezności od tego, ilu doktorów ostatnio sie wypromowało. Wejdź na www.umcs.lublin.pl zakładka studia i studenci i po lewej stronie będzie odnośnik studia doktoranckie. Trochę wiadomości tam znajdźiesz na początek.

Gość nomatt
prawo. a dziekanat...to ostatnie miejsce gdzie u nas cos sie dowiem, po paru godzinach stania w kolejce oczywiscie:) ale dzieki za sugestie:)

Nomatt masz jeszcze trochę czasu. Powiem Ci tak jak posiądziesz wiedzę jak u Ciebie dostać się na doktoranckie i jeszcze mieć stypendium to tak. jakbyś już tam była.Bo najgorsze jest to,że bardzo trudno dostać te informacje.Powodzenia w szperaniu.Zadaj sobie trud masz internet, a to bardzo ułatwia życie. Kiedyś tego nie było.

Gość nomatt
dzieki za mała dawke optymizmu:) wiem ze internet to pomoc, ale na prawde kafeteria to był dla mnie akt desperacji, bo niestety konkretow o mojej uczelni w sieci brak:( a jak juz postanowiłam w trakcie tej rozmowy ze jutro ide do prof. to kozanka mi przysyła smsa ze jutro mamy rektorskie..........no super, nie było kiedy! zresztą glownie chodzi mi o przemieszczanie sie miedzy instytuatami, zakładami, katedrami i cała resztą, a o tym zadnych info . mam nadzieje ze cos wykombinuje sensownego! prosze trzymac za mnie kciuki:) pozdrawiam i dzieki wielkie za wypowiedzi

Gość koronka do miłosierdzia
Hehe , stałam w dziekanacie raz i przyszedł koleś , tuż przed obronami , kiedy to on też miał się bronić , i pyta się pań , jak wygląda procedura przyjmowania na studia doktoranckie. Na to baba zrobiła swoją minę a la zimna suka - specjalną na takie okazje - i mówi "najpierw trzeba skończyćstudia". Po czym go przegoniła

Gość gośćAsiaBasia238
Jeśli myślcie o doktoracie, to polecam zajrzeć na tę stronę http://wsb.edu.pl/doktorat , Akademia WSB ma świetną ofertę i bardzo dobre podejście do studentów. Moim zdaniem ogromną rolę odgrywa nowatorskie podejście do nauki, a tam jest ono naprawdę w cenie.