Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SamoŻycie

Ślub Cywilny

Polecane posty

Gość mikalinka - zgadzam sie z Toba

Gość ....ech...
Na trwałość związku nie ma wpływu forma ślubu. Jeśli partner / partnerka będzie chciał/a zdradzić to i tak zdradzi bez względu czy jest wspólmałżonkiem cywilnym czy kościelnym. Uważam,że ślub cywilny jest równie ważny jak kościelny. Ważne jest,albo małżonkiowie się kochali, lubili i szanowali,zawierali kompromisy i dogadywali sie ze sobą.Są przecież pary, które mogą wziąść jedynie cywilny ślub.

Gość ucia
mój narzeczony jest rozwiedziony-zdecydowaliśmy się na ślub póki co cywilny.Zobaczymy czy się sprawdzi-bo teraz jest super !!!!!!!!!!!!!!

Gość ALE Z WAS NIEUKI........
BRAK MI SŁÓW... GDY CZYTAM, ŻE KTOŚ "ROZWIÓDŁ SIĘ" PO TYM, JAK UDZIELONO MU SAKRAMENTU MAŁŻEŃSTWA. WBIJCIE SOBIE DO TYCH SWOICH CIASNYCH UMYSŁÓW, IŻ NIE ISTNIEJE COŚ TAKIEGO, JAK "ROZWÓD KOŚCIELNY"!!! KOŚCIÓŁ MOŻE JEDYNIE UNIEWAŻNIĆ MAŁŻEŃSTWO, INACZEJ MÓWIĄC ROZPLĄTAĆ WĘZEŁ MAŁŻEŃSKI, LECZ NIE UDZIELIĆ ROZWODU!!! a tak na marginesie, wiadomym jest fakt, że ślub kościelny ma większą wagę niźli cywilny i na ten temat nie powinno prowadzić się żadnych czczych dysput, gdyż jedynie owe 'ciasne umysły' tego nie pojmują. Z głupszymi jednak nie ma co dyskutować, bo taki człowiek najpierw zniży Cię do swojego zerowego poziomu intelektualnego, a następnie pokona doświadczeniem ;) Ślub kościelny wiąże dusze, a cywilny ciała i majątki. Ot tyle moich dywagacji, szkoda moich palców :) Miłego wieczoru zaściankowcy.

Gość omajgad
człowieku, zastanów się co Ty piszesz. wychowany w katolickiej polsze przez myśl Ci nie przychodzi, że ktoś w to może nie wierzyć! no tak, ale dla prawdziwie tolerancyjnego katolika inne wiary nie istnieją...

Gość poraszka
hmmm... jestem zaskoczona tym co tu przeczytałam...przekszykiwanie który slub jest cenniejszy. przecież wiemy że rózne sa przypadki gdzie zwiazanie sie z druga osobą można tylko przez slub cywilny... i nie mowić że jesli ktos bierze slub cywilny to jest niewierzący... może któras by bardzo chciała miec slub koscielny a niestetyt z przyczyn losowych nie może.. przecięz nie żuci faceta tylko temu że np. jest rozwodnikiem...obrażanie sie bezsesu.. to jest sprawa indywidualna i kazdy robi tak by być szczęśliwym......... ja biorę slub cywilny choć bardzo bym chciała mięć kościelny, ale moj narzeczony jest po rozwodzie... i musze z tym jakoś żyć bardzo go kocham i wiem że takiemu człowiekowi należy się szansa i bede z nim szczęsliwa... i wszystkim koleżankom życze powodzenia .....

Gość my też bierzemy ślub
cywilny, mój narzeczony również jest po rozwodzie ( i też brał tylko cywilny). nawet gdybym mogła brać kościelny to bym nie wzieła- wierze, ale do koscioła bardzo rzadko chodze więc nie będe z siebie robić wariatki.znam wiele osób które do kościoła nie chodzą wcale,ale jak ślub to oczywiście kościelny- to jest dopiero chore. a jeśli chodzi o ważność dla mnie ślub jest slubem, jak nie było konkordatowych to wszyscy przed kościelnym brali cywilny- ciekawe dlaczego?

Gość Iwa85
Tak z ciekawości weszłam na te forum i prawdę mówiąć się przeraziłam. Sama biorę w październiku ślub, zarówno kościelny jak i cywilny, bo tego chcemy z narzeczonym, bo oba są dla nas bardzo ważne. Nie kładę przysięgi małżeńskiej wypowiadanej w USC i w kościele na szalę wagi by sprawdzić który ślub był ładniejszy, bardziej ważny, bo OBA są tak samo ważne!! Każdy w życiu postępuje według swoich zasad i nigdy nie wolno nikogo za to krytykować i oceniać. Nie ma nic złego w ślubach cywilnych. Wręcz przeciwnie- jeżeli przysięga małżeńska ma być zawierana w kościele tylko dla zasady i tradycji, to tak naprawde nic nie znaczy. Przerażają mnie wypowiedzi osób, które za wszelką cenę chcą przekonać innych do swoich racji. A jeszcze bardziej nie mogę uwierzyć w to, że ktoś, kto tak bardzo przekonuję innych o swojej wierze, zachwala wiarę, śluby kościelne ma w sobie tyle nietolerancji dla osób, które biorą ślub w USC!!!I w takich wypowiedziach widać ile tak naprawde wiara znaczy dla tych osób, jak ją rozumieją i z jakim przygotowaniem przytępują do składania przysięgi przed Bogiem... Może powinniście jeszcze raz zastanowić się czy jednak nie robićie tego na pokaz, dla kogoś, bo tak wypada...

Gość moge sie przylaczyc
dejzi zauwazylam ze ty Ty wszystkich krytykujesz jak ktos chce niech sobie bierze 2 sluby jego zycie i jego sprawa i skad pewnosc ze nie wyszlabys za rozwodika moze bys sie zakochala no chyba ze umiesz kierowac sercem w takim razie zwracam honor.

Gość pytanie do
tych co biorą ślub cywilny z wyboru: czy macie zamiar dzieci z tych związków chrzcić ,puszczać do komunii itd.?

Gość odpowiedź do
tak, mam zamiar

Gość tak mam zamiar
sama jestem ochrzczona, miałam komunie i bierzmowanie

Gość wiesz co dejzi
? sama jesteś poroniona, a jak faceta nazywasz \"towarem\" to temu twojemu współczuje, chyba że jest taki sam jak ty i też jesteś dla niego tylko \"towarem\", życze powodzenia z takim podejściem do życia.

Gość nie mam zamiaru
ślub tylko cywilny, i żadnych czarów nad moimi dziećmi

Gość Iwa85
Hmm z takim podejściem do miłości, ślubu i facetów, to coś mi się wydaję, że dejzi69 nigdy nie złoży przysięgi małżeńskiej, bo kto by chciał robić za towar????? to właśnie jest niedojżałość emocjonalna i rozum głupiutkiej nastolatki.

hej.mam pytanko.ktos mi powiedzial,ze po samym slubie cywilnym nie mozna potem ochrzcic dziecka,potem dziecko nie moze isc do I komunii swietej i miec bierzmowania.prawda to?bo my nie chcemy slubu koscielnego z roznych wzgledow,ale jesli to prawda to dla dobra przyszlego dziecka zdecydowalibysmy sie na slub koscielny.wie ktos jak to jest naprawde?dzieki za odp.

Gość vvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
czasami zdarza się jakiś nawiedzony proboszcz, ale wtedy idziesz wyżej i nie mogą Ci odmówić chrztu, z następnymi sakramentami nie ma już potem problemu, nikt się nie pyta dziecka idącego do komunii, czy rodzice wierzący