Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BOnnna

Aborcja a późniejsza spowiedź

Polecane posty

Gość BOnnna

Która z was to przeżyła, jak wyglądała wasza spowiedź, czy łatwo jest uzyskać rozgrzeszenie po takim czynie?Po jakim czasie udałyście się do spowiedzi czy wogóle sie udałyście?prosze o poważne wypowiedzi, wkońcu rozmawiamy na powazny temat...a takiego chyba jeszcze nie było tu na kafeterii...

Gość semi_joe
napewno wszystko zależy dlaczego usunęłaś, jaka była twoja sytuacja, okoliczności - np jesli zostałaś zgwałcona i zaszłas w ciąże to łatwiej cie rozgrzeszy niż jak po prostu "wpadłaś" ...wszystko zależy też od samego duchownego

Gość BOnnna
Chciałabym poprstu uzyskac informację u jakiej konkretnie osoby moge się wyspowiadać no i czy ktos moze podzielić sie ze mna swoim doświadczeniem w tej sprawie???

Gość rozdwojona
mozesz być wyspowiadana przez zwykłegoo księdza w Adwencie, choć rozmawiałam o tym z księdzem i powiedział,że miał kiedyś taką sytuacje i wyspowiadał kobiete od razu ,bo wiedział,że jak tego nie zrobi to ona może sie zrazić do Koscioła..wazne na jakiego księdza trafisz

Gość BOnnna
więc trzeba mieć szczęście by trafić na odpowiedniego księdza?! na takiego aby cie nie wyzucił z konfesjonału?jeju jakie to wszystko ironiczne...

Gość to zależy
czy żałuje się i chce się poprawić, dlaczego się to zrobiło itp jeżeli nie załuje się ksiądz to wyczuje i na pewno nie da rozgrzeszenia

Gość wściekła_koza
dziwisz sie? aborcja to morderstwo..ale bóg wszystko wybacza jesli szczerze żałujesz. idz dowiedz sie w swoim kościele, jesli chodzisz do kościoła to mniej wiecej wiesz jaki ksiądz jest "łagodny" i po prostu z nim porozmawiaj. albo poszukaj jakies forum chrześcijańskiego - tam ci udziela jasniejszych odpowiedzi.

Gość o ekskomunice
"Aborcja jest grzechem ciężkim i do tego związana karą ekskomuniki, czyli wyłączenia ze społeczności wiernych. W sankcję tą, w przypadku aborcji, popada się przez sam fakt dokonania aborcji, bądź współdziałania w tym czynie. Tak więc w ekskomunikę wpada nie tylko matka ale i lekarz dokonujący aborcji. Prawo Kościoła stanowi w tych sprawach tak: "Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa" (kanon 1398). Nie każdy ksiądz może zwolnić z takiej ekskomuniki. Zwolnić z ekskomuniki wynikłej z grzechu aborcji może Biskup Rzymu, biskup diecezji oraz kapłani wyznaczeni przez biskupa diecezjalnego. Zazwyczaj biskup diecezji wyznacza księdza-penitencjarza do spowiedzi osób z ekskomuniką za aborcję. Najlepiej pytać w katedrach, o księży mających władzę do zdejmowania tej ekskomuniki. Także niektórzy księża zakonni posiadają, na mocy przywileju papieskiego władzę jednania z Kościołem osób, które odpowiadają za aborcję. Trzeba tu także dopowiedzieć choćby o kilku sprawach, związanych z ekskomuniką za aborcję: aborcja była dokonana świadomie i dobrowolnie i z wiedzą o konsekwencjach kościelno-prawnych, a także, że osoba popełniająca czyn jest w pełni używania rozumu, nie działała pod wpływem przymusu czy ciężkiej bojaźni."

Gość rozdwojona
dobry posmył to rozmowa np. z zakonnikiem,podobno odpowiedni sa do tego dominikanie,ksiądz (patrzmy na to realnie) rozgrzeszy ,ale nei zawsze znajdzie czas lub chęc na rozmowe..a zakonnik właśnie jest do tego

Gość BOnnna
dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi, oczywiście ze załuje tego co zrobiłam ,ale trudno jest mi o tym pisac i mówić.Chciałabym sie dowiedziec konkretnie do jakiego księdza moge sie udać i w jakim okresie.Poprzedniczka napisała ze w okresie adwentu...

Gość a co jeśli
aborcja została dokonana bez wiedzy o konsekwencjach kościelno-prawnych?

Gość BOnnna
no własnie co wtedy?

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
jak bez wiedzy o konsekwencjach koscielno-prawnych? nie wiedziałyscie ze aborcja wg kościoła to grzech smiertelny????? myslałyscie ze zabijecie dziecko, potem pojdziecie do spowiedzi i po sprawie???

Gość anita 27
uważam że facet który zrobił dzieciaka a pózniej nie wspiera swojej dziewczyny też powinien odpowiadać za przerwanie ciąży

Gość to zależy
jeżeli naprawdę masz wyrzuty sumienia to nie martw się będzie dobrze...ale myślę żę upłynie wiele czasu zanim dostaniesz rozgrzeszenie...

Gość nie każdy wie że za aborcje
nakładana jest kara ekskomuniki i sama się przyznam że ja dowiedziałam się o tym całkiem niedawno

Gość ale nie rozumiem
a po co do spowiedzi? :O skoro jesteś praktykującą i wierzącą katoliczką to nie powinnaś w ogóle nawet myslec o aborcji. et, problemy :o i co Ci ta spowiedx da? nic, tyle, że jakiś pasibrzuch jeszcze Cię opieprzy :o pomieszanie z oplątaniem normalnie

Gość Każda osoba wierząca
która podejmuje sie aborcji, ma świadomość takich konsekwencji. Ale to nie oznacza , żę później można jej odmówić szczerej spowiedzi jezeli żaluje tego co zrobiła..

Gość odpowieda tez ten
który namawia do aborcji - to tak dla wiedzy tych którzy na cafe namawiaja innych

Gość kara ekskomuniki
o co tu właściwie chodzi?

Gość BOnna
własnie gdzie mozna znaleźć takiego księdza? w Wawie lub okolicach?

Gość a tak się
zastanowiłam nad tym co napisała "kkkkkkkkkk" Otóż troche to dziwne że nie nakłada się ekskomuniki na osoby które zabiły inne osoby (np matki które zabiły swoje już narodzone dzieci) a tyczy się to TYLKO aborcji. Przecież to i to jest zabójstwem człowieka. Bez sensu...

Gość Ale ekskomunika
juz teraz nie jest tak praktykowana

Gość Jak to jest
Tyle jest tu kobiet które przerwały ciąze, ale czy któraś z nich była później u spowiedzi, żałując tego co zrobiła????Podzielcie sie z nami swoimi doświadczeniami, chociaz domyslam sie ze to nic przyjemnego

Gość myślę
że każda z nas na swój sposób tego żałuje. niestety życie to nie bajka i nie zawsze jest różowo... a z drugiej strony zastanawiam się dlaczego wprzypadku niechcianej ciąży liczy się przede wszystkim życie dziecka, a nie kobiety...przecież jestesmy równouprawnionymi osobami...mnie zostawił chłopak, rodzice się odwrócili...chciałam urodzić ale nie miałam jak :( ale ze mną się nikt nie liczył, ważne było tylko dziecko i jego krzywda. ja gdybym miała się jeszcze raz urodzić i mieć takie życie jak mam wolałabym żeby mnie matka usunęła ...już bym była w niebie, a tak się musze męczyć :(

Gość Tak to prawda
Każda na swoj sposób tego żałuje ale czy robicie coś by znowu pojednać się z Bogiem?zwracam się tu do osób wierzących?

Gość dziecko jest
bezbronne i niczemu nie winne!!! jak ma się samo obronić? i kto go ma bronić przed WŁASNĄ MATKĄ???

Gość myślę
a cóż możemy zrobić ? myślę o tym, że powinnam iść do spowiedzi ale nie idę, przestałam wogóle chodzić do kościoła, bo mam swoisty żal do Boga, że mi nie pomógł, jak go na kolanach dniami i nocami prosiłam, żeby mój chłopak zmienił zdanie...ale tak się nie stało :(

Gość Tak to prawda
Do mysle: Naprawde bardzo ci współczuje i rozumiem co czujesz:-(