Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość 123123123
dzięki olalalala jutro wyprubuję i napiszę czy mi wyszedł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyyyycha
PIECZONE ziemniaczki 8 ziemniaków 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Ziemniaki obieramy i kroimy na 4, wkładamy do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę. Przemieszać należy by każdy ziemniak był w oliwie, a potem posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez 40 min. Po wyjęciu solimy.Podajemy do mięs lub jako oddzielne danie np na podwieczorek!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość J.o.l.k.a
3 puszki tunczyka + puszka kukurydzy + puszka groszku + puszka ananasa (mala) , odrobine drobno posiekannej cebulki i papryki (ja dodaje czerwona) - miksujemy to wszystko z majonezem i dodajemy sol i pieprz do smaku. Czas wykonania : ponizej 5 minut :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123123123
olalalala żółtka utrzec a białka ubic i dodac na koncu czy tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyla
Olalalalalala :Twoje ciasta -pycha .Latwe i naprawde sie udaja Podaj temp . bez nawiewu .Pieklam tak na oko .Wyszlo ale lepiej daj .Pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaaa...
szybka i smaczna fasolka po bretońsku 4 puszki fasolki czerwonej lub białej, 25 dkg.boczku wędzonego i w zależności od uznania dowolna ilość kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki mąki, koncentrat pomidorowy, papryka ostra, sól, pieprz, olej na oleju podsmażamy cebulę, pokrojony w kostkę boczek, pod koniec dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy do tego fasolkę wraz z sosem z puszki, czekamy aż się zagotuje, następnie dodajemy koncentrat i kiełbasę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Deser w stylu \"będą goście, piec się nie chce\", czyli mini serniczki na zimno. serki homo waniliowe galaretki - pi razy oko 3 serki na 1 galaretkę dodatki dowolne - rodzynki, brzoskwinie z puszki, jagody, truskawki, cokolwiek fantazja podsunie. Byle nie świeży ananas ani kiwi! bo się serki nie zetną. Rozpuścić galaretkę w połowie zalecanej wody, czyli w 250 ml. Serki wwalić do miski i porządnie wymieszać. Kiedy galaretka przestygnie, ale ciągle musi być rzadka, powoli wlewać do serków, jednocześnie mieszając. Mieszać koniecznie dokładnie od dna, bo tam lubi zostać serek. Rozlać toto do małych salatereczek, niskich szklanek, albo byle czego. Wsypać rodzynki i owoce. Najpierw wlewać, potem wsypywać, bo w przeciwnym razie wszystkie dodatki będą na dole. Wersja bardziej upierdliwa - czyli na kolorowo. Bierzemy serki i galaretki w kontrastowych kolorach: czerwone (wiśniowe, truskawkowe albo malinowe), żółte (brzoskwiniowe albo insze cytrusowe), zielone (agrestowe) albo jeszcze jakieś tam. Do każdego koloru inne dodatki. Najpierw robimy 1 warstwę, dajmy na to czerwoną, jak zastygnie, rozrabiamy kolejną i wlewamy na to zastygnięte, dosypując oczywiście dodatki. I tak dalej. Na koniec warstwa czystej galaretki z zatopioną w niej owocową dekoracją. Można zrobić toto w jednej dużej formie, ale w małych wygodniej. Gościom łyżeczki do garści, szklankę w łapę i niech żrą. Nie znam osoby, która tego nie lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej olalala robilam wczoraj ciasto, ktore zawsze sie udaje zgodnie z Twoim przepisem. Faktycznie wyroslo niezle :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gulasz po mojemu ;-) 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka), 30 dag pieczarek, 4 średnie cebule, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 400 ml rosołu (może być z kostki), 1 łyżka masła, 10 dag ogórków konserwowych, 50 ml gęstej kwaśnej śmietany, cukier, sól i pieprz. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tazeem
salatka mojego meza: puszka kukurydzy tunczyk z puszki 6 jajek... (bo my jajka lubimy) majonez przyprawy razem wymieszac a jajka oczywiscie posiekac i sos wlasny z tunczyka odlac i sok z kukurydzy tez... i majonez ile kto lubi maz robi i zawsze pycha no i przede wszystkim bajecznie prosta smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARYA robiłam juz ten gulasz wiele razy i jest naprawde super nawet dzisiaj go zrobilam :) tylko ja daje marchewke jeszcze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RYBKA ZAPIEKANA-NNIE TYLKO NA WIGILIĘ... 1 kg filetów rybnych( dorsz, karp), 1\\2 kg pieczarek, ser żólty, śmietana, sól, olej, bułka tarta, jajko,mąka Filety (bez ości) umyć, osuszyć pokroić na kawałki, posypać solą lub przyprawą do ryb, odstawić na pół godziny. W tym czasie wypłukać piecarki i wrzucić na wrzącą wodę pogotować około 5 minut i odcedzić. Pokrojone filety obtoczyć w mące, jajku, bułce i smażyc na oleju . Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim usmażone filety. Na te filety położyć sparzone pieczarki, na wierzch zetrzeć żółty ser. Wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera. Wyjąć naczynie polać rybę śmietaną wymieszaną z solą i ponownie wstawić do piekarnika i dalej zapiekać do momentu zrumienienia się śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FiKuśNe Pączusie mojej BabYci;p Składniki: -0,5kg mąki -5dag drożdży -2 żółtka -1 jedno jajko -0,5 l mleka -cukier waniliowy (torebke) -sól (do smaku) 1. wymieszać wszystko 2. podgrzać patelnię z dużą ilością oleju 3. smażyć i przekręcać na rumiano 4. posypać cukrem pudrem 5. zeżreć^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
OPONKI SEROWE-ŁATWY PRZEPIS: 25 dkg twarogu, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 jajo całe, 7 łyżek mleka, 7 łyżek oleju, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mąki Wymieszać. Rozwałkować. Wycinać szklanką koła, w środku dziurkę wyciąć kieliszkiem. Smażyć na oleju lub smalcu jak pączki. Na koniec można udekorować cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
do 123123 całe jajka się ubija

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żeberka wyśmienite
Składniki: 1-1,5 kg jak najchudszych żeberek 1 mały słoiczek prawdziwego miodu 3-5 główek czosnku ketchup,sól pieprz Wieczorkiem umyć żeberka, pokroić na kawałki (takie na 2 -3 żeberka), włożyć do miski. Czosnek obrać, zmiażdżyć w wyciskarce bezpośrednio wyciskając na mięso, wymieszać. Na to wszystko wylać miód, porządnie wymieszać. Zostawić w lodówce (oczywiście przykryte - ze względu na zapach) na noc.Mięso poukładać na blaszce i piec w temp. 180 st. C przez ok. 1,5 h . Po 45 minutach przewrócić mięso na drugą stronę. Po upieczeniu żeberka wyjąć do miski, do tłuszczu pozostałego na blaszce wlać ketchup. Wymieszać, a potem polać żeberka w misce. Podawać na gorąco np. z frytkami, bądź świeżym pieczywem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron z kapusta i kielbasa..; Paczke makaronu(swiderki) ok 40 dag kiebasy np.podwawelska kapusta kiszona ugotowana ok.60 dag Makaron ugotowac,kiebase usmazyc z cebulka( jak ktos lubi) wymieszac skladniki razem doprawic do smaku.. i juz:) smacznego! Napiszcie czy wam smakowalo..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem jak to nazwać
na 3 osoby potrzeba: 2 woreczki ryżu 2 kostki knorra pietruszkę suszoną puszkę groszku zielonego 1/2 kg mięsa wołowego mielonego dużo czosnku tymianek ryż ugotować na kostkach knorra,wymieszać z pietruszką i groszkiem-w czasie gotowania ryżu zajmujemy się mięsem- mięso wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i tymiankiem(posolić ,popieprzyć),uformować małe ruloniki,opruszyć mąką i usmażyć całość zajmuje około 30 minut surówkę z lenistwa kupuję;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajeczka
no to ja polecam coś takiego: bułkę bądź bagietkę kroimy na plastry grubości 1,5-2 cm. Obtaczamy w rozmąconym i przyprawionym jajku i samżymy na masełku na złoty kolor. Później nakładamy na każdą kromeczkę np. pokrojone na plasterki oliwki (uwielbiam:D ), ser i co tam jeszcze chcecie i wkładamy na chwilę do mikrofalówki żeby ser się roztopił. Polewamy ketchupem i zjadamy:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
No to żeberka przyprawione czekają w lodówce do jutra. Dzięki za pomysł, bo już nie wiem, co gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczemy biszkopcik 3/4 szkl cukru 4-5 jaj /zalezy od wielkosci/ 1 lyzeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1.5 szkl maki jaja ubijamy z cukrem na puszysta mase dodajemy make i proszek cukier waniliowy pieczemy 30 min nastepnie ubijamy 1 op smietany 30 % i 1 op smietany 18% dodajemy do tego olejek smietankowy /tylko pare kropel/ wciskamy troche cytryny tak z 6-7 lyzek cukru i ubijamy az zgestnieje smietana nie dodawac zelatyny ,probujemy czy wystarczajaco slodkie a jak malo to jeszcze dodajemy cukru biszkopt nalezy przekroic i na jedna czesc smietanke przykrywamy i na wierzch reszte smietanki posypujemy po wierzchu kakaem lub scieramy czekolade do lodowki i najlepszy na drugi dzien naprawde warto sprubowac SMACZNEGO!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i jak wyszły żeberka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spadlam znienacka
potrzebuje szybki przepis na cos dobrego z kapusty pekinskiej:) salatka czy cos;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
żeberka udały się super. tylko trzeba je krócej piec niż podałaś. Upiekłam do nich od razu parę ziemniaczków. Mój syn nie lubi żeberek, ale te mu smakowały. Piszcie jeszcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
zobacz wcześniej był podany przepis na gyros z kapustą pekińską

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spadlam znienacka
wolalabym cos bezmiesnego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mała Ilona
Sałatka z zupkami chińskimi 2 opakowania zupek chińskich pierś z kurczaka kapusta pekińska kukurydza w puszce majonez Zupki kruszymy w misce i dodajemy sypkie przyprawy z zupek, gotujemy pierś z kurczaka, rozgrzewamy patelnię wlewamy troszke oleju i wsypujemy makaron z zupek następnie dodajemy je pzryprawy płynne i wszystko mieszamy. Makaron ''przejdzie'' przyprawami i olejem kilka minut prażymy, pierś z kurczaka po ugotowaniu wyjmyjemy i kroimy w kostkę z patelni wyjmujemy makaron i na olej na którym prażył się makaron dajemy pierś smażymy aż złapie kolorku. Kapustę pekińską kroimy wsypujemy do makaronu dodajemy pierś i wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajajajaj
Sałatka z kapusty pekińskiej; Ja zazwyczaj robie tak; 2 głowki kapusty pekinskiej, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 2 srednie cebule, 0,5 kg szynki, 6 jaj, majonez, sól, pieprz. Ja sobie jeszcze dodaje z 2 srednie pory ale nie musi byc koniecznie. I kapuste na drobno kroimy na poczatku sie wydaje jej duzo ale jak sie doda na koniec majonez sie uklepie ta salatka:)Cebula w drobna kosteczke,por tez drobno pokrojony, szynka nie musi byc z tej gornej półki:) kroimy w kosteczke. Naprawde polecam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajajajaj
Tu jeszcze sałatka z makaronu Opakowanie makaronu kokardki lub cos innego. 4 cebule 6 jaja 5 pomidorow 0,5 kg szynki puszka groszku majonez sól,pieprz, i do smaku troszke ziól prowansalskich. Makaron gotujemy i studzimy,cebula wraz z szynka ,pomidorami i jajakami w kosteczke kroimy, dodajemy groszek i majonez i gotowe! Przyprawy do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×